معافیت شکستگی مچ پا از جمله معافیت هایی است که به صورت مستقیم در آیین نامه پزشکی سازمان نظام وظیفه عمومی به آن اشاره نشده است و تنها می توان آن را تحت عنوان شکستگی استخوان و زیر مجموعه بیماری های ارتوپدی مورد بررسی قرار داد.
از این رو ما در این مقاله مرکز مشاوره آویژه به دنبال این هستیم که بدانیم معافیت شکستگی مچ پا مشمول کدام نوع شکستگی است تا بر اساس آن بتوانیم نوع معافیت و علت آن را مورد بررسی قرار دهیم.
✳️ توجه داشته باشید که برای درک این مسئله ابتدا باید بررسی کنیم که از نظر علم پزشکی شکستگی مچ پا دقیقا به چه معنی است تا بر اساس آن شرایط پیش بینی شده در آیین نامه پزشکی در این خصوص را عنوان کنیم.
معافیت شکستگی مچ و معنای پزشکی آن
معافیت شکستگی مچ همانطور که عنوان شد به صورت مستقیم در آیین نامه پزشکی سازمان نظام وظیفه اشاره نشده است. از این رو به ناچار باید این مسئله را در گروه معافیت شکستگی استخوان مورد بررسی قرار داد، اما با توجه به این که بند 9 و 10 بخش بیماری های ارتوپدی آیین نامه پزشکی به شکستگی انواع استخوان اشاره کرده، باید بدانیم که معافیت شکستگی مچ تحت کدام یک از این دو بند عنوان می شود.
بر اساس علم پزشکی مچ پا از اتصال سه استخوان تشکیل شده است که عبارتند از:
🌟 درشت نی
🌟 نازک نی
🌟 استخوان تالوس (قاپی)
بنابراین شکستگی مچ پا بدین معنی است که حداقل یکی از سه استخوان بالا شکسته شده و آسیب دیده است.
✳️ نکته مهمی که در خصوص معافیت پزشکی شکستگی مچ باید بدانید این است که درشت نی و نازک نی هر دو جزو استخوان های بلند (استخوان هایی که طول آن از پهنای آن بیشتر است) محسوب می شود.
معافیت شکستگی مچ و شرایط آن
همانطور که گفته شد معافیت شکستگی مچ بر اساس بند 9 و 10 بیماری های استخوان و ارتوپدی باید مورد بررسی قرار بگیرد. در بند 9 شرایط شکستگی استخوان های بلند و در بند 10 شرایط شکستگی سایر استخوان ها مورد بررسی قرار گرفته است.
❇️ بنابراین بر اساس نکته ای که در بالا عنوان کردیم در صورتی که درشت نی یا نازک نی مورد آسیب و شکستگی قرار بگیرد باید به بند 9 و زمانی که استخوان قاپی شکسته باشد باید به بند 10 بیماری های استخوانی آیین نامه پزشکی سازمان نظام وظیفه مراجعه کرد.
بر این اساس شرایط معافیت شکستگی مچ پا در صورت شکستگی نازک نی یا بلند نی بنا بر بند 9 به شرح زیر خواهد بود:
شرایط شکستگی استخوان های بلند | نوع معافیت |
شکستگی هائی که بعد از ۹ماه جوش نخورده باشد و مفصل کاذب ایجاد کرده باشد و یا در وضع نامناسب جوش خورده و اشکال عملی ایجاد نموده باشد | معاف دائم |
شکستگی های جوش خورده استخوانهای بلند و بدون عارضه | معاف از خدمات رزمی |
شکستگیهای جوش نخورده که کمتر از ۶ ماه از تاریخ شکستگی گذشته باشد | معاف موقت |
حال اگر شکستگی مچ پا بر اساس شکستگی استخوان قاپی باشد شرایط معافیت آن بر اساس بند 10 به شرح زیر خواهد بود:
شرایط شکستگی سایر استخوان ها | نوع معافیت |
بعد از ۹ماه جوش نخورده و با عمل جراحی نیز بهبود نیافته باشد همراه با اختلال عملکرد | معاف دائم |
جوش نخورده باشد (کمتر از ۹ ماه ) | معاف موقت |
❇️ بنابراین در حالت کلی می توان گفت که معافیت شکستگی مچ بر اساس نوع استخوان و شرایط شکستگی می تواند مشمول معافیت دائم، معافیت از خدمات رزمی و معافیت موقت شود. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید از مشاوران گروه آویژه در این خصوص کمک بگیرید.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
مراحل دریافت معافیت پزشکی مچ پا
برای دریافت معافیت شکستگی مچ لازم است که فرد مراحل مختلفی از جمله سه مرحله پزشکی را پشت سر بگذارد. در ادامه به این مراحل اشاره می کنیم:
دفترچه راهنمای خدمت وظیفه عمومی را از دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی (پلیس+10) به منظور تنظیم و تکمیل مدارک مورد نیاز دریافت نمایید. توجه داشته باشید که در این مرحله شما باید فرم 1 که مربوط به وضعیت مشمول می باشد را تکمیل کنید.
