رشته فیزیولوژی ورزشی، بررسی و مطالعه جواب های بدن به تمرین ورزشی و فعالیت بدنی می باشد. این جواب ها شامل تغییر در فیزیولوژی و متابولیسم نواحی مختلف بدن از جمله ریه ها، اعصاب، قلب، کبد و عضلات و در سلول های این بافت ها تغییرات ساختاری، متعاقب انجام تمرینات ورزشی منظم می باشد.
در این رشته درک تاثیرات تمرین ورزشی شامل مطالعه ی تغییرات خاص در قلب و عروق، سیستم عصبی عضلانی و نرو هومورال می باشد که سبب تغییر در قابلیت و ظرفیت عملکردی بدن ناشی از تمرینات قدرتی و استقامتی می گردد.
دارا بودن درک درستی از تناسب اندام خود یا فیزیولوژی، به شما کمک می کند تا مطمئن گردید که به نحوه ای درست تمرین کنید تا در تناسب اندام خود شاهد پیشرفت باشید. در این مقاله از آویژه می خواهیم شما را با رشته فیزیولوژی ورزشی آشنا کنیم. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
فیزیولوژی ورزشی
شناخت و نحوه عملکرد اندام و سیستم های بدن انسان را فیزیولوژی گویند.
فیزیولوژی ورزشی به 4 بخش فراگیر تقسیم می شود که شامل آمادگی جسمانی، فیزیولوژی، ماهیچه ها فیزیولوژی گردش خون، فیزیولوژی تنفس بدن انسان برای این که بتواند نقش خود را به طور مؤثر در زندگی ایفا کند، باید از آمادگی جسمانی خوبی برخوردار باشد. یعنی به طور مداوم انرژی لازم را در اختیار داشته باشد تا بتواند وظایف خود را به نحو احسن انجام دهد.
وقتی سخن از آمادگی جسمانی به میان می آید، مقصود از آن داشتن چنان قلب رگ های خونی و شش ها و ماهیچه هایی است که بتوانند وظایف خود را به خوبی انجام دهند و با شور و نشاط تمام در فعالیت ها و تفریحات سالمی شرکت کنند که افراد عادی و غیر فعال از انجام آن ها نتوانند.
عوامل متعددی در آمادگی جسمانی مؤثر است اما چهار عامل بیش از عوامل دیگر در این میان ایفای نقش می کنند. این عوامل عبارت اند از نیروی ماهیچه استقامت، ماهیچه انعطاف ماهیچه و استقامت قلبی ریوی می باشد.
فیزیولوژی ورزشی اعمال بدن موجودات زنده به ویژه انسان را به هنگام فعالیت مورد مطالعه قرار می دهد. سلول ها و بافت های بدن موجودات زنده با یکدیگر در ارتباط هستند فعالیت های بدنی در هنگام ورزش روی این ارتباط اثر می گذارد. این اثر در شرایط زمانی، مکانی، محیطی، سنی، جنسی و نژادی تغییر میک ند که این مباحث در حوزه فیزیولوژی ورزشی مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد.
اهداف و ضرورت
گسترش و اعتلای روز افزون علوم در زمینه های مختلف سبب شده که مطالعات و تحقیقات علمی بسیار تخصصی و هدفمند شوند. مطالعات و تحقیقات علوم ورزشی از جنبه های عمومی و مولکولی تا مهندسی ژنتیک ورزشی اثر حرکت و فعالیت های بدنی را بر عملکرد و حفظ و بهبود سلامت بدن انسان مورد بررسی و کنکاش قرار می دهد.
براین اساس گرایش هایی که در رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی پیش بینی و دایر می شوند مرتب افزایش می یابند. با توجه به اهمیتی که برای سلامت انسان ملحوظ است، تاسیس گرایش فیزیولوژی ورزشی پیشنهاد می گردد.
فیزیولوژی ورزشی اعمال بدن موجودات زنده به ویژه انسان را به هنگام فعالیت مورد مطالعه قرار می دهد. سلول ها و بافت های بدن موجودات زنده بسیار متحد هماهنگ با یکدیگر در ارتباط هستند.
