خدمت سربازی برای هر پسری که به سن 18 سالگی میرسد واجب و ضروری است. در این میان فارغ التحصیلان رشتههای پزشکی و پیراپزشکی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و باید این تکلیف را به جا بیاورند.
برخی فارغ التحصیلان رشته پزشکی و پیرا پزشکی برای گذراندن خدمت خود می توانند دوره طرح خود را به عنوان خدمت سربازی بگذرانند. برخی از این افراد به شکل امریه خدمت خود را در وزارت بهداشت و برخی دیگر در مراکز درمان و یا یگانهای نظامی سپری خواهند کرد.
برای کسب آگاهی و رفع ابهامات و همچنین پاسخ سوال هایتان، میتوانید از مشاوران زبده و برجسته در مرکز مشاورهی آویژه کمک گرفته و رفع ابهام نمایید. بدیهی است که با بالا بردن اطلاعات و آگاهی در زمینه چگونگی گذراندن سربازی برای پزشکان می توانید از تحصیلات خود بهترین بهره را ببرید.
خدمت سربازی پزشکان به چه صورت است؟
همانطور که اشاره نمودیم، پزشکان میتوانند دوره طرح خود را در حین سربازی سپری کنند. فارغ التحصیلان رشتههای علوم پزشکی قادر هستند به دو شیوهای که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت، خدمت سربازی خود را به انجام برسانند.
خدمت سربازی تحت عنوان طرح پیامآوران بهداشت
پیش از آنکه درباره خدمت سربازی پیامآوران بهداشت یا همان (امریه وزارت بهداشت) سخن بگوییم لازم است تا در ابتدا با شرایط پذیرش در این نوع خدمت آشنا شوید.
شرایط پذیرش پزشکان به صورت امریه وزات بهداشت
🟢 یکی از شرایط اصلی پذیرش این طرح فارغ التحصیلی از رشته پزشکی و پیراپزشکی است
🟢 داوطلب خدمت سربازی پیامآوران بهداشت باید ازدواج کرده و متاهل باشد.
🟢 معافیت از رزم داشته باشد.
🟢 داوطلب باید تحت پوشش بهزیستی و یا کمیته امداد باشد.
🟢 باید جزء خانوادههای شهداء، جانبازان و یا ایثارگران باشد.
🟢 مشمولان با مدرک پزشکی باید فاقد غیبت از سربازی در برگه اعزام به خدمت خود باشند.
🟢 مشمول باید بومی استانی باشد که در آن تقاضا می دهد
این شیوه در حقیقت همان امریه در وزارت بهداشت بوده که تقریبا 10 درصد از مشمولان خدمت سربازی در رشتههای پزشکی میتوانند بوسیله آن سربازی خود را سپری نمایند.
در حقیقت مشمولین خدمت در رشتههای پزشکی میتوانند به مدت 2 سال در مناطق محروم استانهایی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، در مراکز درمانی و بیمارستانها خدمت سربازی خود را به انجام برسانند.
برای اطلاعات بیشتر حتما مقاله امریه وزارت بهداشت را مطالعه کنید.
در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و دریافت بسته های مشاوره لطفا کلیک کنید.
تماس از تلفن همراه
استان های مورد پذیرش طرح پیام آوران بهداشت:
چهار محال و بختیاری، آذربایجان غربی، خراسان رضوی و جنوبی و شمالی، ایلام، بوشهر، کردستان، خوزستان، سمنان، یزد، همدان، هرمزگان، لرستان، کهکیلویه و بویراحمد، کرمان، کرمانشاه، فارس و سیستان و بلوچستان.
نکته:
در صورتی که مایل به گذراندن خدمت با طرح پیام آوران بهداشت هستید باید بدانید کسری خدمت مانند دیگر امریه ها برای این طرح لحاظ نخواهد شد و طول مدت خدمت پزشکان 24 ماه میباشد.
