رشته زیست شناسی به دلیل برخورداری از فرصت های مطالعاتی زیاد و کاربردی که در مراکز تحقیقاتی مختلف مانند سازمان های تحقیقاتی و داروسازی دارد، مورد توجه متقاضیان زیادی قرار گرفته است.
اگر بخواهیم به طور عامیانه در مورد این رشته صحبت کنیم، می توان گفت زیست شناسی جانوری به مطالعه محیط زندگی و روند تکامل جانوران پرداخته و آنها را در شاخههای مختلفی طبقه بندی می کند.
در این مقاله قصد داریم تا شما را با شرایط تحصیل و بازار کار رشته زیست شناسی جانوری آشنا کنیم. چنانچه نسبت به این موضوع علاقه مند هستید، لطفا در ادامه مطلب همراه ما باشید.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
ماهیت تحصیل در رشته زیست شناسی جانوری
رشته جانورشناسی به خصوصیات ژنتیکی جانوران و بر اکوسیستم محیط زندگی آنها تمرکز دارد. فارغ التحصیلان این رشته عموما پس از فارغالتحصیلی برای کارهای تحقیقاتی یا اداره آزمایشگاهها جذب میشوند و یا در سازمان حفاظت از محیط زیست و سازمانهای مربوطه به فعالیت میپردازند.
عمده فعالیت فارغ التحصیلان رشته زیست شناسی جانوری، مربوط به مطالعه ی رفتار جانوران و بررسی تاثیرات محیط بر این رفتارها می شود. تحلیل کاربردی و دقیق ژن ها و بررسی چگونگی انتقال صفات موروثی از مهم ترین مسائلی است که در این حوزه مورد مطالعه داوطلبان قرار می گیرد.
در حالت کلی هدف از تحصیل رشته زیست شناسی جانوری تربیت افراد متخصص و پژوهش گر در گرایش های فیزیولوژی، سلولی و تکوینی و بیوسیستماتیک است. چرا که با توجه به رشد روز افزون کاربرد علوم زیستی در مطالعات پزشکی، محیط زیست و بهره برداری های اقتصادی از جانوران، تربیت افرادی که با تسلط بر دانش زیست شناسی جانوری و علوم مرتبط بر آن بتوانند به عنوان نیروهای متخصص نیاز های مراکز آموزشی و پژوهشی کشور را تعیین کنند بسیار محرز است.
زیست شناسی جانوری مناسب چه افرادی است؟
برای ورود به این رشته داوطلبان باید علاقه، امید و پشتکار زیادی داشته باشند. چرا شاخه های رشته زیست شناسی به ویژه در سطح مقاطع تحصیلات تکمیلی رشته های نوپایی محسوب می شوند که هنوز تجهیزات مناسب و مرتبط با این رشته در مراکز آموزشی کشور مهیا نمی باشد.
همچنین خاصیت رشته های زیست شناسی بر مبنای تحقیق و تجربه شکل می گیرند و داوطلبان باید به بررسی و تحلیل رفتار و مشخصات جانوران مختلف علاقه داشته باشند.
تحصیل رشته زیست شناسی جانوری
همانطور که اشاره کردیم، زیست شناسی جانوری جزء رشته های نوپای گروه تجربی محسوب می شود که هم اکنون امکان تحصیل آن در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد نیز فراهم شده است.
در حال حاضر تحصیل در مقطع کارشناسی این رشته در دانشگاه های دولتی روزانه، نوبت دوم ( شبانه )، آزاد، پیام نور و غیرانتفاعی امکان پذیر است که در این میان برخی از دانشگاه ها به روش بدون کنکور (بر اساس سوابق تحصیلی) نیز، جذب دانشجویان را در دستور کار خود قرار داده اند.
گرایشات رشته زیست شناسی جانوری در تحصیلات تکمیلی
فیزیولوژی
فیزیولوژی به مطالعه ویژگی هایی نظیر اندام ها، بافت و خصوصیات ژنتیکی موجودات زنده پرداخته و سعی دارد تا بر این اساس آن ها را طبقه بندی نماید.
در این گرایش سعی بر این است تا خواص و روابط بین این اعمال و تغییراتشان در محیط های مختلف و یا در شرایط گوناگون موجود زنده، مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن تحت عنوان یافته های مدونی ارائه شود.
بیوسیستماتیک
بیوسیستماتیک با هدف شناسایی، نام گذاری، رده بندی و بازسازی روابط خویشاوندی بین گونه ها، به طبقه بندی گونه ها و جمعیت ها بر اساس تکامل زیستی، رده بندی فیلوژنی و … می پردازد.
زیست شناسی سلولی و تکوینی
این گرایش به طور ویژه ای به نحوه تکوین و تکامل جانوران از دیدگاه ژنتیکی می پردازد. روند تکامل جانوران روندی بسیار پیچیده دارد که شناسایی آن بسیار مفید خواهد بود. به این دلیل که موجب تشخیص بسیاری از ناهنجاری ها مانند بیماری و… شده و به پیشگیری از آن ها کمک می کند.
