از جمله مهمترین مدارکی که اتباع ایرانی هنگام سفر به کشورهای خارجی نیاز خواهند داشت، گذرنامه یا پاسپورت است.
این مدرک توسط اداره گذرنامه هر کشور با بررسی صلاحیت افراد به منظور خروج از کشور به مقصد سفرهای خارجی به آنها اعطا می شود.
شما برای دریافت گذرنامه، علاوه بر همراه داشتن مدارک شناسایی، می توانید به یکی از دفاتر الکترونیکی پلیس +10 مراجعه کرده و فرم درخواست گذرنامه را دریافت کنید.
از شما دعوت می کنیم در ادامه مطلب با مرکز مشاوره آویژه همراه باشید تا به تشریح مراحل و مدارک لازم برای دریافت پاسپورت بپردازیم.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
انواع پاسپورت ایرانی
در یک دسته بندی کلی، اتباع ایرانی می توانند برای دریافت سه نوع گذرنامه یا مجوز خروج از کشور، به مقصد کشورهای خارجی درخواست دهند.
- پاسپورت گردشگری
متداول ترین نوع گذرنامه در میان اتباع ایرانی، این پاسپورت است که طی حدود یک هفته الی ده روز به روش پستی برای آن ها ارسال می شود. افرادی که قصد سفر و سیاحت در سایر کشورهای خارجی را داشته باشند، می توانند در صورت احراز شرایطی نظیر عدم غیبت نظام وظیفه، اجازه همسر (برای بانوان متاهل) و… برای دریافت این پاسپورت اقدام کنند.
- پاسپورت دیپلماتیک
این پاسپورت، مختص اتباع ایرانی فعال در دستگاه های دولتی و وزارت امور خارجه است. در واقع پاسپورت دیپلماتیک صرفا برای افرادی صادر میشود، که به دلیل ماموریتهای دولتی و انجام دیدارهای سیاسی، با هماهنگی کنسولگری ایران به خارج از کشور اعزام می شوند.
- پاسپورت خدمت
پاسپورت خدمت نیز در مواردی خاص به کارمندان دستگاه های دولتی خاص برای انجام ماموریت اعطا می شود.
مراحل اخذ پاسپورت برای افراد واجد شرایط
اخذ پاسپورت برای افرادی که دارای تابعین ایرانی باشند، با مراجعه به دفاتر پلیس +10 و تکمیل فرم درخواست گذرنامه انجام شده و بازه زمانی مشخصی برای آن توسط اداره گذرنامه تعیین نشده است.
در حال حاضر صدور این مدرک در ایران چیزی در حدود یک هفت روز زمان می برد.
در این میان افرادی مانند دانشجوها که از معافیت موقت سربازی برخوردار هستند، می بایست علاوه بر مدارک مشخص شده، برگه ای مبنی بر تایید مدت معافیت خدمت خود نیز تهیه و ارائه کنند.
مدارک مورد نیاز برای اخذ یا تمدید پاسپورت
- اصل شناسنامه متقاضی
- اصل کارت ملی و یا تاییدیه ثبت احوال متقاضی
- اصل آخرین نسخه گذرنامه متقاضی
- تصویر بیومتریک متقاضی
- اجازه محضری برای افراد زیر 18 سال متقاضی
- گواهی اشتغال به تحصیل برای دانشجویان مراکز علمی
- اجازه کتبی برای بازنشستگان نظامی از محل خدمت
- فرم درخواست مجوز خروج از کشور (گذرنامه)
- اجازه کتبی بانوان متاهل از همسر
نکات قابل توجه برای دریافت گذرنامه خانم ها
همانطور که احتمالا شما هم میدانید، بانوان مقیم خارج، احتیاجی به اجازه محضری همسر ندارند؛ اما افرادی که از داخل کشور قصد دریافت گذرنامه را داشته باشند، می بایست از مدارک مورد نیاز برای خود اطلاع داشته باشند.
به عنوان مثال خانم های متاهل تحت هر شرایطی برای خروج از کشور، نیازمند برگه رضایت همسر خود هستند، که این مجوز نیز تحت عنوان اجازه نامه رسمی مسافرت همسر در دفترخانه ارائه می شود.
طبق قانون، بانوانی که اجازه خروج از کشور را بصورت کتبی در حین عقد از همسر خود گرفته باشند، در طول زندگی مشترک احتیاجی به ارائه این برگه نخواهند داشت. همچنین خانم هایی که همسر آنها فوت شده باشد، ملزم به ارائه گواهی فوت همسر خود به همراه اصل مدارک شناسایی خود خواهند بود.
در سایر موارد بانوان نیازی به ارائه اجازه نامه خاصی نخواهند داشت، مگر افراد زیر 18 سال که هنوز به سن قانونی برای دریافت گذرنامه نرسیده باشند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دریافت گذرنامه توسط خانم ها، به شما پیشنهاد می کنیم مقاله نحوه دریافت مجوز خروج از کشور توسط بانوان را مطالعه بفرمایید.
