این روز ها با در نظر گرفتن درگیری ها و مشکلات ذهنی که هر روز متاسفانه بیش از پیش با آن مواجه هستیم، بیش از گذشته نیاز به مشاوران احساس می شود. مشاوران همواره در تلاش اند با کمک رساندن و مشورت دادن به اشخاصی که دچار بحران هستند، سبب بهبودی سلامت روانی جامعه شوند.
به کمک گرفتن در یک زمینه خاص مشاوره می گویند و مشاوران در زمان بروز مشکل و یا رویارویی با یک اختلال به مراجعه کنندگان خود کمک می کنند تا قادر باشند مسیر پیشرفت و رشد را در کمترین زمان به درستی پشت سر بگذارند.
در حقیقت این رشته مجموعه ای از علوم به هم پیوسته می باشد که به بررسی نحوه استفاده از اصول، فنون و مبانی روانشناسی پرداخته تا از آن ها بتوان در مباحثی از جمله بهبود فضای آموزشی، حل مشکلات خانوادگی، تشخیص اختلالات روانی اشخاص و… استفاده نمود. در این مقاله از آویژه قصد داریم شما را با رشته مشاوره و موقعیت های شغلی آن بیشتر آشنا سازیم.
تفاوت رشته های مشاوره و روانشناسی
در موقعیت های شغلی موجود در جامعه، این دو رشته چندان تفاوت چشمگیری ندارند. در هر دو رشته مذکور دانشجویان به مطالعه و بررسی مسائل مختلف در زمینه روانشناختی می پردازند.
ولی در خصوص تفاوت های این 2 رشته می توان گفت که رشته روانشناسی بیشتر با مسائلی از جمله اختلالات روانی و آسیب شناسی مرتبط می باشد و اشخاصی که دچار آشفتگی های روحی و روانی می باشند را مورد بررسی قرار می دهد.
بیشتر تمرکز روانشناسان روی درمان اشخاص است، ولی مشاوران اکثرا در زمینه پیشگیری فعالیت می کنند و فعالیت آن ها مرتبط با اشخاص سالمی می باشد که دچار بحران شده اند.
از دیگر تفاوت های 2 رشته روانشناسی و مشاوره این می باشد که رشته روانشناسی یک رشته تحقیقاتی حساب می گردد درحالی که مشاوران در حل مشکلات افراد از نظریه های زمینه روانشناسی کمک می گیرند.
گرایش های رشته مشاوره در مقطع کارشناسی ارشد
در مقطع کارشناسی رشته مشاوره فاقد گرایش بوده و در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد دارای چهار گرایش می باشد که در ادامه مقاله درباره هر یک از این حوزه ها به توضیح مختصری می پردازیم.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
گرایش مشاوره خانواده
محبوب ترین گرایش مشاوره را، می توان مشاوره خانواده را دانست.مشاوران خانواده سعی می کنند تا قادر باشند با دانش خود به سلامت، ارتقا و استحکام خانواده ها کمک کنند.مشورت در زمینه پیشگیری از طلاق، تربیت فرزندان و مشاوره در زمینه دعواهای زناشویی و خانوادگی از جمله زمینه های فعالیت افراد فارغ التحصیل این گرایش می باشند.
گرایش مشاوره مدرسه
این مشاوران به دانش آموزان کمک می کنند تا در حوزه تحصیلی پیشرفت نموده و هم دچار صدمه های اجتماعی از جمله اعتیاد و بزهکاری نشوند.می توان از تخصص های این گرایش به درمان افت تحصیلی در دانش آموزان و پیشگیری از آن و هم برنامه ریزی درسی اشاره نمود.
گرایش مشاوره شغلی
همانگونه که از نام این گرایش مشخص است، زمینه فعالیت آن ها در حوزه های شغلی از جمله جهت گیری شغلی، ایجاد انگیزه در اشخاص و نیز مهارت پیدا کردن کار و ارائه راه حل هایی در زمینه کار آفرینی است.
گرایش مشاوره توانبخشی
گرایش توانبخشی از سه گرایش دیگر نوپاتر می باشد. بیشتر اشخاص با شنیدن نام گرایش توانبخشی فک می کنند که حوزه فعالیت آن فقط با کودکان استثنایی و کم توان جسمی و ذهنی مرتبط می باشد، در صورتی که این فکر به کل اشتباه بوده و توانبخشی حیطه گسترده تری را در برمی گیرد.
در این گرایش متخصصان برای توانمند سازی اشخاص آسیب دیده در زمینه های جسمی و روانی به آن ها کمک می کنند. همانند مشاوره توانبخشی به اشخاصی که دچار اعتیاد شده اند و هم کمک به معلولین، زندانیان و یا افراد سالمند از جمله فعالیت های یک مشاور توانبخش می باشند.
