تصور دنیایی بدون تکنولوژی برگرفته از علوم کامپیوتری ناممکن است، از این رو می توان گفت مهندسی کامپیوتر یکی از علوم پر متقاضی و اساسی در دنیا محسوب می شود.
به دلیل بروز بودن این علم افرادی که قصد ورود به این رشته را دارند، دانش پژوهانی با علاقه و پشتکار بالا هستند.
برای آشنایی بیشتر با رشته مهندسی کامپیوتر، گرایش ها، دروس و بازار کار آن پیشنهاد می کنیم در ادامه مطلب با مرکز مشاوره آویژه همراه باشید.
معرفی رشته مهندسی کامپیوتر
بهترین تعریفی که می توان در مورد مهندسی کامپیوتر در یک خط بیان کرد، این است که به آن علم و فناوری طراحی، ساخت، راه اندازی قطعات سخت افزاری و تجهیزات کنترل شده سیستم های کامپیوتری می گویند.
در دنیای کامپیوتر همیشه اطلاعات دست خوش تغییرات جدید هستند. قبل از ورود به این رشته دانش خود را در مورد آن تکمیل کنید.
گرایش های مهندسی کامپیوتر در کارشناسی
این رشته دارای 2 گرایش در مقطع کارشناسی است، که عبارتند از:
گرایش نرم افزار
در زمینه برنامه نویسی است که افراد به ساخت، طراحی و تولید نرم افزار های سیستمی می پردازد و مدیریت رایانه را برعهده دارند.
گرایش سخت افزار
به اجزا فیزیکی رایانه که شامل قطعات الکترونیکی و الکترومکانیکی است، می گویند.
مهندسی کامپیوتر یکی از زیر شاخه های یک رشته ریاضی می باشد. همچنین مهندسی کامپیوتر علمی گسترده و جذاب است، که در سال های اخیر یکی از 3 اولویت های مهم و اولیه رتبه های کنکور سراسری به ویژه نفرات برتر کنکور سراسری بوده است.
برای داشتن توانایی هایی جهت ورود و کسب موفقیت در این رشته لازم است به نکات زیر توجه کنید:
داشتن پایه و مهارت قوی در دروس دیفرانسیل، جبر و آمار و ریاضیات گسسته
مهارت نسبتا خوب در مباحث فیزیک و ریاضیات در دبیرستان
اهل تحقیق و مطالعه و کسب مطالب جدید حتی بعد از فارغ التحصیلی و در دوران کار
علاقه مند به حل مسائل پیچیده
رشته کامپیوتر در دانشگاه
رشته کامپیوتر در دانشگاه شامل 3 رشته علوم کامپیوتر، مهندسی کامپیوتر و مهندسی فناوری اطلاعات (IT) است. که هر کدام از این ها از لحاظ دروس و زمینه فعالیت با هم تفاوت دارد.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
تفاوت علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر
هر دوی این رشته ها شباهت های زیادی با هم دارند؛ اما آن چه که این دو را از هم متمایز می کند، این است که در مهندسی کامپیوتر تمرکز بر روی جنبه های عملی استفاده از کامپیوتر است، اما در علوم کامپیوتر مباحث تئوری بیشتر بوده و به ریاضیات نزدیک تر است.
در بسیاری از دانشگاه ها، دپارتمان علوم کامپیوتر و ریاضی با هم مشترک است.
دروس مهم مهندسی کامپیوتر
این رشته در دانشگاه شامل 140 واحد درسی است. در ادامه مطلب، اسامی دروس مهم رشته مهندسی کامپیوتر را به تفکیک گرایشات ارائه کرده ایم.
دروس تخصصی گرایش نرم افزار
- اصول طراحی پایگاه دادهها
- مهندسی نرمافزار
- ذخیره و بازیابی اطلاعات
- تحلیل و طراحی سیستمها
- اصول طراحی و ساخت کامپایلر
- شبیه سازی کامپیوتری
- پروژه آزمایشگاه سیستم عامل
- پروژه آزمایشگاه پایگاه دادهها
- پروژه نرمافزار
- کارآموزی
دروس تخصصی گرایش سخت افزار
- مدارهای الکتریکی
- سیگنالها و سیستمها
- انتقال دادهها
- سیستم های کنترل خطی
- طراحی سیستم های VLSI
- الکترونیک دیجیتال
- کارآموزی
دروس مشترک گرایش های مهندسی کامپیوتر
- مبانی کامپیوتر و برنامهسازی
- برنامه سازی پیشرفته
- ساختمان دادهها
- آزمایشگاه کامپیوتر
- ساختمان های گسسته
- مدارهای الکتریکی
- مدارهای منطقی
- مدارهای الکترونیکی
- طراحی الگوریتمها
- زبان ماشین و برنامه سازی سیستم
- ریز پردازنده
- طراحی و پیاده سازی زبان های برنامهسازی
- معماری کامپیوتر
- سیستم های عامل شبکه های کامپیوتری
- کارگاه عمومی
- ریاضی عمومی
- ریاضی مهندسی
- فیزیک
- معادلات دیفرانسیل
- آمار و احتمالات مهندسی
فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر
مهندسی کامپیوتر علمی اساسی و مهم در دنیای دیجیتال است. فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر قادر هستند که در شناخت و نحوه عملکرد، طراحی و ساخت، نگه داری و پشتیبانی و تحلیل هر یک از سخت افزار و نرم افزار های رایانه ای و سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری فعالیت نمایند.
