رسالت معلم، با تعلیم و تربیت صحیح دانشآموزان کامل میشود؛ معلمان برای دانشآموزان مانند الگو عمل میکنند و تاثیری چشمگیر در شکلگیری شخصیت آنها خواهند داشت. مدرسه یک نهاد آموزشی و مرکز تعلیم و تربیت است که باید محیطی امن، شاد و سالم را برای دانشآموزان فراهم سازد.
مدیران و معلمان میتوانند با برقراری ارتباط گرم و صمیمی، تعلیم اصولی و ایجاد انگیزه، به شکوفایی استعدادهای دانشآموزان کمک کنند و دانشآموزانی با شرایط جسمی و روانی سالم، پرورش دهند.
با علم بر این موضوع و اهمیت نقش معلمان، همچنان در برخی مدارس، معلمان و مدیرانی وجود دارند که با رفتارهای ناشایست خود، آسیبهای جدی و جبرانناپذیری را بر وضعیت روحی و روانی دانشآموزان وارد میکنند.
بهیاد داشته باشید که سلامت روانی دانشآموزان، بر تعلیم و آموزش آنها اولویت دارد؛ از اینرو والدین موظف هستند در صورت مشاهده هرگونه رفتارهای خشونتآمیز، توهین، تحقیر و … از سوی کادر آموزشی مدرسه مراحل شکایت از معلم به اموزش و پرورش را انجام دهند و از فرزندان خود در برابر آنها حمایت کنند.
چگونه از رفتار معلم با دانشآموزان آگاه شویم
در صورت شکایتهای مداوم و عدم رضایت فرزندتان از معلم و کادر آموزشی مدرسه، حتما پیگیریهای لازم را انجام دهید و از واقعیت ماجرا آگاهی پیدا کنید. گاهی ممکن است مشکلات و عدم رضایت فرزند شما، بهدلیل ایجاد یک سوء تفاهم باشد و گفتوگو با معلم، آن را حلوفصل کند؛ در غیر اینصورت بهتر است بهصورت مرحلهای به موضوع رسیدگی کنید، علت اصلی را بیابید و برخورد لازم را انجام دهید.
در زیر به مراحلی که باید برای حل این مسئله انجام دهید، میپردازیم:
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
1. با فرزندتان به گفتوگو بپردازید
پیشاز هر اقدامی، مطمئن شوید که برداشت فرزند شما درست بوده است و معلم برای دانشآموزان، مشکلساز خواهد بود. در زمان آرامش فرزندتان، با او به گفتوگو بپردازید و علت ناراحتی و نارضایتی را از او جویا شوید.
گاهیاوقات ممکن است دانشآموزان در مورد رفتارهای معلم، دچادر سوء تفاهم شده باشند یا شاید به دلیل عدم تشخیص درست، ناراحتی خود را از دوستان، مدرسه و … به معلم تعمیم دهند. برای اینکه بتوانید دلیل اصلی را متوجه شوید و اقدامات لازم را انجام دهید به این صورت سوالات خود را بیان کنید:
2. سوالات مشخص و جزئی بپرسید
میتوانید از فعالیتهای مختلف و روزمرهای که در مدرسه انجام میدهند سوال بپرسید؛
از سوالاتی مشابه موارد زیر شروع کنید:
- بعد از رسیدن به مدرسه، اولین چیزی که باعث ناراحتی تو میشود، چیست؟
- آیا از انجام تکالیف روزانه، ناراحت میشوی؟
- در طول زنگ تفریح، چه اتفاقی باعث ناراحتی میشود؟
3. سوالات کلی بپرسید
اگر نتوانستید با سوالات مشخص و جزئی به نتیجه برسید، میتوانید پرسشهای کلیتری را امتحان کنید. تمرکز را از روی فرزندتان بردارید و سوالات در مورد نحوه رفتار معلم بپرسید.
- معلم در برابر بدرفتاری دانشآموزان چه واکنشی نشان میدهد؟
- معلم چگونه دانشآموزان را صدا میزند؟
در نهایت بر اساس پاسخهای فرزندتان، میتوانید یک جمعبندی کلی داشته باشید و مشکل را بررسی کنید.
4. با سایر والدین صحبت کنید
اگر بر اساس صحبتهای انجامشده با فرزندتان، تشخیص دادید که مسئله میتواند شخص معلم باشد، برای اطمینان بیشتر، با والدین دیگر دانشآموزان تماس بگیرید. گفتوگو با دیگر والدین، ممکن است اطلاعات جدیدی به شما بدهد و مسئله را روشنتر سازد.
همچنین میتوانید با والدین دانشآموزان سال تحصیلی گذشته نیز، تماس بگیرید؛ ممکن است متوجه شوید ترس و اضطراب فرزندتان دلیل موجهی دارد.
5. جلسات حضوری درخواست کنید
با معلم تماس بگیرید و برای دیدار حضوری، نزدیکترین زمان را تعیین کنید؛ بدون تعصب و پیشداروی برای شرکت در جلسه حاضر شوید. در نظر داشته باشید که ممکن است فرزندتان قادر به تشخیص درست علت ناراحتی خود نباشد و برداشت دقیقی از رفتار معلم را به اطلاع شما نرسانده باشد.
