دوره دبیرستان بهدلیل نزدیکی به آزمون کنکور سراسری، از اهمیت ویژهای برخوردار است و بهدلیل احتساب معدل سه پایه این دوره در نتیجه پذیرش دانشگاههای با کنکور و بدون کنکور، توجه بیشتری را میطلبد. دانشآموزان با استفاده از روش صحیح درس خواندن در دبیرستان، میتوانند به بهبود وضعیت تحصیلی خود کمک کنند.
دانشآموزان دبیرستانی در این دوره، فشار روحی، استرس و اضطراب بسیاری را متحمل میشوند؛ اما یادگیری مهارت روش صحیح مطالعه، میتواند این استرس و اضطراب را کاهش دهد و تمرکز را به آنها بازگرداند. بههمین منظور برای موفقیت و دستیابی دانشآموزان به رتبه برتر کنکور، روشهای مورد تایید مشاوران و متخصصان را در ادامه تشریح خواهیم کرد.
مراحل مختلف روش صحیح مطالعه در دبیرستان
حتما در بین دوستان و خانواده، افرادی را داشتهاید که با وجود درسخواندن و مطالعات فراوان، نتایج مطلوبی را کسب نکردهاند؛ اما آیا تا کنون از خود پرسیدهاید که چرا این اتفاق رخ داده است؟ برخی از دانشآموزان از استعداد و بهره هوشی بالایی برخوردارند؛ اما آشنانبودن آنها با روش درست مطالعه، آنها را با افت تحصیلی و شکست در دستیابی به اهدافشان مواجه میکند.
برنامهریزی نادرست و دنبالکردن اهداف غیر واقعی، باعث ناامیدی و ناکامی در دانشآموزان میشود؛ از اینرو در ادامه روش صحیح مطالعه را به شما آموزش میدهیم تا بتوانید نتیجهای مطلوب در آزمون کنکور سراسری، کسب کنید.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
هدفگذاری و برنامهریزی اصولی
پیشاز هر اقدامی برای دستیابی به موفقیتهای تحصیلی، هدفگذاری کنید و برنامهریزی صحیح و اصولی داشته باشید. در واقع تنها برنامهریزیکردن کافی نخواهد بود؛ بلکه اجرا و عملکردن آن است که میتواند نتیجهای مطلوب را رقم بزند. اکنون برای دستیابی به اهداف و اصول صحیح برنامهریزی تحصیلی، باید مراحل زیر را انجام دهید:
اهداف تحصیلی خود را شناسایی کنید
دانشآموزان دبیرستانی در اولین قدم، باید اهداف خود را شناسایی کنند تا بتوانند یک برنامهریزی موفق داشته باشند. آنها باید اهداف خود را به کوتاهمدت و بلندمدت تقسیم کنند، دانشآموزان در مرحله اول باید برای دستیابی به اهداف کوتاهمدت، اقدامات لازم را انجام دهند؛ سپس اهداف بلندمدت خودبهخود، بهدست میآیند.
یکی از اشتباهات رایج در دانشآموزان دبیرستانی، بیتوجهی به اهداف کوتاهمدت و تعیین اهداف غیر واقعی و دور از دسترس خواهد بود. دانشآموزی که قصد دارد روند تحصیلی خود بهبود بخشد، باید با هدفگذاری صحیح، برای ارتقای گامبهگام نمرات خود تلاش کند. در اولین مرحله، کسب نمرات متوسط را هدفگذاری کند؛ سپس برای کسب نمرات بهتر، تلاشهای لازم را انجام دهد.
- اهداف کوتاهمدت
اهداف کوتاهمدت، شامل اهداف هفتگی یا ماهانه میشود؛ به این صورت که باید تعیین کنید در طی روزهای هفته، چه فعالیتهایی را انجام دهید. اهداف کوتاهمدت، انگیزه لازم را در شما ایجاد میکند؛ از اینرو توصیه میشود آنها را نادیده نگیرید و برای پیشبرد اهداف تحصیلی خود، از آنها استفاده کنید.
- اهداف بلندمدت
اهداف بلندمدت را میتوانید برای پایان ترم یا پایان سال تحصیلی تعیین کنید. اگر تصمیم دارید با معدل بالا، سال تحصیلی خود را بهپایان برسانید باید از هدفگذاری اصولی کمک بگیرید؛ ابتدا روی کسب نمره بالا در ترم نوبت اول تمرکز کنید، سپس نمرات پایان ترم دوم را هدف قرار دهید.
اکنون که به این اهداف کوتاهمدت دست پیدا کردید، خودبهخود اهداف بلندمدت را نیز بهدست خواهید آورد. هدفگذاری دقیق، تاثیر قابل توجهی در نحوه برنامهریزی شما خواهد داشت؛ بنابراین از اهداف کوچکتر شروع کنید تا به اهداف بزرگتر برسید.
