رشته فیزیولوژی زیر شاخه ای از علم زیست شناسی است که به نام اندام شناسی هم از آن یاد می شود. علت قرار دادن این نام برگرفته از هدفی است که این علم در سلامت جسم بیمار دنبال می کند. هر ساله تعداد داوطلبین و علاقه مندان زیادی خواهان قبولی و ورود به این رشته هستند.
توانبخشی در فیزیولوژی
هدف این رشته، تربیت متخصصانی است که توانایی درمان فیزیکی بیمار را دارند و با تخصص و بدون استفاده از دارو و مواد شیمیایی به توانبخشی بیماران کمک می کنند.
فیزیولوژی در تمامی علوم پزشکی، ورزشی، دامی، دامپزشکی و جانور شناسی اهمیت و کاربرد بسیاری دارد. در واقع آن را دانشی برای بررسی و سنجش عملکرد و کارکرد صحیح اندام های مختلف بدن می دانند که شامل زیرشاخه های فیزیولوژی جانوری، فیزیولوژی دامی، گیاهی، سلولی، نوروفیزیولوژی و فیزیولوژی ورزشی است.
این رشته که به عنوان یک دانش پایه در علم پزشکی به شمار میآید، تلاش می کند تا با در نظر داشتن علائم حیاتی موجودات زنده و همین طور دقت در ویژگی های حیاتی و روابط بین بافت ها، اندام ها سلول ها و اجزای سلول را مورد تحقیق و مطالعه قرار دهد.
به این منظور، در این رشته هر یک از عملکردهای اندام مانند بررسی عملکرد قلب، کلیه و به این ترتیب با کمک از قوانین فیزیک به بررسی فیزیولوژی تنفسی و بررسی علایم و عملکرد تنفسی بدن می پردازد.
مطالعه سیستم های بیولوژیکی در فیزیولوژی
در مطالعات فیزیولوژیست ها سیستم های مختلف بدن مانند سیستم های زیر مورد تحقیق و پژوهش قرار می گیرند:
- سیستم گردش خون، نحوه عملکرد گردش خون و سلامت بدن
- سیستم گوارش و دفع مواد زائد، بررسی نحوه عملکرد طحال، کبد و لوزالمعده
- سیستم غدد درون ریز، مطالعه نحوه عملکرد هورمون های غدد درون ریز
- سیستم ایمنی، مطالعه سیستم دفاعی طبیعی بدن از گلبول های سفید، سیستم های لنفاوی
- سیستم پوششی، بررسی اجزای تشکیل دهنده پوست، ناخن، مو و غدد چربی
- سیستم عضلانی اسکلتی، نحوه عملکرد ذخیره کلسیم و فسفات و سلامت اسکلت و ماهیچه ها، تاندون ها و رباط ها
- دستگاه عصبی، بررسی سیستم عصبی مرکزی محیطی و اجزای تشکیل دهنده آن
سیستم های بیولوژیکی فوق، تنها برخی از دستگاه های بدن هستند که در فیزیوتراپی نحوه عملکرد و کارکرد آن ها بررسی می شود. تحقیقات و پژوهش ها بر روی سیستم های مختلف بدن، اهمیت و سختی این رشته تحصیلی را نشان می دهد.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
بخش های مختلف علم فیزیولوژی
به طور حتم تا به اینجا متوجه اهمیت و گستردگی علم فیزیولوژی شده اید که به چه میزان در علم پزشکی و دیگر علوم مرتبط نقش کاربردی دارد.
شاخه های مختلف این علم به طور کلی براساس زیر تقسیم بندی می شوند:
- سلولی: مطالعه نحوه عملکرد سلول ها و برهم کنش های سلولی
- سیستمی: تحقیق و مطالعه بر روی مدل سازی سیستم های پیچیده زیستی
- تکاملی: بررسی نقش رفتاری در تکامل، انتخاب جنسی و تغییرات فیزیولوژیکی در رابطه با تغییرات جغرافیایی
- دفاعی: بررسی تغییراتی یا واکنشی در برابر خطرات احتمالی
- ورزشی: مطالعه حرکات و فعالیت های فیزیکی بدن
فیزیولوژی و آناتومی
فیزیولوژی علمی بسیار نزدیک به آناتومی بدن است. پزشکان و دانشمندان از گذشته تا به امروز، با جراحی و مشاهده مستقیم بدن، به مطالعه و تحقیق در مورد هر یک از اندام ها و بافت های آن پرداخته اند. فیزیولوژی، علم چگونگی و نحوه عملکرد بدن انسان گفته می شود که مدرن تر و پیشرفته تر از آناتومی است.
در آناتومی بدن، ساختارهای بدن مورد مطالعه قرار می گیرد که با کمک سونوگرافی و تصویربرداری، آناتومی بدن را نشان می دهد.
در علم فیزیولوژی با استفاده از آزمایشاتی مانند ادرار و آزمایش خون و دیگر تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته، عملکرد هر یک از سیستم ها و دستگاه های بدن مورد تحقیق و بررسی قرار می گیرند. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت، علم آناتومی و فیزیولوژی به یکدیگر مرتبط هستند.
تاریخچه ای با قدمت طولانی
این علم از گذشته های دور، همواره مورد توجه و زمینه نگارش تحقیقات و تالیف کتاب آموزشی دانشمندان و فرهیختگان این رشته قرار گرفته است.
