پاسپورت یا گذرنامه، از جمله مهمترین مدارک شناسایی شهروندان هر کشور محسوب می شود که شما با در اختیار داشتن آن، می توانید به عنوان مسافر به سایر کشورها سفر کنید.
در کشور ایران انواعی از گذرنامه ها وجود دارد که شاید بتوان متداول ترین آنها را همان پاسپورت عادی یا گردشگری عنوان کرد. اما جالب است که بدانید شما بسته به حوزه فعالیت و رده شغلی خود، امکان دریافت پاسپورت های دیگری را نیز می توانید داشته باشید.
البته شرط استفاده از آن ها برخورداری از مقام دولتی و یا اشتغال در برخی دستگاه های اجرایی است. پاسپورت سیاسی یا دیپلماتیک از جمله این مدارک است که در اکثر موارد به منظور رایزنی، بستن قراردادهای تجاری و بازدید مقامات ایرانی از سایر کشورها صادر می شود.
اینکه این پاسپورت چه ویژگی هایی داشته و چه تفاوت هایی با پاسپورت جهانی دارد، موضوعی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. پس لطفا در ادامه مطلب با مرکز مشاوره آویژه همراه باشید.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
گذرنامه یا پاسپورت چیست؟
در بیان ساده، گذرنامه یا پاسپورت یکی از مدارک شناسایی رسمی است که از سوی دولتها برای شهروندانشان صادر میشود.
گذرنامه از یک سو مجوز خروج فردی است که دارای تابعیت سیاستی داخلی آن کشور است و از سوی دیگر، تضمینکننده امنیت و حقوق مسافر در قلمرو دیگر کشورها به معنی پذیرش آن از سوی کشور مبدأ است.
آشنایی با انواع پاسپورت ایرانی
گذرنامه عادی یا گردشگری
همانطور که اشاره کردیم، متداول ترین مدارکی که تحت عنوان گذرنامه یا پاسپورت به شهروندان عادی کشورها برای سفر به کشور های خارجی ارائه می شود، پاسپورت گردشگری نام دارد.
این مدارک عموما دارای اعتباری پنج ساله هستند که حداقل شش مانده به پایان آن، شخص به صورت حضوری باید به منظور تمدید گذرنامه خود اقدام کند. در اختیار داشتن این مدارک در سفرها به منظور تایید صلاحیت فرد از جانب کشور مقصد به عنوان مسافر و گردشگر است.
گذرنامه سیاسی یا دیپلماتیک
پاسپورت سیاسی یا دیپلماتیک، به درخواست وزارت امور خارجه برای مقامات کشوری صادر می شود. این گذرنامه عمدتا در صورت دعوت نامه رسمی از جانب سایر کشور ها، توسط وزارت امور خارجه در اختیار مسئولین قرار می گیرد و مقامات باید بعد از انجام سفر و دیدارهای سیاسی آن را به وزارت خارجه تحویل دهند.
از افرادی که امکان دریافت این مدارک را دارند، می توان به رئیس جمهور، وزرای دولت و رئیس مجلس اشاره کرد.
گذرنامه خدمت
گذرنامه خدمت، برای ماموریت های برون مرزی کارکنان دولت صادر شده و درخواست آن توسط ادارات و مجموعه های دولتی برای افراد انجام می شود.
برای چه افرادی پاسپورت سیاسی صادر می شود؟
همانطور که اشاره شد، پاسپورت سیاسی برای سفر و انجام بازدید مقامات از سایر کشورها صادر می شود و به همین علت قشر وسیعی از افراد را شامل می شود. از جمله افرادی که پاسپورت سیاسی به آنها تعلق می گیرد، می توان به رئیس جمهور، دادستان کل کشور، رئیس مجلس، فرماندهی نیروی انتظامی و وزرای دولت اشاره کرد.
لازم به ذکر است، کلیه دارندگان گذرنامههای سیاسی و خدمت، در موقع ورود به کشور باید گذرنامه خود را به وزارت امور خارجه تحویل دهند.
همچنین باید خاطر نشان کرد، اعتبار پاسپورت های سیاسی به نسبت سایر پاسپورت ها کوتاه تر بوده و این مدت اعتبار در حال حاضر شش ماه است.
پاسپورت جهانی چیست و چقدر معتبر است؟
پاسپورت جهانی بر خلاف سایر مدارک که توسط دولت ها صادر می شود، زیر نظر سازمان خدمات جهانی به افراد مختلف ارائه می گردد.
