یکی از رشته های بسیار پرطرفدار در دانشگاه، رشته دندانپزشکی است. این فیلد تحصیلی از رشته های گروه آزمایشی علوم تجربی بوده و رقابت بالایی برای قبولی و پذیرش در این رشته حاکم است.
از آنجایی که معمولا بسیاری از داوطلبان کنکور تجربی، به تحصیل در این رشته فکر می کنند، ما در این مقاله سعی داریم تا صفر تا صد رشته دندانپزشکی و بازار کار آن را بررسی کنیم.
اگر داوطلب کنکور تجربی هستید، با مرکز مشاوره آویژه همراه باشید و این مقاله را تا به انتها بخوانید تا با رشته دندانپزشکی به صورت کامل آشنا شوید.
معرفی رشته دندانپزشکی
دندانپزشکی، یک علم تخصصی برای حفظ سلامت دهان و دندان است.
در واقع وظیفه یک دندانپزشک این است که بیماری های مربوط به دهان و دندان را تشخیص داده و درمان کند. پس با توجه به حساسیت سلامت دهان و دندان، افرادی که در رشته دندانپزشکی تحصیل می کنند، باید از دانش، هوش و ذکاوت بسیار بالایی برخوردار باشند.
محصلان این رشته باید از نظر کارهای فیزیکی و عملی نیز مهارت لازم را داشته باشند؛ زیرا آنها باید تمام چیزهایی که به صورت تئوری آموزش دیده اند، باید در عمل انجام دهند. با توجه به اینکه فیلد یک رشته سخت است، بنابراین داوطلبان سخت کوش، باهوش و توانا می توانند در آن پذیرفته شوند.
نکته دیگری که در مورد این رشته باید بدانید، این است که دندانپزشکی یکی از ۱۱ رشته ای است که دارای طرح اجباری می باشد و فارغ التحصیلان باید طرح اجباری را بگذرانند.
این رشته یک دوره تحصیلی ۶ ساله دارد و به دو مقطع زمانی تقسیم میشود، که بشرح زیر است:
دوره ۲ ساله: علوم پایه
دوره ۴ ساله: دوره تخصصی همراه با کارآموزی
رشته دندانپزشکی مناسب چه کسانی است؟
رشته دندانپزشکی (Dentistry)، یکی از شاخه های پرطرفدار پزشکی است که در سطح عمومی شامل بررسی، تشخیص، پیشگیری و درمان مشکلات و بیماری های دهان و دندان میشود و نیاز به مهارت و توانایی های فردی خاصی نیز دارد. دندانپزشکی در پایه دکترای حرفهای قرار دارد و زیرگروه ۱ رشته تجربی در کنکور سراسری است.
کار در حوزه دندانپزشکی، مانند تمامی حرفه ها، نیازمند ویژگی های شخصیتی و توانایی های خاص خود خواهد بود که سبب موفقیت بیشتر فرد است.
از جمله این توانایی ها، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
علاقه به پیشرفت و توانایی مطالعه منظم
حس زیبایی شناسی، ذوق و سلیقه
توانایی حل مسئله و خلاقیت
توجه به جزئیات
صبر و تحمل
سرعت عمل
طول دوره دندانپزشکی در ایران
طول دوره دندانپزشکی حدودا شش سال است و درس های آن در سه بخش عمومی، پایه و اختصاصی برنامه ریزی شده است، که از لحاظ نحوه تعلیم و تدریس، به درس های نظری، عملی نظری و عملی تقسیم می شود.
این دوره شامل دو مرحله است:
- مرحله اول
در این مرحله دانشجویان درس های نظری و عملی علوم پایه و عمومی را در دانشگاه (کلاس و آزمایشگاه) میگذرانند.
