یکی از مهمترین رده های سازمانی، کارشناس ایمنی است که مسئولیت وی به صرفهجویی در هزینهها، کاهش هزینه های مالی گزاف و افزایش بهرهوری محیط کار مربوط می شود.
کارشناس ایمنی نقش مهمی در سودآوری و حفظ سرمایه های مالی و انسانی یک سازمان ایفا کرده و نقش او در سازمان کلیدی و مهم است؛ از این رو برخی از دانشگاه های ایران برای تحصیل و آماده سازی متخصصان در این زمینه، اقدام به پذیرش دانشجو در رشته ایمنی کار و حفاظت فنی می نمایند.
در ادامه این مقاله با مرکز مشاوره آویژه همراه باشید تا شما را با رشته HSE یا رشته ایمنی کار و حفاظت فنی آشنا کرده و به بررسی بازارکار و آینده شغلی آن بپردازیم.
آشنایی با رشته دانشگاهی مهندسی ایمنی یا HSE
نگهداری و بهبود حداکثر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی کارکنان مشاغل مختلف از طریق پیشگیری از خطرات تهدید کننده سلامت کارگران، مطالعه شرایط نامناسب محیط کار و اثرات سوء آن بر تندرستی آنان میباشد.
کارشناسان بهداشت حرفهای که در این زمینه فعالیت دارند، با شناختی که از محیط کار، فرایندهای کاری، خطرات و عوامل زیانآور محیط کار، و نیز تاثیراتی که این عوامل بر سلامت شاغلین میگذارند، از طریق بررسی، ارزیابی، اندازهگیری و کنترل عوامل زیان آور محیط کار، درصدد سالم سازی و بهسازی محیط کار بر میآیند. بنابراین از این طریق باعث کنترل بیماری ها، عوارض و آسیب های شغلی و در نهایت تامین سلامت شاغلین میگردند.
این رشته همانطور که از نامش نیز پیداست، سعی در طراحی و نظارت بر پروتکلها و برنامه های مراقبتی دارد که می تواند منجر به بهبود ایمنی در تمامی زمینه های شغلی شود. مهندسی ایمنی یا HSE سعی دارد تا از خطرات و آسیب های ممکن، افراد را مصون نگه دارد.
متقاضیان این رشته در طول تحصیل خود واحدهایی را می گذرانند که حاوی نکات و اصول ایمنی و نحوه اجرای آنها به بهترین شکل در محیط کار است. آشنایی با فرآیندهای کنترل و مدیریت کارکنانی که در معرض خطرات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی قرار دارند، از مهمترین سرفصل های درسی داوطلبان این رشته است.
HSE به ویژه در سازمانهایی که داشتن محیط ایمن جزء ملزومات این حرفه محسوب می شود، می تواند به کاهش هزینه های انسانی و خسارات بینجامد. چرا که موجب می شود سلامتی، ایمنی و بهداشت محیط در اولویت قرار گیرد و شرکت ها به طور موثرتری با کارکنان خود ارتباط برقرار کنند.
علاوه بر این، استانداردهای بهبود سلامت، ایمنی و بهداشت محیط به شرکت ها کمک می کند تا پروژه ها را به موقع به پایان برسانند و ارتباط کاری خود را با مشتریان بهبود بخشیده و مستحکم کنند.
گرایش های رشته دانشگاهی مهندسی ایمنی یا HSE
رشته مهندسی ایمنی یا «HSE» یکی از پرکاربردترین شاخه های رشته مهندسی صنایع میباشد و خود نیز به چندین دسته تقسیم بندی می شود.
این تفسیم بندی بشرح زیر است:
مهندس ایمنی بهداشت
مهندس ایمنی صنعتی
مهندس ایمنی عمران و ساختمان
مهندس ایمنی برق
مهندس ایمنی صنایع شیمیایی
تحصیلات موردنیاز برای استخدام به عنوان کارشناس ایمنی یا HSE
جالب است که بدانید طبق آمار، اغلب کارشناسان ایمنی تحصیلات مرتبط با HSE دارند و یا در دوره دانشگاه در رشته کارشناسی بهداشت و ایمنی یا رشته های مرتبط مثل مهندسی، بیولوژی یا شیمی شرکت کرده اند.
در حال حاضر به دلیل ظرفیت این رشته و در نتیجه آمار پایین فارغ التحصیلان آن، داشتن مدرک کارشناسی ایمنی برای استخدام در اکثر سازمان ها کفایت می کند و این فرصت مناسبی است تا افراد بعد از طی کردن یک دوره چهار ساله، وارد بازار کار رشته مورد علاقه خود شوند.
البته در گذشته شرایط استخدام این رشته به این شکل نبود و افراد بیشتر با شرکت در دوره های مرتبط با امنیت و بهداشت سازمانی می توانستند تحت عنوان عنوان کارشناس ایمنی وارد بازار کار شوند.