میزان دستمزد سربازان در طرح پیام آوران بهداشت:
میزان حقوق پزشکانی که در طرح پیامآوران بهداشت پذیرش می شوند شبیه به حقوق سایر سربازان است و تنها در صورتی که اضافه کاری انجام دهند، حقوق بیشتری را دریافت خواهند کرد.
حال آن دسته از افرادی که میخواهند سربازی خود را در این طرح بگذرانند، باید بدانند که پذیرش در این طرح برای مشمولین خدمت سربازی اینگونه است که پس از ثبت نام، با قرعه کشی انتخاب خواهند شد و اگر در مرحلهی اول پذیرش نشدند، میتوانند با تمدید نمودن تاریخ اعزام خود برای دوره بعدی این طرح ثبتنام انجام دهند.
این افراد بعد از گذراندن دوره آموزشی خود، به یکی از استان های ذکر شده در فوق برای شروع خدمت اعزام خواهند شد.
نکته : لازم به ذکر است که برخی از موارد قید شده در این طرح برای خدمت سربازی پرستاران نیز یکسان است.
برای اطلاعات بیشتر در مورددگذراندن خدمت سربازی در درمانگاه و بهداری مقاله سرباز پرستار را حتما بخوانید.
سپری کردن خدمت سربازی پزشکان در یگانهای نظامی
این طرح به این صورت است که فارغ التحصیلان رشتههای علوم پزشکی بعد از اینکه دورهی آموزشی نظامی خود را سپری کردند، به یگانهای مشخص شده فرستاده خواهند شد.
باید بدانید که بیشتر فارغ التحصیلان رشتههای علوم پزشکی به دلیل وجود بیمارستانهای متعدد ارتش در کل کشور، دوران خدمت خود را در ارتش جمهوری اسلامی ایران سپری میکنند؛ اما گاهی این احتمال وجود دارد که در یگانهای دیگری از جمله سپاه پاسداران اسلامی و یا نیروی انتظامی نیز دوران خدمت خود را طی کنند.
پزشکان سرباز اکثرا در بیمارستانهایی که متعلق به ارتش بوده و یا مراکز درمانی متعلق به یگانهای دیگر، مشغول به خدمت میشوند.
از جمله وظایف پزشکان در یگانهای نظامی :
تشخیص و درمان بیماریها، بررسی صدمات، ارائه مراقبتهای پزشکی و همچنین اورژانسی، انجام دادن عملهای جراحی و ارائه انواع خدمات پزشکی پیشگیرانه برای سربازان.
علاوه بر همگی این موارد این دسته از سربازان پزشک مکلفند تا در شرایط بحرانی مانند عملیاتهای جنگی و عملیاتهای نظامی شرکت نمایند. مشمولین به خدمت که فارغ التحصیل رشتههای علوم پزشکی هستند، مدت زمان مشخصی را به خدمت پرداخته و پس از پایان خدمت میتوانند در حرفه پزشکی خود، مشغول به کار شده و یا در سایر موارد دیگر پزشکی و سلامت فعالیت کنند.
برای اطلاعات بیشتر در مورد زمان ثبت نام و رشته های مورد نیاز سرباز معلم حتما مقاله امریه آموزش و پرورش را بخوانید.
تفاوت طرح و سربازی پزشکان
در خدمت سربازی برای پزشکان، طرح و سربازی آنها دو موضوع کاملا متفاوت تلقی میشود. در سال چندین هزار پزشک، دندان پزشک و یا داروساز از دانشگاههای مختلف کشور فارغ التحصیل میشوند.
اما باید بدانید که تنها تعداد معدودی از این افراد میتوانند بعنوان امریه در وزارت بهداشت و درمان، خدمت سربازی خود را سپری کنند و افراد باقیمانده، باید در یگانهای نظامی دوران سربازی خود را بگذرانند.
در ادامهی این بخش به بررسی برخی تفاوتهای بنیادین طرح و سربازی برای خدمت سربازی پزشکان میپردازیم.
