رتبه خوبی در کنکور کسب نکرده ام، آیا انتخاب رشته انجام بدهم؟ آیا برای کسب رتبه و تراز بهتر، یک سال پشت کنکور بمانم و برای انتخاب رشته اقدام نکنم؟ مسلما شما نیز با این سوالات داوطلبان کنکور مواجه شده اید و یا شاید خودتان یکی از آنهایی باشید که احساس می کند در دانشگاه و رشته مورد علاقه خود قبول نمی شود و می خواهد انتخاب رشته نکند. عدم انتخاب رشته کنکور سراسری یکی از مواردی است که در طی چند سال اخیر بسیار رواج یافته است. متاسفانه میزان داوطلبانی که انتخاب رشته کنکور را انجام نمی دهند سال به سال بیشتر می شود. طبق تحقیقات انجام شده، از مجموع داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته کنکور بودند، تنها 524 هزار نفر اقدام به انتخاب رشته کردهاند و حدود 560 هزار نفر برای انتخاب رشته اقدام نکرده اند. این موضوع یعنی حدود 50 درصد از داوطلبان کنکور امسال نخواسته اند به دانشگاه بروند و انتخاب رشته نکرده اند. آیا این کار درست بوده یا تصمیم اشتباهی گرفته اند؟
مشاوران مرکز مشاوره تحصیلی آویژه به بررسی عدم انتخاب رشته در کنکور سراسری، درستی یا نادرسی این انتخاب و … پرداخته اند. اگر شما نیز به فکر این هستید که امسال انتخاب رشته انجام ندهید و مجدد برای کنکور درس بخوانید و تلاش کنید، حتما قبل از تصمیم گیری مقاله زیر را مطالعه کنید.
چرا برخی داوطلبان انتخاب رشته نمی کنند؟
چرا برخی از داوطلبان با وجود تلاش های زیاد برای کنکور، از انتخاب رشته اجتناب می کنند؟ دلیل عدم انتخاب رشته برخی از داوطلبان چیست؟ عدم انتخاب رشته میتواند به دلایل مختلفی از جمله عدم تمایل به رشته های موجود، عدم رضایت از رتبه کسب شده و تمایل به شرکت مجدد در کنکور سال بعد باشد. همچنین، این امر نشان دهنده وجود رقابت شدید در رشته های محبوب و محدودیت ظرفیت پذیرش در دانشگاه ها است.
همچنین دلیل مهم دیگری که باعث می شود برخی از داوطلبان انتخاب رشته نکنند، می تواند عدم رسیدن به رتبه مورد نظر و تمایل به پذیرش در رشته های برتری باشد که بازار کار بهتری دارند. در صورتی که داوطلبان در کنکور به رتبه ای که برای ورود به رشته های پولساز و مورد علاقه شان نیاز است، نرسند، ممکن است تصمیم بگیرند انتخاب رشته نکنند و در سال بعد شانس خود را برای قبولی در کنکور امتحان کنند. دلیل اصلی این اقدام، رقابت شدید در رشته های محبوب و محدودیت در ظرفیت پذیرش برخی رشته های پر رقابت در دانشگاه ها است. این افراد امیدوارند با آمادگی و تلاش بیشتر در آینده رتبه مورد نظر را بدست آورده و در رشته ای که به آن علاقه دارند، قبول شوند.
آیا بهتر است انتخاب رشته بکنیم یا نکنیم؟
انتخاب رشته یا عدم انتخاب رشته در کنکور یک تصمیم مهم است و بستگی به شرایط و اهداف شخصی شما دارد. بهتر است قبل از اینکه تصمیم بگیرید انتخاب رشته بکنید یا نه این نکات را مد نظر قرار دهید:
ممکن است شما با انتخاب رشته، شانس قبولی در دانشگاه و رشته مورد علاقه خود را کسب کنید. شما می توانید رشته های مورد علاقه خود را انتخاب کنید. شاید حتی فکر کنید که رتبه شما نمی تواند قبولی در این رشته و دانشگاه را با خود به همراه داشته باشد. اما ممکن است در کنکور و انتخاب دانشگاه ها شرایطی به وجود بیاید که شما بتوانید با این رتبه، رشته مورد نظرتان را قبول شوید. پس انتخاب رشته نکردن برابر است با امتحان نکردن شانس قبولی در دانشگاه و رشته مورد علاقه.
