آیا افراد دیابتی از سربازی معاف هستند؟
ابتلا به برخی از بیماریهای حاد و مزمن، میتواند باعث معاف شدن افراد از خدمت سربازی شود. بیماریهای مختلفی باعث معافیت میشود که یکی از آنها، بیماری قند خون یا دیابت است.
معافیت پزشکی دیابت، به بیمارانی با قند خون بالا و کنترل نشده داده میشود. اما آیا همه این بیماران از سربازی معاف میشوند؟ نوع معافیت این بیماران چگونه تعیین میشود؟
در ادامه این مقاله آویژه درباره شرایط و قوانین معافیت دیابت بحث میکنیم و خواهیم دید که افراد برای گرفتن معافیت برای بیماری دیابت، باید چه مراحلی را طی کنند.
بیماری دیابت و معافیت از سربازی
دیابت یکی از مشکلات جدی سلامتی است که در صورت عدم پیگیری ممکن است عواقب وسیعی در بدن به جا بگذارد. بیماران مبتلا به دیابت، دارای قند خون بالا و معمولا بیش از 120 میلی لیتر در هر دسی لیتر خون هستند.
🟦 بیماری دیابتی که بر اثر کمبود هورمون انسولین ایجاد میشود، به دیابت نوع یک یا وابسته به انسولین معروف است.
🟦 نوع دیگر دیابت، دیابت نوع دو است که در آن عوامل مختلفی همچون اضافه وزن و تغذیه نامناسب و… باعث عدم کارایی هورمون انسولین تولید شده میشود. افرادی که به بیماری دیابت و قند خون مبتلا هستند باید تحت درمان و رژیمهای درمانی مناسب قرار گیرند. با توجه به طولانی بودن پروسههای درمانی این افراد، اعزام به خدمت سربازی و توقف درمان، میتواند منجر به وخیمتر شدن بیماری شود.
🟦 همین امر میتواند زمینهساز اختلالات دیگری مانند اختلال اعصاب، بینایی، قلبی و… شود. یکی از شرایط لازم برای گذراندن دوره سربازی داشتن سلامت روانی و جسمی است. به همین دلیل، سازمان نظام وظیفه قوانینی را بر اساس نوع بیماری و اختلال ایجاد شده در بدن مشمولان دیابتی در نظر گرفته است.
فهرست بیماریهای دارای معافیت پزشکی مرتبط با دیابت و قند خون
بیماریهای مربوط به معافیت پزشکی دیابت و قند خون در بخش بیماریهای غدد داخلی معافیت پزشکی نظام وظیفه ذکر شده است که مربوط به اختلالات متابولیکی و سوخت و ساز بدن است.
بیماریهای فهرست زیر از سوی وظیفه عمومی کشور، به عنوان بیماریهای مورد بررسی برای معافیت پزشکی ذکر شده است:
🔴 دیابت قندی نوع یک یا دیابت وابسته به انسولین که طی آن انسولین در بدن فرد تولید نمیشود و بیمار نیازمند تزریق روزانه انسولین است.
🔴 دیابت قندی نوع دو یا دیابت غیر وابسته به انسولین که در نتیجه مواردی همچون چاقی، عوامل ژنتیکی و… ایجاد میشود.
🔴 هیپرانسولینیسم یا افزایش انسولین که با کاهش بیش از حد قند خون همراه است.
📌 ابتلای مشمولان به این بیماریها باید در مراحل مختلف و توسط شوراهای پزشکی که تحت نظر سازمان وظیفه فعالیت میکنند، تایید شود.
📌 همچنین ارائه سوابق و مستندات بیماری، که نشان دهنده سابقه بستری شدن فرد مشمول باشد، الزامی است. با توجه به محدودیتهای زیادی که این بیماری برای فرد مشمول ایجاد میکند، معافیتی که برای مبتلایان به بیماریهای دیابتی در نظر گرفته میشود، معمولا معافیت دائم است.