قبل از مراجعه به پزشک معاینه کننده اولیه، باید ابتدا برگه خود اظهاری سوابق بیماری را که در پشت برگ معاینه اولیه قرار دارد، به دقت تکمیل نمایید تا در هنگام مراجعه به پزشک معاینه کننده آن را به او ارائه نمایند.
توجه داشته باشید که مشمولانی که مشکلات پزشکی خود را به هنگام معاینه اولیه بیماری خود عنوان نکنند، چنانچه در دوران آموزش یا خدمت به دلیل اعلام نکردن مشکل پزشکی، دچار حادثه شوند مسئولیت آن بر عهده خود مشمول می باشد .همچنین باید در نظر داشته باشید که طبق نظر پزشک معتمد است که روند دریافت معافیت آغاز می شود. بنابراین در تکمیل دقیق این فرم دقت لازم را داشته باشید.
به یکی از پزشکان معاین اولیه مراجعه کنید .توجه داشته باشید که فرم شماره دو باید توسط پزشک تکمیل شود. آن چیزی که برای شما اهمیت دارد این است که پزشک بر اساس مستندات ارائه شده توسط شما و همچنین بر اساس معاینات خود شرایط پزشکی شما را در این فرم ذکر می کند. در صورتی که پزشک بیماری خاصی مانند همان شکستگی مچ پا را در فرم شماره دو ذکر کند و شرایط معافیت را برای آن عنوان نماید، روند دریافت معافیت آغاز می شود.
در این مرحله درخواست شما توسط کاربر پلیس +10 در سیستم ثبت می شود.
در این مرحله پیامک حاوی معرفی نامه به یکی از بیمارستان های تحت نظر ستاد نیروهای مسلح برای شما ارسال می شود. شما تنها یک ماه فرصت دارید تا در شورای پزشکی بیمارستان حاضر شوید.
جهت انجام معاینات تخصصی به بیمارستان مراجعه نمایید. توجه داشته باشید که شما باید بر اساس نظر شورای پزشکی بیمارستان تمام معاینات و آزمایشات لازم را بر اساس هزینه شخصی خود انجام دهید. نتایج این آزمایش و معاینات برای کمیسیون پزشکی ارسال خواهد شد. نکته مهم این است که در زمان مراجعه به بیمارستان بهتر است تمام مدارک و مستندات پزشکی خود را همراه داشته باشید. این احتمال وجود دارد که این شورا برخی از این مدارک را تایید کرده و نیازی به انجام آزمایشات مجدد وجود نداشته باشد.
جوابیه بیمارستان (نظریه تخصصی) به حوزه رسیدگی کننده ارسال می گردد.
پیامک حاوی دعوت به حضور در کمیسیون پزشکی برای شما ارسال می شود. شما یک ماه از زمان دریافت این پیامک فرصت دارید تا در کمیسیون پزشکی حاضر شوید.
جلسه شورای پزشکی برگزار می گردد. طی بررسی شورای پزشکی ممکن است از شما خواسته شود تا معاینه ای خاص یا آزمایش مشخصی را مجددا تکرار کنید و یا از شما بخواهند در خصوص بیماری خود به سوالاتی پاسخ دهید. در خصوص نحوه حضور در جلسه کمیسیون پزشکی و مواردی که باید رعایت کنید می توانید از مشاوران گروه آویژه راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
کمیسیون پزشکی بر اساس بررسی تمام مدارک و مستندات و همچنین بر اساس مشاهده وضعیت شما نسبت به صدور رای نهایی در خصوص نوع بیماری (شکستگی مچ پا) و معافیت آن اقدام می کند. توجه داشته باشید که حداکثر تا 3 ماه بعد از اتمام بررسی و تشکیل جلسه کمیسیون پزشکی این رای از طریق سازمان نظام وظیفه اعلام می شود.
در ادامه حتما این مقاله را بخوانید:لیست بیماری های معافیت پزشکی
چند نکته در خصوص روند دریافت معافیت شکستگی مچ
نکته مهی که باید به آن توجه داشته باشید این است که روند دریافت معافیت شکستگی مچ یا هر نوع معافیت پزشکی دیگر بر اساس نظر پزشک معتمد اول آغاز می شود و تا زمان اعلام نهایی رای توسط کمیسیون پزشکی ادامه خواهد داشت. بنابراین متقاضی نمی تواند نسبت به توقف این روند به واسطه انصراف خود اقدام کند.
