این روزها با توجه رشد روزافزون کسب و کارها و نیاز به حضور مدیران استراتژیک و مشاوران توسعه برند، یکی از رشته هایی که بیش از پیش مورد توجه داوطلبان کنکور در مقطع تحصیلات تکمیلی قرار گرفته، رشته MBA نام دارد.
این رشته در سطح کارشناسی ارشد در قالب چندین گرایش برای متقاضیان ارائه شده و سرفصل های آن عمدتا شامل مطالبی در رابطه با رهبری بازار، نحوه ارتباط موثر با کارکنان، روش های افزایش بهره وری سازمانی و مقابله با تلاطم های بازار می شود.
از شما دعوت می شود در ادامه مطلب با مرکز مشاوره آویژه همراه باشید تا به معرفی رشته مدیریت کسب و کار (MBA) و بررسی بازار کار و آینده شغلی آن بپردازیم.
MBA مخفف چیست؟
MBA در فرهنگ لغت، مخفف عبارت مدیریت کسب و کار است، که در مراکز آموزشی ایران با نام مدیریت بازرگانی نیز شناخته می شود.
از اهداف این رشته تحصیلی می توان به آشنایی مدیران و سرپرستان سازمان ها با مهارت های رهبری و موفقیت در کسب و کار اشاره کرد.
افرادی که علاقه مند به آشنایی با نحوه ترسیم برنامه های میان مدت و بلند مدت مدیریت و افزایش کارایی سازمان ها هستند، می تواند شانس خود را در این رشته تحصیلی امتحان کنند.
از افراد صاحب نام حوزه مدیریت کسب و کار می توان به پروفسور فیلیپ کاتلر در سطح جهان و پروفسور مهدی الوانی و پروفسور روستا در ایران اشاره کرد.
رشته MBA برای چه کسانی مناسب است؟
با توجه به نقشی که مدیریت کسب و کار در پیشرفت و افزایش بهرهوری سازمان ها می تواند داشته باشد، امروزه افراد زیادی می توان یافت که به تحصیل این رشته علاقه مند هستند.
به طور مثال اگر شما در حال حاضر یک شغل مدیریتی دارید، مسلما تحصیل در این رشته میتواند برای شما بسیار مناسب باشد و مهارت های شما را افزایش میدهد.
همچنین چنانچه شما دارای روحیه کارآفرینی باشید، بدون شک می توان از مباحث این رشته در رشد و توسعه هدفمند کسب و کار خود استفاده کرد. چرا که در MBA فرد با روش های تبلیغات، توسعه بازار و برند سازی آشنا می شود و می تواند باعث ایجاد مزیت رقابتی در خدمات ارائه شده خود گردد.
افراد ریسک پذیر و صبور با دید جامع، از شانس خوبی برای موفقیت در این رشته برخوردار خواهند بود.
هدف از تحصیل رشته دانشگاهی MBA
در یک تعریف جامع، می توان گفت MBA یا مدیریت فرآیند کسب و کار، شامل کلیه آموزش هایی می شود که می تواند به مدیران ارگان ها و سازمان های خصوصی و دولتی در بهبود شرایط و اصلاح رویه های غلط سازمان کمک کنند. یعنی کلیه عملیاتی که از تولید تا فروش و خدمات پس از فروش کالا یا خدمات را شامل می شود و به صورت مکرر اتفاق می افتد.
متأسفانه امروزه بسیاری بدون توجه به محتوای این رشته، آن را با نام مدیریت سازمان خطاب می کنند، در صورتی که سرفصل ها این دو رشته تفاوت زیادی با هم داشته و MBA شامل مباحث کاربردی و وسیع تری می شود.
طول دوره MBA
در حال حاضر MBA در قالب چند گرایش در مقطع تحصیلات تکمیلی یا کارشناسی ارشد برای تحصیل داوطلبان ارائه می شود.
طول این دوره همانند سایر رشته ها چهار ترم تحصیلی معادل 2 سال می باشد و تعداد واحدهای لازم برای فارغالتحصیل شدن، بر خلاف سایر فوق لیسانس ها که ۳۶ واحد است، ۵۸ واحد درسی است.
با توجه به اینکه فارغالتحصیلان رشته های مختلف و به خصوص رشته های فنی و مهندسی وارد این دوره میشوند، باید با مبانی و اصول مدیریت علمی و دانش روز مدیریت در حوزه های مختلف آشنا شوند.
گرایش های رشته MBA
یکی از باورهای غلطی که در مورد رشته MBA وجود دارد، یکی بودن این رشته با رشته مدیریت بازرگانی به دلیل شباهت واحدهای درسی و برخی از سرفصل های این رشته است.
در حالیکه رشته مدیریت بازرگانی عمدتا بر مباحث مرتبط با بازرگانی داخلی و خارجی تمرکز می کند؛ ولی MBA تمام فرایندهای کسب و کار را شامل می شود.