علاوه بر این بررسی کمبودها و نیازهای سیستم های کامپیوتری و همچنین نصب، اجرا و آزمایش را هم می توانند انجام دهند. تمامی موسسات دولتی، ادارات، وزارتخانه ها و شرکت های کامپیوتری بازار کار این رشته محسوب می شوند.
در رشته مهندسی کامپیوتر افراد پس از کسب مهارت و دانش کافی جذب این موسسات شده و همچنین می تواند به عنوان کارآفرین در بازار شرکت دایر کنند و خدمات کامپیوتری ارائه دهند که البته به این شکل باعث جذب نیروهای جوان و متخصص این حوزه و اشتغال زایی خواهند شد.
فرصت های شغلی رشته مهندسی کامپیوتر
یک مهندس کامپیوتر با توجه به مهارت و تخصص خود گستره زیادی از شغل ها را می تواند تصدی کند. برخی در سازمان های دولتی یا خصوصی استخدام می شوند؛ برخی نیز به صورت فریلنسری به انجام پروژه ها می پردازند.
حوزه های کاری و فعالیت به شرح زیر است:
- برنامه نویسی کامپیوتر
- کارشناس پایگاه داده
- مدیر شبکه
- تحلیل گر و طراح نرم افزار
- توسعه دهنده اپلیکیشن های موبایل
- مدیر سایت
- طراح و امنیت اطلاعات
- متخصص امنیت اطلاعات
- تحلیل گر سیستم های کامپیوتری
- انیماتور
- طراح وب سایت
- سئوکار
- دیجیتال مارکتر
- کارشناس تولید محتوا
- استاد دانشگاه
- مربی برنامه نویسی و ICDL
گرایش های کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر
اهمیت و نیاز صنایع مختلف به این رشته به قدری زیاد است که تا مقاطع بالای تحصیلی ادامه دارد و دارای گرایش های زیر می باشد:
مهندسی نرم افزار
مهندسی سخت افزار
شبکه های کامپیوتری
رایانش امن
مهندسی محاسبات و الگوریتم ها
هوش مصنوعی و رباتیکز
انتخاب گرایش های ارشد نیازمند مطالعه و تحقیق در مورد جزئیات و پی بردن به تفاوت های هر یک از گرایش های نام برده می باشد. پس انتخابی با عجله و بدون علاقه و هدف و صرفا بر اساس نام، ممکن است آینده تحصیلی فرد را متزلزل کند.
در مقطع کارشناسی ارشد دروس مرتبط با هر گرایش وجود دارد که خوب است به تعداد واحد های هر یک و ارتباط بین دروس در یک رشته دقت کنید، البته بیشتر از هر چیزی مهارت و حوزه کاری شما تعیین می کند که در کدام گرایش ادامه تحصیل دهید.
فارغ التحصیلان این رشته در صورت تمایل می توانند در مقاطع دکتری و ارشد وارد رشته های میان رشته ای نیز شوند.
بازار کار و درآمد رشته مهندسی کامپیوتر
در مورد آینده شغلی این رشته لازم به ذکر است که بازار کار رشته کامپیوتر هرگز اشباع نمی شود؛ چرا که نیاز به علوم و تخصص های کامپیوتری لازم برای دنیایی که دهکده جهانی بیش نیست، نه تنها کم نمی شود، بلکه نیاز به افراد متخصص و با مهارت بالا بیشتر می شود.
1- برنامه نویسی و طراحی وب
افرادی که توانایی برنامه نویسی، توسعه و طراحی وب را دارا هستند به خوبی، حتی در زمان دانشجویی می توانند در شرکت ها و استارتاپ های حوزه فناوری و تکنولوژی فعالیت نمایند.
علاقه بسیار اغلب دانشجویان این رشته به گرایش نرم افزار به این دلیل است که نیازمند تجهیزات و امکانات زیادی نیست و صرفا با یادگیری یک زبان برنامه نویسی، توانایی ورود به بازار کار را پیدا می کنند.
