تحصیل رشته اقتصاد در سال های اخیر به دلیل بازار کار وسیع این رشته در ایران و سایر کشورها، مورد توجه داوطلبان زیادی قرار گرفته است.
جالب است بدانید که مشاغل مرتبط با اقتصاد، طبق آمار در صدر جدول پرداخت دستمزد اکثر کشورهای اروپایی قرار داشته و به دلیل اهمیت آنها در مباحثی نظیر توسعه برند، بررسی صورت های مالی و همچنین تحلیل استراتژی های سازمانی از بازار کار مناسبی برخوردار هستند.
رشته اقتصاد در ایران از رشته های شناور است، که هر سه گروه آزمایشی علوم انسانی، تجربی، و ریاضی می توانند در آن به ادامه تحصیل بپردازند.
رشته اقتصاد در ایران نیز دارای متقاضیان زیادی است، که بر اساس گرایش انتخابی امکان ادامه تحصیل آنها در مقاطع کاردانی تا دکتری وجود دارد.
در این مقاله قصد داریم تا با شما در مورد شرایط تحصیل رشته اقتصاد و همچنین بازار کار این رشته صحبت کنیم، لطفا با مرکز مشاوره آویژه در ادامه این مطلب همراه باشید.
رشته اقتصاد چیست؟
رشته اقتصاد در دانشگاه با تشریح مبانی، اصول و چالش های دنیای تجارت به بررسی عملکرد نظام های اقتصادی می پردازد.
هدف از تحصیل رشته اقتصاد، تربیت متخصصانی است تا بتوانند با کسب مهارت های لازم در بنگاه های تجاری و همچنین سازمان های مرتبط با حوزه اقتصاد به عنوان مدیر فروش، تحلیل گر بازارهای مالی، مدیر مالی و سایر مشاغل مرتبط با این رشته وارد بازار کار شوند.
رشته اقتصاد برای چه کسانی مناسب است؟
داوطلبان برای انتخاب رشته اقتصاد در دانشگاه می بایست از پیش زمینه مناسبی در دروس تخصصی این رشته مانند ریاضی و آمار برخوردار باشند. همچنین به مطالعه سیر تکاملی نظریه های اقتصادی مختلف، علاقه مند باشند.
چرا که در اغلب قریب به اتفاق دروس این رشته از مباحث پیشرفته ریاضی و تحلیل های آماری استفاده شده و سعی می شود تا با استفاده از آنها به تحلیل رابطه شاخص های اقتصادی با یکدیگر بپردازند.
توانایی های لازم برای تحصیل در رشته اقتصاد
افرادی که در رشته اقتصاد تحصیل می کنند، باید به مباحث مربوط به اقتصاد و پول علاقمند باشند. این افراد باید باید اهل تحقیق و جستجو باشند و با کنجکاوی مسائل مالی و اقتصادی را تشخیص داده و راه حل های خوبی ارائه دهند.
این افراد باید شمّ اقتصادی داشته باشد؛ با هوش و استعداد خود بتوانند مسائل مالی و اوضاع اقتصادی را به خوبی تحلیل کرده و سود و زیان را به خوبی تشخیص دهند. همچنین ریسک پذیر بودن نیز از الزامات اساسی این رشته می باشد.
قسمت زیادی از فعالیت های اقتصاد دانان مربوط به گردآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنان با کامپیوتر است؛ بنابراین علاوه بر قدرت ذهنی لازم برای تجزیه و تحلیل، باید تسلط کافی به کامپیوتر و نرم افزارهای آماری داشته باشند.
خلاقیت و ایده پردازی از مهمترین شروط موفقیت در این رشته است؛ افرادی که این توانایی را دارند در محیط کار زودتر پیشرفت می کنند.
گرایش های رشته اقتصاد در دوره کارشناسی
رشته اقتصاد در مقطع کارشناسی 6 گرایش دارد.
این گرایش ها در کمتر از 30 واحد با هم فرق دارند. 9 واحد از دروس اختیاری است و دانشجویان می توانند از بین دروس گرایش دیگر انتخاب کنند. برخی از دروس اختصاصی این گرایش ها با هم مشترک است؛ بنابراین می توان گفت این گرایش ها تفاوت قابل توجهی با هم ندارند.