🟠طرح پزشکی:
طرح پزشکی در حقیقت یک برنامه بوده که به فارغ التحصیلان رشتههای علوم پزشکی این امکان را میدهد تا در بخشهای نظامی بتوانند خدمت نمایند. در طرح پزشکی، پزشکان تحت عنوان افسران پزشکی به خدمت نیروهای مسلح درخواهند آمد.
این افراد قادرند در بیمارستانهای نظامی، واحدهای درمانی نظامی و یا سایر تسهیلات بهداشتی نظامی دوران خدمت خود را بگذرانند. باید گفت این طرح معمولا شامل دو بخش آموزش نظامی و آموزش تخصصی پزشکی نظامی میباشد.
🟠 سربازی پزشکان:
سربازی پزشکان به این صورت است که به فارغ التحصیلان رشتههای پزشکی این امکان را میدهد تا بتوانند در حوزهی بهداشت و درمان عمومی به خدمت مشغول شوند.
در این طرح پزشکان تحت عنوان سربازان پزشک در بیمارستانها، مراکز پزشکی و یا سایر تسهیلات بهداشتی عمومی میتوانند خدمت خود را انجام دهند. باید گفت مشمولان این طرح بیشتر در نواحی محروم و دورافتاده برای رفع نیاز خدمات پزشکی، دوران خدمت خود را سپری میکنند.
با توجه به موارد گفته شده باید گفت تفاوت بنیادین و اساسی سربازی پزشکان با طرح، مربوط به محیطی است که در آن خدمت خود را انجام میدهند. یعنی در طرح پزشکی، افراد در یگانها و مراکز درمانی نظامی مشغول خدمت شده و در برنامهی سربازی پزشکان، افراد در بیمارستانها و مراکز بهداشت عمومی دوران خدمت خود را سپری میکنند.
برای اطلاعات بیشتر در مورد سازمانهای ارائه دهنده امریه پیشنهاد می کنیم مقاله امریه سربازی چیست؟ را بخوانید.
سربازان پزشکی به چه صورت در مراکز درمانی تقسیم میشوند؟
بعد از اینکه دوران آموزشی فارغ التحصیلان پزشکی انجام شد، این افراد بر اساس وضعیت تاهل، تک فرزندی، مدرک تحصیلی و منطقه تقسیم بندی خواهند شد.
در واقع سربازانی که مدرک پزشکی و یا پیراپزشکی دارند در وزارت بهداشت و درمان دوران خدمت خود را سپری میکنند و به بیمارستانها، درمانگاهها و بهداریهای زیر نظر نیروهای مسلح فرستاده خواهند شد.
تقسیمبندی سربازان پزشک به دو دستهی عمومی و تخصصی:
سربازی عمومی:
طبق قوانین و ضوابطی که برای سربازان عمومی وجود دارد، پزشکان میتوانند در مراکز درمانی و بیمارستانهای نظامی مشغول خدمت شوند.
به طور کلی سربازان عمومی به سه دسته تقسیمبندی میشوند:
🟡 سرباز بومی: بومی بودن و یا غیر بومی بودن مشمولین به خدمت سربازی بر اساس فاصله محل سکونت آنها تا محل یگان خدمتی آنها محاسبه میشود. در صورتی که مسافت بین این دو محل کمتر از 200 کیلومتر باشد، آن سرباز در گروه سربازان بومی قرار خواهد گرفت. مدت خدمت سربازان بومی 21 ماه میباشد.
🟡 غیربومی: چنانچه فاصلهی بین محل یگان خدمتی فرد مشمول از محل سکونت او بیشتر از 200 کیلومتر باشد، جزو سربازان غیر بومی محسوب شده و مدت زمان خدمت این افراد 18 ماه خواهد بود.
🟡 منطقه محروم و بد آب و هوا و جنگی: آن دسته از مشمولانی که در مناطق جنگ زده و با آب و هوایی بد سکونت دارند، میتوانند از کسری خدمت مناطق محروم و بد آب و هوا استفاده کرده و از طول مدت خدمت خود بکاهند. برای این افراد خدمت سربازی تنها 14 ماه خواهد بود.
