طبق قوانین سازمان نظام وظیفه، تنها افرادی که دارای سلامت کافی جسمی و روانی هستند و میتوانند وظایف دوره سربازی را به درستی بر عهده بگیرند، باید به خدمت اعزام شوند. به همین دلیل بسیاری از افراد به دلایل گوناگون پزشکی از این دوره معاف میشوند.
یکی از مشکلاتی که باعث معافیت از سربازی میشود، بیماری عقب ماندگی ذهنی است. در این مقاله مرکز مشاوره آویژه قصد داریم تا با شرایط اخذ معافیت سربازی به دلیل عقب ماندگی ذهنی آشنا شویم. در ادامه هم با مراحل و مدارک مورد نیاز برای اخذ این نوع از معافیت پزشکی، آشنا خواهیم شد.
معافیت از سربازی به دلیل عقب ماندگی ذهنی
معافیت پزشکی بیماری عقب ماندگی در گروه معافیت پزشکی اعصاب و روان قرار می گیرد. برای بیماری عقب ماندگی، نوع معافیت با توجه به شرایط مشمول در نظر گرفته میشود. خلاصهای از شرایط اخذ معافیت عقب ماندگی ذهنی، در جدول زیر آورده شده است:
دسته بیماری | نام بیماری | شرایط بیماری | نوع معافیت | امکان بررسی معافیت حین تحصیل |
---|---|---|---|---|
بیماری های اعصاب و روان | عقب ماندگی | با ضریب هوشی زیر 70 | معاف دائم | خیر |
بیماری های اعصاب و روان | عقب ماندگی | با ضریب هوشی بین 90- 70 | معاف از خدمات رزمی | خیر |
⭕ بنابراین با توجه به جدول فوق، برای افرادی که ضریب هوشی زیر 70 دارند، معافیت دائم از سربازی در نظر گرفته میشود.
⭕ همچنین مشمولانی که ضریب هوشی آنان بین 70 تا 90 باشد، می توانند از معافیت خدمات رزمی بهره مند شوند.
منظور از معافیت دائم پزشکی برای بیماری عقب ماندگی ذهنی چیست؟
معافیت دائم، معافیتی است که در آن فرد هم از دوران آموزشی و هم دوران یگان اصلی خدمت سربازی معاف میشود.
🔴 طبق قوانین نظام وظیفه، افرادی که به عنوان مشمولین معافیت دائم پزشکی در نظر گرفته میشوند باید دارای بیماری روانی و یا جسمی باشند که به سبب این بیماری، تواناییهای لازم برای انجام فعالیتهای محول شده در دوره سربازی را نداشته باشند.
🔴 با توجه به نوع و درجه بیماری عقب ماندگی، در صورت تایید پزشکان سازمان وظیفه، افراد واجد شرایط میتوانند معافیت پزشکی دائم عقب ماندگی را دریافت کنند.
منظور از معافیت از رزم برای بیماری عقب ماندگی ذهنی چیست؟
برخی از بیماری ها از جمله عقب ماندگی به گونه ای هستند که توان روحی و جسمی افراد را کاهش میدهند. به همین دلیل، این افراد قادر به انجام کارهای سنگین نبوده و شرایط قرارگیری در شرایط سخت و حساس را ندارند.
💜 به همین دلیل سازمان نظام وظیفه با در نظر گرفتن شرایط جسمی و روانی این افراد، نوعی از معافیت به نام «معافیت از خدمات رزمی» که به اختصار «معاف از رزم» نامیده میشود، به آن ها اختصاص داده است.
💜 در نتیجه در دوران سربازی، افراد دارای شرایط معافیت از رزم بیماری عقب ماندگی، در دوره آموزشی خود از انجام برخی امور سنگین رزمی، مانند رژههای گروهی، اردوهای دورهای مختلف، حمل اسلحه، دورههای نگهبانی و… معاف خواهند بود.
💜 افراد دارای این نوع معافیت به جای انجام خدمات رزمی، بیشتر در امور اداری و خدماتی مشغول به خدمت میشوند.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
مدارک مورد نیاز معافیت پزشکی سربازی برای بیماری عقب ماندگی ذهنی
مدارک مورد نیاز معافیت پزشکی شامل موارد زیر است:
- تکمیل برگ وضعیت مشمولان (برگه شماره1 ).
- تکمیل برگ معاینه اولیه مشمولان توسط پزشک معاینه کننده اولیه (برگه شماره2).
- تکمیل برگ واکسیناسیون ( برگه شماره 5).
- اصل و تصویر کارت ملی مشمول.