- مرحله دوم
در این مرحله دانشجویان درسهای تخصصی را در دانشگاه (کلاس و بخش های کلینیکی) فرا میگیرند و به منظور برخورداری از کارایی آموزشی – درمانی بیشتر، این دوره تحصیلی را در بخش های کلینیکی دانشکده و بیمارستان های وابسته به ارایه خدمات بهداشتی و درمانی میپردازند. لازم به ذکر است که گذراندن درس های پایه برای ورود به دوره کلینیکی (مرحله دوم) ضروری است. نظام آموزشی مطابق آیین نامه مصوب شورای عالی برنامهریزی است و هر واحد درس نظری ۱۷ ساعت و هر واحد درس عملی ۳۴ ساعت است. کل واحدهای درسی این دوره ۲۰۳ واحد است.
شرایط تحصیل در رشته دندانپزشکی
پذیرش رشته دندان پزشکی به صورت ناحیهای و بومی است. همه این ناحیه ها در دفترچه انتخاب رشته سازمان سنجش درج میشوند، اما با یک مثال بیشتر متوجه خواهید شد.
شما سه استان یزد، چهارمحال و بختیاری و اصفهان را اگر در نظر بگیرید، این سه استان و شهرهای آن در یک ناحیه محسوب میشوند.
در حال حاضر ظرفیتی که به رشته های دارای پذیرش ناحیهای بومی اختصاص مییابد، به صورتی است که بعنوان مثال اگر دانشگاهی ظرفیتی معادل جذب ۶۰ دانشجو داشته باشد، ۳۰ نفر دختر خواهد بود و ۳۰ نفر پسر، فقط ۶۰ درصد از آن ناحیه پذیرفته خواهند شد و ۴۰ درصد بقیه از آن ناحیه نخواهند بود. در واقع ۳۶ نفر از ۶۰ نفر بومی آن ناحیه و ۲۴ نفر باقی مانده از نواحی دیگر خواهند بود.
پذیرش بدون کنکور دندان پزشکی
در سال های اخیر در ایران، پذیرش در رشته دندان پزشکی صرفا بر اساس شرکت در کنکور سراسری بوده و چنانچه داوطلبی موفق به کسب رتبه زیر ۲۰۰۰ باشد، شانس قبولی در این رشته را خواهد داشت.
تعدادی از دانشگاه های مورد تأیید وزارت بهداشت ایران وجود دارند که می توان ۷۲ واحد درسی از رشته دندانپزشکی را در آنها، به صورت بدون کنکور گذراند و بعد از اتمام ۷۲ واحد، میتوانند درخواست انتقالی به ایران را داشته باشند و اگر کسی خواستار انتقالی نباشد، میتواند تمام واحدهای درسی خود را آنجا بگذراند.
ظرفیت رشته دندانپزشکی در سال ۱۴۰۰
در سال ۱۴۰۰، ظرفیت پذیرش گروه علوم تجربی در دوره روزانه دانشگاههای دولتی در کل ۳۵ هزار و ۳۴۲ نفر بوده است و ظرفیت دوره نوبت دوم نیز ۲ هزار و ۳۸۴ نفر اعلام شده بود.
از آن جایی که هر ساله بخش عمدهای از ظرفیت ها به رشته ها و دانشگاه های علوم پزشکی اختصاص مییابد، اما همیشه ظرفیت رشته دندانپزشکی به مراتب کمتر از ظرفیت رشته پزشکی است.
به این صورت که ظرفیت کل رشته دندانپزشکی سال ۱۴۰۰ در مجموع دانشگاه های علوم پزشکی و واحدهای دانشگاه آزاد، در دوره های روزانه، شهریه پرداز، سهمیه بومی، آزاد تمام وقت و پردیس گردان آزاد، به تعداد ۱ هزار و ۵۱۸ نفر بوده است، که از میان، تعداد ۱ هزار و ۴۱ نفر ظرفیت دوره روزانه و ۲۷۶ نفر ظرفیت دوره بینالملل یا همان شهریه پرداز اعلام شده بوده است.
بر اساس آخرین آمار، در مجموع ۳۷ دانشگاه دولتی و ۱۹ پردیس دانشگاهی از طریق کنکور سراسری در رشته دندان پزشکی اقدام به پذیرش دانشجو میکنند.
درصدهای قبولی داوطلبان رشته دندانپزشکی
هر داوطلب کنکور، قبل از آزمون و انتخاب رشته لازم است در مورد آخرین رتبه قبولی دندانپزشکی روزانه اطلاعات کافی را کسب کند.