نکته دیگر این است که تمام هزینه های مربوط به انجام آزمایشات و معاینات پزشکی بر عهده خود فرد بوده و سازمان نظام وظیفه یا ستاد نیروی های مسلح هیچ مسئولیتی در این خصوص بر عهده ندارند.
مسئله مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که در صورت عدم موافقت کمیسیون پزشکی با معافیت و یا اعطای معافیت از خدمات رزمی، تاریخ اعزام به صورت خودکار تعیین و برای فرد ارسال می شود.
چگونه می توانم به رأی صادر شده اعتراض کنم؟
ممکن است از نظر شما رأیی که درباره معافیت پزشکی شکستگی مچ پا صادر شده. مطابق با واقعیت نباشد و برخی از مدارک یا مستندات به درستی مورد بررسی قرار نگرفته باشند. سازمان نظام وظیفه این امکان را در اختیار مشمولان قرار داده است که بتوانند نسبت به رأی صادره اعتراض کنند. البته در نظر بگیرید که مراتب اعتراض به رأی کمیسیون های پزشکی، مختلف است که عبارتند از اعتراض به کمیسیون شهرستان، اعتراض به کمیسیون استان، اعتراض به کمیسیون سازمان جهت بررسی پرونده پزشکی و معافیت در شورای عالی. توجه داشته باشید که اعتراض به شورای عالی پزشکی به عنوان آخرین مرجع رسیدگی کننده به اعتراض محسوب شده و رای صادر شده توسط این کمیسیون به عنوان رای نهایی در نظر گرفته خواهد شد و متقاضی امکان اعتراض به آن را نخواهد داشت.
مدارک مورد نیاز معافیت پزشکی سربازی
توجه داشته باشید که برای دریافت معافیت پزشکی باید مدارکی را به همراه داشته باشید. لازم به ذکر است که نقص هر کدام از مدارک زیر می تواند روند ثبت نام و یا بررسی معافیت پزشکی را با تاخیر مواجه کند.
- تکمیل برگ وضعیت مشمولان (برگه شماره1 ).
- تکمیل برگ معاینه اولیه مشمولان توسط پزشک معاین اولیه (برگه شماره2).
- تکمیل برگ واکسیناسیون توسط مرکز بهداشت ( برگه شماره 5).
- اصل و تصویر کارت ملی مشمول.
- اصل و تصویر کلیه صفحات شناسنامه عکس دار مشمول.
- اصل و تصویر آخرین مدرک تحصیلی یا گواهی فراغت از تحصیل.
- افتتاح حساب عابر بانک سپه و درج شماره حساب در برگ شماره یک (ویژه تمام متقاضیان اعزام و دریافت انواع معافیت ها).
- یک قطعه عکس رنگی 4×3 تمام رخ زمینه سفید مشمول
این مقاله را حتما بخوانید: معافیت پزشکی کم شنوایی
سخنی از مشاوران آویژه
ما در این مقاله با مفهوم شکستگی مچ پا از نظر پزشکی آشنا شدیم و به واسطه آن توانستیم شرایط معافیت شکستگی مچ را مورد بررسی قرار دهیم. نکته مهمی که باید بدانید این است که نوع شکستگی و شدت آن مهم ترین عوامل در تعیین نوع معافیت متقاضی خواهد بود.
نکته مهم دیگر این است که مشمول می تواند در صورت بروز حادثه در حین خدمت نیز نسبت به استفاده از این روند اقدام کند، البته توجه کنید که هر متقاضی تنها می تواند یک بار از مسیر معافیت پزشکی بهره مند شده و در صورت رد درخواست و عدم موافقت با اعتراض، عملا متقاضی امکان استفاده از شرایط معافیت پزشکی (مگر در صورت تغییر وضعیت جسمی یا روحی) را نخواهد داشت. از این رو لازم است که پیش از هر اقدامی به کمک مشاوران آویژه تمامی موارد را مورد بررسی قرار داده تا بتوانید به نتیجه لازم دست پیدا کنید.
سوالات متداول
❓نوع معافیت شکستگی مچ چیست؟
بر اساس نوع شکستگی و شدت آن می توان انواع معافیت دائم، معافیت موقت و همچنین معافیت از خدمت رزم را برای متقاضی در نظر گرفت.
❓آیا امکان اعتراض به رای صادر شده توسط کمیسیون پزشکی وجود دارد؟
بله – طی دو مرحله امکان اعتراض به رای کمیسیون صادر شده پیش بینی شده است که در بالا به آن ها اشاره شد.
❓مدت زمان صدور رای توسط کمیسیون پزشکی چقدر است؟
به طور معمول حداکثر تا سه ماه بعد از برگزاری آخرین جلسه کمیسیون پزشکی، رای نهایی صادر می شود.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
معافیت شکستگی مچ پا (قانون نظام وظیفه ۱۴۰۳)
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.