این پاسپورت در واقع به عنوان مدرکی نمادین به افرادی که تابعیت کشور به خصوصی را ندارند اعطا می شود، تا آن ها نیز بتوانند به نقاط دیگر دنیا سفر کنند.
باید توجه داشته باشید با اینکه پاسپورت جهانی غیر قانونی نیست، اما در عمل، کاربردی ندارد. چرا که در حال حاضر دولت ها حاضر نیستند بدون توجه به سابقه و محل زندگی افراد، به آنها ویزا اجازه ورود به خاک خود را صادر کنند.
در این راستا پاسپورت جهانی بیشتر به عنوان نمادی برای سفر آزاد و بدون دغدغه افراد مختلف شناخته می شود؛ ولی در عمل کارایی چندانی نمی تواند داشته باشد.
تفاوت پاسپورت دیپلماتیک با پاسپورت جهانی
پاسپورت جهانی صرفا به دلیل علاقه برخی از افراد به احترام و پایبندی به فلسفه سفر آزادانه به سایر کشورها توسط آنها اخذ می شود و هرگز نمی توان آن را با سایر گذرنامه هایی که به شهروندان ارائه می شود، مقایسه کرد.
در واقع علت اصلی اینکه برخی افراد پاسپورت جهانی را دریافت میکنند، بیشتر به دیدگاه های سیاسی آنها بازگشته و بیشتر قصد دارند تا از فلسفه سازمان خدمات جهانی حمایت کنند. در صورتی که پاسپورت سیاسی یا دیپلماتیک توسط وزارت امور خارجه دولت رسمی کشور، برای مقامات درخواست و ارائه می شود.
دلیل اصلی کم اعتبار بودن پاسپورت جهانی، ساز و کار ارائه پاسپورت برای متقاضیان است. سازمان خدمات جهانی، اسناد و مدارک مختلفی را در ازای دریافت پول برای هرکسی صادر میکند و به همین دلیل برای بسیاری از دولت ها فرآیند ارائه این پاسپورت قابل اطمینان نیست.
سخن آخر
پاسپورت سیاسی، از انواع پاسپورت های معتبر صادر شده برای مقامات کشوری است، که دارندگان آن از مزیت های زیادی برای ورود بدون محدودیت های معمول به کشورهای مختلف برخوردار می شوند.
این مدارک برای شهروندان عادی در دسترس نمی باشد و صرفا مقامات کشوری در صورت سفرهای رسمی امکان درخواست آن از وزارت امورخارجه کشور را خواهند داشت.
در این مقاله بر آن بودیم که اطلاعاتی را در خصوص پاسپورت سیاسی و تفاوت آن با پاسپورت جهانی، در اختیار شما قرار دهیم. چنانچه سوالی در این زمینه دارید، در بخش نظرات مطرح نمایید. با تشکر از همراهی شما با مرکز مشاوره آویژه
سوالات متداول
پاسپورت سیاسی به چه افرادی اعطای می شود؟
پاسپورت سیاسی برای سفر و انجام بازدید مقامات از سایر کشورها صادر می شود و از جمله افرادی که پاسپورت سیاسی به آنها تعلق می گیرد، می توان به رئیس جمهور، دادستان کل کشور، رئیس مجلس، فرماندهی نیروی انتظامی و وزرای دولت اشاره کرد.
تفاوت پاسپورت سیاسی با پاسپورت جهانی شامل چه مواردی می شود؟
پاسپورت سیاسی توسط وزارت امور خارجه هر کشور درخواست و به مقامات ارائه می شود. در حالیکه پاسپورت جهانی در ازای پرداخت مبلغی به عنوان پاسپورت دوم توسط یک نهاد مستقل به افرادی مختلف اعطا شده و دارای اعتبار کمتری است.
دلیل کم بودن اعتبار پاسپورت جهانی نسبت به سایر پاسپورت ها چیست؟
علت اینکه برخی افراد پاسپورت جهانی را دریافت میکنند، فقط به دیدگاه های سیاسی و فلسفه ای که سازمان خدمات جهانی از آن حمایت میکند، باز می گردد. به همین جهت ساز و کار مناسبی برای بررسی صلاحیت افراد در زمان ارائه پاسپورت برای آن مشخص نشده است.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
پاسپورت سیاسی چیست و چه تفاوتی با پاسپورت جهانی دارد؟
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.