رشته مهندسی برق، یکی از اصلی ترین شاخه های مهندسی در گروه ریاضی است که داوطلبان زیادی مایل به ادامه تحصیل در آن هستند.
این رشته عموما بخاطر دروس ریاضی و محاسباتی زیادی که در چارت تحصیلی خود دارد، رشته تحصیلی سختی شناخته می شود و داوطلبان ریاضی و فیزیک کار نسبتا دشواری برای تحصیل این رشته در پیش روی خواهند داشت.
مهندسی برق در حال حاضر موقعیت های زیادی را برای ادامه تحصیل و ورود به بازار کار در اختیار متقاضیان قرار داده و به همین جهت مورد توجه دانشجویان زیادی قرار گرفته است.
از شما دعوت می کنیم در ادامه این مطلب با مرکز مشاوره آویژه همراه باشید تا به معرفی رشته مهندسی برق و بررسی بازارکار و آینده شغلی آن بپردازیم.
معرفی رشته مهندسی برق
چنانچه قصد داشته باشیم یک تعریف کامل از رشته برق برای متقاضیان و علاقه مندان این رشته ارائه کنیم، می توان گفت این رشته مسئولیت طراحی و ساخت مدارهای الکترونیکی سازه های مسکونی، تجاری و… را بر عهده داشته و می توان از آن در در زمینه ساخت سیستم های کنترل هوشمند و مخابراتی نیز استفاده کرد.
متقاضیان ورود به این رشته باید از پیپش زمینه نسبتا خوبی در دروس ریاضی و فیزیک برخوردار باشند؛ چرا که اساس و پایه این رشته مهندسی برق، علم فیزیک می باشد.
گرایش های رشته مهندسی برق برای ادامه تحصیل
در حال حاضر برای ادامه تحصیل داوطلبان در مقطع تحصیلات تکمیلی (ارشد و دکترا) مهندسی برق، چهار گرایش برق مخابرات، برق قدرت، برق کنترل و برق الکترونیک ارائه شده است که در ادامه مقاله به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
پیش از اشاره و توضیح این گرایشات باید اضافه کنیم که از چند سال پیش، بعضی زیر گرایش ها به دلیل گسترده بودن از گرایش اصلی جدا شدند.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
گرایش برق مخابرات
گرایش مخابراتی به طراحی، تحلیل و اجرای سیستم های مخابراتی تمرکز داشته و در واقع نحوه مخابره اطلاعات مانند انتقال اطلاعات از آنتن منازل به شرکت مخابراتی را برای کارفرمایان و پیمانکاران مشخص می کند.
یک مهندس مخابرات عموماً روی ارسال و دریافت اطلاعات تحقیق و پژوهش انجام میدهد و سیستم های مورد نیاز را معرفی و طراحی می کند.
گرایش برق قدرت
این گرایش نیز بیشتر به تحلیل و ارزیابی سیستم های توزیع برق پرداخته و بر روی نحوه انتقال و توزیع برق از نیروگاه به بخش های مختلف، نظارت دارد.
ماهیت اصلی تحصیل در گرایش برق قدرت، آشنایی با مکانیزم تولید برق در نیروگاه ها، انتقال نیرو از طریق خطوط انتقال و توزیع آن در شبکه های شهری و روستایی و توزیع آن برای مصارف خانگی و تجاری است.
به همین جهت فارغ التحصیلان این گرایش می بایست با مباحث مربوط به روش های تولید و انتقال نیرو آشنایی کامل و صحیحی داشته باشند.
گرایش کنترل
گرایش کنترل، مسئولیت نظارت و هماهنگی سیستم ها را برعهده داشته و افراد با ورود به این رشته، آموزش هایی برای طراحی سیستم هایی می بینند که با توجه به نیاز سیستم الکتریکی و الکترونیکی بتواند جریان های ورودی و خروجی آن را کنترل نماید.
باید اضافه کنیم که گرایش کنترل تا حد زیادی با ریاضیات سر و کار دارد و به همین منظور اشخاصی که وارد این گرایش میشوند، باید از پیش زمینه مناسبی در مفاهیم ریاضی برخوردار باشند.
گرایش الکترونیک
گرایش الکترونیک را می توان ترکیبی از تمام گرایشات بالا معرفی کرد. چرا که اگر شخصی بخواهد وارد چنین گرایشی شود، نیاز دارد که در زمینه های مختلفی اطلاعات داشته باشد.
در این گرایش افراد به بررسی، طراحی و ساخت مدارات الکترونیکی می پردازند.
وظایف یک مهندس برق در محیط کار
در یک تعریف ساده، می توان وظایف مربوط به یک مهندس برق را به سه دسته طراحی سیستم ها، پیاده سازی سیستم ها و بهینه سازی سیستم های موجود تقسیم و طبقه بندی کرد.