برای مثال از شاخه اقتصاد پول و بانکداری 11 درس اختصاصی دارد که 4 درس آن با شاخه اقتصاد بازرگانی مشترک است. رشته اقتصاد را هر سه گروه آزمایشی ریاضی، تجربی و انسانی می توانند انتخاب کنند؛ با این تفاوت که گرایش اقتصاد نظری برای علوم انسانی ارائه نشده است.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
1- گرایش اقتصاد بازرگانی
این گرایش از اقتصاد به مباحث اصول حسابداری انواع حسابرسی، مدیریت بازاریابی و کاربردهای آن، قوانین و مقررات مالیات در ایران، جنبه های توصیفی و تحلیلی مدیریت تولید می پردازد.
دروس تخصصی رشته اقتصاد – گرایش اقتصاد بازرگانی عبارت است از:
- اقتصاد مدیریت
- حسابداری شرکت ها
- اصول بازاریابی
- مدیریت مالی
- حسابداری صنعتی
- روش های مقداری در بازرگانی
- مدیریت تولید
- ارزیابی طرح های اقتصادی
- اصول بیمه
2- گرایش اقتصاد نظری
در این گرایش از اقتصاد به مباحث ریاضی پرداخته می شود و اصول تجارت بیان نمی گردد. دانشجویان در مورد اسناد اعتباری ارزی، عملکرد بانک های داخلی و خارجی، سیاست های پولی و مالی، تجزیه و تحلیل صورت صورت حساب های مالی آشنا می شوند.
دروس تخصصی گرایش اقتصاد نظری، عبارتند از:
- اقتصاد مدیریت
- اقتصاد سنجی
- اقتصاد منابع
- اقتصاد ریاضی
- تاریخ
- عقاید اقتصادی
- برنامهریزی اقتصادی
3- گرایش اقتصاد کشاورزی
در این رشته دانشجویان علاوه بر مباحث اقتصادی، باید در مورد کشاورزی مانند آب و هوا، خاک، محصولات کشاورزی، زمین و زراعت نیز آشنایی داشته باشند تا بتوانند در بازار محصولات کشاورزی به عنوان کارشناس اقتصادی نظر بدهند.
دروس تخصصی گرایش اقتصاد کشاورزی، عبارتند از:
- اقتصاد کشاورزی
- اقتصاد سنجی
- توسعه و سیاست کشاورزی
- اقتصاد منابع
- بازاریابی محصولات کشاورزی
- ارزیابی طرح های اقتصادی
- جامعه شناسی روستایی
- مدیریت مزرعه
- پژوهش عملیاتی
4- شاخه اقتصاد صنعتی
مباحثی که دانشجویان در این گرایش می خوانند، شامل آشنایی با ساختار بازار صنعت، سیاست رقابت، منافع مصرفکننده، بازرگانی بینالمللی، منافع و مضرات انحصار، هزینهها و حقوق و مقررات کاری که تنظیمکننده روابط بین کارگران و کارفرمایان است.
دروس تخصصی شاخه اقتصاد صنعتی، عبارتند از:
- اقتصاد صنعتی
- اقتصاد نظری
- اقتصاد منابع
- اقتصاد منابع
- مدیریت تولید
- حسابداری شرکتها
- حسابداری صنعتی
- ارزیابی طرحهای اقتصادی
- اقتصاد سنجی
- حقوق کار و روابط صنعتی
- پژوهش عملیاتی
5- شاخه اقتصاد پول و بانکداری
دانشجویان این شاخه با طریقه عملکرد بانک های داخلی و خارجی، اسناد اعتباری ارزی سیاست های پولی و مالی تحت عنوان مهم ترین سیاست های ثبات اقتصادی و چگونگی تجزیه و تحلیل صورت حساب های مالی آشنا میشوند.
دروس تخصصی اقتصاد پول و بانکداری، عبارتند از:
- عملیات بانکی داخلی
- عملیات بانکی خارجی
- بانکداری اسلامی
- سازمان های پولی و مالی بینالمللی
- تجزیه و تحلیل صورت های مالی
- تأمین منابع مالی و بورس اوراق بهادار
- سیاست های پولی و مالی
- روش های مقداری در بازرگانی
- حسابداری شرکتها
- ارزیابی طرح های اقتصادی
- مدیریت مالی
- اقتصاد
6- گرایش اقتصاد حمل و نقل
هدف از این گرایش آشنایی با روش های حمل و نقل سنتی و مدرن، مفاهیم و ویژگی های حمل و نقل، نحوه ارزیابی این خدمات، بررسی نظریه های گوناگون و توسعه اقتصادی است.
