یکی از زیرشاخه های رشته توانبخشی، رشته اعضای مصنوعی است. این رشته با بهره گیری از اصول مهندسی و بر اساس آناتومی بدن انسان به ساخت و طراحی اعضای مصنوعی و وسایل کمکی پزشکی می پردازد.
داوطلبین کنکور سراسری برای ورود به این رشته بایستی دفترچه انتخاب رشته را دریافت و مطالعه کنند.
معرفی رشته اعضای مصنوعی
برخلاف باور برخی از افراد، این رشته به ساخت سیستم های کامپیوتری و الکترونیکی نمی پردازد و گفتنی است که این تخصص را مهندسان رشته مهندسی پزشکی دارند. در واقع تخصص و مهارت فارغ التحصیلان رشته اعضای مصنوعی بر روی ساخت و طراحی سیستم های مکانیکی است.
همچنین متخصصان این رشته در جهت توانبخشی به اعضا و اندام های ناتوان و قطع شده و تولید قطعات ساده تری همچون پای مصنوعی عادی که با ابزار دستی ساخته می شود، می پردازند.
این رشته ترکیبی از علوم مهندسی و پزشکی است و در زیرگروه یک رشته علوم تجربی قرار دارد که به طور کلی سه هدف اصلی را دنبال می کند:
حمایت از اعضای ضعیف و ناتوان بدن
ساخت اندام مصنوعی برای اعضای از دست رفته
اصلاح ناهنجاری ها
لازم است قبل از توضیح کامل از نوع فعالیت و تخصص فارغ التحصیلان این رشته، به معنا و مفهوم دو مورد مهم و با اهمیت اشاره شود:
- ارتز (Orthosis)؛ به معنای وسایل کمکی که در اندام هایی که به هر دلیل فلج و ناتوان شده اند به کار می رود.
- پروتز (Prosthesis)؛ به معنای اندام های مصنوعی که جایگزین اعضای طبیعی در بدن انسان می شوند.
با توجه به معنی و کاربرد پروتز و ارتز، اکنون می توان گفت که مهارتی که دانشجویان این رشته کسب می کنند در جهت کمک به ساخت و طراحی این پروتز ها و ارتز ها برای تقویت و یا جایگزینی اندام ها و اعضایی از بدن که دچار آسیب شده اند، به کار می رود.
افرادی که به کارشناسان این رشته مراجعه می کنند، گاهی برای ثابت کردن عضوی از بدن که جراحی ارتوپدی داشته اند و لازم است از ارتز های محافظتی استفاده کنند و همچنین افرادی که بدشکلی اعضای بدن دارند و یا دچار درد زانو یا کف پا هستند حتی افرادی که دچار قطع عضو شده اند و نیازمند پروتز هستند، می باشند.
قبولی در آزمون سراسری
برای ورود و تحصیل در رشته اندام مصنوعی باید از طریق ورود به رشته تجربی و آزمون سراسری این رشته شرکت کنید و پس از کسب رتبه قبولی می توانید در این رشته دانشگاهی پذیرش شوید.
این رشته در زیرگروه یک رشته تجربی با ضرایب درسی به شرح زیر است که البته همه دروس زیر در 3 ضرب می شوند و اهمیت هر یک مشخص می شود:
- زمین شناسی چندان مهم نیست و ضریب آن صفر است.
- زیست شناسی با ضریب 4
- شیمی با ضریب 3
- فیزیک با ضریب 2
- ریاضیات با ضریب 2
حداکثر رتبه قبولی در این رشته 20000 بوده است البته رتبه قابل قبول برای ورود به دانشگاه های با سطح خوب آموزشی مثل علوم پزشکی ایران که در این رشته موفق بوده، حداکثر تا رتبه 13000 دانشجو می پذیرند.
دروس دانشگاهی مقطع کارشناسی
مقطع کارشناسی رشته اعضای مصنوعی شامل 128 واحد است که دانشجویان این رشته باید در طول 4 سال در این رشته، با گذراندن دروس و کسب مهارت بالا شروع به ساخت و طراحی قطعات ساده خارج از بدن بپردازند. این رشته علاوه بر پذیرش در علوم پزشکی ایران و اصفهان و دانشگاه های علوم بهزیستی و توانبخشی تهران دانشجو جذب می کنند.
این رشته که تلفیقی از رشته مهندسی و پزشکی است، دروس دانشگاهی مرتبط با آن در همین دو بخش تقسیم می شوند.
