فیزیک مهندسی ترکیبی از دو کلمه و تخصص دو مبحث فیزیک و مهندسی است که نقش به سزایی در پیشرفت علم و فناوری دارد. این رشته با هدف اهدای علم و تخصص به مهندسان در راستای ساخت و تجهیز محصولات صنعتی مختلف، می تواند کشور را از وابستگی به واردات، فروش و صادرات مواد خام همچون فروش نفت بی نیاز کرده و کمبود ها را تامین کند.
از این رو برای صنعت کشور دانشی ضروری محسوب می شود. برای آشنایی بیشتر با رشته مهندسی فیزیک پیشنهاد می کنیم در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
فیزیک مهندسی چیست؟
برای پاسخ دادن به این پرسش، ابتدا باید به معنا و کاربرد علم فیزیک در زندگی و صنایع مختلف اشاره کرد. ارسطو اولین دانشمندی بود که کلمه یونانی فیزیک را به معنای طبیعت بیان کرد.
فیزیک و طبیعت با هم در ارتباط بوده و هر دو ترکیبی از ماده، انرژی، نیرو و حرکت هستند. در واقع با مطالعه علم فیزیک می توان به مطالعه جهان و کائنات پرداخت.
رشته فیزیک مهندسی با بهره گیری از فیزیک و علوم مهندسی و استفاده از هر دو در جهت پیشرفت و ارتقای تکنولوژی، از ارتباط بین این دو علم، سعی در ارائه راهکار برای حل چالش های تکنولوژی دارد.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
چه افرادی می توانند در این رشته فعالیت کنند؟
همان طور که برای ورود به هر رشته ای علاقه و استعداد، اولین و مهم ترین ملاک است، در نظر گرفتن سختی و مباحث سنگین رشته هم اهمیت زیادی دارد.
فیزیک مهندسی یکی از رشته های سخت با مباحث سنگین و پیچیده است و به همین دلیل نیازمند مطالعه جدی و پی در پی می باشد و چنانچه فرد داوطلب بدون آگاهی از چگونگی رشته و همچنین بدون آمادگی این رشته را انتخاب کنند، ممکن است از ادامه تحصیل این رشته انصراف دهد.
کارشناسی فیزیک مهندسی
رشته فیزیک مهندسی دارای سه گرایش زیر است:
حالت جامد
پلاسما
لیزر و اپتیک
فیزیک حالت جامد
در این گرایش به مطالعه و تحقیق ساختار بلوری جامدات، نوسانات یون ها و حرکت الکترون ها در آن ها پرداخته می شود. مواد به چهار گروه رسانا، نیمه رسانا، ابر رسانا و عایق تقسیم می شوند که در شرایط دما، فشار و میدان مغناطیسی مختلف حالت های متفاوتی دارند.
در ابتدا برای بررسی و گسترش فیزیک اتمی مطالعات بر روی فیزیک حالت جامد آغاز شد، اما سپس گسترش یافت و سبب شد تا در زمینه های دیگر نیز توسعه یابد.
این زمینه ها عبارتند از:
- مکانیکی
- الکتریکی
- مغناطیسی
- اپتیکی
- حرارتی جامدات
فیزیک پلاسما
مواد بر اساس حالت به چهار بخش جامد، مایع، گاز و حالت آخر پلاسما تقسیم می شوند. پلاسما به صورت عادی مانند جامدات، گازها و مایعات وجود دارد اما بیشتر ماده جهان پلاسما است.
آتش اگزوز موشک، قوس نورانی یک سیم جوش برقی نمونه هایی از پلاسما هستند. در حال حاضر فیزیک پلاسما در بازار های جهانی بیش از 200 میلیارد دلار در سال ارزش گذاری می شود.
کاربرد فیزیک پلاسما
برخی از کاربرد هایی که فیزیک پلاسما در صنعت دارد عبارتند از:
- لایه های ابررسانا
- پودرهای سرامیکی
- فیزیک سطح
- جوشکاری
- پلیمر
- برش کاری
- نانوتکنولوژی
- میکرو الکترونیک
- ژئوفیزیک
- سوراخ کاری
- کاشت یون
- سیستم های نوری مواد
- تصفیه آب
مهندسی اپتیک و لیزر
لیزر، به معنای تقویت نور توسط القایی تابشی است. در شرایطی که اتم ها و مولکول های مواد انرژی پیدا می کنند و از حالت پایه اول به پایه های بالاتر برانگیخته می شوند، در آخر می توانند یک فوتون یا یک واحد موج الکترومغناطیسی تابش کنند.