فعالیت های بدنی با شدت ها و زمان های متفاوت روی این ارتباط اثر میگذارد. این اثر در شرایط زمانی مکانی، محیطی، سنی جنسی و نژادی تغییر میکند و در حوزه فیزیولوژی ورزشی مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد.
طول دوره تحصیل
دوره کارشناسی ارشد گرایش فیزیولوژی ورزشی به دو مرحله آموزشی و پرورشی تقسیم می شود. طول دوره برای دانشجویان تمام وقت، حداقل 2 سال و نظام آموزش آن مطابق آئین نامه های شورای عالی برنامه ریزی درسی است.
دانشجو پس از موفقیت در دوره آموزشی مرحله پژوهشی را آغاز می کند و به مطالعه و تحقیق در زمینه موضوعی خاص زیر نظر استاد راهنما برای تهیه و تدوین پایان نامه می پردازد.
طول هر نیمسال تحصیلی 16 هفته آموزشی است. هر واحد درس نظری به مدت 16 ساعت و هر واحد درس با آزمایشگاهی 32 ساعت خواهد بود.
تعداد واحد های دروس فیزیولوژی ورزشی:
تعداد کل واحدها: واحد132
دروس عمومی: واحد18
دروس پایه: واحد18
دروس نظری تخصصی مشترک: واحد32
دروس عملی تخصصی مشترک: واحد28
دروس ویژه گرایش: واحد20
دروس نظری انتخابی مشترک: واحد8
دروس عملی انتخابی مشترک: واحد8
بازار کار و آینده شغلی فیزیولوژی ورزشی
به طور مستقیم مشاغل زیر با رشته فیزیولوژی ورزشی ارتباط دارد و در صورت فعالیت در این شغل دانش آموختگان بیشترین ارتباط را بین شغل و رشته تحصیلی خود برقرار خواهند کرد:
- عضو بودن در هیئت علمی مراکز آموزش عالی و دانشگاه های کشور و درس دادن دروس نظری، تخصصی و عملی تربیت بدنی در مقاطع تحصیلی کاردانی و کارشناسی
- درس دادن دروس ورزش عمومی و تربیت بدنی دانشجویان دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی دانشگاه های دولتی، آزاد اسلامی، پیام نور، غیرانتفاعی، جامع علمی کاربردی و آموزشکده سما
- مدیریت و برنامه ریزی آموزشی در مراکز آموزش تربیت بدنی و تربیت بدنی دانشگاه ها
- درس دادن دروس عملی و نظری اختصاص ورزش در دوره های تربیت مربی ورزش
- مدیریت و برنامه ریزی در تربیت بدنی سازمان های ورزشی کشور بخش خصوصی و نهاد های انقلابی
- انجام تحقیق در مسائل ورزش و تربیت بدنی در مراکز تحقیقی و دانشگاه ها
نتیجه گیری
کسانی که به رشته های ورزشی و تربیت بدنی علاقه دارند و می خواهند در این زمینه به تحصیلات خود ادامه دهند، رشته فیزویلوژی ورزشی برای آن ها بهترین گزینه به حساب می آید.
ما در این مقاله از آویژه سعی کردیم تمامی اطلاعات در خصوص رشته فیزیولوژی به صورت مفصل و کامل در اختیار شما قرار دهیم.
سوالات متداول
منظور از رشته فیزیولوژی ورزشی چیست؟
رشته فیزیولوژی ورزشی، بررسی و مطالعه جواب های بدن به تمرین ورزشی و فعالیت بدنی می باشد.
داشتن درک مناسب از اندام و فیزیولوژی چه کمکی به انسان می کند؟
به شما کمک می کند تا مطمئن گردید که به نحوه ای درست تمرین کنید تا در تناسب اندام خود شاهد پیشرفت باشید.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
رشته فیزیولوژی ورزشی چیست؟ – معرفی کامل + بازار کار و آینده شغلی آن
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.