سربازی تخصصی:
افرادی که در گروه پزشکان تخصصی قرار دارند، در واقع مدرک تخصص را اخذ نمودهاند. این افراد به جای اینکه در بیمارستان و مراکز درمانی نظامی مشغول خدمت شوند، میتوانند در مراکز درمان و بیمارستانهای عمومی دوران خدمت خود را به شکل امریه سپری نمایند.
✅ سازمان وزارت بهداشت با توجه به نیاز خود طی طرح پیام آوران بهداشت اقدام به جذب نیروی امریه می کند.
مدت زمان خدمت برای مشمولان امریه وزارت بهداشت مانند دیگر امریه ها 24 ماه است.
در صورتی که شرایط پذیرش امریه که در بالا ذکر شد را دارید دو ماه قبل از تاریخ اعزام به خدمت خود جهت ثبت نام امریه وزارت بهداشت اقدام نمایید.
جهت کسب اطلاع بیشتر از جزئیات امریه، شما می توانید مقاله ثبت نام امریه سربازیرا مطالعه نمایید.
✅ لازم به ذکر است که برخی از رشتههای شاخه تجربی مانند پزشکی، دارای تعهد خدمت اجباری می باشند. این بدان معناست که این افراد بعد از اتمام تحصیل، باید تا سه برابر دوران تحصیلی خود در مناطقی که توسط سازمان بهداشت و درمان مشخص میشود، دوران خدمت سربازی خود را سپری کنند. باید بدانید که تعهد داشتن در این رشته با طرح انسانی متفاوت است.
نکات قابل توجه خدمت سربازی پزشکان
❎ مشمولین رشته های گروه علوم پزشکی باید به این امر واقف باشند که اگر دارای مدرک کاردانی و یا بالاتر از آن از مراکز آموزش پزشکی هستند، چه در داخل کشور و چه در خارج آن، باید طبق اطلاعیهای که از طرف سازمان نظام وظیفه منتشر میشود، خدمت خود را در مناطق و نواحی محروم آغاز نمایند. اگر غیر از این امر باشد، برای این افراد غیبت سربازی در نظر گرفته خواهد شد.
❎ فارغ التحصیلان رشته پزشکی و پیرا پزشکی در صورتی که با دانشگاه خود تصویه حساب ننمایند نمی توانند برای ثبت نام امریه اقدام نمایند.
❎ دوران طرح تنها 2 سال خدمت کردن در نواحی محروم و دورافتاده بوده و پس از اتمام آن، پزشکان میتوانند در آزمونهای تخصص شرکت کرده و مطب شخصی خود را داشته باشند.
❎ در رشتههای پزشکی تعهدی، هدف آموزش و تامین نیروهای لازم پزشکی برای مناطق و نواحی محروم است. البته باید خاطر نشان کرد که این تعهد مختص دانشجویان پزشکی دوره روزانه در دانشگاههای دولتی کشور میباشد. دانشجویان پزشکی در دانشگاههای آزاد از این تعهد برخوردار نیستند؛ از این رو میتوان گفت دانشجویانی که با پرداخت شهریه در دانشگاهها مشغول به تحصیل هستند، از تعهد خدمت در نواحی و مناطق محروم برخوردار نمیباشند.
نحوهی پذیرش پزشکی تعهدی
به دلیل آنکه تعهد خدمت در پزشکی تعهدی برای مناطق محروم و دورافتاده میسر است، متقاضیان تنها میتوانند در مناطق بومی مربوط به خودشان دست به انتخاب این رشته بزنند. اما برای این رشته دو روش دیگر نیز برای پذیرش وجود دارد.