زمینه های پژوهشی داوطلبان در رشته زیست شناسی جانوری
- نوروبیولوژی سیستمهای نوروترانسمیتری (Neurotransmitter) و مسیرهای سیگنالینگ نواحی مزوکورتیکولیمبیک در عملکردهای شناختی مغز
- بررسی نقش مسیرهای سیگنالینگ در تمایز سلولهای بنیادی در محیط های دوبعدی و سه بعدی
- زیست شناسی سلولی و مولکولی تولیدمثل در آبزیان؛ از علوم پایه به سلامت تولیدمثل
- اثر فراکسیون های مؤثر گیاهان ایران بر سلول های لاکتوتروپ، سرطانی و سلول های سالم
- بررسی نقش مسیرهای سیگنالینگ در بروز و پیشگیری سرطان تخمدان
- تبارزایی و حفاظت ذخایر ژنتیکی گونه های جانوری ایران
- اکوسیستم های آبی ایران؛ تنوع زیستی و تاثیر تغییرات اقلیمی
- سلول های سرطانی؛ دارورسانی و مسیرهای پیام رسانی سلولی
- سلول های بنیادی؛ از علوم پایه به کاربردی
- تکثیر و پرورش زالو و استفاده از آن در طب سنتی
- حشره شناسی؛ رده بندی و فیزیولوژی
- زیست شناسی خرچنگ های ایران
دروس دانشگاهی رشته دانشگاهی زیست شناسی جانوری چیست؟
همانطور که اشاره شد داوطلبان برای ورود به دوره کارشناسی زیست شناسی جانوری باید در کنکور سراسری علوم تجربی شرکت کنند. تحصیل این رشته دانشگاهی در حال حاضر هم از روش با کنکور و هم از روش بدون کنکور امکان پذیر است.
دوره کارشناسی این رشته چیزی در حدود چهار سال به طول می انجامد و افراد در این مدت واحد های درسی مشخصی می گذرانند.
برخی از دروس دانشگاهی رشته زیست شناسی جانوری عبارتند از:
- ریاضی
- فیزیک
- شیمی
- زیست سلولی و مولکولی
- میکروبیولوژی
- شیمی آلی
- بیوشیمی
- ژنتیک
- اکولوژی
- تکامل موجودات زنده
- تالوفیت ها
- فیزیولوژی جانوری
- بافت شناسی
- جنین شناسی
- تشریح و مورفولوژی گیاهی
- ریخت زایی و اندام زایی در گیاهان
- سیستماتیک گیاهی
- فیزیولوژی گیاهی
- رشد و نمو گیاهی
- بیوفیزیک
- ویروس شناسی
- زیست شناسی پرتوی
- آمار زیستی
- اکولوژی عملی
- زیست انگل ها
- فیزیولوژی مقایسهای
- جانورشناسی
- رفتارشناسی
- حشره شناسی
- واحد های آزمایشگاهی
بازار کار فارغ التحصیلان رشته زیست شناسی جانوری
کارشناسان این رشته با اتمام دوره دانشگاه به مفاهیم زیست شناسی آگاهی داشته و می توانند نیازهای مراکز آموزشی و پژوهشی را برطرف کنند. فارغ التحصیلان ارشد و دکتری این رشته می توانند در مؤسسات و مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی مشغول به کار شوند.
سخن آخر
کارشناسی زیست شناسی جانوری، دوره ای 4 ساله است که با توجه به ماهیت پژوهشی رشته، بیشتر مربوط به بررسی و طبقه بندی اکوسیستم جانوران و خصوصیات رفتاری آنها می شود.
داوطلبان امکان ادامه تحصیل این رشته در مقطع ارشد در گرایشات علوم گیاهی، علوم جانوری و زیست دریا را داشته و بعد از فارغ التحصیلی می توانند به عنوان محقق و متخصص زیست شناسی در مراکز تحقیقاتی مختلف شروع به کار کنند.
سوالات متداول
امکان تحصیل رشته زیست شناسی جانوری در کدام مقاطع تحصیلی وجود دارد؟
هم اکنون امکان تحصیل رشته زیست شناسی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد وجود دارد.
داوطلبان امکان ادامه تحصیل در کدام گرایشات زیست شناسی جانوری را بعد از مقطع کارشناسی خواهند داشت؟
علوم گیاهی، علوم جانوری و زیست دریا
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
رشته زیست شناسی جانوری چیست؟ – معرفی کامل (گرایش ها – آینده شغلی)
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
سلام وقت بخیر من الان رشتم انسانیه میشه تو دانشگاه تغییر رشته بدم به زیست شناسی جانوری؟ معدل لازم برای تغییر رشته در دانشگاه چند باید باشه؟
سلام وقت بخیر از طریق زیست جانوری بهترین رشته ای که میشه خوند و شغل پر درآمدی داشت چیه؟
باسلام مقطع ارشد ؟ زیست سلولی وملکولی میتواند بازار کاری خوبی داشته باشد
سلام و وقت بخیر من میخوام رشته زیست شناسی جانوری بردارم و میخوام برم دانشگاه دولتی تبریز چه رتبه ایی باید برای این دانشگاه بیارم؟؟؟
در سال گذشته این دانشکاه تا رتبه 4000را پذیرفته است
سلام. آیا رشته فیزیولوژی جانوری طرح داره؟
سلام خسته نباشید . میتونیم بدون کنکور در رشته زیست شناسی جانوری تحصیل کنیم یا حتما باید کنکور بدیم ؟
در صورت ارائه این رشته امکان ثبت نام بدون کنور هم وجود دارد
سلام خسته نباشید.من میخواستم بدونم که رشته زیست شناسی جانوری مربوط به برگردانند حیوانات منقرض شده از روی بقایای اون حیوون و سلول های روی استخوان های اون مربوط هست یا نه؟
مرسی.
سلام وقتتون بخیر لطفا سوالتان را واضح بپرسید.
سلام وقت تون بخیر
من دیپلم تجربی دارم ، معدل کل دیپلمم 17/48 و معدل نهایی کتبیم 14/67 هست ؛ آیت میتونم رشته ی علوم و مهندسی جنگل رو بدون آزمون و طبق سوابق تحصیلی در دانشگاه سراسری ارومیه بخونم ؟ کدوم معدل برای پذیرش تو این رشته ملاک هست؟
وقت بخیر از طریق کنکور امکان پذیراست