شهروندان تمام کشورها برای انجام سفرهای خارجی، نیازمند در اختیار داشتن مدارکی تحت عنوان پاسپورت یا گذرنامه هستند، که به عنوان مجوز خروج از کشور آنها محسوب می شود.
باید بدانید که این نوع گذرنامه، تنها پاسپورت ارائه شده به اتباع ایرانی نیست و ما چند پاسپورت دیگر هم داریم که مختص مقام های کشوری و فعالان حاضر در دستگاه های دولتی کشور است.
این پاسپورت ها در مواردی مانند مدت زمان اعتبار و نحوه دریافت یا یکدیگر تفاوت هایی دارند، که در ادامه مطلب، شما را بیشتر با آنها آشنا خواهیم کرد. پس از شما دعوت می کنیم در ادامه مطلب با مرکز مشاوره آویژه همراه باشید.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
پاسپورت یا گذرنامه چیست؟
پاسپورت یا گذرنامه، مجوز خروج شهروندان از کشور است که بعد از انجام بررسی های لازم صادر می شود و ارائه این مدرک برای خروج افراد از مرزهای کشور ضروری می باشد.
در واقع شما با ارائه گذرنامه نشان می دهید که ورود شما به عنوان مسافر در کشور خارجی مورد نظر تایید شده و شما با استفاده از آن به عنوان گردشگر عادی می توانید در سایر کشور ها برای مدت زمان مشخصی که عموما سه ماه می باشد، اقامت داشته باشید.
معرفی انواع پاسپورت ایرانی
گذرنامه عادی
اولین و متداول ترین مدرک مورد استفاده برای عموم مردم، پاسپورت عادی یا گردشگری نام دارد.
این مدرک در واقع به معنای شهروندی شما در کشور مقصد بوده و شما با در اختیار داشتن آن، می توانید برای دریافت ویزای و سفر به کشور مختلف اقدام کنید. گذرنامه گردشگری عموما برای سفرهای چند روزه و کاری استفاده می شود و دارای اعتباری پنج ساله است.
گذرنامه سیاسی
این پاسپورت که به آن گذرنامه دیپلماتیک نیز گفته می شود، مختص مقامات کشوری دستگاه های مختلف است که بر حسب ضرورت برای انجام بازدید از کشورهای خارجی برای آنها صادر می شود.
مدت زمان اعتبار این گذرنامه نسبت به سایر موارد ذکر شده کمتر می باشد و بیشتر بر حسب دعوت کشور مقصد از مقام سیاسی مورد نظر در اختیار آنها قرار داده می شود. گذرنامه سیاسی یا دیپلماتیک در موقع ورود به کشور باید به وزارت امور خارجه تحویل داده شود.
گذرنامه خدمت
گذرنامه خدمت، عمدتا برای انجام سفرهای کاری و ماموریت های برون مرزی کارکنان دولت صادر می شود. این پاسپورت نیز می بایست به وسیله وزارت خانه ای که قصد اعزام نیروی به ماموریت های برون مرزی را دارد، درخواست و ارائه شود.
شرایط دریافت این گذرنامه شباهت زیادی با گذرنامه های دیپلماتیک دارد، ولی مدت زمان اعتبار آن بیشتر است.
مدت زمان صدور پاسپورت متقاضیان
متقاضیان در حال حاضر برای انجام مراحل دریافت پاسپورت، باید به صورت حضوری به یکی دفاتر الکترونیکی پلیس +10 مراجعه کرده و با ارائه مدارک شناسایی و پرداخت هزینه مصوب برای سال 1402، درخواست دریافت گذرنامه را تکمیل نمایند.
فرآیند دریافت گذرنامه برای افراد شامل مدت زمان یکسانی شده و در حال حاضر چیزی در حدود یک هفته الی ده روز کاری به طول می انجامد.
این مدت زمان ممکن است در پاره ای از موارد به دلیل مصادف شدن با تعطیلات رسمی، اندکی بیشتر شود که شما در این مواقع می توانید برای پیگیری غیرحضوری مراحل صدور پاسپورت خود اقدام نمایید.
اعتبار پاسپورت ها چقدر است؟
همانطوری که اشاره کردیم، پاسپورت های گردشگری صادر شده برای اتباع ایرانی، دارای پنج سال اعتبار هستند، که شخص متقاضی بهتر است حداقل شش مانده به پایان اعتبار مشخص شده، نسبت به تمدید گذرنامه خود اقدام نمایند.