برنامه مطالعاتی خود را ایجاد کنید
فهرستی از دروسی که باید به مطالعه آنها بپردازید، تهیه کنید و کلیه اهداف مطالعاتی و تعهداتی که نسبت به اجرای برنامه خود دارید را، یادداشت کنید. اکنون باید بررسی شود که برای هر درس یا آزمون پیش رو، چه اقداماتی را انجام دهید؛ سپس موارد لیستتان را اولویتبندی کنید.
تصمیم با شما خواهد بود، شما باید تشخیص دهید که مطالعه کدام دروس در اولویت است؛ میتوانید دروس مورد نظر را بر اساس میزان اهمیتشان، طبقهبندی کنید.
در مرحله بعدی زمانهایی که فرصت مطالعه دارید را مشخص کنید و یک برنامه روزانه یا هفتگی برای مطالعه دروستان بچینید. بهتر است برای دروسی مانند ریاضی که به تمرکز و دقت بیشتری نیاز دارند، زمانی را اختصاص دهید که انرژی بیشتر و فرصت کافی داشته باشد.
زمانبندی، در افراد مختلف، متفاوت خواهد بود و به ترجیحات شخصی و سطح یادگیری دانشآموزان بستگی دارد. برخی از دانشآموزان در طول روز انرژی بیشتری دارند و برخی، ساعتهای اولیه صبح، سرشار از انرژی هستند. برخی دیگر مطالعه شبانگاهی را ترجیح میدهند؛ چرا که تمرکز بالاتری را در خود احساس میکنند.
علاوهبر اولویتبندی و زمانبندی، باید زمانی را برای استراحت و فعالیتهای غیر درسی نیز، در نظر بگیرید. استراحت کافی، خستگی و کسالت شما را برطرف خواهد کرد. در نهایت بهتر است برنامههای خود را مرور کنید و در صورت نیاز، تغییرات لازم را انجام دهید.
دقت داشته باشید که شما در صورتی به موفقیت میرسید که بتوانید برنامه درسیتان را اجرا کنید؛ در غیر اینصورت، با شکست مواجه خواهید شد.
تکنیکهای تندخوانی و خواندن فعال
برای مهارت یادگیری روش صحیح درس خواندن در دبیرستان، میتوانید تکنیکهای تندخوانی و خواندن فعال را آموزش ببینید. یادگیری این تکنیکها، تاثیر چشمگیری در پیشرفت تحصیلی شما خواهد داشت؛ این تکنیک در 3 بخش مختلف انجام میشود که در ادامه به تشریح آنها میپردازیم:
پیشاز خواندن
مرحله ابتدایی تکنیک تندخوانی و خواندن فعال به این صورت است که برای دستیابی به یک ایده کلی، مطالب درس مورد نظر را مرور خواهید کرد. شما باید در عرض چند دقیقه با نگاهکردن به تصاویر، نمودارها، سرفصلها و … یک ذهنیت کلی از موضوع مورد نظر پیدا کنید. پیشخوانی تمرکز شما را در مطالعه دروس افزایش میدهد و به شما در یادگیری سریعتر و آسانتر کمک خواهد کرد.
حین خواندن
یادگیری روش صحیح مطالعه، به تقویت حافظه دانشآموزان کمک میکند. یکی از اشتباهات رایج در بین دانشآموزان این است که در حین مطالعه، بارها به عقب برمیگردند و مطالب را دوباره میخوانند و تصور میکنند مطلب را بهخوبی یاد نگرفتهاند.
در واقع این تکنیک به دانشآموزان کمک میکند تا تنها با یکبار مطالعه، مطالب را به ذهنشان بسپارند و نیازی به اتلاف وقت و چندینبار خواندن مطالب نداشته باشند.
بهتر است دانشآموزان برای فهم بیشتر مطالب، در حین درسخواندن، راه نروند یا دراز نکشند، با صدای بلند مطالب را نخوانند، این عادات بد در مطالعه، نتیجهای جز اتلاف انرژی نخواهد داشت. همچنین برای یادگیری بهتر، میتوانند از یادداشتبرداری یا برجستهکردن نکات کلیدی استفاده کنند؛ این کار به شما کمک خواهد کرد تا زمان کمتری را به مرور مطالب اختصاص دهید.
یادداشتبرداری را میتوانید به روشهای مختلفی مانند روش کرنل، روش فهرست، روش نقشه مفهومی و روش طرح کلی انجام دهید. همچنین میتوانید سوالاتی درباره مطالبی که خواندهاید، طراحی کنید و آنها را از خود بپرسید. در نهایت با خلاصهنویسی و بازنویسی اطلاعات بهزبان خودتان، فهم مطالب را آسانتر کنید.