هدف این گرایش ایجاد نگرشی اقتصادی به بحث حمل و نقل کشور است.
دروس مشترک در همه گرایش های علوم اقتصادی
- زبان خارجه تخصصی
- روش تحقیق
- اصول حسابداری
- اصول سازمانی و مدیریت
- حقوق تجارت
- مبانی جامعه شناسی
- ریاضیات
- آمار
- پول و بانکداری
- مبانی فقهی اقتصاد صدر اسلام
- نظام های اقتصادی
- جغرافیای اقتصادی ایران
- اقتصاد خرد
- اقتصاد کلان
- تجارت بینالملل
- اقتصاد توسعه
- اقتصاد ایران
شرایط تحصیل مقطع کارشناسی رشته اقتصاد
رشته اقتصاد در زیرگروه 3 علوم انسانی قرار داشته و داوطلبین سایر گروه های آزمایشی نظیر علوم تجربی و ریاضی نیز امکان شرکت در کنکور این رشته را خواهند داشت.
پذیرش این رشته به روش بدون کنکور و با کنکور در دانشگاه های دولتی، پردیس خودگردان، پیام نور، موسسات آموزش عالی و همچنین دانشگاه آزاد انجام می گیرد.
لازم به ذکر است پذیرش بدون کنکور این رشته بر اساس سوابق تحصیلی داوطلبان و با در نظر گرفتن معدل کتبی دیپلم آنها صورت خواهد پذیرفت.
ضرایب دروس رشته اقتصاد در کنکور به شرح زیر می باشد:
ریاضیات با ضریب 4
اقتصاد با ضریب 3
ادبیات اختصاصی با ضریب 2
علوم اجتماعی با ضریب 2
سایر دروس با ضریب 1
گرایشهای رشته اقتصاد کدامند؟
گرایش های تحصیلی رشته اقتصاد عبارتند از:
اقتصاد نظری
اقتصاد بازرگانی
اقتصاد صنعتی
اقتصاد کشاورزی
اقتصاد سلامت
اقتصاد سنجی
اقتصاد پولی
اقتصاد اسلامی
اقتصاد بخش عمومی
توسعه اقتصادی
اقتصاد بین الملل
اقتصاد مالی
بیشتر بخوانید: بهترین گرایش های رشته اقتصاد با توجه به بازار کار ایران
تعداد واحدها و طول دوره کارشناسی رشته اقتصاد
کارشناسی رشته اقتصاد در دانشگاه دوره ای 4 ساله بوده که طی آن داوطلبان می بایست، 135 واحد درسی را با موفقیت پشت سر بگذارند.
دروس عمومی | 20 واحد |
دروس اصلی | 78 واحد |
دروس اختصاصی اجباری | 28 واحد |
دروس اختصاصی اختیاری | 9 واحد |
جمع کل واحدها | 135 واحد |
در قالب جدید، با حذف گرایش ها، دروس این دوره در سه دسته طبقه بندی می شوند که عبارتند از دروس پایه، دروس تخصصی و دروس اختیاری.
وضعیت ادامه تحصیل رشته اقتصاد در مقاطع بالاتر
فارغ التحصیلان هریک از گرایش های رشته اقتصاد در مقطع کارشناسی می توانند با شرکت در آزمون کارشناسی ارشد مجموعه علوم اقتصادی و انتخاب رشته مجموعه اقتصاد در یکی از گرایش های اقتصاد ادامه تحصیل دهند.
گرایش های مجموعه دوره کارشناسی ارشد اقتصاد عبارتنداز:
- علوم اقتصادی
- توسعه اقتصادی و برنامه ریزی
- برنامه ریزی سیستم های اقتصادی
- اقتصاد انرژی
- بانکداری اسلامی
- اقتصاد و تجارت الکترونیک
- اقتصاد اسلامی
- اقتصاد نظری
- اقتصاد شهری
- اقتصاد فرهنگ و هنر
- اقتصاد محیط زیست
- اقتصاد مالی اسلامی
- اقتصاد آموزش
- اقتصاد نفت و گاز
- تجارت نفت و گاز
- نهادها و سیاست های بین الملل در نفت و گاز
- حقوق تجاری و قراردادهای بین المللی نفت و گاز
- مدیریت مالی نفت و گاز
دانشگاه های برتر رشته اقتصاد در ایران
رشته اقتصاد در دانشگاه های مطرح کشور از جمله دانشگاه تهران، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه صنعتی امیر کبیر، دانشگاه اصفهان تدریس می شود.