رشته های مرتبط با ایمنی و بهداشت را با توجه به مقاطع تحصیلی در ادامه عنوان کرده ایم.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
رشته های مرتبط با ایمنی و بهداشت در مقطع کارشناسی
- مهندسی بهداشت حرفه ای
- مهندسی بهداشت محیط
- مهندسی ایمنی صنعتی و محیط کار
- مهندسی ایمنی صنعتی
- ارگونومی و مهندسی ایمنی و بازرسی فنی
رشته های مرتبط با ایمنی و بهداشت در مقطع کارشناسی ارشد
- مهندسی ایمنی صنعتی
- مهندسی بهداشت محیط
- مهندسی بهداشت حرفه ای
- مهندسی شیمی با گرایش HSE
- مهندسی ایمنی و بازرسی فنی
- رشته ایمنی و محیط زیست
دانشگاه های مرتبط با HSE در ایران
در ادامه لیستی از معتبرترین و بهترین مراکز دانشگاهی و موسسات آموزش عالی را که در آنها رشته های مرتبط با HSE پذیرش می شود را برایتان آورده ایم.
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی | دانشگاه محیط زیست | دانشگاه تهران |
دانشگاه های علوم پزشکی تهران | دانشگاه صنعتی شریف | دانشگاه صنعتی امیر کبیر |
دانشگاه صنعت آب و برق شهید عباسپور | دانشگاه تربیت مدرس | دانشکده حفاظت و بهداشت کار |
دانشگاه صنعت نفت آبادان | دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات | موسسه آموزش عالی کاسپین البرز قزوین |
موسسه آموزش عالی کار قزوین | دانشگاه علمی کاربردی کرمانشاه | دانشگاه علمی کاربردی پلیمر بوشهر |
توانمندی های حرفه ای فارغ التحصیلان رشته دانشگاهی مهندسی ایمنی یا HSE
شناسایی و اندازه گیری عوامل فیزیکی و شیمایی زیان آور محیط کار و ارزشیابی نتایج حاصله و رفع اشکالات اساسی در صنایع مختلف
تشخیص عوامل مهم بیولوژیکی محیط کار
تشخیص و بررسی عدم انطباق شرایط کار با قابلیت های جسمی و روانی افراد شاغل در صنایع
توانایی شناخت مسایل ایمنی محیط کار و علل بروز حوادث ناشی از کار و مدیریت حوادث
شناخت آثار و علایم مسمومیت های عمده شغلی و یا بیماری های مهم حرفه ای
بهداشتی نمودن محیط در صنایع، تأمین آب مشروب بهداشتی، مدیریت پسماند و فاضلاب های صنعتی
استخدام و شروع به کار فارغ التحصیلان رشته دانشگاهی مهندسی ایمنی یا HSE
برخی سازمانهایی که در آنها ساختار و سمت HSE تعریف شده و متخصصان HSE را استخدام می نماید، به شرح ذیل می باشد:
- کلیه شرکت های پتروشیمی
- کلیه شرکت های گاز استانی
- کلیه پالایشگاه های گاز
- کلیه شرکتهای خطوط لوله و مخابرات نفت و گاز
- کلیه مناطق پخش فراوردههای نفتی
- کلیه پالایشگاه های نفت
- کلیه شرکت های بهره برداری نفت
سخن آخر
HSE یا مهندس ایمنی فردی، یکی از رشته های نوپای دانشگاهی است که سعی دارد با ارائه راهکار و استانداردهایی از بروز حوادث در مشاغل مختلف برای کارکنان و صاحبان و کسب و کار جلوگیری کند. اجرایی شدن این استانداردها زیر نظر کارشناس مهندسی ایمنی انجام می گیرد و او بر مسائل نظارت خواهد داشت.
این رشته در حال حاضر در مقاطع تحصیلی مختلفی برای تحصیل داوطلبان ارائه شده و متقاضیان می توانند بر حسب علاقه خود در یکی از آنها مشغول به تحصیل شوند.
در این مقاله تلاش کردیم تا اطلاعات لازم را در خصوص رشته ایمنی کار و حفاظت فنی یا HSE و همچنین بازارکار و آینده شغلی آن در اختیارتان قرار دهیم. چنانچه در خصوص این رشته تحصیلی سوالی دارید یا به دریافت مشاوره تخصصی تحصیلی احتیاج دارید، با کارشناسان ما در مرکز مشاوره آویژه تماس حاصل فرمایید تا شما را راهنمایی نمایند.
از همراهی شما سپاسگزاریم.
سوالات متداول
رشته دانشگاهی مهندسی ایمنی یا HSE شامل چه مباحثی می شود؟
این یکی سری راهکار و استانداردها به منظور جلوگیری از بروز حوادث و اتفاقات و ناگوار در تمامی زمینههای شغلی سازمان در نظر گرفته و بر اجرایی شدن آنها نظارت می کند.
گرایش های رشته دانشگاهی مهندسی ایمنی یا HSE کدامند؟
مهندس ایمنی بهداشت – مهندس ایمنی صنعتی – مهندس ایمنی عمران و ساختمان – مهندس ایمنی برق – مهندس ایمنی صنایع شیمیایی
رشته HSE چیست؟ – معرفی کامل رشته ایمنی کار و حفاظت فنی + بازار کار و آینده شغلی آن
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.