رتبه در سهمیه چیست؟ تفاوت رتبه در سهمیه با رتبه کشوری چیست؟ رتبه در سهمیه کنکور یکی از مباحثی است که ممکن است ذهن داوطلبان را به خود مشغول کرده باشد. افراد با دریافت کارنامه اولیه خود با عنوانی به نام رتبه در سهمیه مواجه می شوند. رتبه در سهمیه یکی از فاکتورهای مهم در کنکور سراسری است .خیلی از این افراد معنای رتبه در سهمیه را ندانسته و نمی دانند چگونه باید آن را تحلیل و بررسی کنند. این موضوع می تواند استرس و سردرگمی های زیادی را برای آنها به همراه داشته باشد.
مشاوران مرکز مشاوره تحصیلی آویژه به دلیل سوالات مکرر شما عزیزان در مورد رتبه در سهمیه به بررسی این موضوع پرداخته و سعی کرده اند در این مقاله شما را با انواع سهمیه های کنکور و رتبه های سهمیه های مختلف آشنا کنند. پس اگر شما نیز به دنبال این هستید که بفهمید رتبه در سهیمه یعنی چه؟ مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
رتبه در سهمیه یعنی چه؟
همانطور که در بالا اشاره شد داوطلبان با دریافت کارنامه کنکور سراری می توانند رتبه خود را در سهمیه هاایی که دارند، مشاهده کنند. رتبه در سهمیه را می توان موقعیت هر داوطلب در بین سایر داوطلبانی که همان سهمیه را دارند، معنا کرد. ثلا اگر فردی سهمیه منطقه دو داشته باشد، رتبه در سهمیه او رتبه ای است که او در بین داوطلبان منطقه دو کسب کرده است. بررسی رتبه در سهمیه کنکور بیان می کند که رتبه در سهمیه بر اساس موقعیت داوطلب در سهمیه های مختلف تعیین می شود. سهمیه ها ممکن است براساس عوامل مختلفی مانند نوع دانشگاه (روزانه، نوبت دوم، پیام نور و…)، نوع آزمون (تجربی، ریاضی، انسانی و …) یا سایر پارامترهای تعیین کننده دسته بندی شوند.
در انتخاب رشته، رتبه در سهمیه برای داوطلبان اهمیت بالایی دارد. با بررسی رتبه در سهمیه، داوطلبان می توانند اولویت های خود را برای انتخاب رشته تعیین کنند. عموماً داوطلبان با رتبه بالاتر در سهمیه خود، امکان قبولی در در رشته های بیشتری را دارند.
بنابراین، رتبه در سهمیه نشان دهنده جایگاه داوطلب در بین داوطلبان دارای سهمیه یکسان است و بر اساس آن، داوطلبان می توانند رشته مورد علاقه خود را انتخاب کنند.
انواع سهمیه های کنکور سراسری سال ۱۴۰۲
در کنکور سراسری سال ۱۴۰۲، انواع سهمیه های مختلف برای داوطلبان تعریف شده است. در زیر به توضیح مختصر هر یک از این سهمیه ها می پردازیم:
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
سهمیه مناطق
سهمیه مناطق به معنای تعیین سهمیه بر اساس محل سکونت داوطلب است. معمولاً کشور به مناطق مختلفی تقسیم می شود و هر منطقه دارای سهمیه خاصی در کنکور است. برخی مناطق سهمیه منطقه یک، برخی منطقه دو و برخی دیگر سهمیه منطقه سه را دارند.
سهمیه ایثارگران 25 درصدی
این سهمیه برای ایثارگران و خانواده شهدا لحاظ شده است. همچنین جانبازانی که درصد قابل توجهی جانبازی داشته باشند می توانند از این سهمیه استفاده کنند.
سهمیه ایثارگران 5 درصدی
خانواده ایثارگران و همچنین جانبازانی که درصد جانبازی آنها به نسبت کمتر بوده و نتوانسته اند از سهمیه 25 درصدی در کنکور استفاده کنند، مشمول این سهمیه می شوند. رزمندگانی که به صورت داوطلبانه حداقل 6 ماه در جبهه حضور فعال داشتند نیز از این سهمیه برخوردار می شوند.
