امروزه داوطلبان زیادی به تحصیل در رشته خلبانی یا یافتن شغل های مربوط به هواپیما علاقه مند هستند. داوطلبان انتخاب رشته خلبانی عموما به مهندسی و هوانوردی علاقه مند هستند، این امر منطقی است زیرا آنها زمان زیادی را صرف ساخت و طراحی ماشین های پرواز می کنند.
در این مقاله همراه ما باشید تا به بررسی بیشتر رشته خلبانی و بازار کار و آینده شغلی ان بپردازیم. برای دریافت مشاوره های تحصیلی حرفه ای میتوانید با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
تحصیل در رشته خلبانی
رشته خلبانی امروزه جزو رشته های پرطرفدار محسوب می شود و به دلیل جذابیت های زیادی که دارد، بسیاری از افراد را شیفته خود کرده است. خلبانی یکی از گرایش های مهم رشته هوانوردی میباشد. خلبان که نام دیگر آن پیلوت یا سکان دار است به کسی گفته می شود که هدایت یک وسیله هوایی مانند انواع هواپیما ها یا هلیکوپتر و… را بر عهده دارد.
حیثیت اجتماعی خلبانی در کنار مسئولیت بزرگ و خطرات شغلی آن، اهمیت آگاهی و آمادگی خلبان را برای تصمیم گیری در شرایط خاص و بحرانی بیشتر از هر شغل دیگری کرده است. یک خلبان مسئول جان انسان ها در هر پرواز است و به همین سبب رشته خلبانی به توانمندی های خاصی نیاز دارد.
گفته می شود خلبانان سالم ترین و دقیق ترین افراد جامعه هستند. در تعریف شغل خلبانی به نوع وسیله هوایی که فرد سکان دار هدایت آن است اشاره ای نشده و این بدان معناست که فارغ از نوع وسیله که می تواند هلیکوپتر، هواپیمای باربری، مسافربری یا جنگنده باشد، فرد سکان دار، همان خلبان است.
خلبان ها برای اینکه بتوانند با عملکرد بهتری فعالیت نمایند باید سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرند و به طور کلی سالم بودن سبک زندگی، ورزش، خودداری از خوردن مشروبات الکلی و غیره را سرلوحه کار خود قرار دهند. خلبانی شغلی است که افراد شاغل در آن به دلیل فشار روانی بالا باید در رفاه و آسایش کامل باشند و کمترین دغدغه ذهنی را داشته باشند.
پذیرش در رشته خلبانی در تمام کشورهای دنیا شرایط ویژه ای را دارد و تقاضا برای آن در همه جای دنیا بسیار زیاد است، با این وجود خلبان شدن در ایران هزینه کمتری نسبت به بسیاری از کشورهای جهان دارد و از طرفی آموزش های خلبانی در ایران از استاندارد و اعتبار بالایی برخوردار است. به همین دلیل همیشه بر سر خلبانان ایرانی بین کشورهای مختلف جدال بوده و خلبانان ایرانی را بهترین خلبانان دنیا می دانند.
شرایط تحصیل در رشته خلبانی
در این بخش به شرایط ویژه تحصیل در رشته خلبانی می پردازیم:
- افراد برای خلبان شدن ساعت های آموزشی فشرده ای باید پشت سر بگذارند، در این ساعت های آموزشی فشرده مباحث بسیار تخصصی ازجمله هواشناسی، ساختار هواپیما، آیرودینامیک در پرواز و غیره به آن ها آموزش داده می شود.
- بین افراد برتر سنجش صورت گرفته و شرایط روحی، جسمی، درسی و غیره به صورت دقیق بررسی شده و گسترده ترین و سخت ترین پارامتر ها را برای خلبانی در نظر می گیرند.
- خلبانان مسئول حفاظت از سرمایه های انسانی بوده و جان صدها انسان در دست خلبانان است.
- حفاظت از سرمایه مادی چندین میلیون دلاری که همان هواپیما است، به خلبان سپرده می شود.
با توجه به شرایط اختصاصی ذکر شده برای خلبانان هر کسی نمی تواند خلبان شود!
چگونگی پذیرش در رشته خلبانی
داوطلبان برای اخذ پذیرش و ورود به رشته خلبانی شما می توانند از طریق کنکور سراسری یا موسسات اقدام کنند، همچنین بعضی از دانشگاه ها مانند علمی کاربردی و موسسات آزاد نیز در این رشته به صورت بدون کنکور دانشجو میپذیرند، ولی هر کدام از آن ها برای پذیرش شرایط خاصی را دارند.
