همه چیز درباره معافیت وسواس فکری؛ آیا افراد مبتلا به بیماری وسواس میتوانند معافیت از سربازی بگیرند؟
⚪ همه مردان بالای 18 سال ایرانی موظف به گذراندن دوره سربازی هستند اما استثناهایی هم در این مورد وجود دارد. افرادی که به دلیل بیماریهای جسمی و روانی قادر به انجام وظایف خود در این دوران نباشند و یا دوره خدمت باعث افزایش شدت علائم بیماری در آنها شود، از سربازی معاف میشوند.
⚪ این معافیت میتواند به صورت دائم، موقت و یا معافیت از رزم باشد. یکی از بیماریهای اعصاب و روان که میتواند باعث معافیت شود، بیماری وسواس فکری و عملی است.
اما سوال این جا است که آیا همه مشمولان مبتلا به این بیماری، معاف میشوند؟ شرایط دریافت معافیت وسواس فکری و عملی چیست؟
در این مقاله از مرکز مشاوره آویژه با شرایط و مراحل اخذ معافیت پزشکی وسواس فکری و عملی آشنا خواهیم شد.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
شرایط و قوانین معافیت وسواس فکری و عملی چیست؟
معافیت پزشکی بیماری وسواس، از جمله انواع معافیت پزشکی بیماریهای اعصاب و روان است. این بیماری ممکن است به دلایل گوناگون و با شدتهای مختلف در افراد بروز کرده باشد. قانونگذاران سازمان نظام وظیفه بر حسب شرایط فرد مشمول، معافیتها را به صورت معافیت دائم و معافیت از رزم در نظر میگیرند. اما این نوع معافیت به چه افرادی داده میشود؟
معافیت دائم برای بیماری وسواس فکری و عملی
اگر فرد مشمول دچار بیماری وسواس فکری یا عملی باشد و بیماری او از نوع شدید مقاوم به درمان تشخیص داده شده باشد، به فرد معافیت دائم از سربازی داده میشود. تصمیم برای این نوع معافیت با توجه به شرایط بیمار، سابقه بیماری او، نوع داروهای مصرفی در گذشته، پرونده پزشکی فرد، سابقه بستری در بیمارستان و دیگر شرایط اخذ میشود. تصمیم نهایی برای معافیت دائم افراد مبتلا به وسواس در کمیسیون پزشکی گرفته میشود.
🟦 معافیت دائم، معافیتی است که در آن فرد هم از دوران آموزشی رزمی و هم دوران خدمت سربازی معاف میشود.
طبق قوانین نظام وظیفه افرادی که به عنوان مشمولین معافیت دائم پزشکی شناخته می شوند بایستی مبتلا به نوعی از بیماریهای روانی و یا جسمی باشند که به سبب این بیماری تواناییهای لازم برای انجام فعالیت های سنگین سربازی را از دست داده باشند. با توجه به نوع و درجه سختی بیماری وسواس، در صورت تایید پزشکان سازمان وظیفه، افراد میتوانند معافیت پزشکی وسواس را از نوع دائم دریافت کنند.
معافیت از رزم برای افراد مبتلابه بیماری وسواس
اگر افراد مشمول مبتلا به وسواس از نوع خفیف باشند، معافیت از خدمات رزمی دریافت میکنند. این افراد از برخی از فعالیتهایی که نیاز به همراه داشتن سلاح و یا نگهبانی دادن به صورت سنگین و رژههای رزمی است، معاف خواهند بود.
🟦 همه مشمولان متقاضی در این دسته با توجه به سابقه و پرنده پزشکی مورد بررسی دقیق قرار گرفته و تحت نظر روانپزشکان معتمد، معاینه میشوند. تصمیم نهایی در مورد معافیت از رزم نیز توسط کمیسیون پزشکی اعلام میشود.