اول آنکه در دانشگاههای بقیهالله و علوم پزشکی ارتش، به شکل جداگانه پذیرش پزشکی به صورت نیمه متمرکز وجود داشته و داوطلبان پس از قبولی در آزمون کتبی و انتخاب رشته، برای انجام مصاحبه دعوت خواهند شد. تحصیل در این دانشگاه برای پزشکان، تا مدت 8 سال بعد از اتمام تحصیلات آنها، تعهد خدمت به ارتش و یا سپاه را به دنبال خواهد داشت.
مزیتهای تحصیل در رشته پزشکی تعهدی
باید گفت یکی از بهترین و مهمترین مزیتهای این رشته، امکان انتخاب آن برای رتبههای بالاتر میباشد. با توجه به مدت زمان خدمت در پزشکی تعهدی، این امکان برای افرادی که رتبههای بالاتری کسب کردهاند وجود دارد تا در کنار افرادی که رتبههای بسیار خوبی به دست آوردهاند، در شرایط یکسان و به صورت رایگان، به تحصیل در رشته پزشکی مشغول شوند.
میتوان گفت که امکان قبولی در رشته تعهدی پزشکی برای آن دسته از افرادی که در صورت عدم قبولی مشمول طرح میشوند و یا به دنبال تحصیل در رشتهی پزشکی، چند سال پشت کنکور بودهاند، شرایط و فرصت خوبی است.
مزیت دیگر تحصیل در این رشته این است که، افراد تضمین شغلی داشته و میدانند باید در کدام شهر مشغول خدمت شوند. از طرف دیگر دستمزد این پزشکان با پزشکان سهمیه عادی تفاوت چندانی ندارد.
با توجه به تعداد بالای پزشکان بیکار، تحصیل در رشتهی پزشکی تعهدی به دلیل تضمین شغل افراد، بسیار گزینهی خوبی تلقی میشود. علاوه بر تمامی این مزیتها، دانشجویان رشته پزشکی تعهدی در طول دوران تحصیل خود، ماهیانه حقوق دریافت کرده اما مبلغ آن به اندازهی حقوق شاغلین پزشک نیست.
یرای اطلاع از پیگیری محل اعزام به خدمت حتما مقاله استعلام محل خدمت سربازی را بخوانید.
معایب رشته پزشکی تعهدی
حال که با مزیتهای تحصیل در رشته پزشکی تعهدی آشنا شدید، لازم است تا برخی از معایب تحصیل در این رشته را نیز مورد بررسی قرار دهیم. تحصیل در این رشته علاوه بر مزیتهای فراوان، معایبی نیز دارد که این عیوب به شرح زیر میباشد:
⏺️ مدرک تحصیلی تا اتمام دورهی تعهد به فرد تحویل داده نخواهد شد.
⏺️ افراد پذیرفته شده در این رشته باید تا پایان خدمت خود، در محلی که از سوی وزارت بهداشت تعیین شده خدمت کنند.
⏺️ عدم تاسیس نمودن مطب شخصی
⏺️ تا نیمی از دوران تعهد خدمت نگذشته باشد، افراد نمیتوانند در آزمون تخصص شرکت کنند.
⏺️ تعهد به خدمت در رشتهی پزشکی تعهدی تحت هیچ شرایطی قابل کسر کردن و خرید نیست.
⏺️ پزشکان تعهدی تا اتمام دوران تعهد خود باید وابسته به درآمد خدمت در نواحی محروم باشند و حق کار شخصی را نخواهند داشت.
⏺️ امکان انصراف از رشتهی پزشکی تعهدی و همچنین تغییر رشته و یا انتقالی امکان پذیر نیست.
شرایط پذیرش در رشته پزشکی تعهدی
برای پذیرش در رشته پزشکی تعهدی لازم است که با برخی از نکات آشنا شوید. همانند دیگر رشتههای گروه پزشکی، انتخاب رشته در نهم تجربی ضروری است.
علاوه بر این مورد داوطلبان برای پذیرش در این رشته باید حتما مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی( نظام قدیم) را داشته باشند. لازم است تا درباره شرایط پذیرش در این رشته به نکات زیر توجه داشته باشید:
☑️ اولویت پذیرش در این رشته با داوطلبان بومی میباشد.