به یاد داشته باشید که عدم انتخاب رشته می تواند زمان بیشتری از شما کسر کند و شما مجبور باشید یک سال دیگر از عمر خود را برای کنکور و رسیدن به دانشگاه مورد علاقه بگذارید. شما ممکن است با انتخاب رشته نکردن برخی از فرصت های مهم را نیز از دست بدهید.
شما ممکن است با عدم انتها رشته در برزخ بی هدفی و بی برنامگی قرار بگیرید و نتوانید برای ورود به دانشگاه در سال های بعدی آمادگی لازم را داشته باشید. بی هدفی، ناامیدی، عدم انگیزه کافی می تواند مسیر شما را برای رسیدن به دانشگاه و رشته مورد علاقه حتی نسبت به سال قبل کندتر کند.
به اهداف و استعدادهای شخصی خود بیشتر فکر کنید. قبل از تصمیم گیری، بهتر است اهداف و استعدادهای خود را مورد بررسی قرار دهید. بررسی علاقه ها، توانمندی ها، اهداف شخصی و شرایط موجود می تواند به شما کمک کند تا تصمیم مناسبی درباره انتخاب رشته بگیرید.
مشاوره و راهنمایی را فراموش نکنید. در انتخاب رشته می توانید از مشاوران تحصیلی و راهنمایان متخصص در زمینه انتخاب رشته کنکور و مشاوره شغلی استفاده کنید. آنها می توانند شما را در انتخاب رشته مناسب و برنامه ریزی تحصیلی به درستی راهنمایی کرده و به شما کمک کنند.
در نهایت، تصمیم نهایی بر عهده شماست. بهتر است با دقت مزایا و معایب انتخاب رشته کردن یا نکردن را بررسی کنید. همچنین، باید به این نکته توجه داشته باشید که انتخاب رشته ممکن است بعدها قابل تغییر و تعدیل باشد و ممکن است به دنبال تجربه های شغلی و تحصیلی خود، تصمیمی متفاوتی بگیرید.
معایب عدم انتخاب رشته در کنکور
به طور کلی، عدم انتخاب رشته در کنکور دارای مشکلات و معایبی است که می توان به صورت دقیق تر به آنها پرداخت. در ادامه، به توضیح هر یک از معایب مطرح شده می پردازیم:
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
افزایش رقابت
اگر شما از انتخاب رشته در کنکور صرف نظر کنید، در سال آینده ممکن است با رقبای سخت تری روبرو شوید. دلیل این امر این است که داوطلبان سال جاری و پشت کنکوری های سال بعد همچنان خواهان ورود به رشته های تاپ تر هستند. این ممکن است باعث افزایش رقابت و کاهش احتمال قبولی شما در رشته مورد نظرتان شود.
تغییر شرایط دانشگاه ها
شرایط دانشگاه ها هر سال ممکن است تغییر کند و این شامل ظرفیت دانشگاه ها، شرایط پذیرش و لیست رشته های قابل انتخاب و مورد پذیرش با ظرفیت بالا است. با عدم انتخاب رشته، شما در سال بعد ممکن است با شرایط نامساعدی روبرو شوید که شامل تغییر ظرفیت دانشگاه، تغییر در نوع رشته های قابل انتخاب یا افزایش درخواست داوطلبان برای رشته مورد نظرتان باشد. این مسائل می تواند امکان قبولی شما در رشته دلخواهتان را کاهش دهد.
از دست دادن فرصت
با عدم انتخاب رشته، شما فرصت قبولی در دانشگاه و ادامه تحصیل را از دست می دهید. این به معنای تأخیر در ورود به دانشگاه و شروع تحصیل در رشته مورد علاقه شما است. در صورتیکه اگر در سال جاری در یک دانشگاه پذیرفته شوید، می توانید با شروع تحصیل و ادامه دادن مسیر تحصیلی خود، به جای انتظار و ریسک کردن برای سال بعد، به دانشگاه بروید و تحصیل خود را شروع کنید.