به عنوان مثال شما برای ورود به دانشکده پرواز باید داری شرایط زیر باشید:
- کسب نمره و رتبه مورد نظر این دانشکده
- داوطلب باید در مصاحبه و گزینش شرکت کند
- داشتن مدرک دیپلم از رشته علوم تجربی یا ریاضی و فیزیک
- داوطلب باید حداکثر ۲۲ سال داشته باشد
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرایط ورود به رشته خلبانی موسسات آموزشی عالی می توانید از کارشناسان مرکز مشاوره آویژه برای تحصیل کمک بگیرید.
گرایش های رشته خلبانی
رشته خلبانی سه گرایش اصلی خلبانی، مراقبت پرواز و ناوبری هوایی دارد که فقط گرایش خلبانی از طریق کنکور سراسری دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی پذیرش دارد.
در ادامه به بررسی بیشتر این گرایش ها خواهیم پرداخت:
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
گرایش خلبانی
این گرایش فقط در دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری ارائه می شود و پذیرش آن نیز به صورت بورسیه میباشد. بهره وری، کنترل، مدیریت و هدایت هواپیماهای مختلف و انواع سیستم های هوایی به عهده خلبانان میباشد. این گرایش دو زیر شاخه نظامی و غیر نظامی دارد که هریک تحت نظارت وزارت مربوطه فعالیت می کنند
گرایش مراقبت پرواز
این شاخه از رشته هوانوردی از سه گروه آزمایشی ریاضی، تجربی و فنی حرفه ای دانشجویانی می پذیرد تا یکی از ارکان اصلی هر پرواز یعنی مراقبت و مشخص کردن مسیر هوایی برای خلبان را با کمک تجهیزات راداری را آموزش ببینند.
مراقبان برج پرواز در واقع همان افرادی هستند که در برج مراقب به بررسی شرایط پرواز، شرایط هواپیما، خطوط هوایی و مشکلات احتمالی می پردازند و باید با خلبان در ارتباط باشند.
گرایش ناوبری هوایی
دانشجویان این گرایش مسئولیت تهیه و طراحی نقشه مسیر، ارتفاع، سرعت و مسیر پرواز را بر عهده دارند تا پرواز در شرایط ایمن انجام شود. ناوبر هوایی را می توان به نوعی خلبان دوم دانست که در صورت وجود شرایط جوی نامناسب یا حوادث، مسیر جدید را به خلبان پیشنهاد می دهد، برخی از دانشجویان این گرایش نیز هدایت، امنیت، کنترل و شناسایی هواپیماهای شکاری را آموزش می بینند.
بازار کار، درآمد و حقوق رشته خلبانی
فرصت های شغلی این رشته مثل بیشتر رشته های علوم و فنون هوایی است و در صنعت هوانوردی خلبان ها و یا کمک خلبان ها میتوانند در زمینه هایی که هواپیما یا هدایت آن مربوط است مشغول به کار شوند. بیشتر خلبان ها از شغل و درآمد خود راضی هستند و بیشترین حقوق ها نیز توسط شرکت های بزرگ و معروف به خلبان ها داده می شود.
اما بطور کلی میزان درآمد خلبان ها در ایران بسته به عواملی متغیر میباشد بطوری که خلبان های جنگنده و بالگرد درآمدی بین 9 میلیون تومان تا 18 میلیون تومان و خلبان های کپتین در شرکت های مسافربری درآمدی در حدود 20 الی 35 میلیون و کمک خلبان ها در حدود 15 میلیون تومان را دارند.
در پایان
خلبانی و پرواز کردن رویای بسیاری از کودکان از دیرباز بوده است. امروزه رشته هوانوردی با گرایش های مختلف و با تکنولوژی های بسیار پیشرفته جهت حمل و نقل یا صنایع دفاعی در چند دانشگاه محدود کشور از مقطع کارشناسی تا دکترا تدریس می شود.
به منظور بررسی شرایط ویژه خود و دریافت راهنمایی های لازم می توانید از طریق شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ با مشاوران با تجربه مرکز مشاوره آویژه تماس بگیرید و سوالات و مشکلات خود را با آن ها در میان بگذارید و راهکارهای مناسب را از آنها دریافت کنید.
سوالات متداول
برای خلبان شدن باید چه رشته ای را در دبیرستان بخوانیم؟
داوطلبان از طریق رشته های ریاضی، تجربی و فنی حرفه ای (شاخه ی هوا فضا) می توانند در کنکور، یکی از گرایش های رشته هوانوردی را انتخاب کنید.
چه دانشگاه هایی در ایران رشته خلبانی را ارائه می کنند؟
دانشکده های خلبانی ارتش و سپاه پاسداران و دانشکده صنعت هواپیمایی برای خلبانی پذیرش دارند.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
تحصیل در رشته خلبانی + زیرشاخه ها، آینده شغلی و میزان درآمد
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.