ضوابط و مقررات معافیت پزشکی دیابت و قند خون
سازمان نظام وظیفه برای اخذ معافیت دیابت، قونین و ضوابط خاصی دارد که در بخش زیر به آنها اشاره شده است:
❌ درباره دیابت نوع یک، که فرد بیمار نیازمند تزریق روزانه انسولین است، به دلیل این که امکان مراقبتهای کافی در دوره سربازی وجود ندارد، برای این افراد، معافیت دائم در نظر گرفته شده است. البته تاییدیههای شورای پزشکی نظام وظیفه و همچنین سوابق و مدارک پزشکی مشمول، برای اخذ این نوع معافیت لازم است.
❌ دیابت نوع دو یا دیابت غیر وابسته به انسولین تنها در صورتی منجر به معافیت دائم مشمول میشود که شواهد آزمایشگاهی به ترتیب زیر باشد:
- قند خون ناشتای فرد بالاتر از 126 باشد.
- هموگلوبین A1C خون بالاتر از 7 باشد. البته در این مورد نیز ارائه ی مدارک و شواهد مربوط به بستری شدن مشمول در مراکز درمانی معتبر مورد نیاز است.
❌ بیماری بعدی، هیپرانسولینیسم همراه با کاهش قند خون است. سازمان وظیفه عمومی کشور، برای مبتلایان به این بیماری نیز معافیت دائم در نظر گرفته است که اخذ آن با ارائه سوابق پزشکی امکان پذیر است.
معافیت پزشکی بیماری دیابت بی مزه از جمله انواع معافیت پزشکی بیماری های غدد مترشحه داخلی است. برای بیماری دیابت بی مزه با توجه به شرایط مشمول معافیت به صورت زیر است و مشمول می تواند با توجه به شرایطی که دارد، برای معافیت پزشکی دیابت بی مزه اقدام نماید.
دسته بیماری | نام بیماری | شرایط بیماری | نوع معافیت | امکان بررسی معافیت حین تحصیل |
---|---|---|---|---|
بیماری های غدد مترشحه داخلی | دیابت بی مزه | شرایط خاصی ذکر نشده است | معاف دائم | بله |
در جدول زیر میتوانید خلاصهای از قوانین مربوط به معافیت پزشکی دیابت را در انواع مختلف آن مشاهده کنید:
نوع بیماری | نوع معافیت |
دیابت نوع یک وابسته به انسولین | معافیت دائم |
دیابت نوع دو با قند خون ناشتای بالای 126 و هموگلوبین A1C بالاتر از 7 | معافیت دائم |
هیپرانسولینیسم همراه با کاهش قند خون | معافیت دائم |
این مقاله را حتما بخوانید: لیست بیماری های معافیت پزشکی
مدارک لازم برای معافیت پزشکی دیابت
برای شروع مراحل معافیت پزشکی دیابت، باید مدارک زیر را آماده کرده و به مراکز پلیس+ 10 تحویل دهید:
🌟 شناسنامه به همراه کپی از تمامی صفحات آن
🌟 کارت ملی به همراه کپی از پشت و روی آن
🌟 سه قطعه عکس پرسنلی با پشت زمینه سفید که به تازگی گرفته شده باشد.
🌟 مدارک مربوط به بیماری، سابقه بستری در بیمارستان، داروها و آزمایشات انجام شده
🌟 اصل و کپی از آخرین مدرک تحصیلی یا گواهینامه پایان دوره
🌟 تکمیل برگه مربوط به وضعیت مشمولین تحت عنوان برگه ی شماره یک
🌟 برگه معاینه پزشک اولیه شامل مهر و امضای پزشک
🌟 برگه واکسیناسیون
🌟 افتتاح حساب بانکی و ارائه یک شماره حساب از بانک سپه
مراحل دریافت معافیت پزشکی بیماری دیابت
مراحل دریافت معافیت پزشکی دیابت به شرح زیر است:
🟡 ابتدا باید به یکی از مراکز پلیس+10 مراجعه کنید و دفترچه آماده به خدمت را دریافت کنید.
