یکی از جذاب ترین رشته های مهندسی علوم ریاضی، رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت از پرواز می باشد. این رشته که از محبوبیت زیادی در بین عموم مردم و به خصوص علاقمندان آن برخوردار است، شرایط سختی برای پذیرش و تحصیل را دارا می باشد. از این رو رقابت تنگاتنگی در بین متقاضیان آن وجود دارد.
اصولا علاقمندان به این رشته مهندسی با رویای پرواز یا کار کردن با رادارها و ساخت ماشین های هوایی جهت آموزش در آن اقدام می کنند. همچنین داشتن موقعیت اجتماعی خوب، بازار کار مناسب، فرصت های شغلی متنوع، حقوق و درآمد بالا از دیگر دلایل انتخابی محصلین این رشته مهندسی می باشند.
برای آشنایی بیشتر با این رشته جذاب توصیه می کنیم در ادامه مطلب با آویژه همراه باشید.
رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز
مهندسی هوانوردی و مراقبت از پرواز یکی از پرطرفدارترین رشته های ریاضی است که به علوم پرواز و هواپیما می پردازد. در این رشته به طراحی، ساخت و نگهداری از ماشین های هوایی همچون هواپیما، موشک، هلیکوپتر و… پرداخته می شود.
همچنین از اهداف این رشته، علاوه بر تربیت مهندسین هوانوردی برای ساخت ابزارآلات، به پرورش نیروی انسانی همچون خلبان، کارشناس مراقبت پرواز و… نیز می توان اشاره کرد.
علاقمندان به رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز می توانند با شرکت در آزمون سراسری، در دانشگاه هایی که این رشته را ارائه می دهند، اقدام به تحصیل کنند و سپس در حرفه مربوط به خود مشغول کار شوند.
گرایش های رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز
رشته مهندسی هوانوردی و طرح پرواز شامل سه شاخه خلبانی، مراقبت پرواز و ناوبری هوایی می شود که دو شاخه خلبانی و مراقبت از پرواز از گروه های آزمایشی ریاضی، علوم تجربی و فنی و حرفه ای داوطلب می پذیرند و هر کدام در مقاطع بالاتر زیر شاخه هایی همچون رشته تعمیر و نگهداری هواپیما، الکترونیک، مدل سازی و… را شامل می شوند.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
گرایش خلبانی
رشته خلبانی شامل دو زیر شاخه نظامی و غیر نظامی می باشد که تحت نظر وزارت مربوط به خود فعالیت می کنند. هدف این گرایش تربیت متخصصانی می باشد که در زمینه شناخت، بهره وری، مدیریت سیستم های هوایی توانایی لازم را داشته باشند.
همچنین دانشجویان آن می توانند تنها در دو دانشگاه هوایی شهید ستاری و دانشگاه علوم و فنون هوایی، آموزش دیده و در رشته تخصصی خود فارغ التحصیل شوند.
در این راستا نیروی هوایی معین می کند که دانشجویان در کدام حرفه (خلبان جنگی، آموزشی یا مسافربری) آموزش ببینند.
گرایش مراقبت پرواز
در این رشته به پرورش کارشناسان برج مراقبت پرداخته می شود که مسئولیت پشتیبانی، هدایت از راه دور و مشخص کردن مسیر هوایی برای خلبان ها با کمک رادارها و رادیوها را بر عهده دارند.
در واقع مراقبان پرواز از طریق برج مراقبت به بررسی خطوط هوایی و حجم ترافیک موجود می پردازند تا هواپیماها با یکدیگر تداخل نداشته باشند.
به عبارتی خلبان ها از ابتدای پرواز خود تا زمانی که فرود میآیند با مراقبان پرواز در ارتباط هستند و با توجه به شرایط و توصیه های آن ها عمل می کنند.
همچنین هنگامی که شرایط جوی نامناسب است، خلبان ها با کمک مراقبان پرواز به مسیر خود بدون هیچ مشکلی ادامه می دهند. از وظایف دیگر کارشناسان مراقبت پرواز می توان به ایجاد نظم در جریان پرواز، جلوگیری از برخورد هواپیماها، ارائه اطلاعات ضروری و لازم برای پرواز خلبان ها و… اشاره کرد.
گرایش ناوبری هوایی
مسلما ایجاد امنیت یکی از اصلی ترین اهداف هر پرواز به شمار می رود. چرا که علاوه بر حفظ ایمنی سرنشینان، از خسارت و آسیب های احتمالی جلوگیری می کند. برای همین گرایش ناوبری هوایی در مهندسی هوانوردی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و و متخصصین این رشته را به عنوان خلبان دوم نیز می شناسند.
این افراد که قبل از آغاز پرواز مسئول تهیه و طراحی نقشه هوایی برای مسیر پرواز می باشند با طراحی مسیرهای پروازی، بررسی مانع های ترافیکی همچون ابرهای باران زا، موقعیت یابی و… ، به هدایت هواپیما کمک می کنند و به صورت کلی به تعیین شرایط پرواز هواپیما همچون ارتفاع، سرعت و نوع شرایط آب و هوایی می پردازد.
البته لازم به ذکر است که خیلی از ناوبرهای هوایی برای هواپیماهای شکاری آموزش داده می شوند که از شرایط دشوارتری برخوردار است. چرا که مسئولیت نجات خدمه، کنترل سلاح ها و مهمات، شناسایی هواپیماهای دشمن از طریق رادار را نیز بر عهده دارند و در صورت نیاز می توانند از اسلحه هواپیما برای مقابله با دشمن استفاده کنند.