مدت زمان لازم برای صدور پاسپورت
فرآیند صدور پاسپورت به طور معمول چیزی در حدود یک هفته الی ده روز کاری زمان می برد، که این مدت زمان در بازه های زمانی مختلف، ممکن است به دلایلی نظیر همزمانی با تعطیلات رسمی و افزایش تقاضا تا دو هفته نیز به طول انجامد.
شما باید به این نکته مهم دقت داشته باشید که برای سفرهای خارجی و دریافت ویزا که به پاسپورت نیاز صددرصدی خواهید داشت، باید پاسپورت شما دارای حداقل اعتبار شش ماهه باشد.
هزینه های دریافت پاسپورت برای خروج از کشور
هزینه دریافت پاسپورت تا چند سال گذشته مبلغ 150 هزار تومان بود، که این هزینه از سال گذشته افزایش یافته و هم اکنون با در نظر گرفتن موارد جانبی، چیزی در حدود 250 هزار تومان می باشد.
این مبلغ شامل هزینه اخذ شناسه و سایر هزینه های کارگزاری می باشد که در فرم دریافت گذرنامه به طور کامل به اطلاع متقاضی رسانده شده است.
نحوه دریافت پاسپورت
فرد بعد از تحویل مدارک خود و پرداخت هزینه پاسپورت از طریق کارت خوان، می بایست منتظر دریافت این مدرک از طریق پست به آدرس نوشته شده در فرم گذرنامه خود بماند.
در اکثر موارد این مدت کمتر از یک هفته زمان میبرد، اما ممکن است پروسه کاری پاسپورت شما تا 14 روز نیز زمانبر باشد.
علاوه بر این موارد ممکن است که استعلامهایی که اداره گذرنامه برای دریافت پاسپورت از شما میگیرد هم با مشکل مواجه شود، که این موارد عمدتا از طریق پیامک به شما اطلاع داده می شود.
چه افرادی قادر به دریافت پاسپورت نیستند؟
برخی افراد به دلایلی برای دریافت مجوز خروج از کشور دارای محدودیت های مشخصی هستند، که این دلایل ممکن است بنا به دلایل قضایی و یا موارد دیگری ایجاد شده باشد.
لیست زیر چند مورد از افرادی است که امکان دریافت پاسپورت برای خروج از کشور را ندارند:
افراد ممنوعالخروج
افراد دارای سوء سابقه
بدهکاران اداره ثبت اسناد و یا دادگستری
بانوان متاهل بدون اجازه همسر
مشمولین خدمت بدون وثیقه
نظامیان متعهد به خدمت در ارگان های نظامی خاص
سخن آخر
دریافت مجوز خروج از کشور یا اخذ پاسپورت، موضوعی است که در مقاله فوق سعی در ارائه اطلاعاتی جامع برای پروسه دریافت آن داشتیم.
پاسپورت صادر شده برای افراد، عموما دارای اعتبار مشخصی است (عموما پنج سال)، که پس از گذشت این مدت، پاسپورت شما منقضی شده و شما باید برای تمدید گذرنامه به اداره گذرنامه مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که افرادی مانند دانشجویان، بانوان متاهل و بازنشستگان دستگاه های نظامی، برای خروج از کشور به مجوزهایی نیاز دارند که در مقال فوق به آن ها اشاره شد.
چنانچه در پروسه دریافت گذرنامه به مشکلی برخوردید یا نیاز به دریافت راهنمایی داشتید، با مشاورین ما در مرکز مشاوره آویژه تماس حاصل فرمایید. از همراهی شما سپاسگزاریم.
سوالات متداول
مدت زمان دریافت پاسپورت برای اتباع ایرانی چقدر است؟
یک هفته الی ده روز کاری
هزینه های دریافت پاسپورت برای خروج از کشور چه میزان می باشد؟
در حال حاضر این هزینه حدود دویست و پنجاه هزار تومان می باشد.
دریافت پاسپورت برای خانم های متاهل در چه صورتی امکان پذیر است؟
این افراد برای پر کردن فرم درخواست پاسپورت، ملزم به ارائه برگه رضایت همسر مبنی بر خروج کشور هستند، که اطلاعات مربوط به آن در مقاله فوق به اطلاع دوستان گرامی رسانده شد.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
مراحل و مدارک لازم برای دریافت پاسپورت در سال 1402
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
سلام. من با کارت قرمز معاف شدم با بیماری ( اسکیزوئید) ، میتونم پاسپورت بگیرم؟
ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام خدمت شما. افراد دارای معافیت اعصاب و روان هیچ مانعی برای گرفتن پاسپورت ندارند. اما برای اخذ ویزا و سفر بستگی به قوانین کشور مقصد و نوع بیماری ، گاها باید با همراه سفر کنید.
سلام و خسته نباشید
برای گرفتن گذر نامه باید مدارک حتما هوشمند باشن یا اصل مدارک غیر هوشمندکفایت میکند؟با تشکر از زحمات شما )
کارت ملی شما باید هوشمند باشه میتوانید هم به صورت حضوری هم به صوررت الکترونیکی از سامانه سخا پیگیر این امر برای گرفتن گذرنامه شوید
با سلام با برگه ترخیص موقت خدمت میتوان پاسپورت عراق گرفت
سلام وقتتون بخیر با موافقت نطام وظیفه میسر میباشد
گرفتن حکم وفیش مشگله