🟡 در این مرحله باید علاوه بر تحویل مدارک مورد نیاز و پر کردن فرم اطلاعات شخصی، فرم خوداظهاری وضعیت مشمول را تکمیل کرده و در اختیار متصدی مرکز قرار دهید.
🟡 در مرحله بعدی، شما باید با توجه به وقت تعیین شده، به پزشک معتمد نظام وظیفه مراجعه کنید تا معاینات اولیه انجام شود.
🟡 در مرحله بعدی باید فرم پر شده توسط پزشک را به پلیس+10 تحویل دهید و درخواست رسمی خود را برای دریافت معافیت پزشکی دیابت، در این مراکز ثبت کنید.
🟡 در این مرحله، پیامکی از طرف نظام وظیفه برای فرد مشمول ارسال میشود که در آن فرد برای مراجعه به بیمارستان جهت انجام معاینات و آزمایشات ارجاع داده میشود.
🟡 بیمارستان مربوطه جواب آزمایشات و معاینات را به حوزه مربوطه در نظام وظیفه ارسال میکند.
🟡 در مرحله بعدی، از طریق پیامک دعوت نامهای برای فرد مشمول برای حضور در کمیسیون پزشکی ارسال میشود.
🟡 کمسیسون پزشکی در حضور متقاضی و کارشناسان و پزشکان نظام وظیفه برگزار میشود. در این جلسه در مورد سابقه بیماری فرد، مراحل درمان و… از مشمول سوالاتی پرسیده میشود.
🟡 در پایان، کمیسیون پزشکی در مورد نوع معافیت و یا عدم معافیت فرد تصمیمگیری کرده و این تصمیم به اطلاع مشمول خواهد رسید.
🟡 اگر فرد متقاضی معافیت دیابت، در مورد رای صادره اعتراض داشته باشد، می تواند این اعتراض را ظرف مدت 10 روز در سازمان نظام وظیفه ثبت کند.
شرایط معافیت تیروئید کم کار و پرکار چیست؟ حتما این مقاله را بخوانید: معافیت تیروئید
نکاتی که در مورد اخذ معافیت پزشکی بیماری دیابت باید بدانید
اگر قصد دارید برای معافیت بیماری دیابت اقدام کنید، بهتر است این نکات را به یاد داشته باشید:
🟠 بیمارستانها موظف هستند که ظرف حداکثر یک ماه و به صورت خارج از نوبت، معاینات و آزمایشات لازم برای متقاضیان معافیت پزشکی بیماری دیابت را به اتمام برسانند.
🟠 رسیدگی به درخواست معافیت قند خون، در طول دوره سربازی هم ممکن است. به دلیل این که این بیماری ممکن است تحت شرایطی حادتر و شدیدتر شود، فرد سرباز در طول دوره خدمت میتواند برای این معافیت اقدام کند. در این صورت، اگر بیماری در مدت 6 ماه قابل درمان باشد، معافیت موقت 6 ماهه به فرد داده میشود. اما اگر بیماری باعث عوارضی حاد و شدید شده باشد، نظام وظیفه ممکن است برای فرد معافیت دائم صادر کند.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
سخنی از مشاوران آویژه
دیابت یکی از بیماریهای متابولیک جدی است. به همین دلیل سازمان نظام وظیفه، معافیتهایی را برای این بیماری در نظر گرفته است. افرادی که مبتلا به بیماری دیابت نوع یک و یا بیماری قند وابسته به انسولین هستند، میتوانند معافیت دائم دریافت کنند. مشمولان مبتلا به بیماری دیابت نوع دوم هم با توجه به نتایج آزمایشات، میتوانند معافیت دائم از سربازی را دریافت کنند.
