دانشمندان با برسی مواد رادیواکتیو، به دانشی به نام دانش هسته ای دست پیدا کرده اند. این دانش در علوم و ابزار مختلفی مورد استفاده واقع می شود، که از این فعالیت ها می توان به سلاح جنگی، حیطه پزشکی و.. اشاره کرد.
رشته پزشکی هسته ای زیر شاخه ی گروه علوم تجربی است که برای انتخاب و تحصیل این رشته دانشگاهی، باید در دروس زیست شناسی،شیمی، ریاضی و در مواردی فیزیک، تسلط کافی داشته باشید. کارشناسان رشته پزشکی هسته ای، بیشتر ساعات کاری خود را در بیمارستان و آزمایشگاه ها می گذرانند.
در ادامه به معرفی کامل این رشته تحصیلی می پردازیم. لذا از شما دعوت می کنیم در ادامه مطلب با مرکز مشاوره آویژه همراه باشید.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
رشته پزشکی هسته ای چیست؟
پزشکی هسته ای، یک حوزه تخصصی از شاخه رادیولوژی است که از مواد رادیواکتیو یا رادیوداروها، برای بررسی عملکرد و ساختار اندام بدن استفاده می کند.
تصویربرداری پزشکی هسته ای، متشکل از رشته های مختلفی است. این رشته شامل شیمی، فیزیک، ریاضیات، فناوری کامپیوتر و پزشکی است.
این شاخه از رادیولوژی، برای کمک به تشخیص و درمان ناهنجاری ها در بیماری هایی مانند سرطان تیروئید استفاده می شود. تصویربرداری هسته ای امکان تجسم ساختار بافت بدن و همچنین عملکرد آنان را فراهم می کند.
میزان جذب یک رادیو دارو یا جذب توسط یک اندام خاص، می تواند نشان دهنده سطح عملکرد اندام مورد مطالعه باشد. اشعه ایکس ابزاری برای تشخیص و مطالعه آناتومی است.
مقدار کمی از یک ماده رادیواکتیو در این روش برای کمک به معاینه به کار می رود. ماده رادیواکتیو به نام رادیونوکلئید (رادیودارو یا ردیاب رادیواکتیو) توسط بافت بدن جذب می شود.
انواع مختلفی از رادیونوکلئیدها وجود دارد، که شامل اشکال عناصر تکنسیوم، تالیم، گالیم، ید و زنون است. نوع رادیونوکلئید مورد استفاده، به نوع مطالعه و قسمت مورد مطالعه بستگی دارد.
پس از اینکه رادیونوکلئید در بافت بدن جمع شد، تشعشعات منتشر می شود. این تشعشع توسط یک آشکارساز تشعشع، قابل تشخیص است.
دوربین گاما از جمله رایج ترین نوع این آشکار ساز است. هنگامی که دوربین گاما تشعشع را تشخیص می دهد، سیگنال های دیجیتال توسط کامپیوتر تولید و ذخیره می شوند.
تشخیص بیماری ها با رشته پزشکی هسته ای
با اندازه گیری رفتار رادیونوکلئید در بدن در طول اسکن هسته ای، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند شرایط مختلف مانند تومورها، عفونت ها، هماتوم ها، بزرگ شدن اندام ها یا کیست ها را تشخیص دهد.
اسکن هسته ای ممکن است برای ارزیابی عملکرد اندام ها و گردش خون استفاده شود.
مناطقی که رادیونوکلئید بیشتر جمع می شود، نقاط داغ نام گذاری می کنیم. قسمت هایی که رادیونوکلئید را جذب نمی کند و در تصویر اسکن روشن تر به نظر می رسد نیز نقطه سرد نام دارند.
در تصویربرداری هسته ای، دوربین گاما ثابت می ماند و تصاویر به دست آمده دو بعدی (2D) هستند. توموگرافی کامپیوتری با گسیل تک فوتون یا SPECT، برش های محوری از اندام مورد نظر را ایجاد می کند.
دوربین گاما به دور بیمار می چرخد. این برش ها مشابه مواردی هستند که توسط سی تی اسکن انجام می شود. در موارد خاصی مانند اسکن PET، تصاویر سه بعدی (3 بعدی) را می توان با استفاده از داده های SPECT انجام داد.
تاریخچه رشته پزشکی هسته ای
پزشکی هسته ای، اولین بار در سال 1946 توسط سم سیدلین به عنوان یک تخصص پزشکی معرفی شد.