- اصل و تصویر کلیه صفحات شناسنامه عکسدار مشمول.
- اصل و تصویر آخرین مدرک تحصیلی یا گواهی فراغت از تحصیل.
- افتتاح حساب عابر بانک سپه و درج شماره حساب در برگ شماره یک (ویژه متقاضیان اعزام، معافیت پزشکی و معافیت کفالت).
- سه قطعه عکس رنگی 4×3 تمام رخ زمینه سفید مشمول
مراحل دریافت معافیت پزشکی عقب ماندگی
برای دریافت معافیت پزشکی عقب ماندگی از کجا شروع کنیم؟
یکی از سوالات اساسی افرادی که برای دریافت معافیت پزشکی اقدام میکنند این است که چه مراحلی را باید طی کنند. این که از کجا باید شروع کنند و به ترتیب به کجاها مراجعه کنند. در ادامه قصد داریم تا درباره مراحل اقدام جهت دریافت معافیت پزشکی عقب ماندگی توضیح دهیم:
- در مرحله اول، دفترچه راهنمای خدمت وظیفه عمومی را از دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی (پلیس+10) به منظور تنظیم و تکمیل مدارک مورد نیاز دریافت نمایید.
- قبل از مراجعه به پزشک معاینه کننده اولیه، باید ابتدا برگه خود اظهاری سوابق بیماری را که در پشت برگ معاینه اولیه قرار دارد، به دقت تکمیل نمایید تا در هنگام مراجعه به پزشک معاینه کننده، آن را به ایشان ارائه نمایند. توجه داشته باشید که مشمولانی که مشکلات پزشکی خود را به هنگام معاینه اولیه بیماری خود عنوان نکنند، چنانچه در دوران آموزشی یا یگان اصلی خدمت سربازی به دلیل اعلام نکردن مشکل پزشکی، دچار حادثه شوند مسئولیت آن بر عهده خود مشمول خواهد بود.
- در مرحله بعدی، به یکی از پزشکان معاینهکننده اولیه مراجعه کنید تا برگه معاینه اولیه توسط پزشک تکمیل شود. (شما می توانید آدرس پزشکان معاینه کننده را از دفاتر پلیس +10 دریافت کنید.)
- در این مرحله، درخواست شما توسط کاربر پلیس +10 در سیستم ثبت میشود. همچنین شما باید کلیه مدارک را از کاربر پلیس +10 تحویل بگیرید. و در ادامه مراحل، این مدارک را همراه داشته باشید و به شورای پزشکی ارائه دهید.
- در مرحله بعدی، پیامکی مبنی بر زمان و مکان حضور در بیمارستان برای مشمول ارسال میشود. ذکر این نکته ضروری است که مشمولانی که دارای نقص عضو یا بیماریهای قابل مشاهده هستند، نیازی به مراجعه به بیمارستان نخواهند داشت.
- جهت انجام معاینات تخصصی، به بیمارستان مراجعه نمایید.
- پس از انجام معاینات و آزمایشات لازم، جوابیه بیمارستان (نظریه تخصصی) به حوزه رسیدگی کننده ارسال میگردد.
- در این مرحله، پیامکی مبنی بر زمان و مکان حضور در کمیسیون پزشکی به مشمول ارسال میشود.
- جلسه شورای پزشکی برگزار میگردد و مشمول باید مدارک و مستندات پزشکی خود را ارائه نماید.
- پس از اتمام جلسه کمیسیون پزشکی، نتیجه معافیت به اطلاع مشمول خواهد رسید.
نکات مهمی که در هنگام اقدام برای معافیت پزشکی عقب ماندگی ذهنی باید به آن ها توجه کنید
🟣 توجه داشته باشید که به همراه داشتن اصل شناسنامه عکسدار و یا کارت ملی مشمول جهت شرکت در شورای پزشکی الزامی است و حتماً شناسنامه یا کارت ملی را به همراه داشته باشید.
🟣 طبق قوانین نظام وظیفه، مشمولانی که در سیر رسیدگی پزشکی قرار دارند مجاز به انصراف از درخواست معافیت پزشکی نیستند و رأی شورای پزشکی در خصوص آنان ملاک عمل میباشد.
🟣 اظهار نظر در مورد معافیت پزشکی مشمولین، توسط سه نفر پزشک نیروهای مسلح در هر شهرستان صورت میگیرد و رأی اکثریت این پزشکان معتبر است.