1- مدیریت و برطرف کردن شکایات مشتریها
بخشی از وظایف شغل مهندس برق، بررسی شکایات مشکلاتی است که مردم در خصوص یک کالای الکتریکی دارند.
در هنگام پاسخ دادن به این شکایات مهندس برق برای یافتن علت مشکل تلاش میکنند؛ اما وظیفه اصلی آنها این است که پیش از ارائه محصول و در زمان توسعه مشکلات احتمالی را پیدا کرده باشند.
2- نظارت بر روند تولید و اجرای طراحی ها
اگر برای آینده خود شغل مهندس برق را در نظر گرفتهاید، باید بدانید بعد از اینکه طراحی اولیه مهندس برق مورد تایید قرار گرفت، باید نحوه دقیق تولید و اجرای طرح را شرح دهند و برای اطمینان از کیفیت محصول تولیدی بر روند تولید محصول نظارت کنند تا محصول نهایی با اهداف و استانداردهای شرکت همخوانی داشته باشد.
3- همکاری با مدیران پروژه
بیشتر مهندسان برق نه به تنهایی، بلکه در تیمهای تولید مشغول به کار هستند و این تیمها زیر نظر مدیر پروژه کار میکنند. مدیر پروژه جدول زمانبندی برای پایان کار و شرح وظایف را به مهندسان برق اعلام میکند و منابع موردنیاز را در اختیارشان میگذارد.
بازار کار رشته مهندسی برق
مهندسین برق با توجه به گرایش های مختلف رشته شان، می توانند در نیروگاه، انواع کارخانجات، صنایع نظامی و دفاعی، سازمان های حوزه مخابراتی و یا در بخش های دولتی و خصوصی مشغول به کار شوند.
در حال حاضر علاوه بر شرکت های خصوصی، ارگان های دولتی زیادی اعم از خودرو سازی، ذوب آهن و… سعی در جذب و بکارگیری مهندسان این حوزه دارند.
البته فعالیت مهندسین برق صرفا محدود به ارگان های دولتی و خصوصی نمی شود و این افراد در صورت داشتن سرمایه، بعد از مدتی می توانند به عنوان مجری تجهیز و انتقال سیستم های برقی، پروژه های مختلفی را عهده دار شوند.
ادامه تحصیل رشته مهندسی برق در خارج از کشور
خوشبختانه در حال حاضر برای ادامه تحصیل در رشته مهندسی برق شرایط خوبی در خارج از کشور و مهاجرت تحصیلی این رشته وجود دارد. چرا که این رشته به عنوان یکی از کاربردی ترین شاخه های گروه مهندسی شناخته شده و تقریبا در تمامی پروژه های تجاری و مسکونی و مراحل مربوط به تجهیز کارخانجات نیاز به متخصصین برق احساس می شود.
به همین جهت اغلب دانشگاه های تراز اول دنیا به داوطلبانی که در این رشته رزومه و نمرات قابل توجهی در دوره کارشناسی و ارشد خود ثبت کرده باشند، علاقه مند بوده و امکان ادامه تحصیل در کشورهای زیادی برای این افراد محیا است.
سخن آخر
رشته مهندسی برق از گروه رشته های مهندسی محسوب می شود، که به دلیل بازار کار مناسب و امکان ادامه تحصیل در خارج از کشور، داوطلبان زیادی علاقه مند به ادامه تحصیل در این رشته هستند.
هدف ایجاد رشته مهندسی برق تربیت کارشناسان حاذقی است که بتوانند با استفاده از علم و دانش فنی به طراحی، بهره برداری و توسعه، نظارت، مدیریت و نگهداری از سیستم های الکتریکی در زمینه های مرتبط بپردازند.
در این مقاله تلاش کردیم تا رشته پرطرفدار و محبوب مهندسی برق را به شما معرفی کرده و بازارکار و آینده شغلی آن را مورد بررسی قرار دهیم. چنانچه در زمینه این رشته سوالی دارید یا به دریافت مشاوره تخصصی تحصیلی احتیاج دارید، با کارشناسان مرکز مشاوره آویژه تماس حاصل فرمایید تا شما را بطور دقیق و تخصصی راهنمایی نمایند.
از همراهی شما سپاسگزاریم.
سوالات متداول
رشته مهندسی برق مناسب چه کسانی است؟
افرادی که از پیش زمینه مناسبی در دروس ریاضی و فیزیک برخوردار بوده و علاقه مند به یادگیری مهارتهای جدید باشند.
بازار کار رشته مهندسی برق چه شرایطی دارد؟
این رشته از بازار کار خوبی برای متقاضیان علاقه مند برخوردار است و داوطلبان با پایان مقطع کارشناسی، می توانند کار خود را از یکی از نیروگاه های برق، وزارت نیرو و شرکت های مخابراتی آغاز کنند.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
رشته مهندسی برق چیست؟ – معرفی کامل + بازار کار و آینده شغلی آن
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.