همه سدها، ساختمان ها، پل ها و در کل ساخت هر سازه ای قبل از مرحله تولید و ساخت احتیاج به یک نقشه اساسی و دقیق دارند. در کنکور سراسری یکی رشته های گروه ریاضی و فنی مهندسی، رشته نقشه برداری می باشد.
این رشته از مهندسی در حقیقت یکی از حوزه های حساس و دشوار رشته عمران می باشد و یک مهندس نقشه بردار لازم است دانش علمی بالایی داشته باشد. چون رشته مهندسی نقشه برداری دارای محاسبات سنگین ریاضی بوده و هم قدم نخست در تهیه نقشه یک سازه، مستلزم مختصات زمینی آن بخش از زمین بوده و این مسئله احتیاج به دانش ریاضی خاص و هم علم فیزیک دارد.
علاوه بر موارد بالا، یک مهندس نقشه بردار لازم است برای کاهش هزینه های ساخت و ساز، اطلاعات اقتصادی مورد نیاز را هم دارا باشد. ورود به بازار کار و کسب درآمد یکی از دغدغه های مهم دانشجویان بعد از به پایان رساندن دوره تحصیلی خود فارغ از رشته تحصیلی آن ها می باشد. در ادامه این مقاله ار آویژه تصمیم داریم شما را بیشتر با رشته مهندسی نقشه برداری آشنا کنیم.
گرایش های مهندسی نقشه برداری
در مقطع کارشناسی ارشد، رشته نقشه کشی دارای پنج گرایش می باشد که به شرح زیر می باشند:
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
فتوگرامتری
از جمله نیازهای اولیه مهندسان برای تهیه نقشه، گردآوری مختصات زمینی می باشد. به بررسی عکس های هوایی و اندازه گیری مختصات هندسی اجسام، فتوگرامتری گفته می شود.
ژئودزی
شکل و اندازه زمین و مختصات نقاط سطح آن، در این گرایش بررسی می شوند. دانشجویان این رشته لازم است مهارت های هدایت و مدیریت پروژه های ژئودزی را در دوران تحصیل خود کسب کنند.
سنجش از دور
ذخیره سازی، جمع آوری، پردازش و بازیابی اطلاعات با استفاده از ابزار آلات مختلف هوایی مربوط به گرایش سنجش از راه دور می باشد. از طریق این رشته تغییرات روی سطح زمین همانند تغییر مسیر رودخانه ها و یا تغییر در مزر دریاها مورد بررسی قرار می گیرند.
سیستم های اطلاعات مکانی (GIS)
گرایش سیستم های اطلاعات مکانی شامل ذخیره، جمع آوری، مدیریت و پردازش اطلاعات مکانی از طریق داده ها و نقشه های آماری هستند. دانش آموختگان این رشته به بررسی کاربرد اطلاعات گرد آوری شده و هم نمایش آنان به طور گرافیکی و متنی می پردازند.
هیدروگرافی
گرایش هیدروگرافی به توصیف و بررسی ویژگی های دریاها، مناطق ساحلی، اقیانوس ها، دریاچه ها و هم پیش بینی تغییرات آنان می پردازد. مدیریت سواحل و بندر ها، ناوبری، نصب سکو ها و… از جمله کاربرد های رشته هیدروگرافی می باشند.
توانایی ها و نرم افزار های مهم در رشته مهندسی نقشه برداری
افراد فارغ التحصیل هر رشته دانشگاهی جهت ورود به بازار کار، نیازمند فراگیری تخصص ها و علوم لازم برای حضور کارآمد و موثر در حوزه کاری خود می باشند.
درس های ریاضی از جمله هندسه و مثلثات از جمله دروس اساسی و مهم رشته مهندسی نقشه برداری حساب می شوند. مهندسان نقشه بردار علاوه بر محاسبات دقیق و دانش علمی برای ورود به بازار کار به یادگیری نرم افزار های مربوط به رشته خود نیاز دارند.