درآمد رشته اقتصاد در ایران
افرادی که مدرک تحصیلی بالایی داشته و نگاه تحلیلی خوبی دارند می توانند در موقعیت های شغلی بالایی از جمله وزارت خانه های صاحب نام استخدام شوند و درآمد خوبی در حدود متوسط 9 میلیون دریافت کنند.
خارج از این حوزه، افرادی که کارمند دولت هستند نیز مطابق قوانین مدیرت کشور حقوق می گیرند.
آینده شغلی و بازارکار رشته اقتصاد چگونه است؟
رشته اقتصاد در حال حاضر نسبت به سایر رشته های علوم انسانی از بازار کار بهتری برخوردار می باشد.
به دلیل افزایش تعداد بنگاه های تجاری و سازمان های در حال رشد، فارغ التحصیلان رشته اقتصاد این امکان را دارند تا در کلیه بخش های اقتصادی و مالی سازمان و شرکت های دولتی و خصوصی مثل وزارتخانه ها، سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی، مرکز آمار و… مشغول به کار شوند.
از شاخص ترین فرصت های شغلی برای فارغ التحصیلان این رشته، می توان به مدیر مالی، مشاور و تحلیلگر مالی سازمان، متصدی و کارمند بانک، کارشناس امور مالیاتی، کارشناس گمرک، استاد دانشگاه، کارشناس یا مدیر بازار یابی، کارشناس یا مدیر فروش، کارشناس یا مدیر تدارکات و کارشناس تحقیقات بازار اشاره کرد.
ادامه تحصیل در رشته اقتصاد در دنیا
امکان ادامه تحصیل در رشته اقتصاد در دانشگاه های امریکا کانادا انگلیس و بسیاری از کشورها وجود دارد. هر کدام از آن ها دارای شرایط ویژه ای برای اپلای هستند. برترین دانشگاه های رشته اقتصاد در دنیا به ترتیب الویت عبارتند از :
- دانشگاه هاروارد
- موسسه فناوری ماساچوست
- دانشگاه استنفورد
- دانشگاه برکلی کالیفرنیا
- دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن
- دانشگاه پرینستون
- دانشگاه شیکاگو
- دانشگاه ییل
- دانشگاه آکسفورد
- دانشگاه کمبریج
درآمد و حقوق رشته اقتصاد در دنیا
اگر تحصیل کرده اقتصاد هستید و قصد مهاجرت دارید باید دانید با مدرک لیسانس باید تلاش بیشتری برای کار بکنید.برای افراد دارای کارشناسی ارشد و دکتری اقتصاد در صورتی که از مهارت و تحلیل کافی برخوردار بوده و به نرم افزارهای آماری مسلط باشند اوضاع بهتر است.
اقتصاددانان به مدیران در تصمیم گیری های اقتصادی کمک می کنند. متوسط حقوق و درآمد اقتصاددان در ایالت های مختلف آمریکا بین 116 الی 127 دلار است.
سخن آخر
رشته اقتصاد، یکی از پرطرفدارترین رشته های مجموعه علوم انسانی در دانشگاه است که طی سالیان اخیر مورد توجه متقاضیان زیادی قرار گرفته است.
تحصیل این رشته در مقاطع کاردانی تا دکتری در کشور انجام گرفته و داوطلبان این امکان را خواهند داشت تا به روش بدون کنکور (بر اساس سوابق تحصیلی) در دانشگاه های آزاد، غیرانتفاعی و پیام نور اقدام به تحصیل این رشته نمایند.
بازار کار رشته اقتصاد شامل حوزه وسیعی از مشاغل مرتبط با حسابداری، مدیریت مالی، مدیریت و توسعه برند و… شده و در اکثر شرکت ها شرایط مناسبی برای استخدام دارد.
در این مقاله سعی شد تا در مورد شرایط تحصیل و بازار کار رشته اقتصاد اطلاعات جامعی را در اختیار شما دوستان گرامی قرار دهیم. چنانچه نسبت به شرایط تحصیل و پذیرش دانشگاه ها سوال یا دغدغه ای داشته باشید، می توانید سوال خود را با کارشناسان مرکز مشاوره آویژه در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.
