بوم شناسی یا اکولوژی شاخه ای از زیست شناسی می باشد که به بررسی و مطالعه چگونگی تعامل ارگانیسم ها با محیط موجودات دیگر و خود می پردازد. هر ارگانیسم با ارگانیسم های گوناگون و ارگانیسم های هم نوع روابط پیچیده ای را تجربه می کند.
این کار های پیچیده بر روی ارگانیسمها سبب فشار های انتخابی مختلف می گردد. فشار ها در کنار هم باعث انتخاب طبیعی گشته که موجب می شود جمعیت گونه ها تکامل پیدا کند. در این مقاله از آویژه می خواهیم شما را بیشتر با رشته اکولوژی آشنا سازیم.
آشنایی با رشته بوم شناسی
رشته بوم شناسی یا اکولوژی شاخه ای از زیست شناسی می باشد.این مطالعه چگونگی تعامل قسمت های مختلف اکوسیستم ها با هم برای تشکیل یک زیستگاه عملکردی و منسجم می باشد.افراد بوم شناس گونه های جانوری و گیاهی را در ارتباط با یکدیگر مطالعه و بررسی می کنند که بر فرایند های طبیعی، تأثیرات خارجی از جمله فعالیت انسان چگونه می باشد.
انواع اکولوژی
اکولوژی با توجه به شرایطی که ارگانیسم های گوناگون در آن مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرند به 2 قسمت کلی تقسیم می گردند:
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
اتواکولوژی
هنگامی که روابط با محیط زیست یک ارگانیسم بدون در نظر گرفتن روابط آن با سایر ارگانیسم های موجود و به تنهایی مورد مطالعه و بررسی قرار بگیرد، در مورد این ارگانیسم مطالعه اتواکولوژی یا بوم شناسی فردی صورت گرفته است.
سین اکولوژی
هنگامی که در کنار ارگانیسم های دیگر موجود در محیط رفتار و روابط یک ارگانیسم مورد مطالعه قرار گیرد، در حقیقت مطالعات بوم شناسی جمعی یا سین اکولوژی یا انجام شده است.
از نظر شاخه های تخصصی و زمینه های مورد مطالعه، علم اکولوژی در گروه های مختلفی قرار می گیرد که در ادامه به معرفی بعضی از شاخه های مهم این رشته می پردازیم.
شاخه های مهم رشته بوم شناسی
بوم شناسی مولکولی (Molecular Ecology)
مطالعه اکولوژی بر تولید پروتئین ها در سطح مولکولی، تأثیر این پروتئینها بر محیط و ارگانیسم و هم تأثیر محیط بر روی تولید پروتئین های گوناگون متمرکز می باشد. در همه ارگانیسم های معرفی شده، پروتئین های مختلفی را DNA ایجاد می کند که جهت همانند سازی با محیط و یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.
این کار در بعضی از ارگانیسم های خیلی پیچیده رخ می دهد. حوزه مطالعات یک بوم شناس مولکولی این می باشد که این پروتئین ها چطور ایجاد می شوند، چطور محیط بر آن ها تأثیر می گذارد و چطور آنان بر محیط و ارگانیسم اثر می گذارند.
بوم شناسی ارگانیسمی (Organismal Ecology)
با به عقب برگشتن، می فهمیم که مطالعه و بررسی محیط زیست ارگانیسم، به مطالعه ارگانیسم های منفرد و تعامل آنان با محیط زیست و موجودات دیگر نیاز دارد. در صورتی که بخشی از بوم شناسی، زیست شناسی ارگانیسم می باشد، ولی به تنهایی این علم یک حوزه وسیع برای مطالعه می باشد.
در طول زندگی خود هر ارگانیسم تنوع بسیار زیادی از تعاملات را تجربه می کند و مطالعه و بررسی همه آنان غیرممکن می باشد. خیلی از دانشمندان که این شاخه را مطالعه می کنند، بر یک جنبه ارگانیسم مثل نحوه پردازش محیط زیست ارگانیسم یا مواد مغذی و رفتار آن تمرکز می کنند.
بوم شناسی جمعیت (Population Ecology)
سازمان ارگانیسم، جمعیت ها یا گروه هایی از موجودات یک گونه سطح بعدی از مطالعه ارگانیسم های منفرد می باشد. در کره زمین با توجه به وجود تنوع وسیعی از زندگی گونه های گوناگون، برای مقابله با ارگانیسم های هم گونه خود و یا سایر ارگانیسم های گونه ها، استراتژی های متفاوتی را ایجاد نموده اند.
