انگیزه نامه یا SOP مخفف Statement of Purpose به معنی بیانیه اهداف (دانشجو) بوده که عموما در قالب یه نامه یک یا دو صفحه ای توسط دانشجو نوشته می شود. انگیزه نامه در حقیقت داستانی است که برای روایت علایق و توانایی های دانشجو برای دانشگاه مقصد بیان می شود.
نگارش انگیزه نامه باید با دقت و آگاهانه انجام شود، چرا که انگیزه نامه توضیح دلایل مهاجرت (تحصیلی) فرد است که از جانب دانشگاه و سفارت کشور مقصد ملاحظه شده و تاثیر زیادی در قبول یا رد شدن پرونده تحصیلی فرد دارد. به همین جهت لازم است دانشجو برای نوشتن یک انگیزه نامه یا SOP خوب، نسبت به استانداردهای نگارش انگیزه نامه و نکات تاثیرگذار بر آن اطلاع داشته باشند.
چنانچه نسبت به کسب اطلاعات در مورد نحوه و شرایط نگارش انگیزه نامه علاقه مند هستید، در ادامه مطلب همراه ما باشید.
نکات کلیدی نگارش انگیزه نامه
قبل از شروع به نگارش اهداف و سوابق تحصیلی و کاری …. در متن انگیزه نامه، لازم است نسبت به نکات کلیدی نگارش موفقیت آمیز انگیزه نامه آشنایی کافی داشته باشید.
- توضیح ساده و جامع اطلاعات
فرد در حین نگارش انگیزه نامه باید بتواند اطلاعات تحصیلی و اهداف خود را طی 5 پاراگراف برای دانشگاه مقصد بیان نماید. متن های طولانی و توضیحات بی فایده نقشی در جلب توجه کمیته آموزشی یا استاد راهنما نخواهد داشت.
- روایت داستانی به جای گزارشی
همانطور که اشاره شد به منظور تحت تاثیر قرار دادن اساتید و کمیته های آموزشی بهتر است لحن نگارش انگیزه نامه دانشجو داستانی باشد تا گزارشی! یعنی به جای نوشتن توضیحات فراوان برای رزومه و سوابق تحصیلی و صحبت با زبان اعداد بهتر است به برقراری ارتباط روانی و تاثیر بر ذهن افراد تمرکز کنید.
- ذکر صادقانه علایق و شرایط در انگیزه نامه
یکی از مواردی که همواره در نگارش انگیزه نامه مورد توجه قرار میگیرد، توجیه نمرات و گپ تحصیلی دانشجو می باشد. اما نکته مهم در این مورد نحوه بیان این دلایل دروغ پردازی و ذکر دلایل نا مربوط توسط دانشجویان می باشد.
در این مورد توصیه می شود برای توجیح نمرات پایین دروس تخصصی، معدل پایین و خصوصا گپ تحصیلی دلایل خود را صادقانه بیان کنید چرا که در صورت غیرقابل باور بودن توجیهات دانشجو در انگیزه نامه احتمال رد شدن پرونده او وجود دارد.
- سعی در متفاوت نشان دادن رزومه و هدف تحصیلی خود کنید
در توضیح دلایل علاقه به مهاجرت تحصیلی باید از علایق خود و میزان آشنایی با استاد دانشگاه و … توضیحاتی را درج کنید. برای قرار گرفتن در نقطه قوت در این زمینه بهتر است رزومه خود را تا حد امکان با تخصص های مرتبط و که داشتن آن امتیازات مثبتی دارد تکمیل نمایید (رشته های کمیته محور).
همچنین می توانید با کسب اطلاع از گرایش، مقالات و پژوهش های انجام گرفته توسط استاد راهنمای رشته مربوط نسبت به انجام پژوهش در آن زمینه ابراز علاقه کرده و آن ها را تحت تاثیر قرار دهید.
SOP یا انگیزه نامه دربرگیرنده پاسخ به چه سوالاتی خواهد بود
در متن انگیزه نامه همواره باید توجه داشت، کهاولویت دانشگاه و سفارت کشور حین مطالعه انگیزه نامه، پی بردن به چه سوالاتی خواهد بود. بر این اساس قادر خواهید بود انگیزه نامه استاندارد تری را برای خود آماده نمایید.
از مهمترین عناوین و سوالات مورد توجه در متن انگیزه نامه میتوان به مطالب زیر اشاره کرد :
قصد تحصیل در کدام مقطع تحصیلی را داریم |
قصد تحصیل در چه رشته و گرایشی را داریم |
چرا این رشته یا گرایش را برای ادامه تحصیل انتخاب نموده ایم |
چرا برای ادامه تحصیل در رشته مورد نظر این دانشگاه را انتخاب کرده ایم؟ و کدام عوامل دانشگاه مدنظر برای آینده کاری و تحصیلی ما مهم تلقی می شود |
چرا ورود و تحصیل به کشور مقصد را انتخاب کرده و چه اطلاعاتی نسبت به تحصیل در این کشور داریم؟ |
چه سابقه پژوهشی یا کاری در رشته موردنظر برای تحصیل داریم؟ |
برنامه فرد برای دوران بعد از فارغ التحصیلی چیست؟ |
بعد از فارغ التحصیلی علاقه به همکاری با یک استاد خاص برای امور پژوهشی را خواهید داشت؟ |
توضیح ویژگی های اخلاقی و تناسب احتمالی آن با کشور و دانشگاه موردنظر |
فاکتورهای ارزشمند در انگیزه نامه
همانطور که اشاره شد با ذکر مسائلی مانند مسیر تحصیلی، شغلی و حتی در مواردی زندگی دانشجو، میتوان نسبت به نظر نهایی استاد و دانشگاه در روند پذیرش، تاثیر مثبتی گذاشت.