البته که کسب موفقیت و دریافت درآمد بیشتر این رشته تنها شامل افرادی است که تشنه یادگیری و کسب مهارت ها و دانش های به روز و جدید هستند.
2- امنیت
با گسترش دنیای دیجیتال و رایانه، امنیت یکی از دغدغه های مدیران شبکه های اجتماعی و فناوری اطلاعات است. امنیت یک شبکه اطلاعاتی بایستی نفوذ ناپذیر باشد. از این رو افرادی که در بخش امنیت این رشته مشغول به تحصیل می شوند، آینده شغلی خوبی دارند.
3- طراحی و ساخت اپلیکیشن
طرفداران اپلیکیشن ها و بازی های رایانه بسیار زیاد است و هر روز به تعداد آنان افزوده می شود. یکی از حوزه های شغلی خوب و درآمد زا در این رشته، طراحی و ساخت اپلیکیشن ها و بازی های رایانه ای و اپ های جدید است.
همانطور که بیان شد، تعداد طرفداران و علاقه مندان به حوزه مهندسی کامپیوتر بسیار می باشند، اما فقط افرادی که تخصص و مهارت بالا در این رشته را دارند، می توانند به راحتی حتی در دوران دانشجویی که هنوز تحصیلات خود را به اتمام نرساندند، مشغول به کار شوند.
ادامه تحصیل مهندسی کامپیوتر در کشور ایران
مهندسی کامپیوتر یکی از رشته های پرطرفدار گروه ریاضی در بین داوطلبین کنکور سراسری می باشد. مهندسی کامپیوتر در ایران همانند سایر کشور های دنیا، قابل توجه و اهمیت به سزایی است. همچنین عزیزان میتوانند در ثبت نام بدون کنکور دانشگاه سراسری و ثبت نام بدون کنکور دانشگاه آزاد اقدام به انتخاب این رشته نمایند.
دانشگاه های مطرح در این رشته که اغلب داوطلبین کنکور برای رسیدن به قبولی در آن تلاش می کنند، شامل:
صنعتی شریف
تهران
شهید بهشتی
صنعتی اصفهان
ادامه تحصیل رشته مهندسی کامپیوتر در دانشگاه های جهان
این رشته در خارج از کشور یکی از بهترین رشته های تحصیلی محسوب می شود. دانشگاه های کشورهای دیگر بر اساس قوانین و شرایط خاص خود، افراد داوطلب را رده بندی می کنند و سپس اجازه ورود و تحصیل در دانشگاه خود را می دهند.
بهترین دانشگاه های دنیا برای مهندسی کامپیوتر
بهترین دانشگاه ها برای مهندسی کامپیوتر در خارج از کشور عبارتند از:
موسسه فناوری ماساچوست
دانشگاه آکسفورد
دانشگاه کمبریج
دانشگاه هاروارد
دانشگاه کارنگی ملون
دانشگاه استنفورد
دانشگاه کالیفرنیا، برکلی
دانشگاه پرینستون
برای اطلاع از چگونگی تحصیل در کشور ترکیه مقاله شرایط تحصیل رشته مهندسی کامپیوتر در ترکیه را مطالعه بفرمایید. یکی از پیش نیاز های لازم برای ارائه درخواست تحصیل در خارج از کشور آشنایی با زبان آن کشور و همچنین دارا بودن مدرک زبان انگلیسی بینالمللی و معتبر است.
برای اطلاع از انواع آزمون های زبان انگلیسی توصیه می کنیم مقاله آشنایی با آزمون های معتبر زبان انگلیسی در ایران را مطالعه بفرمایید.
در پایان
با گسترش اینترنت و نیاز دنیای دیجیتال به گسترش دانش و مهارت در زمینه های کامپیوتری، اهمیت مهندسی کامپیوتر افزایش یافته است.
برای ورود به دنیای کامپیوتر و داشتن آینده شغلی مناسب بایستی اطلاعات کافی و جدید را دریافت و مطالعه کنید تا به موفقیت برسید. شما در هر مرحله ای از تحصیل می توانید از مشاوره تحصیلی بهره ببرید. مرکز مشاوره آویژه در کنار شما است تا آینده تحصیلی موفقیت آمیز خود را بسازید.
برای استفاده از خدمات مشاوره تحصیلی آویزه، می توانید از سراسر کشور بدون پیش شماره با 9099071985 تماس بگیرید.