سهمیه رزمندگان
سهمیه خانواده شهدا
سهمیه بهیاران
سهمیه مناطق محروم
سهمیه مناطق درگیر بلایای طبیعی
سهمیه داوطلبان دچار سوختگی در حادثه آتش سوزی مدارس
در نهایت، با توجه به این سهمیه ها و موقعیت هر داوطلب، سهمیه ای برای آن ها تعیین می شود و بر اساس آن، رتبه در سهمیه آنها مشخص میشود.
رتبه کشوری با رتبه در سهمیه چه تفاوتی دارد؟
در کارنامه اولیه که داوطلبان دریافت می کنند، رتبه های مختلف با عنوان های متفاوت دیده می شود. دو مورد از مهم ترین این رتبه ها، رتبه کشوری و رتبه در سهمیه است. رتبه کشوری نشان دهنده جایگاه یک داوطلب در میان تمامی شرکت کنندگان کنکور سراسری در کشور است. در رتبه کشوری، رتبه یک داوطلب نسبت به همه داوطلبان کنکور در کشور با هر سهمیه و شرایطی سنجیده می شود. اما رتبه در سهمیه به مقایسه و بررسی رتبه داوطلب در میان رقبا و داوطلبانی که همان سهمیه را دارند می پردازد. پس می توان گفت رتبه کشوری کلی تر بوده و دارای جامعه آماری بیشتری است. رتبه در سهمیه نسبت به رتبه کشوری دارای جمعیت داوطلبان کمتری است.
رتبه کشوری نشان دهنده جایگاه یک داوطلب در میان تمامی شرکت کنندگان کنکور سراسری کشور است. می توان گفت این رتبه تنها جهت اطلاع داوطلب از وضعیت تراز خود بین همه شرکت کنندگان کنکور درج شده است. در حالی که رتبه در سهمیه نشان دهنده جایگاه یک داوطلب در میان رقبایی است که همان سهمیه مشابه را دارند.
رتبه در سهمیه، یک عامل مهم برای پذیرش در دانشگاه های سراسری
رتبه کشوری یک عامل مهم برای پذیرش در دانشگاههای آزاد
در دانشگاه های آزاد بر عکس دانشگاه های سراسری، فرآیند پذیرش داوطلبان بر اساس رتبه کشوری صورت می گیرد. رتبه کشوری یک عامل مهم است که نشان می دهد داوطلب چه موقعیتی را در میان تمامی شرکت کنندگان کنکور سراسری کشور دارد. همانطور که در بالا اشاره شد، این رتبه بدون در نظر گرفتن سهمیه ها، جایگاه داوطلب را مشخص می کند.
دانشگاه های آزاد در انتخاب داوطلبان بر اساس رتبه کشوری عمل می کنند. به عبارت دیگر، داوطلبان با رتبه کشوری بالاتر در اولویت قرار میگیرند و امکان پذیرش در رشته های مورد نظرشان در دانشگاه آزاد بیشتر می شود. در این نوع دانشگاه ها، سهمیه ها تأثیری در پذیرش ندارند. بنابراین، معیار اصلی در انتخاب داوطلبان، رتبه کشوری است و تمامی داوطلبان بر اساس این رتبه مقایسه می شوند. لازم به ذکر است که برای پرداخت شهریه دانشگاه های آزاد می توان از سهمیه هایی مانند سهمیه ایثارگران، خانواده شهدا، جانبازان و .. استفاده نمود.
بنابراین، در دانشگاه های آزاد و دیگر دانشگاه های غیر انتفاعی، برای پذیرش داوطلبان به رتبه کشوری توجه می شود و سهمیه ها و زیرگروه ها در این مورد تأثیری ندارند. رتبه کشوری برای تمامی رشته های دانشگاهی و در سراسر کشور معتبر است.
آخرین رتبه مجاز در سهمیه نهایی و کاربردهای آن به چه معنا است؟
آخرین رتبه مجاز در سهمیه نهایی، رتبه آخرین داوطلب است که می تواند در هر یک از گروه های سهمیه، انتخاب رشته کند. به عبارت دیگر، این رتبه نشان دهنده حداقل رتبه ای است که برای پذیرش در دانشگاه های سراسری در هر گروه سهمیه قابل قبول می باشد.