Civil 3D، Autodesk Map، AutoCad از نمونه نرم افزارهایی هستند که برای تهیه مدل های دو بعدی و سه بعدی نقشه های ترسیم شده از آن ها استفاده می شود. Matlab از دیگر نرم افزار های این رشته می باشد که می توان گفت در دروس مختلف دانشگاهی و رشته ها بسیار زیادی پر کاربرد می باشد و در برای محاسبات سنگین مهندسی و ریاضی رشته نقشه کشی به کار می رود.
آینده شغلی رشته مهندسی نقشه برداری
نقشه برداری نخستین نکته ای می باشد که بعد از شنیدن کلمه ساخت و ساز به ذهن می رسد، و ما جهت تولید و تهیه هر سازه ای احتیاج به یک نقشه دقیق و درست داریم. اکنون در داخل کشور گسترش ساخت و ساز به خصوص که در مسیر سازندگی قدم بر می دارد، توانایی این را دارد که برای یک مهندس نقشه کش شرایط شغلی مناسبی را فراهم کند.
افراد فارغ التحصیل این رشته توانایی این را دارند که از قسمت طراحی گرفته تا مدیریت، اجرا و نظارت در انواع پروژه های ساخت و ساز مشغول به کار شوند. آن ها قادر هستند در اجرای انواع پروژه ها در زمینه ساخت تونل ها، سدها، پل ها و یا در زمینه های راه سازی، ساختمان سازی و ساخت سازه ها و بناهای آبی مشارکت داشته باشند.
هر جا سخن از آبادی و سازندگی یک کشور باشد، قطعا جزو الزامات، حضور مهندسان نقشه کشی می باشد و آن ها توانایی این را دارند که در ساخت دکل های مخابراتی، برج ها، جاده ها و فرودگاه ها و هم در برابر زلزله در ساخت ساختمان های مقاوم فعالیت کنند.
دانش آموختگان این رشته بعد از به پایان رساندن دوران تحصیل خود از طرف سازمان های برنامه ریزی و مدیریت، بنادر و کشتیرانی، وزارت راه و شهرسازی، شرکت نفت، سازمان آب و فاضلاب، سازمان نقشه برداری کشور، سازمان جغرافیایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، شهرداری ها و شرکت های پیمانکاری و مشاوره در حوزه های شهرسازی و عمرانی جذب می گردند.
دانشگاه های ارائه دهنده رشته مهندسی نقشه برداری
نام تعدادی از دانشگاه های ارائه دهنده رشته مهندسی نقشه برداری در ادامه اشاره شده است.
آن دانشگاه ها به شرح زیر است:
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه بجنورد
- دانشگاه تبریز
- دانشگاه تهران
- دانشگاه تفرش
- دانشگاه زابل
- دانشگاه زنجان
نتیجه گیری
یکی از رشته های کمتر شناخته شده مهندسی، رشته مهندسی نقشه برداری می باشد که با خیلی از رشته های مهندسی از جمله معدن، عمران، شهرسازی و هوافضا اشتراکات نزدیک دارد. در داخل کشور و هم خارج ادامه تحصیل در این رشته برای مقاطع ارشد و دکتری هم امکان پذیر می باشد.
در این مقاله از آویژه سعی شد تمامی اطلاعات در خصوص رشته مهندسی نقشه برداری در اختیار شما قرار گیرد. شما می توانید با شماره گیری 09099071985 از مرکز مشاوره آویژه در مورد رشته مهندسی نقشه برداری مشاوره رایگان دریافت کنید.
سوالات متداول
در گرایش ژئودزی رشته مهندسی نقشه برداری، چه چیزی مورد بررسی قرار می گیرد؟
شکل و اندازه زمین و مختصات نقاط سطح آن، در این گرایش بررسی می شوند.
در گرایش هیدروگرافی رشته مهندسی نقشه برداری، چه چیزی مورد بررسی قرار می گیرد؟
گرایش هیدروگرافی به توصیف و بررسی ویژگی های دریاها، مناطق ساحلی، اقیانوس ها، دریاچه ها و هم پیش بینی تغییرات آنان می پردازد.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
مهندسی نقشه برداری – معرفی کامل رشته مهندسی نقشه برداری + بازار کار و آینده شغلی
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.