با توجه به این که پروسه انتخاب رشته یکی از حساسترین و مهمترین مراحل کنکور به شمار میرود، بهتر است حداقل میانگین درصد لازم برای قبولی هر رشته مورد نظرمان را بدانیم. کارنامه های قبولی سال گذشته چون نزدیک ترین آزمون نسبت به هر سال هستند، میتوانند مبنا دقیق تری برای تحلیل وضعیت داوطلبان باشند.
همانطور که میدانید، پذیرش در کنکور سراسری بر اساس رتبه در سهمیه داوطلبان انجام میگیرد. طبق آماری که از کارنامههای سال گذشته به دست آوردهایم،
در هر سه منطقه، داوطلبان با کسب درصدهای زیر موفق به قبولی در رشته دندانپزشکی شده بودند.
میانگین درصدهای به دست آمده از این کارنامه ها به شرح زیر می باشد:
ادبیات | ۵۰ درصد |
ریاضی | ۵۰ درصد |
عربی | ۶۰ درصد |
زیست | ۷۰ درصد |
زبان | ۵۰ درصد |
فیزیک | ۶۵ درصد |
شیمی | ۵۵ درصد |
شهریه رشته دندانپزشکی چقدر است؟
همانطور که می دانید، تحصیل دانشجویان در دورههای روزانه دانشگاه های سراسر کشور رایگان است؛ اما در سایر دورهها با پرداخت شهریه همراه خواهد بود.
در این دورهها، در بدو دوره ابتدا باید مبلغ ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان علیالحساب به حساب دانشگاه مقصد واریز کنید، تا ثبت نام شما تکمیل شود.
سپس بعد از آن، در طی هر ترم بنا به نوع دروس هر ترم (نظری، عملی، پایه، اختصاصی و شهریه ثابت) تعیین میشود که آن ترم چه میزان پرداختی خواهید داشت. برای ورود به ترمهای بعدی، شما می بایست هر ترم با دانشگاه تسویه حساب کنید.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
شهریه یک ترم ۱۸ واحدی بر اساس سال ۹۹ در دانشگاه بینالملل
شهریه دانشگاه های پردیس خودگردان (بینالملل) و ظرفیت مازاد، معمولا به دو گروه شهریه ثابت و شهریه متغیر تقسیم میشود.
شهریه کلیه واحدهای پردیس خودگردان رشته پزشکی و رشته دندانپزشکی، به غیر از سه دانشگاه مستقر در تهران، برای یک ترم تحصیلی مبلغی معادل بیش از ۱۰ میلیون ۵۰۰ تا ۱۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بوده است.
گفتنی است شهریه کلیه دانشگاههای پردیس و ظرفیت مازاد هر سال بین ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش مییابد. شهریه سه دانشگاه علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و دانشگاه ایران حداکثر ۱۲ درصد بیشتر از مبلغ فوق است.
شهریه یک ترم ۱۸ واحدی بر اساس سال ۱۴۰۰ در دانشگاه آزاد اسلامی
شهریه دانشگاههای آزاد نیز شامل شهریه ثابت و شهریه متغیر است، که شهریه ثابت بر اساس نیمسال ورودی هر دانشجو تعیین میشود و تا پایان اتمام هر دوره در سنوات مجاز، بدون افزایش خواهد بود.
شهریه متغیر نیز با توجه به تعداد واحدهای اخذ شده توسط دانشجو تعیین میشود و در طول دوره تحصیل دانشجو افزایش مییابد.
میزان شهریه دانشگاه آزاد از طریق هیئت امنا تعیین میشود و معمولا هر ساله ۱۰ الی ۱۵ درصد افزایش مییابد. البته در این دانشگاه در صورت داشتن شرایط خاص مانند برخورداری از سهمیه ایثارگران و جانبازان، تخفیف شهریه چشمگیری را شاهد خواهید بود.