در جدول زیر میتوانید خلاصهای از قوانین و شرایط دریافت معافیت وسواس فکری و عملی را مشاهده کنید:
دسته بیماری | نام بیماری | شرایط بیماری | نوع معافیت | امکان بررسی معافیت حین تحصیل |
---|---|---|---|---|
بیماری های اعصاب و روان | وسواس | نوع شدید مقاوم به درمان | معاف دائم | خیر |
بیماری های اعصاب و روان | وسواس | نوع خفیف | معاف از خدمات رزمی | خیر |
مدارک مورد نیاز معافیت پزشکی بیماری وسواس
توجه داشته باشید که برای دریافت معافیت پزشکی بیماری وسواس فکری و عملی، باید مدارکی را به همراه داشته باشید. در ادامه فهرستی از مدارک مورد نیاز برای اخذ این معافیت ذکر شده است:
تکمیل فرم وضعیت مشمولان (برگه شماره1 ).
⭐ تکمیل فرم معاینه اولیه مشمولان توسط پزشک معاینهکننده اولیه (برگه شماره2).
⭐ تکمیل برگ واکسیناسیون ( برگه شماره 5).
⭐ اصل و تصویر کارت ملی مشمول.
⭐ اصل و تصویر کلیه صفحات شناسنامه عکسدار مشمول.
⭐ اصل و تصویر آخرین مدرک تحصیلی یا گواهی فراغت از تحصیل.
⭐ مدارک پزشکی فرد مشمول که میتواند شامل پرونده پزشکی، داروهای مورد استفاده، سابقه بستری در بیمارستان و دیگر موارد باشد.
⭐ سه قطعه عکس رنگی 4×3 تمام رخ زمینه سفید مشمول
برای اطلاع از 0 تا ۱۰۰ شرایط و مراحل معافیت افسردگی سربازی حتما مقاله معافیت افسردگی را بخوانید.
مراحل دریافت معافیت پزشکی وسواس
یکی از سوالات اساسی افرادی که برای دریافت معافیت پزشکی برای بیماری وسواس فکری اقدام میکنند این است که چه مراحلی را باید طی کنند. در ادامه به صورت گام به گام با اقداماتی که باید برای دریافت این نوع معافیت انجام دهید، آشنا میشویم:
در مرحله اول، فرد مشمول باید دفترچه راهنمای خدمت وظیفه عمومی را از دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی (پلیس+10) به منظور تنظیم و تکمیل مدارک مورد نیاز دریافت نماید.
- قبل از مراجعه به پزشک معاینه کننده اولیه، باید ابتدا برگه خود اظهاری سوابق بیماری را که در پشت برگ معاینه اولیه قرار دارد، به دقت تکمیل نمایید. توجه داشته باشید که مشمولانی که مشکلات پزشکی خود را به هنگام معاینه اولیه بیماری خود عنوان نکنند، چنان چه در دوران آموزشی یا یگان اصلی خدمت به دلیل اعلام نکردن مشکل پزشکی، دچار حادثه شوند مسئولیت آن بر عهده خود مشمول خواهد بود.
- در این مرحله فرد مشمول باید به یکی از پزشکان معاینهکننده اولیه مراجعه کند. در ادامه برگه معاینه اولیه توسط پزشک تکمیل خواهد شد. شما میتوانید آدرس پزشکان معاینه کننده را از دفاتر پلیس +10 دریافت کنید.
- در مرحله بعدی، درخواست معافیت به دلیل بیماری وسواس، توسط کاربر پلیس +10 در سیستم ثبت میشود. شما باید کلیه مدارک را از کاربر پلیس +10 پس بگیرید. دقت کنید که شما باید این مدارک را همراه داشته باشید و به شورای پزشکی ارائه دهید.
- در مرحله بعدی، پیامکی مبنی بر مراجعه به بیمارستان نیروهای مسلح در زمان و مکان مشخص برای فرد مشمول ارسال میشود. شما باید در فرصت ذکر شده به بیمارستان مورد نظر برای انجام معاینات و مشاوره روانپزشکی مراجعه کنید.
- در مرحله بعدی، جوابیه بیمارستان و نظریه تخصصی، به حوزه رسیدگی کننده ارسال میگردد.
- در مرحله بعدی، پیامکی حاوی زمان و مکان برگزاری کمیسیون پزشکی برای فرد مشمول ارسال میشود. فرد موظف است در زمان مقرر در جلسه کمیسیون شرکت کند.
