زیست شناسی سلولی و مولکولی یکی از رشته های نوپای گروه علوم تجربی است که داوطلبان مقطع کارشناسی در 5 گرایش میکروبیولوژی، علوم سلولی و مولکولی، ژنتیک، بیوشیمی و بیوفیزیک امکان ادامه تحصیل این رشته را دارند.
در حال حاضر مشاغل مرتبط با زیست شناسی سلولی و مولکولی از بازار کار نسبتا مناسبی برخوردار بوده و مراکز تحقیقاتی دانشگاهی، مراکز تحقیقاتی جهاد کشاورزی و… میتوانند پذیرای فارغالتحصیلان این رشته باشند.
در این مقاله قصد داریم تا شما را شرایط و نحوه تحصیل رشته زیست شناسی مولکولی آشنا کنیم. لطفا در ادامه مطلب همراه ما باشید.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
ماهیت تحصیل رشته زیست شناسی سلولی مولکولی
به طور ساده می توان گفت، زیست شناسی سلولی مولکولی سعی در بررسی و شناخت موجودات زنده در سطح مولکولی و بررسی تعامل میان آنها دارد. داوطلبان در طول تحصیل یاد می گیرند که چطور به یک سلول و به عنوان واحد بنیادی تشکیل دهندهی یک ماده نگاه کنند و تاثیر آن بر سایر مواد را بررسی می کنند.
داوطلبان باید با در نظر گرفتن توانمندی ها و علایق خود، برای ورود به این رشته تصمیم بگیرند که آیا می توانند در رشته زیست شناسی سلولی و مولکولی موفق باشند؟ آیا این رشته همان رشته مورد علاقه شان است؟
این ارزیابی ها و اطلاعات شامل آشنایی با کلیت رشته زیست شناسی سلولی و مولکولی، توانمندی های لازم برای تحصیل در این رشته و بازار کار آن پس از فارغ التحصیلی است.
توصیه مشاوران تحصیلی به این موضوع اشاره دارد که داوطلبان برای موفقیت در رشته زیست شناسی سلولی و مولکولی باید علاوه بر شرایط عمومی و علاقه مندی به کارهای آزمایشگاهی باید به مباحثی نظیر بررسی خصوصیات ژنتیکی موجودات زنده نیز علاقه مند باشند.
آشنایی با گرایشات دوره کارشناسی زیست شناسی سلولی و مولکولی
میکروبیولوژی
بیوشیمی
بیوفیزیک
ژنتیک و علوم سلولی مولکولی
دانشگاه های ارائه دهنده رشته زیست شناسی سلولی و مولکولی
همانطور که اشاره شد، زیست شناسی سلولی و مولکولی علم شناخت موجودات زنده در سطح مولکولی و برهم کنش (تعامل) میان آنها و محیط پیرامون آنهاست. در این رشته سلول به عنوان واحد بنیادی تشکیل دهندهی حیات مورد مطالعه قرار می گیرد و نقش مهم ترین مولکول های آن بررسی می شود.
زیست شناسی سلولی رشته ای نوپا در گروه علوم تجربی به شمار می رود که طی سالیان اخیر مورد استقبال داوطلبان زیادی قرار گرفته است. در حال حاضر طبق دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، داوطلبان دانشگاه های نوبت دوم (شبانه)، دولتی روزانه، آزاد و غیر انتفاعی شانس تحصیل در این رشته را دارند.
لازم به ذکر است امکان تحصیل بدون کنکور این رشته هم اکنون برای داوطلبان وجود نداشته و تنها راه شرکت در دوره های کارشناسی زیست شناسی سلولی و مولکولی شرکت در کنکور سراسری است.
کارشناسی ارشد زیست شناسی سلولی و مولکولی
مجموعه زیست شناسی سلولی و مولکولی در مقطع کارشناسی ارشد از 9 رشته مختلف تشکیل شده است. در میان رشته های گنجانده شده در این مجموعه می توان به ریز زیست فناوری، بیوشیمی، میکروبیولوژی، ژنتیک، زیست فناوری و زیست شناسی سلولی و مولکولی اشاره کرد.