توانایی ها و تخصص های رشته مشاوره
مشاوران لازم است از آرامش درونی و صبر قابل توجهی برخوردار باشند و هم از توانایی تاثیر گذاری بالایی داشته باشند.
لازم است بدانید که همه توانایی های این رشته بر پایه تحصیل و تجربه بنا نشده است، بلکه افراد مشاور می بایست ذاتاً دارای حس همدلی با افراد، هنر ارتباط برقرار کردن با دیگران و هم هنر خوب گوش دادن و خوب سخن گفتن را داشته باشند تا در زمینه های شغلی خود بتوانند موفق و موثر ظاهر گردند.
می توان از دیگر توانایی های یک مشاور موفق، به توانایی ایجاد یک فضای مطمئن و امن برای مراجعه کنندگان اشاره نمود تا آن ها را به آسانی به بیان بحران ها و دغدغه های خود بپردازند.
همچنین مشاوران لازم است در زمینه های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و مذهبی اطلاعات مورد نیاز را داشته تا قادر باشند در صورت نیاز به بررسی مشکلات اشخاص در این زمینه ها بپردازند.
موقعیت های شغلی در رشته مشاوره
از جمله محیط های کاری برای فارغ التحصیلان رشته مشاوره، کار در مدرسه می باشد.مشاوران مدرسه در مسئله هایی از جمله کاهش استرس دانش آموزان، یادگیری تکنیک های درس خواندن و یا حل بعضی از مشکلات و بحران ها آن ها در خارج از مدرسه می پردازند. فعالیت در مهد کودک ها، پیش دبستانی ها و هم استخدام در آموزش و پرورش از سایر فرصت های شغلی این رشته حساب می آید
از جمله فرصت های استخدام در مدارس، ثبت نام آزمون استخدامی آموزش و پرورش می باشد. لازم به ذکر است قبول شدگان نهایی این آزمون موظف اند، قبل از آغاز دوره 1 ساله مهارت آموزی، تعهد محضری رسمی مبنی بر ده سال خدمت در محل پذیرفته شده، به آموزش و پرورش بسپارند.
کار کردن در بیمارستان ها، مراکز توانبخشی، زندان ها، کلینیک های ترک اعتیاد و همچنین در صورت اخذ مجوز فعالیت در دفاتر خصوصی از دیگر حوزه های فعالیت رشته مشاوره می باشد که می توان اشاره کرد.
دقت داشته باشید که همه حیطه های شغلی ذکر شده با مشاوره مرتبط می باشد و افراد فارغ التحصیل توانایی این را دارند که با تحصیل در هر یک از گرایش ها در مقاطع تحصیلی بالا تر در هر یک از این زمینه ها، به فعالیت تخصصی تر بپردازند.
دانشگاه های ارائه دهنده رشته مشاوره
در ادامه دانشگاه هایی که عرضه شده اند به طور معمول سالانه رشته مشاوره را ارئه می دهند. آن دانشگاه ها به شرح زیر می باشد:
دانشگاه تهران
دانشگاه اصفهان
دانشگاه الزهرا
دانشگاه اراک
دانشگاه خوارزمی
دانشگاه رازی کرمانشاه
دانشگاه شهر کرد
دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه شهید چمران اهواز
نتیجه گیری
یکی از رشته های تخصصی گروه علوم انسانی، رشته مشاوره می باشد و افراد داوطلب کنکور سراسری این رشته قطعا لازم است از گروه انسانی وارد این رشته شوند.
در مقطع کارشناسی رشته مشاوره هیچ گرایشی ندارد و افراد فارغ التحصیل پس از سپری کردن دوره کارشناسی، توانایی این را دارند که در مقطع ارشد در 4 گرایش مشاوره شغلی، مشاوره تحصیلی، مشاوره خانواده و توانبخشی در مقطع ارشد به ادامه تحصیل بپردازند.
در این مقاله از آویژه سعی شد رشته مشاوره برای شما عزیزان به طور کامل ارائه گردد. شما می توانید با شماره گیری 09099071985 سوالات خود در مورد این مقاله از مشاوران آویژه بپرسید.
سوالات متداول
دانشجویان در رشته مشاوره و روانشناسی به مطالعه چه چیز هایی می پردازند؟
در هر دو رشته دانشجویان به مطالعه و بررسی مسائل مختلف در زمینه روانشناختی می پردازند.
رشته مشاوره در مقطع کارشناسی ارشد چند گرایش دارد؟
چهار گرایش دارد، مشاوره خانواده، مشاوره مدرسه، مشاوره توانبخشی و مشاوره شغلی.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
رشته مشاوره – معرفی کامل رشته مشاوره + بازار کار آن
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.