با معلم در مورد وضعیت پیشآمده با آرامش صحبت کنید و به او فرصت دهید تا وضعیت را برای شما توضیح دهد. بهتر است از سرزنشکردن و متهمکردن معلم بپرهیزید؛ چرا که ممکن است بهانهای برای ترککردن جلسه پیدا کند و از توضیح مشکلات موجود طفره برود. صبور باشید و آرامش خود را حفظ کنید تا معلم با صراحت بیشتری به شما پاسخ دهد.
6. موضوع را به اطلاع مراتب بالاتر برسانید
اگر صحبت و جلسه با معلم، رضایتبخش نبود و با عدم پاسخگویی، سرزنش شما و فرزندتان از طرف معلم روبهرو شدید، پیگیری موضوع را جدیتر بگیرید. در پایان جلسه، از معلم برای وقتی که به شما اختصاص داده است تشکر کنید و درخواست خود را مبنیبر موکول کردن جلسه به زمان دیگر را به اطلاعشان برسانید و قصد خود را برای پیگیری موضوع با مراتب بالاتر، به ایشان گوشزد کنید.
با معاون یا دستیار مدیر مدرسه جلسهای ترتیب دهید و در حضور دستیار مدیر و معلم مربوطه موضوع را بازگو کنید؛ درصورتیکه این جلسه نیز رضایتبخش نبود، فرزندتان را به کلاس دیگری انتقال دهید.
7. تغییر کلاس فرزندتان را از مدیر مدرسه بخواهید
تغییر کلاس دانشآموزان، پیداکردن دوستان جدید و ارتباط گرفتن با معلم جدید، میتواند برای فرزندتان چالشبرانگیز باشد. بهتر است پیشاز هر اقدامی در این مورد با فرزندتان صحبت کنید و احساس او را درباره، ورود به کلاس جدید جویا شوید. در صورت موافقت فرزندتان، با مدیر مدرسه ملاقات و درخواست خود را برای تغییر کلاس اعلام کنید.
یک دلیل منطقی و متقاعدکننده برای درخواستتان پیدا کنید و در ملاقات با مدیر، آن را ارائه دهید. از آنجایی که ممکن است مدیران تمایلی به پذیرش نقص و مشکل معلم خود نداشته باشند، بهتر است از سرزنشکردن معلم بپرهیزید و دلیل بیطرفانهای را برای تغییر کلاس پیدا کنید.
میتوانید عدم همخوانی سبک یادگیری فرزندتان و سبک تدریس معلم را دلیل قرار دهید. همچنین شلوغبودن کلاس فعلی و عدم تمرکز فرزندتان نیز، میتواند دلیل خوبی برای انتقالبه کلاس دیگر باشد. در صورت موافقت مدیر، موضوع را تا زمان اجرا پیگیری کنید؛ گاهی بهدلیل اهمال مدیران، این درخواست تا پایان سال، به تعویق خواهد افتاد. بهتر است زمان اجرای درخواست را از مدیر جویا شوید.
8. از معلم به آموزشو پرورش شکایت کنید
در نهایت پساز انجام مراحل مذکور، در صورت عدم رضایت اکثریت دانشآموزان از معلم میتوانید موضوع را بهصورت گروهی پیگیری کنید. چنانچه جلسه با معلم و مدیر نتیجهای در بر نداشت، با گروهی از والدین به مدرسه مراجعه کنید و دلایل خود را مبنیبر ناکارآمدی معلم ارائه دهید.
اگر چه اخراج یک معلم رسمی، بعید بهنظر میرسد؛ اما امکان حذف آن از کلاس درس وجود خواهد داشت. گاهیاوقات میتوان تعارضات را پیشاز رسیدن به این نقطه حل کرد؛ اما اگر اقدامات انجامشده، راهی از پیش نبرد، بهیاد داشته باشید که شما بدون قدرت نیستید و بهعنوان والدین وظیفه دارید از فرزندتان حمایت کنید و اقدامات لازم را انجام دهید.
چگونه شکایت از معلم به اموزش و پرورش را ثبت کنیم
با راهاندازی سامانه آزمایشیو مراجعهبه سایت Shekayat.medu.ir امکان پاسخگویی به شکایات دانشآموزان و اولیا از معلمان به وزارت آموزش و پرورش، فراهم شده است. افراد میتوانند از طریق پایگاه اطلاعرسانی آموزش و پرورش و مراجعه به بخش سامانه پاسخگویی به شکایات، درخواست خود را ثبت کنند.
پساز ثبت شکایت، برای تشخیص و تایید آن، 48 ساعت زمان نیاز است؛ در مرحله بعدی و قبول شکایت، موضوع پیگیری میشود و پساز 15 روز کاری، به شاکی پاسخ داده خواهد شد.
سامانه آزمایشی با هدف سهولت در پذیرش انتقادات و رسیدگی به فرآیند شکایت، راهاندازی شده است، مسئولیت پردازش و رسیدگی به امور مربوطه، توسط اداره کل ارزیابی صورت میگیرد.