کاهش احتمال کسب رتبه بالاتر
بر اساس تجربه، احتمال کسب رتبه بالاتر در سال های بعدی کاهش می یابد. به عبارت دیگر، اگر در سال جاری رتبه خوبی کسب نکرده اید، ممکن است در سال بعد نیز با مشکلاتی مواجه شوید که موجب کاهش احتمال قبولی در رشته دلخواهتان می شود. بهتر است همواره برنامه ریزی خود را بر اساس شرایط فعلی و امکانات موجود انجام دهید و تلاش کنید تا بهترین نتیجه را کسب کنید.
چهار دسته بندی بر اساس رتبه های کسب شده برای انتخاب رشته
بعد از اعلام نتایج اولیه کنکور، رتبه ها و ترازهای مختلفی برای داوطلبان وجود دارد. این رتبه می تواند باعث خوشحالی کسی شود و یا ممکن است فردی را ناراحت، عصبانی و ناامید سازد. با توجه به رتبه های کسب شده در آزمون سراسری کنکور، داوطلبان مجاز به انتخاب رشته به چهار دسته تقسیم می شوند:
دسته اول: افرادی که تمایل به انتخاب رشته دارند
داوطلبانی که از رتبه خوبی در کنکور کسب کرده اند و می خواهند با رضایت کامل رشته و دانشگاه مورد علاقه خود را انتخاب کرده و به دانشگاه بروند. این دسته از داوطلبان با توجه به رتبه هایی که در آزمون کنکور کسب کرده اند، احتمال قبولی در رشته های دلخواه خود را دارند و تمایل به انتخاب رشته دارند.
دسته دوم: افرادی که انگیزه ی برای انتخاب رشته ندارند
داوطلبانی که از رتبه خوبی کسب نکرده اند. تراز آنها آنچه که می خواستند و مدنظر داشتند نبوده است و انگیزه ای برای انتخاب رشته ندارند. این افراد به دلیل نارضایتی از رتبه کنکور از دانشگاه رفتن و ادامه تحصیل دادن ناامید شده اند و احتمالا در کنکور سال بعد نیز شرکت نمی کنند.
دسته سوم: افرادی که از رتبه خود حدودا راضی هستند اما نمی خواهند انتخاب رشته کنند
داوطلبانی که تقریباً از رتبه خود راضی هستند ولی می خواهند برای بار دوم در کنکور شرکت کنند. هدف آنها از عدم انتخاب رشته و شرکت مجدد در کنکور این است که در سال بعد رتبه بهتری را به دست بیاورند. این دسته از داوطلبان نیاز به مشورت و راهنمایی دارند تا بتوانند تصمیم درستی در مورد ادامه تحصیل و انتخاب رشته خود بگیرند.
دسته چهارم: افرادی که رتبه خوبی کسب کرده اند اما باید دقت کنند
داوطلبانی که در محدوده رتبه های بالا قرار دارند. اما انتخاب برخی از رشته های محدود و رقابتی را مورد نظر دارند. یعنی تنها قبولی در برخی از رشته که ظرفیت کم و یا متقاضی زیاد دارند را می خواهند. این افراد نیاز به برنامه ریزی دقیق و استراتژی مناسب برای افزایش احتمال قبولی در رشته های مورد علاقه خود دارند. انتخاب رشته مناسب می تواند آنها را به هدف خود نزدیک کند.
اگر انتخاب رشته نکنیم چه می شود؟
در صورتی که شما به هر علتی، تصمیم به عدم انتخاب رشته بگیرید. می توانید در سال بعد نیز در آزمون کنکور سراسری شرکت کنید و دوباره فرصت خود را امتحان کنید. در این حالت، عدم انتخاب رشته در سال جاری تأثیری بر شرکت در کنکور سال بعد ندارد. به طور کلی تا قبل از اینکه انتخاب رشته انجام دهید و دانشگاه روزانه قبول شوید، شما می توانید هر سال در کنکور شرکت کنید. مگر اینکه داوطلب کنکور مرد باشد و بخواهد برای بار سوم در کنکور شرکت کند. در اینصورت باید وضعیت نظام وظیفه خود را در نظر بگیرد و اگر مشکلی در این زمینه وجود دارد حل کند.