برای استفاده از خدمات تخصصی مشاوره تحصیلی آویژه، با شماره 9099071985 تماس بگیرید.
سوالات متداول
آیا امکان تحصیل بدون کنکور رشته اقتصاد در مقطع کارشناسی وجود دارد؟
بله، این رشته هم اکنون در دانشگاه های آزاد، پیام نور و غیرانتفاعی به روش بدون کنکور (بر اساس سوابق تحصیلی) برای تحصیل داوطلبان ارائه می شود.
طول دوره کارشناسی رشته اقتصاد چقدر است؟
کارشناسی رشته اقتصاد در دانشگاه دوره ای 4 ساله بوده که طی آن داوطلبان می بایست، 135 واحد درسی را با موفقیت پشت سر بگذارند.
از شاخص ترین فرصت های شغلی موجود برای فارغ التحصیلان رشته اقتصاد به چند مورد اشاره نمایید؟
مدیر مالی، مشاور و تحلیلگر مالی سازمان، متصدی و کارمند بانک، کارشناس امور مالیاتی، کارشناس گمرک، استاد دانشگاه، مدیر بازار یابی و مدیر فروش.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
رشته اقتصاد چیست – بررسی سیر تا پیاز رشته اقتصاد و بازار کار آن
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
چگونه بااین رشته بیکاری وبی خانمانیم راحل کنم
بیکاری وبی خانمانی حل شود
سلام و خسته نباشید من لیسانس معماری دارم میخواستمحالا رشته ی اقتصاد ورود کنم رشته ی تخصیلی دبیرستانم ریاضی فیزیک بوده نیاز به راهنمایی دارم که اولا ایا میتونم؟دوم برای کنکورش باید چه دروسی روبیشتر تمرکز کنم برای منابع کنکور و اگر نکته ای وجود دارد ک باعث موفقیت میشه ممنون میشم بفرمایید
با سلام شما میتوانید این رشته را بدون کنکور بخوانید و یا در کنکور انسانی شرکت کنید برای شرکت درکنکور حتما نیاز به بررسی و مشاوره دارید با مشاورین مرکز آویژه تماس بگیرید
ممنون از مقاله خوبتون بسیار کامل و جامع بود،
من سال دیگه میخوام برای ارشد امتحان بدم، یه خبر داشتم توی مجله اقتصاد آفرین میخوندم که یکی از گرایش های رشته اقتصاد، اقتصاد انرژی بود.
ممکنه یه توضیح کوتاه درباره این گرایش بدید؟
اقتصاد انرژی یک زمینه علمی گسترده است که موضوعات مرتبط با عرضه و استفاده از انرژی در جوامع را در بر میگیرد. به دلیل تنوع مسایل و روشهای اعمال شده و مشترک با شماری از زمینههای دانشگاهی، اقتصاد انرژی یک زمینه کامل و مستقل نیست بلکه زیرزمینهای کاربردی از علم اقتصاد است
سلام خسته نباشید
من با رتبه هشت هزار منطقه سه میتونم اقتصاد دانشگاه یاسوج رو بیارم ؟
سلام بله
سلام.
اگ لیسانس رو توی ایران گرفته باشیم و بقیه درسمون رو خارج از کشور بخونیم شرایط خوبی برای کار داریم یا اگر کلا خارج از کشور درس بخونیم شرایط شغلیه بهتری داریم
سلام وقت بخیر من امسال کنکور دادم ومیخوام اقتصاد روزانه بخونم بایدچیکارکنم؟یجاشنیدم که بدون کنکوره حقیقت داره؟
سلام وقت بخیر یک سری دانشگاه روزانه رشته های بسیار محدودی با شرط معدل ارائه میدهند و باید استان و شهر شما بررسی شود اما به طور برای دانشگاه های قوی بدون کنکور ارائه نمیگردد
بله حقیقت داره
کدام رشته اقتصاد باز کار بهتری دارد و احتمال کار در خارج کشور وجود دارد
مدیریت
بسیار عالی بود .خیلی استفاده کردم.خیلی ممنون.خیلی مفید بود🌹🌹🌹🌹👏👏👏👏👏🌷🌷🌷🌷.
ایا راضی این منی که اصلا مشاوره تلفنی ازتون نگرفتم از تمام مطالب سایتتون به طور کامل استفاده کنم؟
مطالب سایت نیز برای کمک به سوالات شما عزیزان قرار گرفته شده است.