سوالات متداول
مهندسی کامپیوتر در مقطع ارشد شامل چه گرایش هایی می باشد؟
مهندسی نرم افزار – مهندسی سخت افزار – شبکه های کامپیوتری – رایانش امن – مهندسی محاسبات و الگوریتم ها – رباتیک و هوش مصنوعی
کدام دانشگاه ها در زمینه مهندسی کامپیوتر پیش رو هستند؟
صنعتی شریف، تهران، امیرکبیر، شهید بهشتی، علم و صنعت، خواجه نصیر، صنعتی اصفهان
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
سیر تا پیاز رشته مهندسی کامپیوتر (دروس مهم، گرایش ها، بازار کار و درآمد آن)
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
سلام
من کلاس نهم هستم و در رشته کودک یاری تحصیل میکنم میخوام کامپیوتر بخونم باید اول تا دیپلم بخونم بعد میتونم برم دانشگاه آزاد یا بدون دیپلم هم میشه
با سلام خانم ناصری هستم شما میتوانید بعد از گرفتن دیپلم در دانشگاه بدون کنکور این رشته را بخوانید و یا در دبیرستان تغییر رشته بدهید برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران مرکز آویژه تماس بگیرید
سلام من مقطع دوازدهم کامپیوتر فنی و حرفهای هنرستان هستم میخواستم بدونم اگر کنکور رتبه خوبی آوردم میتونم مهندسی کامپیوتر دانشگاه امیر کبیر تهران تحصیل کنم ؟
و اینکه حداقل رتبه برای قبولی در این دانشگاه چقدره ؟
ممنون میشم سوالامو جواب بدین 🙏
با سلام خانم ناصری هستم شما برای ورود به این رشته باید در کنکور رشته ریاضی شرکت کنید برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران مرکز آویژه تماس بگیرید
سلام رشته من تجربی بوده و میخواهم رشته مهندسی کامپیوتر بخونم، بنظرتون میتونم از پس این رشته در صورت داشتن علاقه بر بیام؟؟
آیا دانشگاه غیرانتفاعی ایوانکی دانشگاه خوبی برای خوندن این رشته هست
آیا مدرکش تفاوتی با دانشگاه آزاد نداره؟ یا آزاد بخونم بهتره؟
ممنون میشم سوالاتمو رو جواب بدید🙏
سلام مدرک دانشگاه آزاد سطح بالاتری دارد. اگر به دروس ریاضی و فیزیک و کامپیوتری علاقه داشته باشید رشته خوبی برای شماست
سلام،برای ورود به این رشته چه رتبه ای نیاز است
سلام من رشته انسانی هستم ولی به مهندسی کامپیوتر علاقه زیادی دارم میتونم دانشگاه آزاد ثبت نام کنم
با سلام و احترام وقت شما بخیر سیری هستم بله میتوانید
سلام. من پایه ی نهم هستم. میخوام انتخاب رشته بکنم و به کامپیوتر علاقه دارم ولی درباره کامپیوتر اصله اطلاعات ندارم و میخوام بدونم ایا آینده ی شغلی داره؟
سلام و ارادت بله ، رشته شبکه و نرم افزار رایانه یکی رشته های آینده دار در ایران است .
سلام
من لیسانس علوم کامپیوتر دارم خارج از کشور ھستم میخوام کارشناسی ارشد کامپیوتر بخونم بە نظرتون در کدام رشتە بخونم
سلام مطالبتون بسیار مفید بود ممنون
آیا با دیپلم تجربی میشه مهندسی کامپیوتر خوند؟ خارج از کشور
بله درصورت ارائه امکان پذیر است
سلام من دوست دارم مهندسی کامپیوتر بخونم حداقل رتبه برای دانشگاه های تهران چقد باید باشه
8 000
سلام.
من میخوام مهندسی کامپیوتر بخونم ورودی بهمن
حداقل معدل دیپلم چقدر باید باشه؟
سلام
بستگی به نوع دانشگاه و نوع دیپلم شما دارد
سلام من دیپلم انسانی دارم. و مهندسی کامپیوتر قبول شدم بنظرتون میتونم از پس این رشته بربیام؟
سلام
بستگی به علاقه ی شما و توانایی شما در دروس ریاضی و فیزیک دارد
عمرا” بتونی یه قدم هم برداری.
یه واحد ریاضی هم نمیتونی پاس کنی.
مگر اینکه در دانشگاه آزاد و یا پیام نو باشی که بتونی الکی واحد پاس کنی.
کی گفتههههه؟؟؟؟!!!!!!!!!!
کاملا بستگی به علاقه و پشتکار شون داره
سلام من امسال میخوام در دانشگاه پیام نور در رشته مهندسی کامپیوتر ثبت نام کنم مقاله هارو خوندم از افرادی هم تحقیق کردم گفتن عملیش زیاده کامپیوتر هم ندارم ایا سخت است در دانشگاه پیام نور بخونم میگن بیشتر خودخوانیه؟؟؟؟
سلام وقت بخیر
بله دانشگاه پیام نور خودخوان است ، گزینه ی بهتر دانشگاه آزاد می باشد.