علاوه بر این، دو مورد از این رشته ها یعنی زیست فناوری و میکروبیولوژی گرایش هایی را نیز شامل می شوند. به عنوان مثال، رشته میکروبیولوژی گرایش هایی مانند صنعتی و محیطی و رشته فناوری گرایش هایی همچون مولکولی و صنعت و محیط زیست را در بر می گیرد.
اما رشته زیست شناسی سلولی و مولکولی هیچ گرایشی را شامل نمی شود. این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دروس زیادی را در بر می گیرد.
در میان دروس مورد تدریس در این دوره تحصیلی از زیست شناسی سلولی مولکولی می توان به زیست شناسی مولکولی پیشرفته، ایمنی شناسی مولکولی، ساختار و برهم کنش ماکرومولکول ها، بیوتکنولوژی، بیوانفورماتیک و مکانیسم سلولی و مولکولی سرطان اشاره کرد.
زمینه های شغلی داوطلبان زیست شناسی سلولی و مولکولی
همانطور زیست شناسی سلولی و مولکولی به عنوان رشته ای نوپا که عموما مشاغل آن مربوط به مباحث تحقیقاتی می شود، در ابتدای راه است و هنوز راه درازی برای حمایت از فارغ التحصیلان این رشته در پیش است.
فعالیت در مراکز تحقیقاتی نظیر مرکز تحقیقات ژنتیک و مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، آزمایشگاه ها و تدریس در مراکز آموزشی مختلف مانند دانشگاه ها و مدارس خصوصی از جمله زمینه هایی است که فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در آن فعالیت کنند.
برای موفقیت در گرایشهای مختلف زیستشناسی سلولی و مولکولی علاوه بر شرایط عمومی و مشترک همه رشته ها، علاقه مندی به کارهای آزمایشگاهی ضروری است؛ چرا که عمده وقت متخصص این رشته در آزمایشگاه علوم سلولی و مولکولی سپری می شود و علاوه بر آن ماهیت بسیاری از فعالیت های معمول او – نظیر استخراج RNA از یک بافت – نیازمند صرف زمان طولانی است.
سخن آخر
افرادی که علاقمند به تحقیق و شناخت ساختار موجودات مختلف، روش های انتقال ژنها به نسل بعد، فراوانی و شیوع جهش های بیماری زا در جمعیت انسانی می باشند، این امکان را دارند تا با شرکت در دوره کارشناسی زیست شناسی سلولی و مولکولی به عنوان محقق و پژوهشگر وارد این عرصه شوند.
یک زیست شناس سلولی و ملکولی می تواند در موقعیت های مختلف شامل: بیمارستان ها، دانشگاه ها، آزمایشگاه های مستقل، کالج ها، کمپانی های غیرانتفاعی و آژانس های دولتی مشغول به کار شود.
سوالات متداول
رشته زیست شناسی سلولی در دوره کارشناسی شامل چه گرایشاتی می باشد؟
بیوتکنولوژی، ژنتیک، میکروبیولوژی، بیوشیمی، بیوفیزیک و علوم سلولی مولکولی
مفاهیم رشته زیست شناسی سلولی در دوره کارشناسی چه مباحثی را در بر می گیرد؟
شناخت موجودات زنده در سطح مولکولی، بررسی تعامل آنها و محیط پیرامون، بررسی نقل مولکول ها در انتقال و حفظ خصوصیات ژنتیکی
زیست شناسی مولکولی در مقطع ارشد چه دروسی را در بر می گیرند؟
این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دروس زیادی را در بر می گیرد. در میان دروس مورد تدریس در این دوره تحصیلی از زیست شناسی سلولی مولکولی می توان به زیست شناسی مولکولی پیشرفته، ایمنی شناسی مولکولی، ساختار و برهم کنش ماکرومولکول ها، بیوتکنولوژی، بیوانفورماتیک و مکانیسم سلولی و مولکولی سرطان اشاره کرد.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
رشته زیست شناسی سلولی و مولکولی – معرفی کامل (گرایش ها – بازار کار – آینده شغلی)
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
سلام
گرایش هامون رو از همون بدو قبولی تو کارشناسی میشه انتخاب کرد ؟
مثلا من تو دفتر اتخاب رشته فقط بزنم زیشت شناسی سلولی مولکولی ؟ کی مثلا ژنتیک رو انتخاب کنم ؟
سلام
مقطع ارشد