باید اضافه کنیم که این مدت زمان اعتبار برای پاسپورت های خدمت چهار سال و برای پاسپورت های دیپلماتیک شش ماه است.
در حال حاضر تمدید مدت گذرنامههای سیاسی و خدمت، طبق مقررات این قانون با موافقت وزارت امور خارجه توسط اداره گذرنامه، در خارج از کشور از طریق کنسولگری ایران انجام می گیرد.
هزینه دریافت یا تمدید پاسپورت
مراجعه به مراکز پلیس +۱۰ و انجام مراحل دریافت گذرنامه، شامل پرداخت هزینه هایی هم هست و طبیعتاً مبلغ آنها هر ساله تغییر میکند. متقاضیان باید با اطلاع از هزینه های صدور پاسپورت، اقدام به ارائه درخواست برای دریافت گذرنامه نمایند.
در حال حاضر هزینههای دریافت یا تمدید پاسپورت شامل موارد زیر میشود:
- هزینه صدور گذرنامه به مبلغ ۱۲۵ هزار تومان
- هزینه عوارض شهرداری به مبلغ ۶ هزار و ۲۵۰ تومان
- خدمات گذرنامه به مبلغ ۷۳ هزار و ۵۲۰ تومان
- هزینه عکاسی و احراز هویت که در کیوسک های مستقر در مراکز پلیس +۱۰ به صورت جداگانه پرداخت میشود به مبلغ ۴۳ هزار تومان
نکته مهمی که در این خصوص باید مدنظر داشته باشید، این است که پرداخت مبالغ و هزینه های اشاره شده، تنها از طریق دستگاه کارتخوان صورت میپذیرد و به هیچ وجه پرداخت مبالغ از طریق اینترنت، فیش واریزی بانک یا عابر بانک قابل قبول نیست.
افرادی که شرایط گرفتن پاسپورت ندارند
افرادی که به سبب بدهی و یا هر مورد دیگری تحت تعقیب دستگاه قضایی کشور قرار دارند.
افرادی که به خاطر داشتن سوءپیشینه، اجازه خروج از کشور نداشته باشند.
کسانی که بنا بر نظر مسئولین، خروجشان از کشور باعث آسیب رسیدن به کشور و یا منافع آن میشود.
کسانی که مالیات یا مبالغی را به دادگستری و ثبت اسناد بدهکار باشند.
سخن آخر
پاسپورتها به صورت کلی به سه دسته کلی تقسیم میشوند، دسته اول گذرنامههای عادی هستند، که فقط به افرادی که با مقاصد گردشگری، تجاری و یا تحصیلی وارد یک کشور میشوند داده میشود؛ دسته دوم گذرنامه دیپلماتیک است که به افراد سیاستمدار و عالی رتبه داده میشود و دسته سوم از گذرنامهها نیز گذرنامههای خدمت نامیده میشود که به کارمندان برای رفتن به سفرهای کاری داده میشود.
متقاضیان برای دریافت پاسپورت، باید با در دست داشتن مدارک لازم، جهت تکمیل فرم های درخواست صدور گذرنامه، به مراکز پلیس +10 مراجعه نمایند.
در این مقاله تلاش نمودیم تا اطلاعاتی را در خصوص آشنایی با انواع پاسپورت ها و شرایط مورد نیاز برای دریافت آنها را در اختیار شما قرار دهیم. چنانچه سوالی در این زمینه دارید، می توانید در بخش نظرات بیان نمایید. از همراهی شما با آویژه سپاسگزاریم.
سوالات متداول
پاسپورت های صادر شده برای اتباع ایرانی به چند نوع تقسیم می شوند؟
سه نوع؛ پاسپورت عادی گردشگری – پاسپورت سیاسی یا دیپلماتیک – پاسپورت خدمت
اعتبار پاسپورت های ایرانی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
اعتبار پاسپورت عادی پنج سال، پاسپورت سیاسی شش ماه و اعتبار پاسپورت خدمت چهار سال از زمان صدور در نظر گرفته می شود.
در حال حاضر مدت زمان لازم برای صدور پاسپورت عادی چقدر است؟
این فرآیند در حال حاضر چیزی در حدود یک هفته الی ده روز کاری زمان می برد.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
آشنایی با انواع پاسپورت و شرایط مورد نیاز برای دریافت آنها
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
I have read a few good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you place to create one of these excellent informative site.