- در هنگام برگزاری جلسه کمیسیون پزشکی، از فرد مشمول سوالاتی در مورد روند درمانی و نوع بیماری پرسیده میشود. و تصمیم با رای اکثریت اعضای کمیسیون گرفته میشود.
- در نهایت رای صادر شده از کمیسیون پزشکی، به اطلاع فرد مشمول خواهد رسید.
در ادامه حتما این مقاله را بخوانید:لیست بیماری های معافیت پزشکی
چگونه میتوانم به رأی صادر شده اعتراض کنم؟
ممکن است از نظر شما رأیی که درباره معافیت پزشکی وسواس صادر شده است اشتباه باشد. سازمان نظام وظیفه این امکان را در اختیار مشمولان قرار داده است که بتوانند نسبت به رأیهای صادره اعتراض کنند. مراتب اعتراض به رأی کمیسیون های پزشکی، مختلف است. مراتب اعتراض به ترتیب عبارت است از اعتراض به کمیسیون شهرستان، اعتراض به کمیسیون استان، اعتراض به کمیسیون سازمان و اعتراض به شورای عالی. اعتراض به شورای عالی آخرین شانس شما برای اعتراض نسبت به معافیت وسواس است و رأی آن قطعی و لازم الاجرا است.
🛑 نکته مهم: افرادی که به رای صادر شده در کمیسیون پزشکی اعتراض دارند باید ظرف مدت 10 روز پس از اعلام و ابلاغ رای، اعتراض خود را به ثبت برسانند. این اعتراض در مراکز پلیس+10 و یا نظام وظیفه ثبت شده و برای بررسی به کمیسیون مربوطه ارسال میشود.
نکات مهمی که در هنگام اخذ معافیت وسواس فکری باید به یاد داشته باشید
اگر مبتلا به یکی از اشکال بیماری وسواس هستید و قصد دارید برای اخذ معافیت وسواس فکری و یا عملی اقدام کنید، بهتر است این نکات را به یاد داشته باشید:
✅ افرادی که با استفاده از انواع معافیتهای بیماریهای اعصاب و روان، از سربازی معاف میشوند، محدودیتهایی در استفاده از خدمات اجتماعی خواهند داشت. این افراد برای گرفتن گواهینامه و یا تمدید آن با مشکل روبهرو میشوند و نمیتوانند در ادارات دولتی و مراکز نظامی استخدام شوند.
✅ افرادی که معافیت بیماریهای اعصاب و روان دارند، نمی توانند پروانه اشتغال در شغلهایی مانند پزشکی، پیراپزشکی، روانشناسی و وکالت دریافت کنند.
✅ منعی برای گرفتن پاسپورت، خروج از کشور و ادامه تحصیل برای افرادی که از معافیت وسواس فکری استفاده میکنند، وجود ندارد.
✅ ابطال کارت پایان خدمت معافیت بیماریهای اعصاب روان در حالت عادی ممکن نیست و شرایط بسیار سختی دارد.
✅ در سالهای گذشته کارت معافیت بیماری های اعصاب و روان به رنگ قرمز بود اما امروزه ظاهر این کارت تفاوتی با دیگر افراد ندارد و صرفا نام بخش و بند مربوط به بیماری در کارت معافیت ذکر می شود.
سخنی از مشاوران آویژه
افرادی که مبتلا به انواع گوناگون بیماری وسواس هستند، میتوانند برای گرفتن معافیت اقدام کنند. این بیماری در گروه بیماریهای اعصاب و روان در آئین نامه معافیت در سازمان نظام وظیفه ثبت شده است. اگر فردی به نوع شدید و مقاوم به درمان وسواس مبتلا شده باشد، معافیت دائم از سربازی را دریافت میکند. به علاوه افرادی که دچار وسواس خفیف هستند نیز میتوانند برای گرفتن معافیت از خدمات رزمی اقدام کنند. البته اخذ معافیت به دلیل بیماریهای اعصاب و روان، میتواند محدودیتهایی را نیز برای مشمولان ایجاد کند. اگر در مورد شرایط و مراحل اخذ معافیت وسواس فکری و عملی نیاز به مشاوره دارید، میتوانید با کارشناسان ما در بخش نظام وظیفه آویژه ارتباط بگیرید.