پساز خواندن
اکنون برای اینکه بتوانید مطالبی را که خواندهاید به ذهنتان بسپارید، باید کارهایی را نیز پساز خواندن درس انجام دهید. در ابتدا بهمرور و بازنگری یادداشتها بپردازید، این یادداشتها به شما کمک میکنند که علاوهبر اینکه مطالب را آسانتر به ذهنتان بسپارید، سریعتر به مرور آنها بپردازید و در زمانتان صرفهجویی کنید.
اکنون اطلاعاتی جدید با دانشی که از قبل داشتهاید، ترکیب میشوند. در واقع با مرور دوباره مطالب، به نکات و جزئیات جدیدی دسترسی پیدا میکنید که بهطور کلی، با آنها آشنایی دارید.
در نهایت میتوانید از وسایل بصری برای تقویت درک مفاهیم کمک بگیرید؛ از آنجاییکه حافظه تصویری 60 هزار برابر، قویتر است، احتمال فراموشی آن بسیار کمتر از حفظکردن مطالب خواهد بود.
یکی از بهترین تکنیکها که در یادگیری آسان و عمیق، کاربرد دارد، تکنیک مایند مپ است. این تکنیک بهعنوان یکی از تکنیکهای تقویت حافظه شناخته میشود که برای دروسی مانند زیستشناسی بسیار مناسب خواهد بود.
روش صحیح درس خواندن در زمان امتحانات دوره دبیرستان
در این مطلب با روش صحیح درس خواندن در دبیرستان، آشنا شدید و میتوانید همین روش را در زمان امتحانات نیز بهکار ببرید. زمان محدود امتحانات، چالشهایی را برای درس خواندن ایجاد میکند؛ بد نیست با اجرای تکنیکهای سادهای در این مورد، به روند موفقیت خود کمک کنید.
نهایت استفاده را در کلاس درس ببرید
در تمامی کلاسهای درسی حضور داشته باشید، به توضیحات استادتان توجه کنید و از نکات مهم، یادداشت بردارید. یادداشتها در زمان امتحانات کمک بسیاری به شما خواهند کرد و نیاز به صرف زمان دوباره برای کلیه مباحث نخواهید داشت.
در کلاس از تکنیک گوشدادن فعال استفاده کنید؛ با دقت به همه مطالب گوش فرا دهید تا مفاهیم را بهتر درک کنید و به زمان کمتری برای مرورشان، نیاز داشته باشید.
مرور درس
دانشآموزان با حضور فعال در کلاس و یادداشتبرداری نکات مهم، میتوانند فهرستی از مهمترین مباحث را جمعآوری کنند. همچنین معلمان با ارائه جزوهای از مهمترین نکات، مرور مطالب را برای دانشآموزان آسان خواهند کرد.
دانشآموزان میتوانند پیشاز حضور در جلسه امتحان، جزوه مرور درسها را مطالعه کنند؛ به این صورت میتوانند امتحان خود را با موفقیت بهپایان برسانند.
درسخوانی گروهی تدارک ببینید
تشکیل گروههای مطالعاتی، علاوهبر دوستیابی، روشی سرگرمکننده برای مرور مطالب و آزمونهاست. مطالعه گروهی، عادات خوب را در دانشآموزان پرورش میدهد، همکاری را در پروژههای گروهی راحتتر و آسانتر میکند و اعتمادبهنفس را افزایش خواهد داد.
مباحث دشوار را تغییر دهید
صرف زمان بیشاز اندازه برای مطالعه روی یک موضوع، علاوهبر کسالت و خستگی، تمرکزتان را نیز، کاهش میدهد. یکی از روشهایی که در امتحانات کاربرد دارد، تغییر مباحث است که هر 30 دقیقه یا بیشتر برای جلوگیری از خستگی، انجام میشود.
شما میتوانید یک مبحث آسانتر را جایگزین کنید و بعد از استراحت کافی، دوباره به بررسی مباحث دشوار و چالش برانگیز بپردازید. به این ترتیب مغز آمادگی بیشتری پیدا میکند و یادگیری مباحث راحتتر میشود.
بر درک مطلب متمرکز شوید
دانشآموزان با حفظکردن میتوانند مطالب را در ذهنشان یادآوری و تکرار کنند؛ اما درک مطلب کمی عمیقتر خواهد بود و به این معنی است که بتوانید دانش خود را در سناریوهای مختلف، بهکار گیرید و ارتباط آنها را با دیگر مفاهیم تشخیص دهید.
امتحانات مدرسه اغلب، درک دانشآموزان را از مطالب به چالش میکشد؛ بنابراین بهتر است بهجای حفظکردن مطالب، به درک مفاهیم متمرکز شوند.