برخی از دروس پایه پزشکی این رشته شامل:
- ارتوپدی
- نورولوژی
- آناتومی اندام فوقانی و تحتانی
- روانشناسی معلولین
- اصول توانبخشی
- آناتومی ستون فقرات
برخی از دروس پایه مهندسی این رشته شامل:
- استاتیک
- تکنیک قطعه سازی
- رسم فنی و آمار و روش تحقیق
برخی از دروس تخصصی رشته شامل:
- کینزیولوژی و بیومکانیک 1 و 2 و 3
- اخلاق حرفه ای
- طراحی ارتز های اندام فوقانی
- طراحی پروتز های اندام تحتانی
- طراحی و ساخت ارتز های ستون فقرات 1 و 2
- پرتز های زیبایی
- معاینه و ارزیابی
- مدیریت مراکز ارتوپدی فنی
- تکنیک ارتوپدی فنی
ادامه تحصیل در رشته اعضای مصنوعی
کارشناسی ارشد اعضای مصنوعی تنها شامل دو گرایش ارتز و پروتز می باشد.
البته فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی می توانند به رشته های زیر ورود پیدا کنند:
- انفورماتیک پزشکی
- نانوتکنولوژی پزشکی
- اقتصاد بهداشت
- مهندسی پزشکی
- فیزیک پزشکی
- آمار زیستی
- زیست فناوری پزشکی
- اعضای مصنوعی و وسایل کمکی
- رشته مدیریت توانبخشی
- آموزش پزشکی
مهارت های لازم برای ورود به این رشته
داوطلبین رشته اعضای مصنوعی باید مهارت های ارتباطی و سازنده خوبی داشته باشند زیرا با قشر دردمند و معلولین کشور در ارتباط هستند و روحیه یاری رساندن، همدردی، قوا و آمادگی روحی و روانی بالا لازمه ورود به این رشته است.
البته متخصصان این رشته علاوه بر داشتن مهارت های ذکر شده باید تلاش کنند در مواجهه با افراد متفاوت که دچار ناتوانی و آسیب عضوی هستند، روحیه امید به زندگی و صبر و بردباری خود را حفظ کند.
در کنار داشتن روحیه قوی، بسیار مهم است که دانشجویان این رشته در دروس شیمی، ریاضی و فیزیک و زیست شناسی ماهر بوده و در دانشگاه و مهارت بالایی در دروس دیگری مانند آناتومی بدن و آشنایی با شیوه طراحی اعضای مصنوعی که از اهمیت زیادی برخوردار است، باشند.
بازار کار رشته اعضای مصنوعی
فارغ التحصیلان این رشته می توانند در مراکز درمانی و توانبخشی فعالیت کنند. در واقع در هر دو بخش خصوصی و دولتی مشغول به کار شوند. متخصصان این رشته می توانند علاوه بر فعالیت در مراکز ذکر شده، خود موسسه ای را تاسیس کنند.
برخی از موسسات که کارشناسان این رشته قادر به فعالیت در آنها هستند:
- سازمان بهزیستی
- بنیاد جانبازان
- سازمان هلال احمر
- مراکز پژوهشی و تحقیقاتی
- فعالیت های آموزشی
- تدریس به دانشجویان
با پیشرفت تکنولوژی لازم است فارغ التحصیلان این رشته دانشی به روز داشته و مهارت های خود را افزایش دهند. بنابراین فارغ التحصیلان این رشته باید دارای روحیه تحقیق و پژوهش بوده و به دنبال نوآوری باشند تا بتوانند ایده و طرح های خلاقی که به بهبود وضعیت سلامت بدن فرد معلول و بیمار کمک می کند را بتوانند بسازند.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
درآمد فارغ التحصیلان
درآمد متخصصان رشته اعضای مصنوعی به نوع مرکز خدمات و درمانی که مشغول به کار هستند و همچنین مهارت و تجربه افراد، بستگی دارد.
همانطور که گفته شد این مراکز به دو دسته دولتی و خصوصی تقسیم می شوند که فارغ التحصیلان این رشته در قبال ارائه تخصص خود می توانند درآمد کسب کنند. افراد باتجربه کاری بالا و تخصص بیشتر مسلما درآمد بالاتری نسبت به مبتدیان این رشته دارند.
توانبخشی به کمک اعضای مصنوعی
این رشته یکی از مهم ترین رشته ها در زیر شاخه تجربی محسوب می شود و دلیل اهمیت آن است که دانش خود را در خدمت کمک به افراد معلول و بیمارانی که به هر دلیل اندام های بدنشان دچار آسیب و ضربه شده اند، قرار می دهند.
سوالات متداول
مقطع کارشناسی رشته اعضای مصنوعی دارای چند گرایش است؟
ارتز (Orthosis) و پروتز (Prosthesis)
رشته اعضای مصنوعی در چه دانشگاه هایی ارائه می شود؟
علوم پزشکی ایران و اصفهان و دانشگاه های علوم بهزیستی و توانبخشی تهران
رشته توانبخشی زیر مجموعه چه رشته ای است؟
یکی از زیرشاخه های رشته توانبخشی، رشته اعضای مصنوعی است.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
رشته اعضای مصنوعی چگونه رشته ای است؟
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.