برخی از موضوعات از طریق این سامانه، غیر قابل پیگیری، رسیدگی و اظهار نظر است:
- شکایت اشخاصی که پرونده آنها در هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری، در حال بررسی است؛
- اعتراض به تصمیمات و آرای صادره توسط شعب بدوی، همینطور تجدید نظر هیئتهای رسیدگی به تخلفات اداری یا آرای صادره از شعب دیوان عدالت اداری و دادگاهها؛
- نظریه گزینش و شورای نظارت بر مدارس و مراکز دولتی یا هر تصمیمی که مرجع قانونی برای رسیدگی به آن تعیین کرده باشد؛
- شکایاتی مانند نقلوانتقالات و بازنشستگی که اجرای آن محدوده زمانی مشخصی دارد، در موعد مقرر قابل رسیدگی خواهد بود؛ چنانچه در خارج از وقت مقرر شکایتی صورت پذیرد، موضوع قابل رسیدگی نخواهد بود؛
- درصورتیکه شکایت، مغرضانه تشخیص داده شود و شاکی تعمداً اقدام به طرح شکایت بیاساس و خلاف واقع، علیه شخص یا اشخاصی کرده است موضوع قابل رسیدگی نخواهد بود. به این ترتیب میتوان طبق قوانین و مقررات با شاکی رفتار کرد و مشتکی عنه میتواند علیه او در مراجع ذیصلاح اقامه دعوا کند؛
- امور مربوط به مسائل سیاسی، امنیتی، اخلاقی و موارد مشابه از عهده سامانه آزمایشی خارج است و به حیطه وظایف مرکز حراست و واحدهای تابعه مربوط میشود و از طریق مراجع ذیربط نیز، پیگیری خواهد شد.
چگونه مراحل ثبت شکایت از معلمان را انجام دهیم
اکنون که به این نتیجه رسیدهاید شکایت از معلم به اموزش و پرورش، بهترین راهکار برای مراقبت از فرزندانتان خواهد بود، بهتر است با مراحل و نحوه ثبت شکایت خود، آشنا شوید. والدین برای شکایت از معلم، باید به سایت وزارت آموزش و پرورش بهنشانی Shekayat.medu.ir مراجعه و شکایت خود را در این سامانه ثبت کنند.
همچنین میتوانند با سامانه تلفنی 0214317 نیز تماس بگیرند و شکایت خود را به گوش مسئولین برسانند؛
اما در ادامه راهنمای تصویری مراحل شکایت از سامانه آموزش و پرورش را ارائه دادهایم:
- به سایت آموزش و پرورش بهنشانی shekayat.medu.ir وارد شوید و از منوی سمت چپ روی گزینه “پاسخگویی به شکایات” کلیک کنید.
- در مرحله بعدی گزینه “کاربر جدید هستم” را انتخاب کنید.
- با درج اطلاعات شخصی خود، در سامانه ثبت نام کنید.
- پساز تایید اطلاعات، گذرواژه برای شما پیامک یا به ایمیل شما ارسال میشود؛ اکنون به صفحه پاسخگویی به شکایات برگردید و با درج کد ملی و گذرواژه، وارد سامانه شوید.
- برای ثبت شکایت روی گزینه اول و برای پیگیری روی گزینه دوم کلیک کنید.
- در نهایت فرم ثبت شکایت یا پیگیری را تکمیل کنید.
فرم ثبت شکایت:
فرم ثبت پیگیری:
با آویژه بهترین راهکار را تجربه کنید
فرزندان بزرگترین و با ارزشترین سرمایه والدین هستند که به نهاد بزرگتری مانند مدرسه سپرده میشوند. با ورود دانشآموزان به محیط مدرسه و شروع روابط آنها با معلمین، شخصیت آنها نیز شکل خواهد گرفت.
در نظام آموزشی معلمان و مدیران با اخلاق و کاربلد بسیاری، فعالیت دارند؛ اما برخی از معلمان با رفتارهای ناشایسته و تحقیرآمیز، ممکن است ضربه روحی مهلکی به دانشآموزان وارد کنند.
بدون شک دانشآموزان قادر به حمایت و دفاع از خود در برابر معلمان و مربیان نخواهند بود و به حمایت و پشتیبانی والدین نیازمند هستند؛ از اینرو والدین باید با بررسی وضعیت موجود، در حل مشکل پیشآمده، اقدامات لازم را انجام دهند.
شاید وجود یک مشاور حرفهای و متخصص بتواند در این مسیر، کمکحال شما باشد؛ مرکز مشاوره آویژه، با ارائه بهترین راهکارها، شما را در این مسیر همراهی خواهد کرد.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
چگونه از معلم به آموزش و پرورش شکایت کنیم؟
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
عالی بودین ممنون از مطالب مفیدتون
با سلام اینجانب دیانا قبادی مدرسه حاج قاسم سلیمانی خرم آباد شکایت از دبیر فهیمه بیرانوند دارم به دلیل توهین و تهمت و ضعیف بودن تدریس از اداره میخاهم رسیدگی کنند
سلام بر شما
اگر تلفن ثابت دارید با موسسه تماس بگیرید لطفا