عوامل موثر در مطالعه صحیح
اکنون که با روش صحیح درس خواندن در دبیرستان آشنا شدید، بد نیست با عواملی که در این زمینه نقش دارند نیز، آشنا شوید. افراد برای اینکه بتوانند به موفقیت برسند باید دارای جسم و روانی سالم باشند، از اینرو به مواردی در حوزه سلامت دانشآموزان میپردازیم که عدم توجه به آنها میتواند، نتایج مخربی را در پی داشته باشد.
خواب کافی
یکی از اشتباهات رایج در بین نوجوانان که به کاهش تمرکز و کیفیت مطالعه آنها منجر میشود، نداشتن خواب کافیست. افراد در سنین کودکی و نوجوانی به 8 الی 10 ساعت خواب در شبانهروز نیاز دارند؛ خواب کافی شادابی و نشاط را بههمراه خواهد داشت و کسالت و خستگی را از دانشآموزان دور میکند.
در نظر داشته باشید خواب شبانه از اهمیت بالاتری برخوردار است؛ چرا که زمان طلایی رشد کودکان و نوجوانان را در بر دارد؛ دانشآموزانی که مطالعه دروس خود را به اواخر شب موکول میکنند، نتیجه مطلوب و مناسبی دریافت نخواهند کرد.
بیخوابیهای شبانه میتواند، اثرات منفی کوتاهمدت و بلندمدتی را در سلامت شما برجای بگذارد؛ بنابراین خواب کافی داشته باشید و به استراحت بپردازید.
رژیم غذایی مناسب
بسیاری از دانشآموزان، صبحانه را از وعده غذایی خود حذف میکنند؛ بیخبر از اینکه، صبحانه مهمترین و مفیدترین وعده غذایی محسوب میشود که در سلامت آنها موثر واقع خواهد شد. همچنین استفاده از انواع گروههای غذایی نیز ضروری است؛ در طول روز از انواع مغزها، پروتئینها، سبزیها، میوهها و … استفاده کنید تا جسمتان تقویت شود.
علاوهبر این، از مصرف مواد غذایی ناسالم پرهیز کنید؛ نوشیدنیهای حاوی کافئین، باعث کاهش تمرکز و افزایش استرس و اضطراب شما خواهد شد.
ایجاد انگیزه
برخی فعالیتهای کوچک، تاثیر بسیاری بر اشتیاق و انگیزه شما برای ادامه تحصیلتان خواهد داشت. بسیاری از دانشآموزان در اواسط سال تحصیلی، بیانگیزه و دلسرد میشوند و رغبتی به مطالعه و اجرای برنامه درسی خود نشان نمیدهند؛ بنابراین میتوانید برای خود، انگیزه ایجاد کنید.
میتوانید پیروزیهای کوچک خود را جشن بگیرید و برای اینکه توانستهاید برنامه درسی خود را اجرا کنید، به خودتان پاداش دهید. این پاداش هر چند هم که کوچک باشد میتواند انگیزه و اشتیاق را در شما زنده نگهدارد؛ بنابراین قدردانی از خود را فراموش نکنید.
برای اینکه بتوانید در امتحان خود، عملکرد خوبی داشته باشید، موفقیت خود را تجسم کنید؛ با این کار نگرش مثبت را در ذهن خود تقویت خواهید کرد. همچنین جملات تاکیدی مثبت نیز، میتواند به تقویت اعتمادبهنفستان کمک کند. مهمتر از همه، از استرس و اضطراب دور بمانید؛ چرا که مانع بزرگی در مسیر موفقیت شما خواهند بود.
ساعاتی در روز را به استراحت بپردازید و دوباره با انرژی مضاعف، به مطالعه خود ادامه دهید.
با آویژه روش صحیح درس خواندن در دبیرستان را یاد بگیرید
دوره دبیرستان از مهمترین و حساسترین دوره تحصیلی خواهد بود که گذراندن آن برای دانشآموزان، چالشبرانگیز خواهد بود. درسخواندن صحیح و مطالعه بر اساس برنامهریزی دقیق و اصولی، میتواند در پیشرفت تحصیلی دانشآموزان موثر باشد و عواملی مانند استرس، اضطراب و نگرانی را از بین ببرد.
دانشآموزان با یادگیری و مهارت در مطالعه صحیح و آشنایی و باتکنیکهای آن، میتوانند دوران تحصیلی موفقی را سپری کنند و برای ورود به دانشگاه در رشته مورد علاقه خود، آماده شوند. در این مسیر حضور یک راهنما و حامی نیز میتواند بسیار کمککننده باشد؛ مرکز آویژه، با ارائه مشاورههای حرفهای و تخصصی در این زمینه، میتواندحامی و پشتیبان شما در این مسیر پرچالش باشد.
اکنون اگر با چالش یا سوالی در نحوه صحیح مطالعه روبهرو هستید، همین حالا با ما تماس بگیرید.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
چگونه روش صحیح درس خواندن در دبیرستان را یاد بگیریم؟
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.