بعضی از گونه ها به طور مستقیم با ارگانیسم های هم گونه خود وارد مبارزه و رقابت می شوند، در صورتی که سایر ارگانیسم های گروه های اجتماعی نزدیکی ایجاد می کنند و با سایر ارگانیسم ها برای تأمین منابع همکاری می کنند.
بوم شناسی جامعه (Community Ecology)
در یک محیط جمعیت های مختلفی زندگی می کنند و جوامع ارگانیسم ها را تشکیل می دهند. برای زندگی موجودات زنده این جوامع فضا های مختلف یا کنام ها تشکیل می دهند. برای مثال در مزارع گندم چندین کنام یافت می شود.
گندم به مواد مغذی موجود در خاک و پرتو های خورشید برای رشد خود نیاز دارد. حشرات مختلفی توسط گندم از مواد مغذی گرد آوری شده تغذیه می کنند. در ریشه ها باکتری های ویژه ای کنام ها را اشغال می نمایند و برای گیاه نیتروژن موجود در محیط را تبدیل به نوع قابل مصرف می کنند.
بوم شناسی اکوسیستم (Ecosystem Ecology)
اکوسیستم یا بوم سازگان بزرگترین مقیاس هر سازمان ارگانیسمی می باشد. از جوامع بیولوژیکی اکوسیستم شبکه ای به هم پیوسته می باشد. زیست کره بزرگترین اکوسیستم است که داخل کره زمین تمامی اکوسیستم ها را در بر می گیرد. اکولوژیست اکوسیستم الگو های پیچیده ای را تشکیل می دهد که از طرف عوامل غیر زنده محیط زیست و اکوسیستم های متقابل ایجاد می شوند.
آنان امکان دارد مواد مغذی، آب یا مواد شیمیایی دیگری را که توسط اکوسیستم گردش می نمایند را نیز مورد بررسی و مطالعه قرار دهند. در مقیاس، بوم شناسی اکوسیستم علمی بسیار بزرگ و پیچیده می باشد که خود شامل رشته های زیادی می شود.
آینده شغلی رشته بوم شناسی (اکولوژی)
جهان از تنوع عظیمی از موجودات زنده تشکیل شده است و اگر به دانستن آنان علاقه دارید، بنابراین اکولوژیست بودن توانایی این را دارد که برای شما انتخاب شغلی مناسبی باشد. به عنوان یک اکولوژیست از شما تقاضا می شود که رابطه بین محیط و زمین را مطالعه کنید.
در این زمینه مطالعات زیادی وجود دارد ولی شما را فقط به محیط خود نزدیک می کند. به عنوان یک اکولوژیست، شما توانایی این را دارید که در حوزه حفاظت از طبیعت که اکنون نیاز به توجه مختصصان دارد، کار کنید.
اشخاصی که به عنوان بوم شناس شغل خود را انتخاب می کنند، دانشمندانی می باشند که در خصوص چگونگی تعامل موجودات زنده چون گیاهان و حیوانات با محیط خود مطالعه می کند. شخصی برای این که اکولوژیست باشد، اول لازم است به طور تکی به عنوان یک مبحث درباره زیست شناسی یاد بگیرد.
نتیجه گیری
در این مقاله از آویژه سعی شد اطلاعاتی کامل درباره رشته اکولوژی یا همان بوم شناسی در اختیار کسانی که می خواهند در این رشته به تحصیلات خود ادامه دهند، قرار داده شود. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
اگر بعد از مطالعه این مقاله سوالی یا ابهامی در ذهنتان ایجاد شد که پاسخی برای آن نیافتید، با شماره گیری 09099071985 می توانید پاسخ آن را از مرکز مشاوره آویژه جویا شوید.
سوالات متداول
منظور از اکولوژی یا همان بوم شناسی چیست؟
بوم شناسی یا اکولوژی شاخه ای از زیست شناسی می باشد که به بررسی و مطالعه چگونگی تعامل ارگانیسم ها با محیط موجودات دیگر و خود می پردازد.
اکولوژی چند نوع است؟
اکولوژی دو نوع است، اتواکولوژی و سین اکولوژی.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
رشته اکولوژی یا همان بوم شناسی چیست؟ + بازار کار و آینده شغلی آن
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.