مقدار و آخرین رتبه مجاز در سهمیه نهایی بسته به شرایط و معیارهای هر گروه سهمیه متغیر است. در هر گروه سهمیه، معیارهای خاصی برای تعیین آخرین رتبه مجاز وجود دارد. مثلاً در سهمیه مناطق، آخرین رتبه مجاز ممکن است بر اساس رتبه داوطلبان در هر منطقه به ترتیب ناحیه ها تعیین شود.
بنابراین، آخرین رتبه مجاز در سهمیه نهایی نشان دهنده رتبه آخرین داوطلب است که می تواند در هر یک از گروه های سهمیه، انتخاب رشته کند. این رتبه بر اساس شرایط و معیارهای هر گروه سهمیه متغیر است و ممکن است در هر گروه سهمیه متفاوت باشد.
آخرین رتبه مجاز در سهمیه نهایی چه کاربردی دارد ؟
مهم ترین کاربردهای آخرین رتبه مجاز در سهمیه نهایی عبارت است از:
پیش بینی رشته های قابل قبول
با دانستن آخرین رتبه مجاز در سهمیه نهایی، داوطلبان می توانند پیش بینی کنند که آیا رتبه خوبی برای قبول شدن در رشته های مورد نظرشان را دارند یا خیر. این اطلاعات به داوطلبان کمک می کند تا در انتخاب رشته ها و انتخاب دانشگاه های مطلوب خود بهتر بتوانند تصمیم بگیرند. شما می توانید با بررسی آخرین رتبه مجاز در سهمیه که در کارنامه ذکر شده است، رتبه خودتان را با رتبه آخرین نفر مقایسه کرده و مشخص کنید تا چه میزان با آخرین رتبه مجاز در سهمیه فاصله دارید.
راهنمایی در برنامه ریزی
آخرین رتبه مجاز در سهمیه نهایی به داوطلبان کمک می کند تا برنامه ریزی مناسبی برای آزمون کنکور داشته باشند. با داشتن اطلاعات در مورد رتبه آخرین داوطلب قبول شده در سهمیه، می توانند تلاش خود را بر اساس این رتبه هدف قرار داده و برنامه های خود را درست و بهینه تر تنظیم کنند.
ارزیابی عملکرد
بررسی رتبه آخرین داوطلب مجاز در سهمیه نهایی می تواند به داوطلبان کمک کند تا عملکرد خود را در مقایسه با رتبه آخرین داوطلب تحلیل کنند. این امر به آنها ایده می دهد که آیا در مسیر درستی قرار دارند یا نیاز به تلاش بیشتری دارند.
به طور کلی، آخرین رتبه مجاز در سهمیه نهایی به داوطلبان کمک می کند تا برنامه ریزی مناسبی داشته باشند، رشته های قابل قبول را پیش بینی کنند و عملکرد خود را ارزیابی کنند. این اطلاعات مهم در فرایند انتخاب رشته و دانشگاه مناسب برای آینده تحصیلی داوطلبان استفاده می شود.
سخنی از مشاوران آویژه
هنگام مشاهده کارنامه تحصیلی اولیه کنکور شما می توانید بخش های مختلفی را مشاهده کنید. برخی از عناوین و قسمت ها و رتبه هایی که در این کارنامه آورده شده است، برای انتخاب رشته و نحوه اولویت بندی بسیار حائز اهمیت است. پس بهتر است برای داشتن انتخاب رشته مناسب و بالا بردن شانس قبولی در دانشگاه ها و رشته ها با این عنوان ها تا حدودی آشنایی کامل داشته باشید. همانطور که در بالا اشاره شد رتبه در سهمیه یکی از مهم ترین عنوان هایی است که در کارنامه اولیه کنکور ذکر می شود. این رتبه برای پذیرش در دانشگاه ها و همچنین میزان قبولی در دانشگاه و رشته ها بسیار حائز اهمیت خواهد بود. اگر می خواهید در این باره اطلاعات مناسبی کسب کنید می توانید از مشاوره تحصیلی در زمینه رتبه بندی ها و سهمیه های کنکور کمک بگیرید.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
رتبه در سهمیه چیست؟
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.