سیدلین در مورد موفقیت ید رادیواکتیو در درمان یک بیمار مبتلا به سرطان پیشرفته تیروئید گزارشی تهیه کرد. بعدها، استفاده از آن رادیواکتیو در تصویربرداری غده تیروئید، درمان پرکاری تیروئید و تعیین کمیت عملکرد تیروئید افزایش یافته است.
در دهه 1950، استفاده از حیطه پزشکی هسته ای گسترش یافت. محققان پیشرفت خود را در تشخیص رادیواکتیویته و استفاده از رادیونوکلئیدها برای نظارت بر فرآیندهای بیوشیمیایی، به سطوح جدیدتری می رسانند.
انجمن پزشکی هسته ای در سال 1954 در اسپوکین، واشنگتن، ایالات متحده آمریکا ایجاد شد و در سال 1960 اولین نشریه خود از مجله پزشکی هستهای را منتشر کرد.
اولین مجله این انجمن پزشکی مربوط به رشته پزشکی هسته ای است. انجمن پزشکی آمریکا، این رشته را در سال 1971 به عنوان یک تخصص رسمی پزشکی رسمی اعلام کردند.
دانشجویان رشته پزشکی هسته ای در چه حوزه هایی می توانند مشغول کار شوند؟
تا سال تحصیلی 82-83 رشته پزشکی هسته ای تا مقطع کاردانی ارائه شده بود.
با افزایش تقاضا و توسعه آموزشی در سراسر کشور، نیاز به تشکیل مقطع کارشناسی این رشته احساس می شد. کارشناسی پزشکی هسته ای به پزشک هسته ای در انجام امور کمک می کند.
کارشناس هسته ای تحت نظارت مستقیم پزشک متخصص پزشکی هسته ای به انجام اموری مانند پرتو دارو، ارائه پرتو دارو، کار با دستگاه های پزشکی هسته ای و تصویربرداری از بیمار، چاپ تصاویر و ارائه آنها می پردازد.
فرد بعد از اتمام دوره تحصیلی خود، می تواند به عنوان تکنولوژیست و عنوان مامور حفاظت از تو در مراکز هسته ای کشور مشغول به کار شود.
یکی از زیر شاخه های داروسازی، داروگری هسته ای است که می تواند گزینه مناسبی برای انتخاب باشد. علاوه بر این شما با اخذ مدرک دکتری در خارج از کشور می توانید به تعلیم دانشجویان دیگر بپردازید.
گرایش های رشته پزشکی هسته ای برای ادامه تحصیل
این رشته تا مقطع کارشناسی در دانشگاه ها وجود دارد، اما دانشجویان می توانند پس از اتمام دوره تحصیلی خود، در مقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل شوند.
چند مورد از این رشته ها شامل موارد زیر می شود:
- رشته ارزیابی فناوری سلامت
- رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد)
- رشته آمار زیستی
- رشته رفاه اجتماعی
- آموزش پزشکی
- ژورنالیسم پزشکی
- رشته اپیدمیولوژی
- رشته رادیوبیولوژی و حفاظت پرتویی
- رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
- رشته اقتصاد بهداشت
- و…
تحصیل در رشته پزشکی هسته ای خارج از کشور
ممکن است به دلیل کلمه هسته ای، طوری تصور کنید که در خارج از کشور به مشکل برمی خورید؛ اما این رشته به علت استفاده از مواد پرتوزا و کاربردهای درمانی اش مورد استقبال دانشگاه های دیگر است.
دانشگاه های آلمان، آمریکا و انگلیس مقاصد مناسبی برای این رشته تحصیلی هستند.
تسلط بر زبان انگلیسی شرط تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور است. شما می توانید با شرکت در آزمون های معتبری مثل آیلتسو تافل میزان تسلط خود به زبان انگلیسی را اثبات نمایید.
رشته پزشکی هسته ای برای چه کسانی مناسب است؟
رشته پزشکی هسته ای یکی از زیر شاخه های گروه آزمایشی علوم تجربی است.
رشته پزشکی شامل رشته های دیگری از جمله تصویر برداری پزشکی، فیزیک پزشکی و پرتو نگاری مولکولی می شود.
طول دوره تحصیلی مدرک کارشناسی برای این رشته، چهار سال است.
رشته پزشکی هسته ای برای افرادی که به درس زیست شناسی و به صورت کلی علوم تجربی علاقه مند هستند، پیشنهاد می شود. همچنین این رشته برای افرادی که علاقه مند به محیط آزمایشگاهی و بیمارستانی هستند، مناسب است.