برای رشته MBA گرایش های مختلفی در کشور های جهان ایجاد شده است؛ اما برخی از گرایش اصلی این رشته که در همه دانشگاه ها تدریس میشوند، محدود به تعدادی فیلد تحصیلی می شوند.
این گرایش ها بشرح زیر هستند:
بازاریابی (Marketing)
مدیریت تولید (Operation)
مدیریت منابع انسانی (Human Resources)
دروس رشته مدیریت کسب و کار
دروس مقطع کارشناسی مدیریت کسب و کار به دو دسته دروس عمومی اختصاصی تقسیم می شود.
برخی از دروس اختصاصی MBA عبارتند از:
مدیریت بازاریابی خدمات
مدیریت ریسک در کسب و کار
مدیریت هزینه در کسب و کار
مدیریت ارتباط با مشتری
زبان تخصصی کسب و کار
مدیریت تبلیغات و برند سازی
دانشگاه های دارای رشته مدیریت کسب و کار (MBA)
در حال حاضر دانشگاه های زیادی اقدام به پذیرش داوطلبان در رشته MBA می کنند، که این مراکز شامل دانشگاه دولتی، غیرانتفاعی، آزاد، پردیس خودگردان و پیام نور می شود.
در جدول زیر به چند مورد از معروفترین دانشگاه های پذیرنده این رشته اشاره شده است.
نام دانشگاه |
دانشگاه صنعتی شریف |
دانشگاه صنعتی امیرکبیر |
دانشگاه تهران |
دانشگاه شهید بهشتی |
دانشگاه علم و صنعت |
دانشگاه علامه طباطبائی |
دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی |
دانشگاه الزهرا (فقط دخترانه) |
دانشگاه صنعتی مالک اشتر |
دانشگاه خوارزمی |
بازار کار رشته دانشگاهی MBA
کسانی که دوره های آموزش مدیریت کسب و کار MBA را گذرانده باشند، میتوانند از علم مدیریت برای پیشرفت کاری خود و حتی ارائه مشاوره و خدمات مدیریتی به انواع کسب و کارها، وارد بازار کار خود شوند.
نکته جالب در مورد این رشته وسعت و گستردگی آن است، که به فرد اجازه می دهد بعد از پایان تحصیلات تحت عنوان یک مدیر، رهبر، سرپرست، مشاور در بدنه کسب و کارهای سنتی و مدرن مشغول به کار شود.
باید اشاره کنیم، در حال حاضر بخش عمده فارغالتحصیلان MBA وارد عرصه مدیریت میشوند و تنها ده درصد از فارغالتحصیلان به عنوان مشاور توسعه برند، تبلیغات، توسعه سازمانی و… فعالیت می کنند.
میزان بسیار اندکی از فارغالتحصیلان هم با ادامه تحصیل و اتمام دوره دکتری، به عنوان استاد در دانشگاهها مشغول به کار میگردند.
آینده شغلی رشته MBA
افرادی که MBA خوانده اند، می توانند در 5 رده شغلی زیر چه در ایران و چه در دنیا مشغول به کار شوند:
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
1- مدیر بازاریابی
این روزها مدیر بازاریابی شرایط استخدام خوبی دارد. شرکت ها مایلند با استخدام این متخصصان شرایط کاری خود را ایده آل کنند.
دانش آموختگان MBA با شناختی که از مزیت های رقابتی مختلف دارند، بازارهای سودمند را شناسایی کرده و از آن به نفع پیش برد اهداف سازمان استفاده می کنند.
2- مدیر فناوری اطلاعات و IT
افرادی که دانش آموخته رشته کامپیوتر و فناوری اطلاعات باشند، ممکن است به دلیل نداشتن دانش مدیریتی لازم، نتوانند شرکت خود را به درستی هدایت کنند. یک دانش آموخته MBA با تسلط به دانش مدیریتی می تواند این شرکت ها را در راستای پیشرفت سوق دهد.
3- مدیر فروش
شرایط شغلی مدیر فروش برای افرادی که این جایگاه را دوست دارند، فراهم است و بسیار خوب است. این مدیران داده ها را به درستی تحلیل کرده و با تسلط به استراتژی های فروش تیم فروش را هدایت کرده به افزایش فروش سازمان ها کمک می کند.
4- مدیریت مجموعههای خدمات بهداشتی
یکی دیگر از زمینه هایی که دانش آموختگان MBA می توانند در آن موفق باشند، مدیریت مجموعه های خدمات بهداشتی است. این مجموعه ها با وجود چنین مدیرانی بسیار موفق می شود؛ چرا که مدیران با آگاهی از دانش مدیریت و بازاریابی و فروش مجموعه را به بهترین حالتی مدیریت می کنند.
5- مشاوره عالی
مشاوران عالی از پردرآمدترین افراد به شمار می روند و انتظار می رود تا چند دهه پیش رو این درآمد افزایش یابد. این مشاوران به موسسات و شرکت ها می توانند مسیر درست را به مدیران نشان دهند و بحران های سازمان را حل و فصل کنند و سازمان ها را به سمت پیشرفت و درآمدهای بالاتر سوق دهند.