آخرین شهریه رشته دندانپزشکی سال ۱۴۰۰ دانشگاه آزاد
- حدود شهریه ثابت در هر نیمسال: ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
- حدود شهریه متغیر برای هر واحد درسی: ۱۱۵ هزار تومان
در سال جدید نحوه محاسبه میزان شهریه دانشگاه آزاد تغییر کرده است. در رشتههای پزشکی نظیر دندان پزشکی، دسته بندیهای خاص ایجاد شده است که معیار محاسبه شهریه است. شهریه گروه های فرعی آن بر اساس سیاست های وزارت بهداشت و حوزه معاونت علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تعیین میشود.
گرایشهای رشته دندانپزشکی در دانشگاه
پس از اتمام دوره عمومی دندانپزشکی، تخصص های مختلفی برای متمرکز شدن بر روی مشکلات خاص دهان، دندان و بیماری های مرتبط با آنها وجود دارند.
گرایش های مختلف دستیاری دندانپزشکی عبارتند از:
- ارتودنسی (Orthodontics)
- پدودنتیست (Pedodontist): دندانپزشکی اطفال
- تشخیص بیماری های دهان
- دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی
- پریودنتیست (Periodontist): جراحی لثه
- اندودنتیکس (Endodontics): درمان ریشه
- جراحی دهان، فک و صورت
- رادیولوژی دهان، فک و صورت
- پاتولوژیست دهان و دندان: آسیب شناسی دهان، فک و صورت
- پروستودنتیست (Prosthodontist): پروتزهای دندانی و ایمپلنت
واحدهای درسی رشته دندانپزشکی
طبق چارت اعلامی برای این رشته، داوطلبان در دو سال اول درس های پایه پزشکی را می گذرانند که این دروس عبارتند از: فیزیولوژی عمومی، آناتومی عمومی، باکتری شناسی، بیوشیمی، ژنتیک و…
بعد از گذراندن این دو سال، دانشجویان باید در امتحان جامع علوم پایه شرکت کنند و بعد از گذراندن این دوره، دانشجو وارد دوره تخصصی خواهد شد.
در این دوره، دانشجو باید درس های اختصاصی، شامل دروس جراحی، پریودانتیکس، اندودانتیکس، پاتولوژی دهان، ترمیمی، پروتزهای دندانی و… را بگذراند.
مقایسه رشته پزشکی و دندانپزشکی
رشته های دندانپزشکی و پزشکی هر دو رشته هایی با موقعیت اجتماعی بالا و بازار کار خوب هستند. برای پذیرش در این رشته ها، داوطلبان باید تلاش بسیاری کنند و توانایی های زیادی داشته باشند. اما در این میان تفاوت هایی نیز میان این دو رشته وجود دارد.
تفاوت های رشته پزشکی با دندانپزشکی:
- دوره تحصیل در رشته پزشکی ۸ سال و در رشته دندانپزشکی ۶ سال است.
- در رشته پزشکی شیفت های اجباری وجود دارد؛ اما در رشته دندانپزشکی این طور نیست.
- در رشته دندانپزشکی با مدرک دکتری عمومی نیز می توانید درآمد بالایی داشته باشید؛ اما در رشته پزشکی برای کسب درآمد بالا باید به سراغ تخصص بروید. البته به راحتی نمی توان در مورد درآمد این رشته ها نظر داد.
- در رشته پزشکی افراد با مرگ و میر و آلودگی های مربوط به خون، سوختگی و… در ارتباط هستند؛ اما در رشته دندانپزشکی افراد با این موارد ارتباط کمتری دارند.
- فشارها و آسیب های جسمانی در رشته دندانپزشکی بیشتر است.
- هزینه اولیه برای راه اندازی مطب دندانپزشکی بالاتر است.
چه کسانی می توانند از طرح اجباری رشته دندانپزشکی معاف شوند؟
فارغ التحصیلان رشته دندانپزشکی باید ۱۸ ماه طرح اجباری را بگذرانند؛ مگر اینکه دارای شرایط زیر باشند:
کسانی که بعد از تحصیل بلافاصله به خدمت سربازی اعزام شوند.
خانواده شهدا، آزادگان و خانواده آنها، فرزند جانبازان بالای ۵۰ درصد، همسر جانبازان بالای ۷۰ درصد
فارغ التحصیلان خارج از کشور
تک فرزندان
کسانی که بیماری خاصی دارند و مورد تایید شورای عالی پزشکی است.