علاوه بر این مسائل، از مهمترین فاکتور های تاثیرگذار در انگیزه نامه میتوان به ذکر مهارت های فردی دانشجو به دلیل علاقه به رشته مورد نظر اشاره کرد. دانشجویان می توانند با احراز مهارت هایی مرتبط با رشته مورد نظر و درج آن در رزومه و متن انگیزه نامه شانس خود را برای پذیرش در رشته و دانشگاه مدنظر خود افزایش دهند.
به عنوان مثال یادگیری برنامه های مرتبط با رشته تحصیلی (بیشتر در رشته های مهندسی) یا داشتن سابقه کار آموزی در شرکت های معتبر (بیشتر برای رشته های تجربی و مهندسی) و همچنین و مشورت و برقراری ارتباط و جلب توجه با اساتید راهنمای رشته در دانشگاه مورد نظر از مهم ترین فاکتور های تاثیرگذار در روند پذیرش فرد بعد از نمرات تحصیلی و معدل به حساب می آیند.
فرد میتواند با اشاره تلویحی و گذرا به این موارد در متن انگیزه نامه شانس خود را برای پذیرش در دانشگاه مقصد افزایش دهد.
استاندارد نگارش انگیزه نامه تحصیلی
نگارش با سایز 12 و فونت Times New Roman |
در نظر گرفتن حاشیه های یک اینچی اطراف متن |
فاصله بین سطر1.5 |
نحوه نگارش انگیزه نامه یا SOP
- پاراگراف اول
توضیح اینکه چه کسی هستید و قصد تحصیل در کدام مقطع تحصیلی را دارید؟
- پاراگراف دوم
توضیح رشته مورد علاقه و دلایل علاقه به آن برای ادامه تحصیل
- پاراگراف سوم
توضیح دلایل اعتقاد به کسب موفقیت در رشته مدنظر (با اضافه کردن مهارت های فردی و تجربیات و حوادث اثرگذار)
- پاراگراف چهارم
توضیح دلایل اعتقاد به کسب موفقیت با تحصیل و فعالیت در کشور و دانشگاه مدنظر (اشاره به وجود بستر های مناسب تحصیلی و کاری و تاریخچه آن کشور در این زمینه)
- پاراگراف پنجم
توضیح اهداف بلند مدت بعد از فارغ التحصیلی و شروع به کار در رشته مورد نظر
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
نمونه انگیزه نامه یا SOP
سخن آخر
انگیزه نامه یا SOP مخفف عبارت Statement of Purpose است که دانشگاه ها و همچنین سفارت های مختلف برای اعطای پذیرش و بررسی پرونده تحصیلی دانشجویان آن را مطالعه میکنند.
چنانچه قصد نگارش انگیزه نامه را دارید، بهتر است ابتدا نسبت به مطالب مورد نیاز برای قید در متن انگیزه نامه و استاندارد نگارشی آن اطلاع کسب نمایید. نکات کلیدی و مباحث مورد نیاز برای قید در پایان نامه در مقاله فوق تقدیم شما گردید.
سوالات متداول
انگیزه نامه عموما به چه منظور نوشته می شود؟
انگیزه نامه یا SOP به معنی بیانیه اهداف (دانشجو) بوده که ها سفارت ها و دانشگاه های مختلف برای اعطای پذیرش و اطلاع از اهداف تحصیلی دانشجویان آن را مدنظر قرار میدهند.
از نکات کلیدی تاثیرگذار در نگارش انگیزه نامه به چند مورد اشاره نمایید؟
نکات کلیدی مورد توجه در پایان نامه در مطلب فوق به طور اشاره شد. از مهم ترین عوامل کلیدی تاثیر گذار در نگارش انگیزه نامه میتوان به روایت صادقانه مسیر زندگی و تحصیلی تحصیلی و دوری از برخورد عامرانه و ارائه گزارش های طولانی اشاره کرد.
در انگیزه نامه چند پاراگراف با چه عنوان هایی ذکر می شود؟
هر انگیزه نامه در حالت استاندارد از 5 پاراگراف تشکیل می شود که عنوان و توضیحات مورد نیاز برای هر پاراگراف در مطلب فوق توضیح داده شد.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
انگیزه نامه – همه چیز در مورد انگیزه نامه تحصیلی یا SOP
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.