☑️ پذیرش در هر شهر برای 1 الی 3 نفر میسر است.
☑️ پروانه اشتغال تنها در شهر محل قبولی صادر خواهد شد.
☑️ تعهد محضری از سوی داوطلب در ترم اول، برای تعهد به خدمت در نواحی محروم ضروری است.
☑️ اگر در دانشگاه غیر بومی مشغول به تحصیل هستید، برای خدمت باید به استان بومی خود برگردید.
برای اطلاع از کدهای مراکز آموزشی ارتش، سپاه و نیروی انتظامی مقاله استعلام محل آموزشی سربازی را مطالعه کنید.
میزان حقوق سربازی به چه مواردی بستگی دارد؟
همه سربازان مشمول خدمت در طول مدت زمان خدمت خود، حقوقی دریافت میکنند. باید گفت حقوق و میزان دستمزد برای سربازان امریه، بر اساس مقررات استخدامی آنها و دستگاههای استخدام کننده این افراد پرداخت میشود. میزان حقوقی که به سربازان در طول خدمت از سوی دستگاه های دولتی داده میشود، به عوامل مختلفی بستگی دارد.
این عوامل به شرح زیر میباشند:
مدرک تحصیلی فرد
محل خدمت سربازی داوطلب
وضعیت تاهل
تعداد فرزندان
درجهی سرباز
خدمت در شرایط سخت
میزان دستمزد سربازان:
سربازان مجرد که محل خدمت آنها در مناطق غیرعملیاتی میباشد، میزان حقوق دریافتی آنها به طور متوسط 4 میلیون و 800 هزار تومان است.
سربازان مجرد که محل خدمت آنها در مناطق عملیاتی میباشد، میزان حقوق دریافتی آنها به طور متوسط 6 میلیون تومان است.
سربازان متاهلی که محل خدمت آنها در سرتاسر کشور میباشد، میزان حقوق دریافتی آنها به طور متوسط 7 میلیون و 200 هزار تومان است.
سخنی از مشاوران آویژه
در این مقاله به بررسی خدمت سربازی برای فارغ التحصیلان پزشکی و پیراپزشکی پرداختیم. فارغ التحصیلان پزشکی و پیراپزشکی بعد از گذراندن دوره آموزشی خود حین تقسیم بندی چنانچه در یگانهای ارتشی پذیرفته شوند در یکی از بیمارستانهای ارتش مشغول گذراندن خدمت می شوند؛ اگر در سپاه پاسداران پذیرش شوند در بخش درمانگاه نظامی یا قسمت بهداری مشغول به خدمت می شوند.
در صورتی که با اتمام این مقاله به راهنمایی بیشتری نیاز داشتید از مشاوره نظام وظیفه آویژه کمک بگیرید.
سوالات متداول
مدت خدمت پزشکان با طرح پیام آوران بهداشت چقدر است ؟
این طرح همان امریه وزارت بهداشت است و مدت آن بدون کسری خدمت 24 ماه است.
آیا خدمت پزشکی با داشتن مدرک تخصصی با خدمت پزشک عمومی تفاوتی دارد؟
بله پزشکان با مدرک تخصصی در مراکز درمانی عمومی خدمت خود را طی می کنند ولی دیگر پزشکان در مراکز درمانی نظامی.
آیا مدرک تحصیلی در میزان حقوق سربازان تاثیری دارد؟
بله مدرک تحصیلی بالا درجه سرباز را بالاتر می برد و درنتیجه میزان حقوق نیز بیشتر می شود.
لطفا برای استفاده از مقالات سایت به تاریخ انتشار آن دقت فرمایید در صورت هر گونه مغایرت با ما تماس بگیرید
خدمت سربازی دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی
شما می توانید با مطالعه مقالات ما در این زمینه پاسخ سئوال خود را بیابید و در صورت نیاز با تلفن ثابت و بدون پیش شماره از سراسر ایران با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵ تماس بگیرید.