معافیت پزشکی غدد یکی از انواع معافیت های سربازی به شمار می رود. بر این اساس مشمولانی که مبتلا به یکی از بیماری های غدد داخلی می باشند می توانند طبق نامه و تائیدیه پزشک متخصص غدد از خدمت سربازی معاف شوند. طبق جدید ترین اخبار و اطلاعیه ها، آیین نامه معافیت پزشکی بیماری های غدد مترشحه داخلی جزو دسته دوم بیماری های دارای معافیت می باشند.
این بیماریها به دلیل اهمیت هورمونها در بدن، میتوانند عوارض شدیدی در مبتلایان ایجاد کنند.
برای دریافت معافیت پزشکی غدد چگونه اقدام کنیم؟
مشمولان برای دریافت معافیت مربوط به غدد داخلی باید ابتدا با شرایط دریافت معافیت آشنا شده و از بابت دارا بودن شرایط اطمینان حاصل نمایند. دریافت اطلاعات بروز نیازمند مشورت با مشاوران نظام وظیفه می باشد. در نهایت متقاضیان معافیت پزشکی غدد با تهیه مدارک مورد نیاز باید به یکی از مراکز پلیس +10 مراجعه و درخواست خود را ثبت نمایند.
در این مقاله از مرکز مشاوره آویژه قصد داریم تا با بیماریهای غدد که باعث دریافت معافیت غدد مترشحه داخلی میشوند، آشنا شویم. در ادامه هم با مراحل و مدارک مورد نیاز برای اخذ معافیت پزشکی بیماری های غدد مترشحه داخلی آشنا خواهیم شد.
بیماریهای غدد مترشحه داخلی چیست؟
دستهای از بیماریهایی که اشخاص میتوانند در صورت ابتلا به آن، معافیت سربازی بگیرند، بیماریهای غددی هستند.
بیماریهای غدد مترشحه، به دلیل اختلال در غدد داخلی بدن ایجاد میشود. این غدد شامل غده هیپوفیز، تیروئید، پاراتیروئید، فوق کلیوی و… است.
هر عاملی که باعث افزایش و یا کاهش فعالیت این غدد شود، سطح هورمونهای بدن را تغییر داده و در نهایت باعث بروز نشانههای بیماریهای مختلف میشود.
⭕ توجه به این نکته ضروری است: پرونده پزشکی مشمولان به دقت توسط مراکز و بیمارستان های نیروهای مسلح مورد بررسی قرار گرفته و مشمولان برای معاینات تخصصی به پزشک متخصص غدد ارجاع داده می شوند.
فهرست بیماریهای معافیت پزشکی غدد داخلی
سازمان نظام وظیفه فهرستی از بیماریهای غدد، که معافیت به آن ها تعلق میگیرد را اعلام کرده است. این بیماریها مربوط به اختلال در بخشها و غدد مختلف بدن هستند. در ادامه هر یک از بیماریها و معافیتهای مربوط به هر مورد را بررسی میکنیم:
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
1. بیماریهای غده هیپوفیز
افراد مبتلا به بیماریهای سندروم کوشینگ، بیماری دیابت بی مزه، آدنوم هیپوفیز، آکرومگالی و ژِگانتیسم، معافیت دائم دریافت میکنند.
2. بیماریهای غدد تیروئید
افراد مبتلا به بیماریهای غده تیروئید، دسته دیگر از مشمولانی هستند که معافیت از سربازی را دریافت میکنند. این افراد بنا به شدت بیماری و پاسخ دادن یا ندادن به درمان، معافیت میگیرند. معافیت برای بیماران تیروئیدی به صورت زیر است:
⭕ افراد مبتلا به کم کاری و پرکاری تیروئید، در صورت داشتن علائم آزمایشگاهی و بالینی و پلسخ ندادن به درمان، معافیت دائم دریافت میکنند.
⭕ افراد مبتلا به کم کاری و پرکاری تیروئید، در صورت داشتن علائم آزمایشگاهی و بالینی، درصورت پاسخ به درمان، معافیت از رزم دریافت میکنند.
⭕ افراد مبتلا به گواتر حجیم بیشتر از 100cc که با فشار و انسداد ریوی همراه باشد، معافیت دائم دریافت میکنند.
⭕ افراد مبتلا به تيروئيديت یا التهاب غده تیروئید، 6 ماه معافیت موقت میگیرند.
🫵🫵 برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط معافیت تیروئید کم کار و پرکار حتما این مقاله را بخوانید: معافیت تیروئید
3. بیماری غده پاراتیروئید
یکی دیگر از موارد بیماریهای معافیت غدد، کم کاری و پر کاری غدد پاراتیروئید است. در این دو بیماری، به دلیل تاثیر مخرب این بیماری بر جذب کلسیم و ناهنجاری در اسکلت و استخوانها، معافیت دائم به مشمولان داده میشود.
4. بيماريهاي غده فوق كليوي
در این بیماری به افرادی که مبتلا به بیماریهای کم کاری و پرکاری غده فوق كليوي باشند، معافیت دائم از سربازی داده میشود.
5. ژنیکوماستی
یکی دیگر از موارد معافیت پزشکی بیماری های غدد مترشحه داخلی، بزرگ شدن بافت سینه در مردان و یا بیماری ژنیکوماستی است. در این موارد با توجه به نتیجه سونوگرافی بافتی، معافیت دائم به افراد مبتلا به این بیماری داده میشود.
6. سندروم کلاین فلتر
افراد مبتلا به این بیماری درای یک کروموزوم X نهفته هستند. این بیماری باعث اختلال در عملکرد بسیاری از غدد در بدن میشود. افراد مبتلا به این بیماری، معافیت دائم دریافت میکنند.
7. سندروم کالمن
یکی دیگر از بیماریهای غدد داخلی که منجر به دریافت معافیت از سربازی میشود، سندروم کالمن است. در این بیماری عملکرد صحیح حس بویایی و هورمونهای جنسی مختل میشود. افراد مبتلابه این بیماری، معافیت دائم دریافت میکنند.
8. بیماریهای متابولیکی و بیماری دیابت
یکی دیگر از بیماریهای مهم و شایع که معافیت سربازی را به همراه دارد، دیابت است. معافیت در مورد این بیماری، به صورت زیر است:
⭕ افراد مبتلا به دیابت نوع یک که نیاز به تزریق انسولین دارند، معافیت دائم از سربازی را دریافت میکنند.
⭕ افراد مبتلا به دیابت نوع دو، در صورتی که هموگلوبین A1C خون بالای 7 و قند در حالت ناشتا بیشتر از 126 را نشان دهد، معافیت دائم دریافت میکنند.
⭕ افراد مبتلا به هیپرانسولینیسم که همراه با کاهش قند خون است نیز معافیت دائم دریافت میکنند.
9. تومور غده هیپوفیز
یکی دیگر از انواع بیماری های غدد مترشحه داخلی که معافیت از سربازی را به همراه دارد، تومور غده هیپوفیز است. افراد مبتلابه تومورهای خوش خیم و بدخیم غده هیپوفیز، معافیت دائمی از سربازی را دریافت میکنند.
10. هرمافروديسم
افراد مبتلا به بیماری هرمافروديسم یا جنسیت بینابینی، بنا به نظر و قوانین سازمان نظام پزشکی، معافیت دائم میگیرند.
این مقاله را حتما بخوانید: جدیدترین لیست بیماری های معافیت پزشکی
قوانین معافیت پزشکی غدد مترشحه داخلی
سازمان نظام وظیفه کلیه شرایط لازم برای اخذ معافیت به دلیل ابتلا به بیماریهای غدد و همچنین نوع معافیتی را که به هر بیماری تعلق میگیرد را اعلام کرده است. این قوانین و مقررات بر اساس نوع بیماری و در برخی از موارد نوع مدرک تحصیلی مشمولان، متفاوت است. برخی از این قوانین که سازمان نظام وظیفه برای بیماریهای غدد داخلی اعلام کرده در ادامه بررسی میشود:
🔴 اخذ معافیت پزشکی برای بیماری دیابت بیمزه، تنها با ارائه مدارک مربوط به سابقه بستری شدن در مراکز درمانی مورد تایید نظام وظیفه، امکان پذیر است.
🔴 بیماران مبتلا به سندروم کوشینگ، ابتدا معافیت موقت میگیرند تا بعد از درمان دوباره معاینه شوند و در صورت لزوم به شکل دائم معاف میشوند.
🔴 معافیتی که برای بیماری مشمولان با تیروئید پر کار در نظر گرفته شده، بعد از پاسخ به درمان معافیت از رزم است. اما این افراد در صورت درمان نشدن، معافیت دائم دریافت میکنند.
🔴 شرط لازم برای معاف شدن بیماران با گواتر حجیم، حجم بیش از 100 سی سی و داشتن علائم انسداد تنفسی است که توسط دستگاههای اسپیرومتری تایید شود. همچنین طبق قوانین بیماریهای غدد، معافیت در نظر گرفته شده برای گواتر سمی و غیر حجیم به پاسخ آن به درمان بستگی دارد. یعنی در صورت درمان شدن، تنها معافیت از رزم و در صورت عدم درمان بیمار، معافیت دائم پزشکی برای مشمول در نظر گرفته میشود.
🔴 مشمولان مبتلا به ژنیکو ماستی که یکی از بیمایهای غدد مترشحه است، تنها در صورتی معاف دائم میشوند که گزارشات و نتایج سونوگرافی نشان دهنده بافت فیبروندولار باشد. اما وجود بافت چربی در این بخش از بدن، تنها موجب معافیت از رزم میشود.
🔴 مشمولان فارغ التحصیل رشته پزشکی که به یکی از بیماریهای مربوط به غدد مترشحه مبتلا باشند اما قدرت طبابت داشته باشند تنها از انجام خدمات سنگین سربازی معاف میشوند.
برای اطلاع از مراحل و مدارک لازم معافیت با واریکوسل حتما این مقاله را بخوانید:معافیت پزشکی واریکوسل
مدارک لازم برای اخذ معافیت پزشکی بیماری های غدد مترشحه داخلی
اگر مبتلابه یکی از بیماریهای غدد نام برده شده هستید، میتوانید برای اخذ معافیت اقدام کنید. نخستین گام برای دریافت معافیت از سربازی، فراهم کردن مدارک لازم برای شروع کار است. برای شروع فرایند دریافت معافیت، مدارک زیر را آماده کنید:
🛑 شناسنامه مشمول به همراه یک کپی از تمامی صفحات آن
🛑 کارت ملی به همراه کپی از پشت و روی آن
🛑 سه قطعه عکس پرسنلی جدید با زمینه سفید که به تازگی گرفته شده باشد.
🛑 آخرین مدرک تحصیلی یا گواهی پایان دوره تحصیلی، به همراه کپی از آن
🛑 مدارک و مستندات بیماری، شامل آزمایشات، داروهای مورد استفاده و یا سابقه بستری در بیمارستان
🛑 پر کردن فرمهای مربوط به وضعیت مشمول
🛑 برگه تکمیل شده واکسیناسیون
مراحل اخذ معافیت بیماری غدد
برای گرفتن معافیت پزشکی بیماریهای غدد فرد مشمول باید مراحل زیر را طی کند:
- ابتدا باید به مراکز پلیس+10 مراجعه کرده و دفترچه آماده به خدمت را دریافت کنید.
- در مرحله بعدی باید برگه خود اظهاری مربوط به سوابق بیماری را در پشت فرم معاینه اولیه پر کنید.
- حالا باید به یکی از پزشکان معاینه کننده مراجعه کنید تا معاینات اولیه انجام شود. پزشک نتیجه معاینات را در فرم معاینات اولیه وارد میکند.
- در این مرحله باید به مراکز پلیس+10 مراجعه کنید و درخواست رسمی برای معافیت پزشکی برای بیماری مورد نظر را ثبت کنید.
- در مرحله بعدی، پیامکی برای مراجعه به بیمارستان برای انجام معاینات و آزمایشات تخصصی به فرد ارسال میشود. شما وظیفه دارید در کمترین زمان ممکن به بیمارستان مورد نظر و برای انجام معاینات و آزمایشات مراجعه کنید.
- پس از انجام آزمایشات مورد نیاز و معاینات لازم زیر نظر پزشکان، نتیجه به هیئت بررسی کننده و کمیسیون پزشکی ارسال میشود.
- در این مرحله، پیامکی حاوی زمان و مکان برگزاری کمیسیون پزشکی به شما ارسال میشود. حضور در این کمیسیون برای افرادی که درخواست معافیت بیماری غدد دادهاند، الزامی است.
- در مرحله بعدی، جلسه کمیسیون پزشکی برگزار شده و سوالاتی در مورد بیماری و سوابق آن از شما پرسیده میشود.
- رای نهایی در مورد معافیت و یا عدم معافیت شما، توسط کمیسیون صادر شده و به شما ابلاغ میشود.
اگر به رای نهایی صادره از کمیسیون پزشکی اعتراض داشته باشید، میتوانید ظرف 10 روز از زمان ابلاغ رای این اعتراض خود را ثبت کنید.
این مطلب را حتما بخوانید: معافیت پزشکی چشم
نکاتی که در زمان اقدام برای معافیت پزشکی بیماریهای غدد باید بدانید
اگر قصد دارید برای معافیت پزشکی بیماریهای غدد اقدام کنید، این نکات را به یاد داشته باشید:
🚫 بیمارستانهای محل مراجعه مشمولان برای معاینات پزشکی و تخصصی وظیفه دارند تا این پروسه را خارج از نوبت و ظرف حداکثر یک ماه انجام دهند.
🚫 اگر فرد مشمول در زمان مقرر شده به بیمارستان و کمیسیون پزشکی مراجعه نکند، یک ماه پس از تعیین تکلیف پرونده معافیت باید به خدمت اعزام شود.
🚫 اگر سرباز در حین خدمت، مبتلا به یکی از بیماریهای غدد شود و یا علائم بیماری قبلی او تشدید شود، می تواند مجددا برای معافیت اقدام کند.
سخنی از مشاوران آویژه
بیماری های غدد مترشحه داخلی، دستهای از بیماریهایی هستند که به دلیل عوارض زیاد بر بخشهای مختلف بدن، شامل معافیت از سربازی میشوند. نوع معافیت در این بیماریها در بیشتر موارد از نوع معافیت دائم است. نوع معافیت غدد، به شدت بیماری، نتایج آزمایشات و نوع پاسخدهی به درمان دارد.
اگر برای انجام مراحل دریافت معافیت پزشکی بیماریهای غدد نیاز به مشاوره دارید، می توانید با مشاوره سربازی ما در آویژه ارتباط بگیرید.
سوالات متداول
آیا بیماریهای تیروئیدی شامل کم کاری و پرکاری تیروئید، باعث معافیت از سربازی می شود؟
بله. بیماری کم کاری و پرکاری تیروئید، اگر همراه با نشانههای بالینی باشد و به درمان جواب ندهد، باعث معافیت دائم میشود.
آیا بیماری دیابت باعث معافیت میشود؟
بله. افراد مبتلا به بیماری دیابت نوع یک، معافیت دائم دریافت میکنند. بیماران مبتلا به بیماری دیابت نوع دو نیز با توجه به آزمایشات، معافیت از سربازی میگیرند.
آیا میتوانید به رای صادره درباره معافیت پزشکی بیماریهای غدد، اعتراض کنیم؟
بله. شما باید حداکثر ظرف ده روز پس از اعلام رای نهایی، اعتراض خود را در این مورد ثبت کنید.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
معافیت غدد 1403 + ۱۰ نوع معافیت غدد مترشحه داخلی
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.