درآمد و آینده شغلی رشته پزشکی هسته ای
در واقع نمی توان هیچ آمار دقیقی برای بازار کار مطرح کرد، زیرا این مبحث پیچیده به مسائل مختلفی بستگی دارد.
بازار همواره به دنبال کارشناس متخصص و حرفه ای می گردد. با توجه به افزایش انواع بیماری ها استفاده از رادیوداروها و پرتودرمانی برای تشخیص و درمان آنها الزامی است. مراکز پزشکی هسته ای در کشور رشد و توسعه یافته اند و قطع به یقین هر مرکز به حضور یک پزشک هسته ای احتیاج دارد.
این رشته شباهت های زیادی به رشته کارشناسی رادیولوژی دارد.
پزشکی هسته ای در سطح دنیا طرفداران بسیاری دارد و کشورهایی مانند آمریکا، انگلستان و آلمان در مقطع کارشناسی برای رشته پزشکی هسته ای، دانشجو می پذیرند.
برای ورود به بازار کار، باید با مهارت های تخصصی رشته مربوطه آشنایی داشته باشید. علاوه بر مهارت های تخصصی، مهارت های فردی می توانند یک کارشناس را از دیگر رقبا متمایز کنند.
درآمد رشته پزشکی هسته ای، به محل اشتغال شخص ارتباط زیادی دارد. مهارت، تخصص و تجربه ازجمله عوامل تأثیرگذار در رشته دانشگاهی پزشکی هسته ای بشمار می آیند.
اینکه کارشناس هسته ای در بخش دولتی یا در بخش خصوصی اشتغال پیدا کند، بر میزان حقوق دریافتی اش تاثیر دارد.
معمولاً سازمان های دولتی حقوق از قبل تعیین شده ای را توسط سازمان پرداخت می کنند. مراکز خصوصی حقوقی بر مبنای مهارت و تجربه پرداخت می کنند و میزان حقوق پرداختی نسبت به مراکز دولتی متفاوت است.
در پایان
پزشکی هسته ای در سال 1946 توسط سیدلین به عنوان یک تخصص پزشکی شناخته شد.
رشته پزشکی هسته ای، یکی از زیر مجموعه های رشته رادیولوژی است. این شاخه از پزشکی، بیشتر برای تشخیص مراحل اولیه سرطان استفاده می شود. باید اشاره کرد که از رادیواکتیو و رادیو دارو برای بررسی عملکرد اندام استفاده می کنند.
با توجه به شیوع بیماری ها و لزوم استفاده از رادیواکتیو ها، مراکز پزشکی هسته ای به یک متخصص هسته ای احتیاج دارند.
میزان درآمد رشته دانشگاهی پزشکی هسته ای به محل اشتغال فرد بستگی دارد. درآمد فردی که در سازمان دولتی است، نسبت به کارشناسی که در بخش خصوصی فعالیت می کند، متفاوت است.
در این مقاله تلاش کردیم تا رشته پزشکی هسته ای را به شما معرفی کنیم. شما برای تحصیل در این رشته باید از طریق کنکور سراسری تجربی اقدام نمایید. چنانچه در زمینه این رشته و تحصیل آن سوال یا ابهامی دارید، با کارشناسان مرکز مشاوره آویژه تماس حاصل فرمایید.
کارشناسان مرکز آویژه، آماده ارائه خدمات مشاوره تخصصی تحصیلی در تمامی مقاطع تحصیلی می باشند. برای استفاده از خدمات مشاوره تلفنی آویژه، می توانید از سراسر کشور با شماره۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵(بدون پیش شماره) تماس بگیرید. از همراهی شما صمیمانه سپاسگزاریم.
سوالات متداول
رشته پزشکی هسته ای، برای چه گروهی از افراد مناسب است؟
برای افرادی که به عرصه پزشکی و تشخیص بیماری علاقه دارند، بسیار مناسب است.
آیا بعد از تصویربرداری هسته ای، می توان رانندگی کرد؟
شما بعد از تصویر برداری هسته ای، می توانید رانندگی کنید. این تصویر برداری هیچ تاثیری در هوشیاری فرد ندارد.
آیا می توان با وجود پروتز، اسکن هسته ای انجام داد؟
دستگاه اسکن هسته ای میدان مغناطیسی ندارد، در نتیجه ایمن بوده و افرادی که پروتز دارند نیز قادر به انجام آن هستند.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
رشته پزشکی هسته ای چیست؟ – معرفی کامل + درآمد و آینده شغلی آن
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.