هر دانشجویی، سختی های نوشتن پروپوزال را چشیده است. شروع انجام یک کار همیشه سخت است اما پس از آن که یاد گرفته شد، نه تنها سخت نیست بلکه برای شما شیرین نیز خواهد بود!
ما در این مطلب سعی کردیم برای شما که قصد دارید یک پروپوزال بنویسید، آن را آموزش دهیم.
شما در پایان این مطلب قادر خواهید بود، برای شروع یک پروپوزال اقدام کنید. پس تا پایان این مطلب همراه ما باشید. توصیه می کنیم یک قلم و کاغذ برای نت برداری داشته باشید!
- برای شروع کار بهتر است ابتدا بدانیم که اصلا پروپوزال چیست؟
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
پروپوزال چیست؟
پروپوزال در لغت به معنی خواستگاری کردن و پیشنهاد دادن است. کسی که پروپوزال می نویسد، یک طرح و نقشه ابتدایی از کاری که قصد دارد انجام دهد، با همکاری و زیر نظر استاد راهنما، ارائه می دهد.
پروپوزال نویسی تنها به سواد و علم شما بستگی ندارد. بلکه علاوه بر دانش، یک مهارت و هنر نیز هست.
پس اگر می خواهید یک پروپوزال خوب بنویسید، علاوه بر دریافت آموزش و کسب مهارت و هنرمندی در نگارش آن، نیازمند تجربه و ورود عملی به آن نیز هست.
اگر تجربه ندارید، نگران نباشید! ما تجارب خود را در اختیار شما قرار می دهیم.
با توجه به اینکه برای دریافت مدرک تحصیلی مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در برخی از رشته در مقطع کارشناسی شما ملزم به نگارش پایان نامه هستید و قبل از نگارش پایان نامه شما باید یک پروپوزال ارائه دهید.
چگونه یک پروپوزال بنویسیم؟
تا نوشتن یک پروپوزال ما همراه شما هستیم.
قدم اول:
برای نوشتن یک پروپوزال شما باید ابتدا یک عنوان برای پروپوزال خودتان انتخاب کنید.
انتخاب عنوان برای پروپوزال به معنی انتخاب موضوع برای پایان نامهتان است پس در انتخاب عنوان برای پروپوزال خودتان انتخاب کنید؛ زیرا نمیشود شما برای پروپوزال خودتان یک عنوان جدا و برای پایان نامه تان نیز یک عنوان دیگر انتخاب کنید.
قدم دوم:
پس آن که شما عنوان و موضوع پروپوزال خودتان را انتخاب کردید، باید به بیان مساله بپردازید. اگر برایتان سوال ایجاده شده است که بیان مساله چیست و چه کاری باید انجام دهید، نگران نباشید. ما به شما می گوییم.
منظور مساله در پروپوزال همان سوالی است که در ذهن شما ایجاد شده است و باعث شده است برای پیدا کردن پاسخ این سوال دست به تحقیق بزنید و آن را ریشه یابی کنید و علت های به وجود آمدن این سوال یا مشکل را تبیین کنید و راهکار هایی را برای رفع آن ارائه دهید.
در قسمت بیان مساله باید محقق سوال خودش را مطرح کند و انگیزه خودش از تحقیق را مشخص کند و محدوده مکانی و زمانی تحقیق را مشخص کند. به همین راحتی!
قدم سوم:
حال که یاد گرفتید تا بخش اول یک پروپوزال را بنویسید، بخش دوم را نیز به شما می گوییم.
بخش دوم پروپوزال پس از بیان مساله اهمیت و ضرورت موضوع انتخابی است.
- در این بخش شما باید به صورت واضح و روشن بیان کنید که چرا این موضوع را برای انجام تحقیق انتخاب کرده اید و نتیجه زحمات و تحقیقات شما برای جامعه علمی چه اهمیت و ضرورتی دارد؟
- در این قسمت شما باید علاوه بر نوشتن در مورد اهمیت و ضرورت تحقیق، در مورد پیشینه تحقیق نیز بنویسید. اصلا پیشینه تحقیق چیست؟
پیشینه تحقیق یعنی آنچه قبلا پژوهشگران دیگر انجام داده اند. در پیشینه تحقیق باید به شیوه ای کاملا مستند تحقیق های انجام شده در زمینه موضوع انتخابی تان را ذکر کنید. این کار سبب میشود تا نشان دهید که تحقیقی که دارید انجام میدهید، در عین جدید بودن، در راستای تحقیقات گذشته است و آن ها را تکمیل میکند.
قدم چهارم:
پس از آن که بخش دوم نوشتن پروپوزال را یاد گرفتید، نوبت نوشتن اهداف و فرضیه های تحقیق است؛ به معنی آن که شما باید اهداف کلی از تحقیقی که قرار است انجام دهید، مشخص کنید و اهداف جزیی را جدا جدا بیان کنید و نیز سعی کنید فرضیه ها و حدس ها و گمان های خودتان را در مورد علت های به وجود آمدن مساله تحقیق بوده اند و به خوبی توضیح دهید.
قدم آخر!
حال به گام آخر نوشتن یک پروپوزال رسیده ایم. در آخرین گام شما باید در مورد روش و شیوه تحقیقی که میخواهید انجام دهید بنویسید و در آن به دقت در مورد موارد گوناگون تحقیق خود، از جمله شیوه های جمع آوری داده ها و روش های آزمایشگاهی و شیوه های تجزیه و تحلیل داده ها و مواردی از این دست را صحبت کنید.
و در آخر منابعی را که در متن به آنها استناد کرده اید، با رعایت اصول بنویسید. با رعایت تمامی این موارد شما میتوانید یک پروپوزال موفق نگارش کنید.
اگر هنوز در این زمینه مشکلی دارید و یا مطلبی برایتان گنگ است، شما می توانید با تماس با مشاوران ما در مرکز مشاوره آویژه، تمامی سوالات خود را بپرسید.
سوالات متداول
موضوع پروپوزال را خودمان انتخاب میکنیم یا توسط استاد راهنما انتخاب میشود؟
موضوع انتخابی پروپوزال که همان موضوع پایان نامهتان نیز خواهد بود، باید توسط خود شما انتخاب شود.
موضوع پروپوزال را چگونه انتخاب کنیم؟
موضوعی که انتخاب میکنید، باید نباید خیلی بکر باشد، و نباید هم تکراری باشد و موضوعی باشد که نتایج آن چیزی به علم اضافه کند.
پروپوزال نویسی فقط برای پایان نامه کاربرد دارد؟
خیر. اگر قصد دارید تا مقاله ای بنویسید و در ژورنال های علمی منتشر کنید، پروپوزال نویسی به شما کمک میکند تا بدانید که قرار است چه کاری انجام دهید و هدف شما از انجام این کار چیست؟ به حالت کلی، پروپوزال نویسی نقشه راه شما است.
چگونه یک پروپوزال بنویسیم؟
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
چه مو ضویی انتخاب کنیم
عالی