گذرنامه الکترونیکی که نام دیگرش هم بیومتریکی است، یکی از بزرگترین پروژه های جهانی در راستای هدف استفاده از سیستم کارت هوشمند می باشد.
همه کشورهایی که عضو اتحادیه اروپا و شانگهای و کشورهای پیشرفته آسیایی هستند، از این سیستم استفاده کرده و برای شهروندان شان که می خواهند به کشورهای دیگر سفر کنند، گذرنامه الکترونیک صادر می کنند.
در این مقاله به بررسی گذرنامه الکترونیکی و نحوه ثبت نام در سامانه گذرنامه الکترونیکی می پردازیم.
برای دریافت مشاوره های حقوقی و تحصیلی حرفه ای با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
گذرنامه الکترونیکی چیست؟
گذرنامه الکترونیکی دارای یک فناوری زیست سنجی و یک ریز پردازنده است که در پشت جلد آن قرار دارد و اطلاعات مرتبط به دارنده گذرنامه بصورت دیجیتالی در آن ثبت می شود.
کشور ایران هم از اواخر سال ۱۳۸۸ از این سیستم استفاده می کند و برای شهروندان با رعایت استاندارد های سازمان ایکائو (ICAO) گذرنامه صادر می کند.
یکی از مهم ترین ویژگی های این نوع گذرنامه ها این است که از امنیت خاصی در برابر سرقت هویت اشخاص برخوردار هستند و بدون اینکه در کار مسافران وقفه ایجاد شود، ایمنی سفر و تردد از مرزها را افزایش می دهند.
همانطور که در بالا هم گفتیم این فرایند مجهز به سیستم امنیتی خاصی است که می تواند در کمترین زمان ممکن اطلاعات و داده های که در تراشه گذرنامه ها هستند را بخواند و آنها را با داده ها و اطلاعات موجود تطبیق دهد.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
اهمیت گذرنامه الکترونیکی
در بعضی کشورها، مسافران باید پیش از عزیمت و یا در زمان ورود، ویزایشان را دریافت کنند که این کار علاوه بر اینکه وقت مسافران را می گیرد، مشکلات فراوانی برایشان به وجود می آورد و ترددشان را کند می کند.
کارشناسان می گویند که سیستم گذرنامه الکترونیکی، این مشکلات را برطرف می کند؛ زیرا مسافران ویزای خودشان را از طریق اینترنت دریافت می کنند.
این فرآیند اینگونه است زمانی که فردی تقاضای صدور ویزای الکترونیکی می کند، اطلاعات شخصی او، مانند نام و شماره گذر نامه طی مدت زمان کوتاهی وارد سیستم می شود و به کمک سیستم SITA منتقل شده و بعد از ایجاد تغییرات اطلاعات بررسی و با اطلاعات موجود در وزارتخانه تطبیق داده می شود.
اگر محدودیت و مشکلی برای صدور ویزای مسافران وجود نداشته باشد، این سیستم ویزا را به صورت خودکار صادر می کند.
گذرنامه الکترونیکی به طور کلی گذرنامه ای است با فناوری جدید و پیشرفته و قابل خوانده شدن توسط ماشین که یک مدار یکپارچه دارد با توجه به شرایط وضع شده در سازمان بینالمللی هواپیمایی کشورهای ملل متحد، گذرنامه الکترونیکی می تواند اطلاعات بیوگرافی شما را در خود ذخیره نماید.
چگونگی اجرای امنیت دیجیتال در گذرنامه ها
سیستم های امضای دیجیتال، رمزنگاری چیپ، حفاظت دسترسی به داده ها و ارتباط سخت افزاری با اسکنرهای مخصوص، از مکانیزم های خاصی برخوردار هستند که با پیاده سازی این فناوری ها، شرایط برای کنترل و صدور گذرنامه الکترونیکی فراهم می شود.
- امضای دیجیتال
امضای دیجیتال نیز نقش بسزایی در امنیت و احراز هویت اطلاعات ذخیره شده روی چیپ را اعمال می کند.
هر کشوری که مسئول اصول فرا ساختاری کلید عمومی (pkl) جهانی می شود، برای نگهداری از گذرنامه های ملی خود از pkl دو صفحه ای ( stages_2) استفاده می کند که حاوی ارتباط و تایید گواهی یک کشور و حداقل یک امضا کننده (signer) سند می باشد.
- رمزنگاری
تا قبل از این، در روش هایی که به کار برده میشد از نرم افزارها و سخت افزارهای پیچیده ای استفاده می کردند که این کار زمان زیادی را صرف خود میکرد؛ اما در کنترل دسترسی پایه سازگاری بیشتری وجود دارد که این روش ابتدا در اروپا مطرح بود و با موفقیت به نتیجه رسید.
در این روش بین قرائتگر چیپ RF رمزنگاری شده با DES سه گانه باختگان ۱۱۲ بیتی و اصول حفاظتی بسیار قوی ارتباطی صورت می گیرد.
- حفاظت دسترسی
در گذرنامهها اطلاعاتی نظیر نام، تاریخ تولد و جنسیت در صفحه اطلاعاتی پاسپورت به شکل ماشین خوان وجود دارد. عکس دارنده در قسمت ماشین خوان ادغام نمی شود بلکه روی صفحه گذرنامه چاپ می شود.
تصویر پایه حفاظت کنترل روی اطلاعات ثبت شده در چیپ ها قرار دارد که از خواندن اطلاعات بصورت غیر قانونی جلوگیری می کند. حفاظت دسترسی الکترونیک اجازه دسترسی را فقط در حالت تماس نوری واقعی صفحه پاسپورت و قرائت گر آن صادر کرده که می تواند هویت را مشخص نماید.
در مرحله دوم گذرنامههای الکترونیکی، فرض بر این است که ذخیره سازی بیشتری صورت بگیرد. اثر انگشت روی چیپ به صورت داده های الکترونیکی ذخیره شده است که بعدها اطلاعات مربوط به اسکن چشم هم به آن افزوده می شود.
- ارتباط سند
گذرنامه های معمولی با تمام ویژگی های امنیتی و حفاظت در برابر عوامل جعلی، باز هم به طور کامل و حتمی، قابل اعتماد نیستند.
در حالیکه یکی کردن و ادغام ویژگی های بایومتریک به صورت اطلاعات ذخیره شده در RF CHIP، یک ویژگی بی نظیری را ایجاد کرده است، که به طور کامل اطلاعات ثبت شده را با دارنده ی آن در هنگام کنترل به یکدیگر لینک کرده و احراز هویت و تشخیص صحت سند را علنی می سازد.
این سیستم از جعل و سوءاستفاده به صورت جدی جلوگیری می کند.
معرفی سامانه درخواست گذرنامه الکترونیکی
سامانه ثبت نام اینترنتی درخواست گذرنامه الکترونیکی egozar.epolice.ir می باشد که از طرف پلیس مهاجرت و گذرنامه ناجا همگام با سیاست های الکترونیکی غیر حضوری کردن خدمات دولتی و همچنین با توجه شیوع بیماری کرونا، با هدف صدور گذرنامه الکترونیکی و کاهش مراجعه حضوری متقاضیان دریافت پاسپورت به دفاتر خدمات الکترونیک در کنار راه اندازی سامانه میخک برای صدور پاسپورت ایرانیان که در خارج از کشور هستند راه اندازی شد.
نکته مهمی که در رابطه با این سامانه اینترنتی وجود دارد این است که متقاضیان برای این که بتوانند درخواست شان را در سامانه درخواست گذرنامه الکترونیکی ثبت کنند، در ابتدا باید برای انجام احراز هویت به یکی از این دفاتر پلیس +10 اقدام کنند. بعد از انجام مراحل احراز هویت حضوری تا ۳ سال می توانند برای دریافت گذرنامه الکترونیکی در این سامانه درخواستشان را ثبت نمایند.
برای اینکه افراد بتوانند از خدمات سایت ثبت نام اینترنتی درخواست گذرنامه الکترونیکی استفاده کنند، ابتدا باید وارد سامانه شوند.
در ادامه به توضیحی در رابطه با نحوه چگونگی ورود به سامانه برای گرفتن پاسپورت می پردازیم.
بیشتر بخوانید: چگونه بدون کارت پایان خدمت پاسپورت بگیریم؟
چگونگی ثبت نام برای گذرنامه الکترونیکی
در ابتدا مرورگر مد نظر گوشی تان را باز کنید و آدرس سامانه ثبت نام اینترنتی درخواست گذرنامه الکترونیکی را در آن جست و جو کنید تا وارد صفحه اصلی سایت شوید.
در مرحله بعد قوانین و شرایط سایت را مطالعه کنید و سپس تیک کنار جمله “شرایط فوق را می پذیرم” را علامت و بعد دکمه ورود را بزنید.
مراحل ورود به سامانه در خواست الکترونیکی تمام شده و می توانید بقیه مراحل را ادامه دهید و گذرنامه الکترونیکی درخواست کنید.
جلوگیری از جعل
با توجه به مطالب گفته شده، در می یابیم که با توجه به افزایش جرائم سازمان یافته پیشروی به سمت دولت الکترونیک، می توان تا حد زیادی از این جرائم جلوگیری کرد.
همچنین پاسپورت الکترونیک می تواند ضریب امنیت را در حوزه هویت اشخاص بالا ببرد و از جعل و خود ساختگی در این زمینه جلوگیری نمایند.
کلام آخر
همانطور که دانستید گذرنامه الکترونیکی، گذرنامهای با فناوری پیشرفته و قابل خوانده شدن توسط سیستم های الکترونیکی هست که اطلاعات بیومتریک و بیوگرافیک شما را در خود ذخیره کند. گذرنامه های الکترونیکی حاوی یک تصویر دیجیتالی از صورت شخص صاحب آن، روی مدار یکپارچه است که با استفاده از فناوری شناسایی چهره با چهره دارنده گذرنامه مقایسه میشود و یک روش بسیار خوب برای جلوگیری از جعل گذرنامه است، در ایران نیز روند صدور گذرنامه های الکترونیکی سرعت گرفته است. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره های حقوقی حرفه ای میتوانید از طریق شماره زیر با کارشناسان مرکز مشاوره آویژه در ارتباط باشید.
۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵
سوالات متداول
گذرنامه الکترونیکی چیست؟
یکی از بزرگترین پروژه های جهانی است که در راستای هدف استفاده از سیستم کارت هوشمند تاسیس شده است.
سامانه ثبت نام اینترنتی درخواست پاسپورت یا گذرنامه الکترونیکی چیست؟
عنوان سایتی است که از سمت پلیس مهاجرت گذرنامه ناجا با هدف صدور گذرنامه الکترونیکی راه اندازی شده است و اطلاعات تکمیلی راجب آن در این مقاله ذکر شده است.
چگونه می شود در سایت اینترنتی درخواست گذرنامه الکترونیکی ثبت نام کرد؟
نحوه ثبت نام در این سایت از طریق سایت مربوطه انجام میشود که جزئیات تکمیلی به همراه لینک ورود به سایت در این مقاله قرار داده شده است.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
گذرنامه الکترونیکی چیست؟ + معرفی سامانه دریافت پاسپورت الکترونیکی
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.