خانم هایی که همسرشان فوت کرده است.
افرادی که مدال طلای المپیاد دانشجویی دارند.
۱۰ نفر اول کنکور سراسری در رشته تجربی
رتبه ۱ تا ۳ آزمون جامع علوم پایه
بازار کار رشته دندانپزشکی
طی سالیان اخیر پذیرش در رشته دندانپزشکی نسبت به جمعیت شرکتکنندگان افزایش یافته ولی با این حال در برخی از شهرستان های کشور شاهد کمبود دندانپزشک هستیم.
دندانپزشکان امکان کار در دانشکده دندانپزشکی، مراکز دولتی و بیمارستان ها، کلینیک متعلق به یک دندانپزشک دیگر با اجاره یونیت یا در صورت داشتن شرایط لازم، امکان تأسیس مطب خصوصی را دارند.
معمولا در کلینیک ها دندانپزشک یک حقوق ثابت دارند و علاوه بر آن به ازای هر بیمار، درصدی هم به عنوان حق العمل دریافت میکند که بستگی به توافق و قرارداد بین مالک کلینیک و دندانپزشک دارد.
افرادی که برای خود مطب شخصی دارند، با توجه به موقعیت مطب، تجربه و بازاریابی، می توانند درآمد داشته باشند. افرادی هم که در کلینیک ها مشغول به کار هستند، معمولا حقوق ثابتی داشته و البته ممکن است درصدی بابت حق عمل دریافت کنند.
ادامه تحصیل در رشته دندانپزشکی
طی ۸ سال گذشته، تعداد دانشکده های دندانپزشکی از ۱۵ دانشکده در کل کشور، به حدود ۳۷ دانشکده دندانپزشکی دولتی، ۱۹ پردیس خودگردان و دانشگاه آزاد افزایش پیدا کرده و این یعنی در طول حدود ۸ سال اخیر، تعداد دانشکدههای دندانپزشکی سه تا چهار برابر شده است.
هر ساله در ایران حدود ۱۲ هزار دندانپزشک در دانشگاه ها پذیرش می شوند.
سخن آخر
رشته دندانپزشکی یکی از رشته های پردرآمد و پرطرفدار است که افراد زیادی داوطلب تحصیل در این رشته هستند. پذیرش در این رشته تنها از طریق کنکور تجربی امکان پذیر است و داوطلبان برای قبولی باید در یک رقابت نفس گیر از سد رقبای بسیاری بگذرند.
ما در این مقاله سعی کردیم تا با بررسی صفر تا صد رشته دندانپزشکی شما را با شرایط تحصیل و کار در این رشته آشنا کنیم. در صورتی که در مورد رشته دندانپزشکی یا سایر رشته های دانشگاهی به اطلاعات دقیق تر یا مشاوره بیشتری نیاز داشته باشید، می توانید با کارشناسان ما در آویژه در ارتباط باشید.
سوالات متداول
تخصص های رشته دندانپزشکی کدامند؟
از تخصص های مهم دندانپزشکی می توان به پاتولوژیست دهان و دندان، اندودنتیست، ترمیمی و زیبایی، تشخیص بیماری دهان و دندان، پریودنتیست، جراحی فک دهان و صورت، پروتزهای دندانی، دندانپزشکی اطفال، ارتودنسی، رادیولوژی فک و صورت اشاره کرد.
آیا در ایران امکان تحصیل در دوره تخصصی وجود دارد؟
بله؛ در ایران در حال حاضر امکان تحصیل تا دوره فوق تخصص رشته دندانپزشکی وجود دارد.
صفر تا صد رشته دندان پزشکی و بازار کار آن
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
با سلام
آیت داشتن دندان خراب مانع از تحصیل در رشته دندانپزشکی میشود؟متاسفانه من در کودکی ۸تا از دندونام دچار پوسیدگی شد آیا با این شرایط میتونم دندانپزشکی بخونم یا رد می شم توسط معاینه؟
باتشکر
خیر مشکلی ندارد