قدمت طولانی این علم را با بررسی چندین کتاب تاریخی می توان پی برد. ازجمله این کتاب ها می توان به تحقیقاتی که ابن سینا در زمینه های فیزیولوژی نبض، حرکات تنفسی و دمای بدن این دانشمند بزرگ در شناسایی بیماری ها داشته است، اشاره کرد.
گستردگی این رشته و اهمیت آن در هر یک از علوم مربوطه، باعث شده تا نیاز به متخصصان در این حرفه همیشه احساس شود و البته این امر سبب شده تا با استانداردهای جدید پزشکی و روش های نوین علم دنیا تغییر کند و بیشتر از قبل به آن بها دهند و تا مرحله دکتری حرفه ای فیزیولوژی گسترش یابد.
کارشناسی ارشد فیزیولوژی
کارشناسی ارشد فیزیولوژی شامل 5 گرایش به شرح زیر است:
- فیزیولوژی فعالیت بدنی و تندرستی با هدف بهبود کارایی و سلامت بدن
- فیزیولوژی ورزشی کاربردی با هدف آنالیز بدن به صورت تخصصی
- فیزیولوژی فعالیت ورزشی محض به منظور آنالیز بدن به صورت تخصصی و کاملا تئوری
- فیزیولوژی فعالیت ورزشی بالینی با هدف بررسی آناتومی اندام و کارایی
- تغذیه ورزش به منظور بررسی بهبود کارایی اندام ها و تغذیه از مواد غذایی سالم در جهت سلامت و تندرستی بدن
لازم به ذکر است که این رشته دارای 6 واحد درسی پایه، 16 واحد تخصصی، 6 واحد اختیاری و 6 نمره پایان نمره است. در کنکور ارشد، دروس فیزیولوژی با ضریب 3، زیست جانوری با ضریب 2، بیوشیمی با ضریب 1 و زبان با ضریب 3 جز دروس مهم و تاثیرگذار در نتیجه کنکور و قبولی داوطلب می باشند.
منابع کنکور کارشناسی ارشد
برای اطلاع دقیق از منابع آزمون کارشناسی ارشد فیزیولوژی لازم است دفترچه ثبت نام آزمون را مطالعه کنید.
برخی از منابع وزارت بهداشت برای کنکور سراسری فیزیولوژی عبارتند از:
- فیزیولوژی پزشکی از گایتون
- فیزیولوژی نوشته گانونگ
- Tex book of physiology
- Tex book of biochemistry_Delvin
- Principles of biochemistry_Lehninger
- Biochemistry_Stryer
- مبانی زیست شناسی نوشته ابوالقاسم امین
- جانورشناسی عمومی مهره داران نوشته طلعت حبیبی
- کتاب جانورشناسی مهره داران از محمد درویش
دکتری فیزیولوژی
فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد می توانند تا دکتری فیزیولوژی ادامه تحصیل دهند.
داوطلبان آزمون دکتری فیزیولوژی می توانند در هر یک از رشته هایی مانند دکتری رشته بیولوژی تولید مثل، پزشکی مولکولی، علوم اعصاب، علوم سلولی کاربردی، فیزیولوژی ورزشی، انفورماتیک پزشکی، سلامت در بلایا و فوریت ها و سلامت و رفاه اجتماعی، مددکاری، اپیدمیولوژی، مطالعات اعتیاد، مهندسی بافت و نانوفناوری پزشکی و همچنین گفتار درمانی شرکت کنند و چنانچه رتبه قابل قبولی کسب کنند، می توانند در به تحصیل در آن رشته بپردازند.
ظرفیت پذیرش کارشناسی ارشد
ظرفیت پذیرش و جذب دانشجو در دانشگاه های کشور متفاوت است و هر سال تغییر میکند و برای اطلاع دقیق، بایستی به سایت سنجش مراجعه کرد. به طور کلی در سال 1400، ظرفیت دانشگاه های دولتی کشور 70 نفر و برای دورههای تحصیلی که شهریه پرداز هستند دارای 22 نفر بوده است.
ویژگی های یک فیزیولوژیست موفق
از جمله اهدافی که این رشته به دنبال کسب آن است، تربیت فیزیولوژیستهایی با تخصص و مهارت فوق العاده که بتوانند همواره دانشی به روز، ارزشیابی مستمر، سازماندهی و مدیریت آموزشی و پژوهشی داشته و همچنین اهل پژوهش و تحقیق، روحیه صبر و فداکاری خوبی باشند.
نیاز بازار کار در داخل و خارج کشور به این علم حیاتی بسیار زیاد است و به همین دلیل یک فیزیولوژیست خوب از آینده شغلی خوبی برخوردار است.
من یک فیزیولوژیست هستم!
علم فیزیولوژی، دانشی بسیار مهم و حیاتی در علوم پزشکی، ورزشی و دیگر حوزه های مرتبط است، که به بررسی عمیق و گسترده ای در مورد چگونگی و عملکرد اندام های داخلی می پردازد. مهم ترین بخش تحقیقات فیزیولوژی مربوط به فیزیولوژی کاربردی بدن انسان است.
سوالات متداول
زیرشاخه های علم فیزیولوژی را نام ببرید؟
فیزیولوژی جانوری، فیزیولوژی دامی، گیاهی، سلولی، نوروفیزیولوژی و فیزیولوژی ورزشی
فیزیولوژی در مقطع کارشناسی ارشد شامل چند گرایش است؟
5 گرایش در مقطع کارشناسی ارشد
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
علاقه مندان به رشته فیزیولوژی بخوانند
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.