اگر تصمیم به شرکت در کنکور سراسری سال بعد را دارید، باید در طول سال برای آمادگی بهتر خود در آزمون، تلاش کنید. شما می توانید درس بخوانید، سوالات گذشته را حل کنید، کلاس های آموزشی بروید و با استراتژی های مناسب برای قبولی در کنکور آشنا شوید. این زمان می تواند به شما امکان بیشتری برای آماده شدن و کسب نتایج بهتر در آزمون کنکور بعدی بدهد.
انتخاب رشته نکردن با رتبه خوب: فرصت های از دست رفته و چالش های آینده
به طور خلاصه، افرادی که رتبه مطلوبی در کنکور کسب کرده اند باید به چهار نکته اساسی توجه کنند:
از دست دادن فرصت قبولی
از انتخاب رشته با رتبه مطلوب نباید به سادگی گذشت. زیرا اگر فرد با رتبه خوب انتخاب رشته انجام ندهد و امکان و فرصت قبولی خود را در دانشگاه های خوب از دست بدهد. ممکن است دیگر نتواند چنین فرصتی را بدست آورده و شانس قبولی در دانشگاه ها و رشته های مورد علاقه خود را به سادگی از دست می دهد.
عدم شناخت انتخاب های دیگر
به طور کلی انتخاب رشته باید با آگاهی از تمام گزینه های موجود انجام شود. اگر فرد آگاهی کافی از تمامی رشته ها و شرایط بازار کاری آنها نداشته باشد، ممکن است به خاطر عدم اطلاع از شرایط گزینه های دیگر، رشته ای که با توانایی ها و علاقه هایش سازگار است را انتخاب نکند.
ضعف در شناخت توانایی ها و استعداد
انتخاب رشته بر اساس توانایی ها و علاقه فرد می تواند به موفقیت و رضایت شغلی منجر شود. اگر فرد تنها به دنبال انتخاب رشته هایی باشد که پر رقابت و درآمد است ولی با توانایی ها و علاقه هایش سازگار نیست، ممکن است در آینده با مشکلات و عدم موفقیت مواجه شود.
از دست دادن شانس قبولی
انتخاب رشته می تواند فرصت های جدیدی را به ارمغان بیاورد. با انتخاب رشته مناسب، فرد می تواند به سمت رویاها و اهدافش حرکت کند و در آینده به موفقیت در آن رشته دست یابد. اما اگر انتخاب رشته ای انجام نشود، این فرصت ها از دست خواهند رفت و شاید فرد بعداً پشیمان شود که از فرصت انتخاب رشته به درستی استفاده نکرده است.
به طور کلی، انتخاب رشته برای داوطلبان کنکور سراسری امری حیاتی است و باید با دقت و آگاهی انجام شود تا فرد بتواند در آینده در مسیری موفق، که با توانایی ها و علاقه هایش سازگار است، قرار گیرد.
راهکارهایی مناسب برای افرادی که رتبه خوبی برای انتخاب رشته کسب نکرده اند
به طور کلی هر ساله ظرفیت دانشگاه ها و شرایط پذیرش و فرصت های شغلی آنها تغییر می کند. به همین دلیل، رتبه کنکور نمی تواند تنها ملاک فرد برای انتخاب رشته باشد. مثلا ممکن است رتبه شما طبق آنچه که دانشگاه ها در سال پیش پذیرش داشته اند برای قبولی مناسب نباشد. اما امسال با تغییر در ظرفیت دانشگاه ها و … شما شانس قبولی در این رشته دانشگاهی را داشته باشید و احتمال قبولی با رتبه ضعیف تر نیز برای شما فراهم شده باشد. پس رتبه کنکور تنها یک ملاک نسبی است و نباید آن را معیار قطعی برای آینده تحصیلی خود دانست.
در انتخاب رشته، باید به عوامل دیگری نیز توجه کنید مانند: علاقه شخصی، استعداد، فرصت های شغلی و توانایی های خود و … . همچنین، با مشاوره از افراد متخصص و کارشناسان تحصیلی می توانید در مورد گزینه هایتان صحبت کرده و تصمیم درستی را اتخاذ کنید.