فرآیند دریافت معافیت پزشکی برای بیماری دیابت داری پیچیدگیها و موارد قانونی فراوانی است که ممکن است بسیاری از افراد حتی با وجود شدت بیماری، نتوانند معافیت دریافت کنند. اگر در مورد مراحل و زمان اقدام برای معافیت پزشکی دیابت، نیاز به راهنمایی دارید، میتوانید با کارشناسان ما در بخش مشاوره نظام وظیفه آویژه ارتباط بگیرید.
سوالات متداول
❓آیا دیابت باعث معافیت سربازی میشود؟
بله. دیابت نوع یک و نوع دو در صورتی که به تایید شوراهای پزشکی نظام وظیفه برسد و سوابق بیماری فرد تایید شود باعث معافیت میشود.
❓میزان قند خون در دیابت نوع دو برای معافیت چقدر است؟
برای معافیت پزشکی، قند خون فرد در حالت ناشتا باید بیش از 126 بوده و هموگلوبین A1C که معیاری از قند خون است باید بیشتر از 7 باشد.
❓آیا میتوان به رای صادره از کمیسیون پزشکی اعتراض کرد؟
بله. این امکان وجود دارد. باید درخواست تجدید نظر را ظرف 10 روز پس از اعلام رای در سازمان نظام وظیفه ثبت کنید.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
شرایط معافیت پزشکی دیابت + مراحل و مدارک لازم معافیت دیابت
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
سلام بنده سال 83از خدمت فرار کردم و 15سال که دیابت دارم و قند ناشتا 250هست انسولین میزنم و متاهل هستم تا یا میتوانم معاف بشم لطفاً راهنمایی کنید مرسی
ایا کسی که همسرش دیابت دارد انسلوین استفاده میکند معاف میشود یا خیر
سلام و عرض ادب،خانم حاجی محمدی هستم.خیر. مصرف انسولین در همسر دلیل قابل توجهی برای معافیت نیست.
سلام خسته نباشید دیابت نوع ۲هم شامل معافیت دائم میشود؟آیا میشه حین خدمت در پادگان انسولین تزریق کرد؟
سلام وقت بخیر بنده ده ساله که غیبت سربازی دارم ۷ساله دیابت دارم قند ناشتا ۲۸۰ هست سابقه بستری دارم انسولین مصرف میکنم ولی متاسفانه بهبودی حاصل نشده وشبکه چشم راستم آسیب دیده خاستم بدونم شامل معافیت از خدمت میشه
سلام جزایری هستم. بله با تایید کمیسیون پزشکی امکان گرفتن معافیت دائم را دارید.
سلام خسته نباشید من تمام کارهارو انجام دادم چند روز طول میکشه برم کمسیون برام رای بدن ممنون میشم بگید
با سلام خانم ناصری هستم نمیتوان تایم مشخصی را تعیین کرد برای صدور رای کمسیون باید منتظر باشید برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران مرکز آویژه تماس بگیرید
سلام خسته نباشید قند ناشتا بالای ۱۲۰معاف است؟؟اگه دیابت نوع ۲ باشه بازم معاف است ممنون میشم راهنمایی کنید؟؟
سلام بنده ده سال از خدمت سربازی میگذرد و ده سال غیبت خوردم الان متهل هستم الان دیابت دارم قندم ۲۴۰ناشتا هس ایا با اینکه غیبت خوردم والان یکسال دیابت دارم بازم میتونم معافیت پزشکی بگیرم خواهش میکنم راهنمایی کنید
سلام بله امکان گرفتن معافیت پزشکی را دارید.
ممنون
سلام دیابت نوع ۲هم معافیت دائم دارد؟من انسولین میزنم ایا معاف میشم؟
بسیار مفید بود از شما متشکریم
سلام علیکم من دیابت دارم باحتی 20روزم توکمارفتم سنم 22سالم است بامیخواهم ازدرس موندم دیپلم میگم حالامیخواهم درس بخوانم برای سربازی گیردادحالاچمارکنم معافی سربازی
بله
سلام.میتوانید از طریق بیماریتان برای معافیت دائم پزشکی اقدام کنید.