🟣 اگر هنگامی که برای معاینات تخصصی به مراکز مجهز وزارت بهداشت یا بیمارستانهای نیروهای مسلح معرفی میشوید، ظرف مدت یک ماه به این مراکز مراجعه نکنید، پس از تعیین تکلیف به خدمت اعزام می شوید. پس حتماً سعی کنید با پیگیری مناسب سریعاً اقدام نمایید تا به علت کم کاری فرصت معافیت پزشکی عقب ماندگی را از دست ندهید.
🟣 افراد مشمولی که غیبت ندارند و درخواست پزشکی خود را ثبت مینمایند و در سیر مراحل معافیت پزشکی قرار میگیرند، اگر در مدت رسیدگی به درخواست پزشکی، عمداً باعث طولانی شدن مراحل رسیدگی شوند، (مانند عدم مراجعه به موقع به بیمارستان، عدم حضور در جلسات شورای پزشکی و … ) وارد غیبت میگردند.
🟣 پس از بررسی و تأیید کمیسیون پزشکی، در صورتی که معاف دائم شناخته شوید، کارت معافیت دریافت میکنید. در صورتی که طی بررسی معافیت پزشکی عقب ماندگی، سرباز یا معاف از رزم شناخته شوید برگ آماده به خدمت برای شما صادر می گردد.
این مقاله را مطالعه کنید: معافیت پزشکی صرع
چگونه میتوانم به رأی صادر شده اعتراض کنم؟
ممکن است از نظر شما رأیی که درباره معافیت پزشکی عقب ماندگی صادر شده است اشتباه باشد. سازمان نظام وظیفه این امکان را در اختیار مشمولان قرار داده است که بتوانند نسبت به رأیهای صادره اعتراض کنند.
مراتب اعتراض به رای معافیت پزشکی به ترتیب عبارت است از اعتراض به کمیسیون شهرستان، اعتراض به کمیسیون استان، اعتراض به کمیسیون سازمان و اعتراض به شورای عالی. اعتراض به شورای عالی آخرین شانس شما برای اعتراض نسبت به معافیت عقب ماندگی است و رأی این شورا قطعی و لازم الاجرا است. مشمولان میتوانند تا جداکثر 10 روز پس از ابلاغ رای کمیسیون پزشکی، نسبت به ثبت اعتراض خود اقدام نمایند. ثبت اعتراض به حکم کمیسیون پزشکی، در دفاتر پلیس+10 و یا مراکز نظام وظیفه انجام میشود.
سخنی از مشاوران آویژه
یکی از بیماریهایی که به دلیل آن میتوان برای فرد مشمول، معافیت پزشکی از سربازی را دریافت کرد، مشکل عقب ماندگی ذهنی است. این بیماری در دسته بیماریهای اعصاب و روان مورد بررسی قرار میگیرد. اگر فرد مشمول، ضریب هوشی پایینتر از 70 داشته باشد، به او معافیت دائم از سربازی داده میشود. همچنین اگر فردی ضریب هوشی بین 70 تا 90 داشته باشد، معاف از خدمات رزمی تلقی خواهد شد.
افراد باید در زمان دریافت و تکمیل دفترچه سربازی، برای اعلام بیماری خود یا فرد تحت تکفل اقدام نمایند. رای نهایی درباره معافیت عقب ماندگی ذهنی، توسط کمیسیون پزشکی اعلام خواهد شد. اگر در مورد مراحل دریافت معافیت سربازی عقب ماندگی ذهنی نیاز به مشاوره دارید، میتوانید با کارشناسان ما در بخش مشاوره نظام وظیفه آویژه ارتباط بگیرید.
سوالات متداول
❓آیا به افرادی که دچار عقب ماندگی ذهنی باشند، معافیت دائم داده میشود؟
بله. البته این موضوع به نمره ضریب هوشی افراد بستگی دارد.
❓نوع معافیت افراد عقب مانده ذهنی، با توجه به درجه ضریب هوشی آن ها چگونه است؟
اگر فرد مشمول، ضریب هوشی پایینتر از 70 داشته باشد، به او معافیت دائم از سربازی داده میشود. همچنین اگر فردی ضریب هوشی بین 70 تا 90 داشته باشد، معاف از خدمات رزمی خواهد شد.
❓آیا اعتراض به رای کمیسیون پزشکی ممکن است؟
بله. همه مشمولان میتوانند در صورتی که رای کمیسیون پزشکی مطابق خواست آنان نباشد، به رای صادره اعتراض کنند. افراد باید ظرف مدت حداکثر 10 روز پس از ابلاغ رای، اعتراض خود را در مراکز پلیس+10 ثبت کنند.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
معافیت پزشکی عقب ماندگی
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.