در واقع، اگرچه رتبه کنکور مهم است، اما باید به عوامل دیگری نیز توجه کرد. برخی از راهکارهایی که افرادی که رتبه خوبی برای انتخاب رشته کسب نکردهاند می توانند پیش بگیرند عبارتند از:
بررسی مجدد اهداف و علاقه ها
افراد باید به دقت اهداف و علاقه های خود را مجددا مورد بررسی قرار دهند. بررسی مجدد اهداف و علاقه ها برای انتخاب رشته بسیار مهم است. در این مرحله، افراد باید به دقت نگاهی به اهداف شخصی، علاقه ها و آرزوهای خود بیندازند. آیا رشته هایی که آرزوی قبولی در آنها را دارند، با این اهداف و علاقه هایشان سازگاری دارند یا خیر؟
این مهم است که بفهمید کدام رشته ها می توانند برای شما رضایتبخش باشند و با علاقه هایتان همخوانی داشته باشند.
به عنوان مثال، اگر شما علاقه زیادی به علوم کامپیوتر و برنامهنویسی دارید، اما رتبه کنکورتان برای رشته مهندسی کامپیوتر کافی نبود، می توانید به دانشگاه های غیردولتی مراجعه کنید که شرایط قبولی متفاوتی دارند. به این ترتیب، هنوز می توانید در رشته هایی که با علاقه تان همخوانی دارند، تحصیل کنید.
کاوش در رشته های مرتبط
در صورتی که رتبه کنکور برای رشته مورد نظر کافی نباشد، می توانید در رشته هایی که با رشته مورد نظر مرتبط هستند، انتخاب رشته کنید. این رشته ها ممکن است فرصت های متفاوتی در اختیار شما قرار دهند که می تواند در مواقعی که رتبه کنکور برای رشته مورد نظر کافی نباشد، مفید باشد.
ممکن است در رشته های مرتبط با رشته اصلیتان شانس قبولی شما را داشته باشند، حتی اگر رتبه کنکور برای رشته اصلی کافی نباشد. به عنوان مثال، اگر به رشته پزشکی علاقه دارید و رتبه کنکورتان برای قبولی در این رشته کافی نبود، می توانید به رشته های مرتبطی مانند پیراپزشکی، بهداشت عمومی و غیره مراجعه کنید. این رشته ها همچنان به شما فرصت تحصیل در حوزه پزشکی را می دهند و همچنان فرصت شغلی و درآمد خوبی را می توانید از این رشته ها مانند رشته پزشکی کسب کنید.
استفاده از دانشگاه های آزاد یا پیام نور
استفاده از دانشگاه های آزاد یا پیام نور یک راهکار دیگر برای افرادی است که رتبه کنکور آن ها برای انتخاب رشته مطلوب و کافی نبوده است. این دانشگاه ها معمولاً بر اساس سوابق تحصیلی داوطلبان، امکاناتی برای پذیرش آن ها فراهم می کنند.
با انتخاب رشته در این دانشگاه ها و در صورت پذیرش، شما می توانید سال اول تحصیلی خود را مرخصی بگیرید. سپس در طول این سال، می توانید به تقویت مهارت ها و آمادگی خود برای کنکور سال بعد بپردازید. این کار باعث می شود که شما بتوانید بهطور مجدد در کنکور شرکت کنید و رتبه مطلوب خود را برای انتخاب رشته ای که علاقه دارید، کسب کنید.
دانشگاه های آزاد یا پیام نور شهریه های تحصیلی دارند. در صورتی که در کنکور سال بعد رتبه مطلوب خود را کسب کرده و به دانشگاهی دیگر منتقل شوید، می توانید از دانشگاه آزاد یا پیام نور انصراف داده و در رشته و دانشگاه محل جدید ثبت نام کنید.
مهم است به این نکته توجه داشت که در این روش، شما می بایست هزینه های تحصیل را در دانشگاه آزاد یا پیام نور بپردازید. این هزینه ها شامل شهریه هر ترم و هزینه های انصراف است. بنابراین، قبل از انتخاب این روش، به دقت بودجه و شرایط مالی خود را بررسی کنید.