گرایش اپتیک و لیزر با هدف ارائه تخصص و دانش به متخصصان سعی دارد تا با فراگیری علوم اپتیک و لیزر دانشجویان بتوانند در طراحی، کار، تعمیر و نگه داری لیزر و سیستم های موجود به مهارت های بالا برسند.
گرایش ارشد فیزیک مهندسی
علاقه مندان می توانند برای کسب دانش بیشتر و تخصصی اقدام به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد کنند.
از جمله گرایش هایی که داوطلبین می توانند به صورت کارشناسی ارشد ناپیوسته در آزمون شرکت نمایند، شامل:
- فیزیک کاربردی
- مهندسی برق
- مهندسی مواد
- مهندسی صنایع
- مهندسی پزشکی
- مهندسی مکانیک
- فوتونیک
- ژئوفیزیک و هواشناسی
دروس رشته فیزیک مهندسی
دروس پایه در بین تمامی گرایش ها:
- فیزیک عمومی
- ریاضی عمومی
- معادلات دیفرانسیل
- ریاضی فیزیک
- شیمی عمومی
- کامپیوتر
- رسم فنی
دروس تخصصی در بین تمامی گرایش ها:
- فیزیک مدرن کاربردی
- فیزیک مدرن
- اپتیک
- مکانیک تحلیلی
- الکترومغناطیس
- مکانیک کوانتوم
آینده شغلی و درآمد فیزیک مهندسی
بدلیل آن که فیزیک یک رشته پایه محسوب می شود و از طرفی بازار کار علوم پایه در ایران چندان زیاد نیست اما رشته فیزیک مهندسی با وجود بهره مندی از علم فیزیک توانسته آینده شغلی خوبی برخلاف رشته فیزیک بدست بیاورد.
همیشه فارغ التحصیلان این رشته باید بر روی هدف خود تمرکز کنند و باور داشته باشند که کسب موفقیت، تنها با استمرار و تلاش در علم و آگاهی کسب می شود.
دانشجویان رشته فیزیک مهندسی پس از فارغ التحصیلی و حتی در دوران دانشجویی می توانند تا در صنایع اپتیک و لیزر، صنایع قطعات الکترونیک، قطعات و اجزای کامپیوتر در صنایع خودروسازی و الکترونیک و همین طور سازمان های دولتی یا خصوصی همچون وزارت نیرو و مخابرات مشغول به کار شوند.
همه صنایع نشان از اهمیت و کارآمدی رشته فیزیک مهندسی را دارد.
میزان درآمد
میزان درآمد فیزیک مهندسی بر اساس میزان مهارت شخص، تجربه کاری و نوع سازمانی که در آن مشغول به کار هست، بستگی دارد. اما به طور کلی میزان درآمد خوبی دارد.
فارغ التحصیلان این رشته می توانند در صنایع اپتیک و لیزر، قطعات و اجزای کامپیوتر درآمد خوبی کسب کنند.
دانشجویان فیزیک مهندسی
فیزیک مهندسی یکی از شاخه های مهم صنایع کشور محسوب می شود که زیر شاخه علم ریاضی است. این رشته با هدف گسترش راه حل های جدید در مهندسی و فیزیک و تحلیل پدیده های علمی می باشد.
این دانش کمک شایانی در جهت ارتقای و طراحی علم و فناوری های نو در دنیای صنعت دارد.
چنانچه به اطلاعات بیشتری در زمینه رشته مهندسی فیزیک و مسیر تحصیلی آن نیاز دارید، با مرکز مشاوره آویژه در تماس باشید تا مشاورین این مجموعه شما را راهنمایی کنند.
سوالات متداول
گرایش کارشناسی فیزیک مهندسی شامل چه رشته هایی است؟
حالت جامد، پلاسما و لیزر و اپتیک
سرمایه گذاری در پلاسما چه تا چه میزان سود و بهره برداری می شود؟
سالانه به میزان 200 میلیارد دلار ارزش گذاری می شود.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
معرفی کامل رشته فیزیک مهندسی + گرایشات، بازار کار و آینده شغلی آن
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.