سوالات متداول
❓آیا افراد مبتلابه بیماری وسواس فکری از سربازی معاف میشوند؟
بله، اگر فردی مبتلا به نوع شدید و مقاوم به درمان وسواس باشد، معافیت دائم از سربازی را دریافت میکند. به علاوه افرادی که دچار وسواس خفیف هستند نیز میتوانند برای گرفتن معافیت از خدمات رزمی اقدام کنند.
❓آیا امکان اعتراض به رای کمیسیون پزشکی برای بیماری وسواس وجود دارد؟
بله. افراد میتوانند حداکثر ظرف مدت 10 روز پس از ابلاغ رای، اعتراض خود را در دفاتر پلیس+10 و یا مراکز نظام وظیفه ثبت کنند.
❓چه محدویتهایی ممکن است پس از دریافت معافیت برای افراد مبتلا به وسواس ایجاد شود؟
محدودیتهایی برای گرفتن گواهینامه و تمدید آن، استخدام در مراکز دولتی و نظامی و گرفتن پروانه طبابت و وکالت ممکن است برای این افراد به وجود آید.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
معافیت وسواس فکری عملی ۱۴۰۳/ سیر تا پیاز مراحل و مدارک لازم
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.
سلام اگه بیماری وسواس فرد حاد باشه و قابل درمان تا ۸ الی ۹ ماه معافیت موقت تعلق میگیره؟
با عرض سلام ببخشید آیا نوع معاف از رزم هم در کارت پایان خدمت درج می شود؟
ایا معاف دایم از خدمت بدلیل ابتلا به بیماری وسواس ، منجر به ممنوع خروج شدن از کشور یا به مشکل بر خوردن برای خروج از کشور میشود ؟
وقت بخیر بستگی به نوع کشور دارد
یعنی چی مقاوم به درمان؟ کمی ناامید کننده نوشته نشده است ؟
سلام ایا معافی وسواس جزو معافی کارت قرمز محسوب میشه؟؟
ایا گواهی نامه با این معافیت باطل میشود؟؟
سلام
معافیت پزشکی وسواس جز معافیت های اعصاب و روان است و محدودیت های زیادی را به همراه دارد از جمله اختلال در دریافت گواهینامه و…
سلام ایا معافیت پزشکی برای وسواس جزو کارت قرمزی ها حساب می شود؟؟ ایا شخصی که از طریق وسواس معاف شده گواهینامه اش باطل می شود؟؟ ایا در کانون وکلا میتواند امتحان دهد؟>
سلام
معافیت پزشکی وسواس جز معافیت های اعصابو روان است و محدودیت های زیادی را به همراه دارد از جمله اختلال در دریافت گواهینامه و…
برای معافیت وسواس باید فرد از قبل پرونده پزشکی داشته باشه و تحت درمان بوده باشه؟
سلام
بله برای معافیت بیماری های اعصاب و روان داشتن پرونده پزشکی و سابقه بستری الزامی است.
سلام ایا معافیت پزشکی برای وسواس جزو کارت قرمزی ها حساب می شود؟؟ ایا شخصی که از طریق وسواس معاف شده گواهینامه اش باطل می شود؟؟ ایا در کانون وکلا میتواند امتحان دهد؟>
سلام
معافیت پزشکی وسواس جز معافیت های اعصاب و روان است و محدودیت های زیادی را به همراه دارد از جمله اختلال در دریافت گواهینامه و…
معافیت پزشکی وسواس در مورد یه مورد خاص نه در همه موارد بازهم محدودیت دارد ؟
هر نوع وسواسی حکم کلی داره ؟ یا فرق میکنه وسواس تا وسواس کامل توضیح بدین لطفا
سلام.برای بیماری وسواس شدید و مقاوم به درمان معافیت دائم و برای وسواس از نوع خفیف معاف از رزم میشوید.