از این رو بسیاری از شرکت های مدرن برای پیشرفت از مشاوران عالی کمک می گیرند. این مشاوران از کسب و کار، اصول مدیریتی منابع انسانی آگاهند و پیشنهادات سازنده ای برای پیشرفت سازمان ارائه می دهند.
سخن آخر
رشته مدیریت کسب و کار یا MBA، یکی از مهمترین شاخه های گروه علوم انسانی است که در حال حاضر در اغلب ارگان های خصوصی و دولتی فرصت های شغلی مناسبی برای فعالیت داوطلبان آن وجود دارد.
مشاور توسعه برند، مدیر فروش، مدیر بازاریابی و کارشناسی حوزه تبلیغات، همگی از مواردی هستند که برای دسته ای از متقاضیان تحصیل این رشته می تواند جالب باشد.
در حال حاضر مراکز آموزشی و دانشگاه های زیادی در سراسر کشور اقدام به پذیرش دانشجویان رشته دانشگاهی MBA می کنند و فراوانی این مراکز باعث شده تا این رشته محبوبیت بالایی در نزد داوطلبان داشته باشد.
در این مقاله تلاش کردیم تا اطلاعاتی را در خصوص رشته مدیریت کسب و کار یا MBA و بازار کار و آینده شغلی آن در اختیار شما قرار دهیم.
چنانچه در خصوص این رشته تحصیلی سوالی دارید، یا به دریافت مشاوره تخصصی تحصیلی احتیاج دارید، با کارشناسان مرکز مشاوره آویژه تماس حاصل فرمایید تا شما را بطور دقیق راهنمایی نمایند.
برای بهره مندی از خدمات مشاوره تلفنی آویژه می توانید از سراسر کشور بدون پیش شماره با 9099071985 تماس بگیرید.
سوالات متداول
طول دوره MBA در مقطع کارشناسی ارشد به چه صورت خواهد بود؟
طول این دوره تحصیلی حداقل ۲ و حداکثر ۳ سال می باشد.
گرایش های رشته MBA در مقطع کارشناسی ارشد شامل چه مواردی می شود؟
بازاریابی – مدیریت مالی – مدیریت تولید – مدیریت منابع انسانی – مدیریت استراتژیک
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
رشته MBA چیست؟ – معرفی کامل رشته مدیریت کسب و کار + بازار کار و آینده شغلی آن
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
سلام وقت بخیر،سوالم اینه ک از طریق رشته ی ریاضی در دبیرستان میشه کنکور رو شرکت کرد و این رشته رو انتخاب کرد یا خیر؟
با سلام مدیریت کسب و کار تا فوق لیسانس داره یا تا لیسانس
و اینکه مدیریت کسب و کار رشته سبک تری هست یا مدیریت بازرگانی.
سلام خسته نباشید
من دانشجوی کارشناسی مدیرت کسب وکار هستم
میخواستم بپرسم برای ارشد میتونم آزاد بخونم بدون آزمون؟؟؟
اگر مقدور هست جواب بنده را بفرمایید ممنون میشم
چون چند باری نظرم خودمو نوشتم ولی جوابی نیومد
با تشکر
سلام بنظرتون رشته مدیریت کسب و کار تو دانشگاه آزاد بهتره یا علمی کاربردی؟
یکی از اقوام داره مدیریت مالی تو دانشگاه آزاد میخونه
به نظرتون منم برم آزاد یا علمی؟
آیا میتونم بعدا انتقالی بگیرم؟
سلام بنده کارشناسی مهندسی کامپیوتر دارم میتونم دانشگاه آزاد یا پیام نور برای مدیریت کسب و کار ارشد شرکت کنم ؟
باسلام و احترام وقت شما بخیر سیری هستم بله امکان پذیر میباشد فقط حتنا باید در کنکور ارشد شرکت کنید
سلام .ایا این رشته دوره کارشناسی داره یعنی کارشناسی مدیریت کسب و کار باشه در دفترچه
انتخاب رشته
بله
بله در دانشگاه تهران داره
*سلام من در رشته کار دانش تحصیل کردم و رشته طلا و جواهر سازی آیا من می توانم در دانشگاه این رشته رو انتخاب کنم و موفق شوم من الان در دانشگاه تحصیل می کنم ولی رشته ای که انتخاب کردم رو نمی تونم بخونم و برام سخته می خوام ببینم آیا من می توانم در رشته مدیریت کسب و کار در دانشگاه و در بازار موفق باشم *
خیررررر
چرا یعنی کسی که فنی یا کار دانش خونده نمیتونه این رشته بخونه
یا دوباره کنکور بده
چرااااا یعنی کسی که فنی یا کار دانش خونده نمیتونه این رشته بخونه
یا دوباره کنکور بده