توانایی های مورد نیاز مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز
با توجه به این که مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز شامل سه زیر شاخه با عملکردهای متفاوتی می باشد، هر شاخه با توجه به اهداف، مسئولیت و وظایف خود نیازمند متخصصینی است که توانایی مربوط به عملکردهای ویژه آن حرفه را داشته باشند.
از این رو توانایی لازم جهت تحصیل و آموزش در هر سه شاخه خلبانی، مراقبت پرواز و ناوبری هوایی در ادامه ارائه شده است.
توانایی لازم برای گرایش خلبانی
داوطلبان علاقمند به تحصیل در گرایش خلبانی بایستی از توانمندی های زیر برخوردار باشند:
آمادگی علمی و اثبات آن از طریق شرکت در آزمون سراسری
متقاضی باید از شرایط جسمی مناسب برخوردار باشد که شامل حداکثر سن 20 سال تمام، حداقل قد 165 سانتی متر، وزن متعارف، نداشتن کور رنگی، سلامت گوش، حلق، بینی، قلب، مغز و دندان می شود ( داوطلب در مرحله های متعددی توسط مراکز مربوطه معاینه می شود.)
داشتن روحیه ای جسور، شجاع و نترس
فردی منضبط و منظم
توانایی لازم برای گرایش مراقبت پرواز و ناوبری هوایی
علاقمندان به گرایش مراقبت پرواز و ناوبری هوایی که قصد فعالیت در این حوزه را دارند بایستی از توانایی ذکر شده زیر بهره مند باشند:
توانایی حل مسئله و تصمیم گیری سریع و به موقع
قابلیت دریافت و بررسی صحیح و سریع اطلاعات مختلف
آشنایی و تسلط نسبی به زبان انگلیسی
مهارت های ارتباطی مناسب و صحبت کردن به صورت واضح
داشتن دقت و تمرکز بالا
داشتن سلامت جسمی
توانایی حفظ آرامش و مدیریت اوضاع در شرایط بحرانی
مسیر تحصیلی رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز
علاقمندان به تحصیل در رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز، می توانند با شرکت در آزمون سراسری و کسب رتبه قابل قبول در دو دانشگاه هوایی شهید ستاری و علوم و فنون هوایی پذیرش گرفته و در زیر شاخه مورد علاقه خود به تحصیل بپردازند. همچنین می توانند از طریق آموزشگاه های خصوصی آموزش ببیند.
این رشته مهندسی از شرایط تحصیلی مناسب تا مقطع دکتری در داخل کشور برخوردار می باشد.
البته لازم به ذکر است که دانشجویان این رشته تحصیلی امکان دریافت بورسیه، تحصیل و استخدام در خارج از کشور را دارا می باشند و می توانند در برجسته ترین دانشگاه های جهان همچون موسسه فناوری ماسچوست، دانشگاه برکلی، استنفورد، تورنتو و… نیز تحصیل کنند.
آینده شغلی و بازار کار رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز
مهندسین رشته هوانوردی و مراقبت از پرواز که علاوه بر مسئولیت سنگینی که بر عهده دارند، از شرایط دشوار کاری نیز برخوردار هستند، از مزایایی همچون حقوق زیاد،موقعیت اجتماعی خوب، فرصت شغلی متنوع و … نیز بهره مند می باشند که تا حدودی آینده شغلی آن ها را تضمین می کنند.
همچنین با توجه به نیاز جوامع امروزی، گسترش سیستم های دفاعی هوایی و محبوبیت سفرهای هوایی از بازار کار مناسبی برخوردار هستند.
دانشجویان فارغ التحصیل شده در این رشته های مهندسی می توانند با توجه به مهارت خود به صورت خلبان، کنترل ترافیک هوایی، افسر عملیات، تکنسین و مهماندار پرواز و… شروع به فعالیت کنند و در شرکت های هوافضا و موتورهای هوایی، اپراتورهای هواپیمایی، سازمان های دولتی مانند وزارت دفاع و نیروهای مسلح و… استخدام شوند.
معرفی مهندسی هوانوردی و بازار کار آن
رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت از پرواز که به علم پرواز و مهارت های وابسته به آن می پردازد در سه زیر شاخه خلبانی، مراقبت پرواز و ناوبری هواپیمایی تقسیم می شود. هر یک از شاخه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند و دارای عملکردی متفاوت برای داشتن پروازی ایمن و بدون خطر هستند.
علاقمندان به این رشته می توانند در دانشگاه های مربوطه در هر یک از رشته های انتخابی خود مشغول به تحصیل شوند و با بهره مندی از فرصت های شغلی مناسب این رشته در موسسات و مراکز مربوطه فعالیت کنند.
سوالات متداول
رشته مهندسی هوا به چند زیر شاخه تقسیم می شود؟
به سه شاخه خلبانی، مراقبت پرواز و ناوبری هواپیمایی تقسیم می شود.
کدام دانشگاه ها رشته مهندسی هوانوردی را دارند؟
دو دانشگاه هوایی شهید ستاری و علوم و فنون هوایی
برای قبولی در رشته مهندسی هوانوردی نیاز دایم چه رشته ای در دبیرستان بخوانیم؟
هنرستان هوا و فضا یا ریاضی
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
هر آنچه که باید درباره مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز بدانید!
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
اخه کی گفته پر درامده حقوق ۱۰ تومنم شد درامد؟