به همین ترتیب، اگر در کنکور سال بعد نتوانستید رتبه مطلوب خود را برای انتخاب رشته دلخواه کسب کنید، همچنان می توانید در دانشگاه آزاد یا پیام نور تحصیل کنید و فرصت دوباره امتحان کنکور بعدی را داشته باشید.
دریافت کارنامه سبز
کارنامه سبز یا کارنامه نهایی، پس از اعلام نتایج کنکور برای داوطلبان صادر می شود. در این کارنامه، اطلاعات مربوط به قبولی رشته ها در دانشگاه های مختلف ذکر می شود. این اطلاعات عبارتند از:
رتبه شما در هر یک از کد رشته محل ها
در این قسمت از کارنامه، رتبه شما در هر رشته مورد نظر بر اساس نمرات کنکور و رتبه بندی اعلام شده در آن رشته نمایش داده می شود. این اطلاعات به شما نشان می دهد که در رشته های مختلف، رتبه شما چگونه است.
آخرین رتبه پذیرش شده در دانشگاه ها
در این قسمت، رتبه آخرین داوطلبی که برای ورود به هر رشته در دانشگاه ها پذیرفته شده است، نمایش داده می شود. این اطلاعات به شما نشان میدهد که در دانشگاه های مختلف، رتبه پذیرش شما چگونه بوده است.
به عبارت دیگر، این اطلاعات به شما کمک می کنند تا بفهمید در سال آینده چه رتبه ای در کنکور باید کسب کنید تا بتوانید به رشته مورد نظرتان در دانشگاه برسید.
دریافت مشاوره از متخصصان و کارشناسان
همیشه مفید است با کارشناسان و مشاوران تحصیلی درباره وضعیت و گزینه هایتان صحبت کنید. آن ها می توانند بر اساس شرایط و توانایی های شما، راهنمایی های مفیدی ارائه دهند.
به طور کلی، افرادی که رتبه خوبی برای انتخاب رشته کسب نکردهاند باید در انتخاب رشته بر اساس علاقه، استعداد و شرایط فردی خود عمل کنند. همچنین، توجه به راهکارهای بالا می تواند به شما در پیدا کردن راه های جدید برای پیشرفت تحصیلی کمک کند.
سخنی از مشاوران آویژه
به زبان ساده، اطلاعاتی که درباره دسته بندی رشته ها و انواع دوره های تحصیلی در دست داریم، به کسانی که در کنکور رتبه خوبی کسب نکردهاند، کمک میکند. با داشتن این اطلاعات، آنها میتوانند بهترین تصمیم را در مورد انتخاب رشته ای که میخواهند در آینده در آن تحصیل کنند، بگیرند.
به طور مثال، اگر کسی رتبه ای که برای رشته دلخواهش لازم است را نداشته باشد، با اطلاع از رشته های مرتبط می تواند به دیگر گزینه ها برای تحصیل در دانشگاه فکر کند. ممکن است رشته های مرتبط، فرصت های متفاوتی در اختیارش قرار دهند و او را به مسیر مناسبی ببرند.
همچنین، با دانستن انواع دوره های تحصیلی، افراد می توانند از گزینه های مختلفی مانند دانشگاه های آزاد، دانشگاه های شبانه یا نوبت دوم و دوره های متمرکز با شرایط خاص استفاده کنند. این امکانات ممکن است به افرادی که رتبه خوبی در کنکور ندارند، اجازه دهند تا در محیطی مناسب به تحصیلات خود ادامه دهند و به رشته هایی که علاقه دارند مشغول شوند.
به طور خلاصه، این اطلاعات به افراد کمک میکند تا راهکارها و گزینه های مختلفی را در مورد انتخاب رشته و مسیر تحصیلی خود در نظر بگیرند و بهترین تصمیم را برای آینده تحصیلی خود بگیرند.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
عدم انتخاب رشته در کنکور سراسری
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
سلام اینکه نتایج کنکور 2 سال اعتبار داره میشه 2 سالم باهاش انتخاب رشته کرد؟
در حال حاضر شرایط کنکوردارد متفاوت می شود پیگیر اخبار باشید